POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Kijev újabb fegyverekre kapott ígéretet Washingtontól

Érkeznek a német tankok is.

Újabb, több mint kétmilliárd dolláros katonai segélycsomagot ígért pénteken Ukrajnának az Egyesült Államok, benne egy új rakétával, amely megkettőzi az ukrán hadsereg csapásmérésének távolságát.

Az USAI (Ukrajnai Biztonsági Segítségi Kezdeményezés) keretében GLSDB-t (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bombát) szállítunk Ukrajnának” – közölte Patrick Ryder dandártáborbok pénteki sajtótájékoztatóján.

A pénteken elfogadott segélycsomag keretében számos 150 kilométeres hatótávolságú GLSDB-t szállítanak Ukrajnának.

Az új rakéták érkezésével első ízben nő meg jelentősen az ukrajnai rakéták hatótávolsága azóta, hogy az Egyesült Államok tavaly júniusban HIMARS rakétarendszereket szállított Ukrajnának az orosz támadás elleni védekezésül. A HIMARS hatótávolsága 77 kilométer.

Kilenc nappal azután, hogy a német kormány bejelentette, egy európai koalíció keretében egy század Leopard 2 harckocsit küld Kijevnek, kiderült, egy korábbi típusból is jelentős mennyiségű harckocsit ad át Berlin, amiket előbb még tetemes összegért meg kell javíttatnia.

A német kormány jóváhagyta, hogy a magánkézben levő Rheinmetall nevű fegyvergyártó régi Leopard 1-es harckocsikat szállítson Kijevbe – írja a Politico.

Megerősíthetem, hogy a Leopard 1 harckocsikra kiadták az exportengedélyt” – mondta Steffen Hebestreit kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón, anélkül, hogy konkrét számokat is megerősített volna.

A megállapodás értelmében, sajtóhírek szerint 88 régebbi Leopard harckocsi érkezhet Ukrajnába, de csak miután kijavították őket, összesen több mint százmillió euróért.

A brüsszeli lap megjegyzi, ez a lépés további fordulatot jelent Berlin ukrajnai tankokkal kapcsolatos politikájában, kilenc nappal azután, hogy a kancellária bejelentette, egy európai koalíció keretében egy század Leopard 2 harckocsit küld Kijevnek.

Egy Leopard 1A5 típusjelű harckocsi a 2015-ös katonai napon Uffenheimben. A Leopard 1A5 az 1986 októbere és 1992 szeptembere között átalakított 1339 Leopárd harci korszerűsítését jelenti (Forrás: Wikipédia)

Ez azonban azzal a kockázattal jár, hogy szűk ellátási keresztmetszetet okoz, mivel a Leopard 1-eseket már nem gyártják, és lövedékeik más kaliberűek, mint az újabb Leopard 2-eseké.

A német kormány azt is fontolgatja, hogy visszavásárol 15 Gepard páncélost, amelyet Katarnak adott el, ám ez is problémákat okozhat, mivel az ezekhez szükséges lőszert Svájcban gyártják, amely eddig elutasította az Ukrajnába történő újrakivitelt, arra hivatkozva, hogy az megsértené semlegességét. Néhány svájci törvényhozó azonban azt szorgalmazza, hogy az ország vizsgálja felül álláspontját.

Gepard 1A2 légvédelmi löveges harckocsi, amely radart, tűzvezető rendszert és két 35 mm-es löveget kombinál egy új, Leopard alvázra szerelt toronyban (Forrás: Wikipédia)

A partnerei által hetek óta gyakorolt intenzív nyomás után Németország a múlt héten bejelentette, hogy az európai országok koalíciójának részeként jóváhagyja mintegy 80 Leopard 2 harckocsi szállítását Ukrajnába. Mivel a harckocsik német gyártmányúak, más országoknak vagy magáncégeknek, amelyek Ukrajnába akarták küldeni őket, a német kormány jóváhagyására volt szükségük.

A német hadiipari óriásvállalat gyorsan reagált a múlt szerdai washingtoni bejelentésre, amelyben a Biden-kormányzat gyakorlatilag felhatalmazta Olaf Scholz kancellárt Leopard 2-es harckocsik Ukrajnába szállítására.

