Létrehozva: 2023.02.14.
Módosítva: 2023.02.14.

A hírhedt bataclani merénylő ügyvédje fogja védeni Eva Kailit

Egymásra találtak.

Az ügyvéd korábban a 2015-ös párizsi terrortámadások kulcsfiguráját, Salah Abdeslamot védte, most a korrupciós botrányban érintett baloldali Eva Kailit fogja.

Eva Kaili eddigi ügyvédjét váltja Sven Mary belgiumi védőügyvéd – adta hírül a Politico. Hogy André Rizopoulosz miért hagyott fel Kaili védelmével, azt nem tudni. 

Sven Mary Belgiumon belül neves ügyvédnek számít, külföldön pedig azért ismert, mert ő védte Salah Abdeslamot, a 2015-ös párizsi terrortámadás kulcsfiguráját, akit azóta bűnösnek találtak és életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Sven Mary pedig Abdeslam után a brüsszeli korrupciós botrányban érintett Eva Kaili képviseletét fogja ellátni. „Átveszem a fáklyát” – mondta Mary egy üzenetben.

A legvéresebb franciaországi terrortámadásban a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, egy ember halálát okozva, Párizs belvárosában pedig egy másik, háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán 39 embert öltek meg, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg és csaknem hétszázat megsebesített. A merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára, amelynek egy Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. 

Feljelentik Brüsszelt Ursula von der Leyen korrupciós ügye miatt

A New York Times beperli az Európai Bizottságot, mert nem adják ki Ursula von der Leyen SMS-eit, amelyet a vakcinákról kötött szerződésekkel kapcsolatban váltott a Pfizer vezérigazgatójával.

Az amerikai lap szerint

A BIZOTTSÁGNAK KÖTELESSÉGE KÖZZÉTENNI AZ ÜZENETEKET, HISZEN AZ EU ORSZÁGAI TÖBB MILLIÁRD EURÓT KÖLTÖTTEK A COVID-19-OLTÁSOKRA, A BRÜSSZEL ÁLTAL KÖTÖTT SZERZŐDÉSEK ALAPJÁN.

A perről a Politico számolt be. Szerintük a beadványt január 25-én nyújtották be, és hétfőn közzétették az Európai Bíróság nyilvántartásában. 

Ursula von der Leyen és Albert Bourla

FORRÁS: AFP/FABRICE COFFRINI/ ANADOLU AGENCY VIA AFP/2022 ANADOLU AGENCY/DURSUN AYDEMIR

A per az európai ombudsman, Emily O'Reilly egy évvel ezelőtti vizsgálata nyomán indult, amely hivatali visszaéléseket állapított meg. Az ügy előzménye, hogy egy internetes lap újságírója hozzáférést kért az Ursula von der Leyen és Albert Bourla (a Pfizer vezérigazgatója) közti üzenetváltáshoz, ezt viszont a Bizottság úgy utasította vissza, hogy meg sem kérdezték, léteznek-e az SMS-ek. Amikor O'Reilly kifogásai nyomán megkérdezték, akkor pedig Vera Jourová, az "átláthatóságért" felelős biztos azt válaszolta, hogy az SMS-eket már törölték, mert "múlandó jellegűek" voltak.

Ahogy azt az Origo korábban megírta, Ursula von der Leyen 2021 márciusában tárgyalásokat folytatott a Pfizer főnökével hatalmas mennyiségű koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről. Fontos megemlíteni: ez nem az eredeti szerződés volt, hiszen az már előző évben megszületett, és 2020 decemberétől oltottak is vele. Ekkor, 2021 tavaszán már megfelelő mennyiségű oltóanyag volt Európában.

