Létrehozva: 2023.02.08.

Korányiék ügyvédje korábban sztriptízbárokat és pornóklubokat képviselt

További érdekes részletek a dollárbaloldalról.

A dollárbaloldal intézője, Korányi Dávid amerikai szervezete, az Action for Democracy (AD) regisztrációja során az amerikai hatóságokat is megtéveszthette. Vizsgálandó körülmény ezzel kapcsolatban, hogy bár a regisztrációs íven azt jelezték, hogy nem kívánnak professzionális adománygyűjtővel szerződni, a bejegyzésük során jogilag közreműködő Copilevitz, Lam & Raney ügyvédi iroda egyik tagja, Errol Copilevitz üzletszerűen foglalkozik adománygyűjtéssel. A kansasi ügyvéd Korányiék szervezete előtt többek között sztriptízbárok és úgynevezett pornóklubok jogi képviseletét vitte.

 

2022. november 25-én Jeszenszky Zsolt műsora, a Politikai hobbista internetes verziója egy titokzatos kansasi ügyvéddel foglalkozott. Bemutatták  M. Errol Copilevitzet, a Copilevitz, Lam & Raney, PC ügyvédi iroda tulajdonosát. A cég honlapja szerint ez a társaság politikai adománygyűjtéssel, valamint telemarketinggel foglalkozik. A Politikai hobbista feltételezése szerint, mivel gyorsan sok pénz érkezett Korányiékhoz, emögött kulcsszerepe lehetett Copilevitznek, aki a kilencvenes évek óta nagy szereplő az amerikai demokraták pénzgyűjtési mechanizmusában. 

Jeszenszky a Tamba Bay és a The Center for Investigative Reporting közös, 2013-as tényfeltáró írását idézte, amely egyenesen úgy mutatta be a rejtélyes ügyvédet, mint „az adományozás világának vitathatatlan királyát”.

A cikkből az is kiderült, hogy az ötven legbotrányosabb amerikai adománygyűjtő közül 37-et ő képviselt. Copilevitz kiugróan magas haszonkulccsal végzi ezt a tevékenységét, és közreműködését követően az állampolgári adományoknak csak egy töredéke jut el a megcélzott szervezetekhez. A fő adománygyűjtő ügyvédi tevékenységét sztriptízbárok és úgynevezett pornóklubok jogi képviselőjeként kezdte.

Ennek tükrében érdemes azt is értelmezni, hogy Copilevitz ügyvédi irodája lett Korányi Dávidék szervezetének, az Action for Democracynak az egyik jogi képviselője. A Nemzeti Információs Központ (NIK) nemrég nyilvánosságra került második részjelentése alapján a Copilevitz, Lam & Raney teljes körű jogi képviseletet kínál nonprofit szervezeteknek. Az ügyvédi iroda kapcsán a magyar szolgálatok a nyilvánosság előtt elfedett, adománygyűjtésekhez kapcsolódó valós pénzmozgásokat azonosítottak, és ők is kitértek arra, hogy az Errol Copilevitz által képviselt 37 jótékonysági intézményt az Egyesült Államok ötven legkevésbé transzparens szervezete között tartják számon.

Az Action for Democracy New York államban benyújtott regisztrációs kérdőívén a 6. kérdés arról szólt, hogy a szervezet szerződött-e, illetve tervez-e szerződni a jövőben professzionális adománygyűjtővel, mire Korányiék nemmel válaszoltak. Mindez legalábbis érdekes Copilevitzék felbukkanásának tükrében. Korábban láthattuk, hogy a diaszpóra körében folytatott kampánytevékenység kapcsán nem zárható ki, hogy Korányiék megtévesztették az amerikai hatóságokat.

Ugyanis bár az Action for Democracy hivatalosan a diaszpórában élő magyarság voksolásának elősegítését tűzte ki fő céljául, ehelyett az általa Amerikában összegyűjtött milliárdos összegeket a magyarországi országgyűlési választások befolyásolására használták fel.

Emlékezetes, hogy Korányiék részéről az első utalás már 2022. február 24-én megtörtént Magyarországra. A Nemzeti Információs Központ szerint a regisztrációs okiraton szereplő időpontban, 2022. március 9-én az AD már több száz millió forintot utalt a magyar szervezeteknek. A cég valószínűsíthetően célhoz kötötten felépített pénzügyi háttérrel (nem mikroadományokra építve) jött létre.

A nemzetbiztonsági vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a külföldről érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatba került cégek megbízott félként szerepelnek egyes ellenzéki pártok kampánybeszámolóiban is. Az a jogszabályok megsértését jelenti, ha ezek a vállalkozások a pártok számára nyújtott szolgáltatásokat a külföldről érkezett forrásokból finanszírozták, ezért a NIK átadta a birtokába került információkat, pénzforgalmi adatokat az Állami Számvevőszéknek, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

– A dollárbaloldal továbbra is hallgatásba burkolózik a négymilliárdos külföldi támogatásról, a kép viszont egyre inkább tisztul, és egyre több jel mutat arra, hogy a teljes négymilliárd forintos támogatás mögött Soros György hálózata áll – mondta Hollik István az MTI-nek elküldött videónyilatkozatában.