A németországi székhelyű Rheinmetall hadiipari vállalat készen áll arra, hogy nagy mennyiségű lőszert szállítson a Leopard 2 típusú harckocsikhoz, amelyeket Németország (és más országok ) küldenek Ukrajnába.

„A Rheinmetall felkészült, és elővigyázatosságból jelentősen megnövelte lőszergyártó kapacitását, különösen a nagy kaliberű szektorban”

– magyarázta a düsseldorfi cég a Rheinische Post című regionális lapnak.

„Sokat fektettünk ebbe (az üzletágba), és továbbra is ezt fogjuk tenni új termelési létesítmények építésével és további alkalmazottak toborzásával” – tették hozzá.

A megnövekedett gyártási kapacitások révén a Rheinmetall AG képes fedezni a német Bundeswehr, illetve más Leopard tankokkal rendelkező országok fegyveres erőinek előreláthatóan fokozódó keresletét.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet nem finomkodott a Biden-kormányzat által Ukrajnának szánt tankok ügyében. A nagykövet szerint Washington a tankszállítással zöld utat adott a Krím megtámadására, és megpróbálja elfedni az orosz ellenőrzés alatt álló megyékben zajló, ukránok által elkövetett atrocitásokat. Antonov provokációnak nevezte az amerikai lépést, szerinte az Egyesült Államok ezek után már nem beszélhet védelmi fegyverek átadásáról Kijevnek.

Az orosz hadsereg megsemmisíti az amerikai Abrams tankokat, valamint a NATO-országok egyéb katonai felszereléseit, ha az amerikai kormány úgy dönt, hogy azokat Ukrajnának szállítja – ezt Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet jelentette ki keddről szerdára virradó éjjel, válaszolva arra a megkeresésre, hogy kommentálja az amerikai médiában megjelent publikációkat a tankok Kijevbe való szállításáról – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

„Kétségtelen, hogy ha döntés születik az Abrams tankok Kijevbe szállításáról, az amerikai harckocsikat ugyanúgy megsemmisítik katonáink, mint az összes többi NATO-felszerelést” – hangsúlyozta a nagykövet.

Szerinte

a washingtoni kormányzat „zöld utat ad az amerikai segítség igénybevételének a Krím megtámadására”, és „elfedi a radikálisok Donbasz, Zaporozsje és Herszon régió lakossága elleni bűncselekményeit”.

Hozzátette, hogy egy esetleges tankszállítmány Ukrajnába újabb kirívó provokáció lenne Oroszország ellen.

„Ha az Egyesült Államok úgy dönt, hogy tankokat szállít, akkor egy ilyen lépés »védelmi fegyverekkel« való igazolása biztosan nem fog működni.

Ez egy újabb kirívó provokáció lenne az Orosz Föderáció ellen. Senkinek ne legyenek illúziói, hogy ki az igazi agresszor a jelenlegi konfliktusban” – mondta a nagykövet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője szerdán közölte, hogy az Ukrajnának adományozott amerikai és európai tankok „több szenvedést” okoznak az országnak és „több feszültséget a kontinensen”. Ismert: Washington áldásával Berlin Leopard 2-es tankokat küld Ukrajnába. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország ennek ellenére is eléri céljait.

„Sajnos a NATO több fegyvere több szenvedést okoz Ukrajnában és több feszültséget hoz a kontinensre. De ez nem akadályozhatja meg Oroszországot abban, hogy elérje céljainkat” mondta Dmitrij Peszkov CNN-nek.

Peszkov azokra a sajtóértesülésekre reagált, melyek szerint a német kancellár szerdán bejelenti, hogy Berlin Leopard 2 típusú harckocsikat szállít Ukrajnába.

Eközben a tárgyalásokat ismerő amerikai tisztviselők azt mondták, hogy a Biden-adminisztráció  véglegesíti azt a tervet, hogy  körülbelül 30 amerikai gyártmányú Abrams tankot küldjön Ukrajnába.

Peszkov kedden azt mondta, hogy Berlin bármilyen jóváhagyása az Ukrajnába irányuló tankszállítmányokhoz elkerülhetetlenül hatással lesz az Oroszország és Németország közötti kapcsolatokra, amelyek már meglehetősen mélyponton” vannak.