URSULA VON DER LEYEN AZONBAN GYAKORLATILAG SMS-EKBEN MEGEGYEZETT BOURLÁVAL LEGALÁBB 900 MILLIÓ, LEGFELJEBB 1,8 MILLIÁRD ADAG VAKCINA BESZERZÉSÉRŐL 35 MILLIÁRD EURÓÉRT, ADAGONKÉNT NAGYJÁBÓL 19 EURÓÉRT.Ez irreálisan magas szám, hiszen az EU teljes lakossága kevesebb mint 450 millió, vagyis minden lakosra jutott opcionálisan négy vakcina úgy, hogy más gyártókkal is voltak megállapodások, ráadásul ekkor még 18 év alattiakat nem is oltottak.

Ráadásul a 19,5 eurós ár is elképesztően magas, az önköltségi ár ugyanis még a Pfizer szerint is csak 5,9 euró volt.

Emlékeztetőül:

EZ VOLT AZ A BESZERZÉS, AMELYBŐL EGYEDÜLI UNIÓS ORSZÁGKÉNT MAGYARORSZÁG NEM KÉRT, BRÜSSZEL ÉS A MAGYAR DOLLÁRMÉDIA HATALMAS FELHÁBORODÁSÁRA.

A dollárbaloldal erőszakosan lobbizott azért, hogy a magyar kormány adja be a derekát: 19 millió adagot akartak Magyarországra sózni 120 milliárd forint értékben. A kormány azonban nem kért az előnytelen szerződésből.

A MINTEGY 35 MILLIÁRD EURÓS ÜZLET ÜGYÉBEN VIZSGÁLAT INDULT, DE AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG NEM TALÁLTA MEG AZ URSULA VON DER LEYEN ÉS A PFIZER GYÓGYSZERIPARI ÓRIÁSCÉG FŐNÖKE KÖZÖTT VÁLTOTT SMS-EKET – ÁLLT AZ UNIÓS ÜGYVEZETŐ AZ UNIÓS OMBUDSMANNAK CÍMZETT, 2022. JÚNIUS 29-ÉN KÖZZÉTETT LEVELÉBEN.A részletekről von der Leyen azóta sem hajlandó információt adni, az átláthatóság hiánya miatt pedig felmerülhet, hogy az EU multinacionális cégek zsebében van.

Ursula von der Leyen és férje, Heiko von der Leyen

FORRÁS: PROFIMEDIA/SCHNEIDER-PRESS/FRANK ROLLITZ/SCHNEIDER-PRESS/FRANK ROLLITZ

Ráadásul már a korábbi megállapodást is Ursula von der Leyen kötötte meg, 2020 augusztusa és novembere között, ami után férjét, Heiko von der Leyent váratlanul kinevezték a sejt- és génterápiákra szakosodott Orgenesis amerikai biofarmakon cég orvosi igazgatójának - a cég a Pfizerhez tartozik.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Ursula von der Leyen korrupciós ügybe keveredett. Amikor Angela Merkel kormányának védelmi minisztere volt, a McKinsey német leányvállalatának korábbi vezetőjét, Katrin Sudert nevezte ki fegyverkezési államtitkárnak, aki három év alatt összesen 200 millió euróért vette igénybe tanácsadó cégek, köztük a McKinsey szolgáltatásait, pályázati kiírás nélkül.

A Bundestag parlamenti vizsgálóbizottságot állított fel, amely lefoglalta a miniszter két professzionális mobiltelefonját. Sajnos a rajta levő tartalmakat akkor is „véletlenül" törölték.

A német sajtó megjegyezte, hogy

DAVID VON DER LEYEN, AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ELNÖKÉNEK EGYIK FIA 2015 ÉS 2019 KÖZÖTT DOLGOZOTT A MCKINSEYNÉL, VAGYIS ABBAN AZ IDŐBEN, AMIKOR ÉDESANYJA VÉDELMI MINISZTER VOLT, ÉS KATRIN SUDERT ALKALMAZTA ÁLLAMTITKÁRNAK.

A Forbes becslése szerint a 65 országban jelen lévő cég mind a magán-, mind a közszférának értékesíti vagy „kínálja" tanácsait a Covid-járvány kezeléséhez.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb drámai lépés, újabb európai uniós, NATO-ország hergeli az oroszokat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság