POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Kövér László: Államunk és társadalmunk biztonságának megőrzése a legfontosabb feladatunk

Beszédet mondott az Országgyűlés elnöke.

Államunk és társadalmunk biztonságának megőrzése a legfontosabb közös feladatunk – jelentette ki Kövér László az Országgyűlési Őrség megalakulásának 10. évfordulója alkalmából tartott csütörtöki megemlékezésen az Országház Kupolatermében.

A házelnök emlékeztetett: közbiztonság nincs közérdeket képviselő demokratikus közhatalom nélkül, demokratikus közhatalom pedig nincs legitim parlament nélkül, amely mindig csak a rend és a biztonság keretei között töltheti be hivatását.

Kövér László kiemelte: ha Magyarország szabad és szuverén, akkor „mindannyian biztonságban vagyunk, hiszen megvan a lehetőségünk arra, hogy megszabjuk a saját magyar életrendünket”. Ha bármilyen okból csorbul Magyarország szabadsága és szuverenitása, „az életünk rendje is mindig veszélybe kerül, ezért mindenkinek megrendülhet a biztonsága és elnehezülhet az élete” – fogalmazott.

Hozzátette: ezt igazolja az Országgyűlési Őrség, illetve jogelőd intézmények története is.

Az Országgyűlés elnöke felidézte: 1912-ben fokozódó bel- és külpolitikai feszültség hívta életre a Képviselőházi Őrséget a korabeli magyar Országgyűlés védelmére. Két esztendő múlva, 1914-ben egy politikai gyilkosság Szarajevóban lángra lobbantotta két szomszédos állam lokális katonai konfliktusát, amely aztán nagyon gyorsan az első világháborúba torkollott. Abba a háborúba, amelyet száz esztendő távlatából már a tévedés kockázata nélkül nevezhetünk tragikus európai öngyilkosságnak.

A két világháború között a Képviselőházi Őrségnél szolgáló összesen közel ezerszáz képviselőházi őr biztosította hűséggel, becsülettel az Országgyűlés védelmét.

A második világháború után berendezkedő kommunista diktatúra megfosztotta az Országgyűlést politikai súlyától és díszletté változtatta, a Képviselőházi Őrséget pedig feloszlatta, ezzel is jelképezve a kommunista karhatalom mindenhatóságát. Ma európai földön ismét háború zajlik, két szembenálló állam egymás közötti lokális konfliktusa mára gyakorlatilag globális gazdasági világháborút eredményezett, és azzal fenyeget, hogy bármikor nukleáris világháborúvá szélesedhet, amely ezúttal nemcsak európai, hanem globális öngyilkosságot is jelenthet az emberiség számára.

Kitért arra is: napjainkban az államok célpontjaivá váltak olyan globális magánhatalmaknak, amelyek érdeke, hogy felforgassák az államok demokratikus rendjét és közbiztonságát, ezért olyan hálózatokat és tevékenységeket támogatnak, amelyek nyílt fizikai erőszakot alkalmaznak, és valójában a politikai terrorizmus előfutárai – vélekedett, megemlítve a napokban Budapesten magyar állampolgárokat brutálisan bántalmazó külföldi irányítású ideológiai csoportok példáját.

Kövér László szólt arról is: egy parlamentáris demokráciában nyilvánvaló, hogy a parlament a törvényhozás által és a jogalkalmazás ellenőrzése révén hivatott megvédeni az ország és az állampolgárok érdekeit.

Kevésbé nyilvánvaló azonban, hogy ha baj van, ki hivatott megvédeni magát a parlamentet az esetleges külső vagy belső erőszakkal szemben? A demokráciák történetében ez alapvető kérdés, amelyre változó intézményes válaszok születtek, de a lényegnek mindig változatlannak kell maradnia: „egy törvénytelen támadóerővel szemben mindig csak egy törvényesen és a fenyegetettséggel szemben arányosan és hatékonyan fellépő véderő szavatolhatja a jogállam fundamentumát jelentő parlament mindenkori biztonságát”.