Hozzátette, hogy az MSZP egykori kommunikációs igazgatója a Szabad Európa Rádió online felületén megjelent cikkében „elkotyogta”, hogy a négymilliárd forintos támogatás mögött Soros György hálózata állhat. 

Emellett szerdai sajtóhírekből az is kiderült, hogy pár nappal az első külföldi utalás megérkezése előtt, 2022. február 18. és 20. között egyszerre tartózkodott Münchenben a Soros-hálózat egyik vezetője, Soros György fia, Karácsony Gergely főpolgármester és főtanácsadója, Korányi Dávid, az Action for Democracy alapítvány vezetője, aki az egész pénz terítését intézte.

A titkosszolgálatok által nyilvánosságra hozott anyagokból tudható, hogy a találkozó után négy nappal meg is érkezett az első utalás az Action for Demokracy-nak, ahonnan továbbgurították a dollárokat a baloldalnak – mondta Hollik István.

A Fidesz kommunikációs vezetője arra szólította fel a főpolgármestert: mondja el, hogy a négymilliárd forintos támogatás mögött valójában ki áll.

Hozzátette: bár Korányi Dávid korábban azt állította, hogy a támogatás külföldön élő magyarok mikroadományaiból származik, mára nyilvánvalóvá vált, hogy ez az állítás nem igaz.

Hollik István az ügyet az elmúlt harminc év legdurvább, legbrutálisabb külföldi befolyásolási kísérletének nevezte, és kiállt amellett, hogy a magyar embereknek joguk van tudni a válaszokat.

A dollárbaloldal intézője, Korányi Dávid és Karácsony Gergely főpolgármester néhány nappal az Action for Democracy első magyarországi átutalása előtt konferencián vett részt Münchenben Alex Sorossal, a milliárdos spekuláns Soros György fiával. Egy panelbeszélgetésről készült videón bárki megnézheti Karácsony nevetséges szereplését. A német városban egyébként a rendezvény után felbukkant Márki-Zay Péter, a baloldal volt kormányfőjelöltje is, állítása szerint a konferencián részt vevők közül senkivel nem találkozott.

A magyarországi dollárbaloldalhoz a külföldi pénzek nagy része Soros György milliárdostól jöhetett, méghozzá Bajnai Gordon volt kormányfő közreműködésével – jelentette ki nemrég az MSZP volt kommunikációs igazgatója. Kerényi György közölte: „A Bajnai Gordon által leszervezett pénz valós forrását továbbra sem árulja el senki (bár a neve a támogatásról szóló megbeszéléseken sem került elő, de mindenki tényként kezeli, hogy nagyrészt a Bajnaival jó kapcsolatban lévő Soros Györgytől érkezett), a pártok versengésében felhasznált támogatás egy civil szervezethez jött.” 

Mint az már köztudott, hozzávetőleg négymilliárd forint érkezett a magyar ellenzékhez egy Svájcban bejegyzett alapítványon és a Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy (AD) nevű amerikai szervezeten keresztül.

Az is tény, hogy az utalások megkezdése előtt néhány nappal azonos helyen, egy müncheni biztonságpolitikai konferencián felbukkant Soros György fia, Alexander Soros, az amerikai támogatások gyűjtését és útját egyengető Korányi Dávid és Karácsony Gergely főpolgármester is. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy Korányi ekkor Karácsony főtanácsadójaként is ténykedett. A 2022. február 18. és 20. között megrendezett konferencia egyik panelbeszélgetésén a varsói és az isztambuli polgármester társaságában részt vett Karácsony is, igaz, egyedül ő nem tudott angolul, ezért az előre megírt szövegét magyarul olvasta fel, Korányi pedig lefordította azt a többi résztvevő számára. Karácsony egyébként olyan magvas gondolatokat osztott meg a jelenlevőkkel, mint „Én vagyok a soros, ezt a szójátékot nem tudom, hogy le tudod-e fordítani”. (Részletesebben lásd keretes írásunkat.)

 

Karácsony (középen), mellette tolmácsa, Korányi Dávid. Csak a magyar főpolgármester nem tudott angolul megszólalni
 

A kétnapos konferencián részt vevő Alexander Soros kissé kilógott a sorból, hiszen rajta kívül gyakorlatilag mindenki fontos választott pozíciót töltött be. Soros György milliárdos üzletember fia a tanácsadó csapat tagjaként és az Open Society Foundations elnökhelyetteseként volt jelen, ám az eseményről készült fényképek tanúsága szerint meglehetősen sokan keresték a társaságát.

Alexander Soros (jobbra) itt például egy amerikai tisztviselő társaságában a konferencián

Bár Alexander Soros éppen Karácsony Gergellyel és Korányival nem készített nyilvános fotót, mégis nehezen elképzelhető, hogy Korányi háromnapos müncheni tartózkodása alatt elkerülték volna egymást.