„Magától értetődik, hogy az ilyen szállítások nem tesznek jót a (kétirányú) kapcsolatok jövője szempontjából. Mély nyomot hagynak majd”

– tette hozzá Peszkov a szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Ismét „keresztes” német tankok fenyegetik Oroszországot – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a sztálingrádi győzelem 80. évfordulója alkalmából megrendezett volgográdi ünnepi koncerten.

„Akik arra számítanak, hogy legyőzik Oroszországot a csatatéren, úgy tűnik, nem értik, hogy egy modern háború Oroszországgal nagyon más lesz számukra” – hangoztatta Putyin.

„Mi a tankjainkat nem küldjük a határukhoz. Van mivel válaszolnunk. És a páncélozott járművek bevetésével az ügynek nem lesz a vége. Ezt mindenkinek meg kell értenie” – tette hozzá.

Az elnök szavait, amelyekkel párhuzamot vont a nyolc évtizeddel ezelőtti, és a mostani idők között, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy magyarázta, hogy „azon mérce alapján, ahogy a kollektív Nyugat új fegyvereket szállít, Oroszország teljesebb mértékben kihasználja majd meglévő képességeit arra, hogy a különleges hadművelet során megadja válaszát”.

„Hihetetlen, de tény: ismét német Leopard tankok fenyegetnek bennünket, a fedélzetükön kereszttel” – mondta az ünnepségen Putyin.

Most, sajnos, azt látjuk, hogy a nácizmus ideológiája immár modern köntösben, modern megjelenési formában ismét közvetlen veszélyt jelent hazánk biztonságára. Ismét kénytelenek vagyunk szembeszállni a kollektív Nyugat agressziójával” – fogalmazott.

Az orosz elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy Oroszországnak még mindig sok barátja van szerte a világon, egyebek között Észak-Amerikában és Európában is.

Putyin szerint az utódoknak a Sztálingrádban győztes katonákkal szembeni erkölcsi kötelessége, hogy megakadályozzák a történelem eltorzítását. Rámutatott, hogy a világháború során a Volga partján elért fordulópont után vált világossá, hogy a nácik tervei bukásra vannak ítélve, és Németország szövetségesei ezt követően kezdték lázasan keresni annak módját, hogyan kerülhetik el a felelősségre vonást.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlairól beszél egész Európa, Haaland felháborító dolgot csinált egy Rolls-Royce-ban

origo.hu

Éveken át szexuálisan zaklatták az olimpiai bajnok sztársportolót

metropol.hu

Kucsera Gábor a nagy döntéséről: „Beni mondta ki rá az áment!"

hirtv.hu

Zsidóellenes terrorcsoportot számoltak fel Görögországban

ripost.hu

"Akiket elrabolnak, soha többé nem kerülnek elő" - Ördög Nóra félelmetes beszámolója az Ázsia Expressz helyszíneiről

mandiner.hu

Nyoma veszett az oroszok legkegyetlenebb tábornokának

vg.hu

Erőszakos tüntetések törtek ki Franciaországban a nyugdíjak miatt! Térképen mutatjuk: Európaszerte most mire számíthatnak a nyugdíjba vonulók!

mindmegette.hu

Ha ilyet vettél, vidd vissza! Sajátmárkás termékeket hívott vissz a Lidl!

sonline.hu

A Provident Pénzügyi Zrt. Kereskedelmi Tanácsadó munkatársat keres

ripost.hu

Szakítás után: Szorcsik Viki kitálalt Csutival kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Gyurcsány beismerte: A dollárbaloldal Magyarország ellen dolgozik

POLITIK

A baloldalon Gyurcsányék a legerősebbek, Karácsonyék szinte láthatatlanok

POLITIK

Áremelkedések? Brüsszelt teszi felelőssé a legtöbb magyar

POLITIK

Bevallotta a 13 éves tini: ő fojtotta meg 4 éves kistestvérét

POLITIK

Ezeknek az élelmiszereknek csökkent jelentősen az ára...

POLITIK

Beindult az árverseny a hazai boltokban

POLITIK

Most a NAV lép a guruló dollárok ügyében.

POLITIK

Nyomoznak a DK politikus ügyében