Ezt tartotta szem előtt a magyar Országgyűlés 1912-ben, amikor törvényt alkottak a Képviselőházi Őrség létrehozásáról és 2012-ben, amikor újraalakították a kommunista diktatúra által felszámolt parlamenti véderőt Országgyűlési Őrség néven.

Értékelése szerint az Országgyűlési Őrség az elmúlt tíz évben magas szakmai színvonalú, a jogi normáknak mindenben megfelelő szolgálatellátásával kivívta méltó helyét a hazai fegyveres testületek körében. A házelnök az ünnepségen kitüntető zászlószalagot adományozott az Országgyűlési Őrségnek, amelyet a történelmi egyházak képviselői áldottak meg.

Kövér László továbbá a házelnöki érdemjel arany, ezüst, illetve bronz fokozatával tüntette ki a testület több vezetőjét, alapító tagját.

Az Országgyűlési Őrség feladata az Országgyűlés védelme, függetlenségének és külső befolyástól mentes működésének biztosítása.”

Az idézett részlet az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben található, abban a sarkalatos jogszabályban, amely felhatalmazást ad és egyben lehetőséget biztosít az Őrség minden tagjának a haza szolgálatára a magyar Országgyűlés érdekében.

Szervezetünk múltjába visszatekintve jó érzéssel tölti el lelkünket az a tudat, hogy a Képviselőházi Őrség 1912-es megalakulásakor elkezdett máig ható tradíciót követhetünk.

Napjainkban munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk a szolgáltató, emberbarát stílus meghonosítására. A törvény által biztosított – rendvédelmi feladatainkból fakadó – hatósági jogköreinket csak akkor alkalmazzuk, ha az elkerülhetetlen. A mi igazi fegyverünk a szép szó, a segíteni akarás.

Értékrendünk, a jövőbe vezető hitünk az elődeinktől örökölt becsületből és alázatból építkezik. Őszintén hiszem, hogy az egymás után szolgáló nemzedékek közös alkotása hídként köt össze minket és viszi tovább hírnevünket.

Most rajtunk a sor, nekünk kell megszolgálni a bizalmat úgy, ahogy eskünk utolsó sora kötelez.

„Az Országgyűlési Őrség közös küldetését teljesítő bajtársi közösségnek méltó tagjaként Magyarország javára élek és szolgálok.”

 

 

 

 

sign

Lisoczki László ogy. dandártábornok
az Országgyűlési Őrség parancsnoka

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Eltűnt egy 13 évs kislány Budapesten

origo.hu

Már úton van Ördög Nórához a családja

borsonline.hu

Mi történik? Sorban tűnnek el a gyerekek Budapesten

hirtv.hu

Ismét indulhatnak orosz és fehérorosz játékosok a wimbledoni teniszbajnokságon

vg.hu

Végrehajtás indult Schobert Norbert cége ellen

origo.hu

Elegük lett: videón, ahogy az osztrák politikusok látványosan faképnél hagyják Zelenszkijt

astronet.hu

Angyali jelek: így üzennek neked az égi segítők!

mandiner.hu

Száz különleges térkép QR-kódokkal - A Pallas Athéné Könyvkiadó könyvajánlója (x)

bama.hu

Hogyan növeljünk izomtömeget? (x)

teol.hu

Változó ingatlanpiac, új lehetőségek (x)

mindmegette.hu

Mutatjuk a legjobb gofri recepteket, nemcsak húsvétra!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Balatoni körkép: milyen árak lesznek idén a büfékben?

POLITIK

Minden második választó a kormánypártokat támogatja

POLITIK

Gyurcsány beismerte: A dollárbaloldal Magyarország ellen dolgozik

POLITIK

A baloldalon Gyurcsányék a legerősebbek, Karácsonyék szinte láthatatlanok

POLITIK

A nyugati energiavállalatok profitját követeli Ukrajna

POLITIK

Cuki cicás videók miatt nem kap elég lőszert Ukrajna? Ez nem vicc

POLITIK

Ki az aki felmosná a padlót Joe Bidennel?

POLITIK

Megfélemlítés az oroszok célja?