Az már csak hab a tortán, hogy ekkortájt, február 23-án Márki-Zay Péter, a baloldal akkori kormányfőjelöltje is Münchenbe utazott, igaz, azt állítja, nem találkozott Korányi Dáviddal, aki szerinte ekkor már nem is tartózkodott a német városban. Mindenesetre néhány órával később, február 24-én már gurultak is a dollárok a Márki-Zay nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára, a „feladó” pedig nem volt más, mint a Korányi-féle Action for Democracy.

Felvételek bizonyítják, hogy a tavalyi müncheni biztonságpolitikai konferencián az Action for Democracy több vezető személyisége is megjelent, az érintettek mind szorosan kötődnek Soros Györgyhöz és fiához. Az eseményen Korányi a hivatalos programban nem szereplő panelelőadást tartott az AD egy másik alapítójával, Rafal Trzaskowski varsói polgármesterrel. Mellettük ott volt például Wesley K. Clark korábbi amerikai tábornok. Az egykori katona a tavalyi választás kampányában Márki-Zay Péterrel is egyeztetett. A müncheni konferencia felvételeinek, adatainak tanúsága szerint David Miliband, Nathalie Tocci és Anne Applebaum is részt vett az eseményen, ők szintén kapcsolatba hozhatók az Action for Democracyvel.

Korányi és Trzaskowski egy panelbeszélgetésen Münchenben

Lényeges körülmény, hogy Soros György fia mindenképpen kapcsolható az AD-hez, ugyanis még a Twitter-oldalán is megosztotta a dollárbaloldal botránya mögött álló szervezet egyik reklámját. Mint ismert, ezt a felhívást a New York-i Times Square-en is kivetítették, ráadásul a Twitterre maga Alexander Soros is kiírta az akció mottóját: „Segíts a magyaroknak választani”. Mindemellett pedig Kati Marton, a pénzgyűjtés egyik szervezője Soros Györggyel és fiával vállaltan szoros kapcsolatot ápol, amit egy 2018. márciusi fénykép is bizonyít.

Az amerikai befolyás miatt sérülhetett hazánk szuverenitása, ezért a nemzetbiztonsági szolgálatok vizsgálatot indítottak a történtek miatt. Az ennek eredményeként elkészült beszámoló megállapította, hogy az alapítványt „eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozták létre”. A Nemzeti Információs Központ jelentése szerint „megerősítést nyert, hogy a külföldről érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatba került cégek megbízott félként szerepelnek egyes ellenzéki pártok kampánybeszámolóiban is”. A történteket az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálja.

A Magyar Nemzet kérdéseket intézett Karácsony Gergelyhez és Márki-Zay Péterhez is azt tudakolva, hogy a tavalyi müncheni konferencián találkoztak-e és egyeztettek-e Soros György fiával, Alexander Sorossal. A baloldal volt kormányfőjelöltje lapunknak elmondta, a konferencia résztvevőivel, így Korányi Dáviddal Münchenben nem találkozott. Hangsúlyozta, ez igaz Alexander Soros vonatkozásában is, de vele máshol sem lépett kapcsolatba. Megpróbáltuk elérni Korányi Dávidot is, ám nem jártunk sikerrel.

Bűnös város

Miután Karácsony Gergely azzal a fordulattal kezdte bemutatkozóját, hogy felidézte, Horthy Miklós kormányzó bűnös városnak nevezte Budapestet, a beszélgetés moderátora a többi résztvevőt is arról kezdte kérdezgetni, hogy az általuk vezetett települést a bűn vagy a szeretet városának tartják-e. Megszólalásai során a budapesti főpolgármester folyamatosan kedvezőtlen fényben igyekezett beállítani a magyar kormányt, amely szerinte egymás ellen fordítja a kistelepülések és a nagyvárosok lakosságát, gyűlöli a budapesti liberális elitet, nem támogatja Karácsony „ambiciózus” klímastratégiáját. Budapest első embere emellett olyan képtelenségeket hangoztatott, mint hogy a főváros maga gyártana villamosokat, amit pedig azzal indokolt, hogy a régi, rossz állapotú járműveket karbantartó mérnökök „ezzel az erővel” újakat is tudnának építeni.

Figyelemre méltó, hogy Karácsony az egyik megszólalása előtt azt a viccesnek szánt kijelentést tette, hogy „Én vagyok a soros” – a tőzsdespekulánsra utalva –, majd azon sajnálkozott, hogy ez a „poén” nem fordítható le angolra. Ezzel szemben valóban ironikus jelenet volt, amikor a beszélgetés elején a moderátor külön kiemelte, hogy Karácsony nem tud angolul, s hogy a panel tagjai közül egyedüliként szorul tolmács segítségére. Emlékezetes, a baloldali előválasztáson 2021-ben elbukott politikus korábban maga minősítette angoltudását „hiperpasszívnak”.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktor elindítja a Fidesz kampányát - élőben az Origón

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Mintha idegenek lények lennének - A Kilimandzsáró különleges fái

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül