Létrehozva: 2023.02.06.

Gyurcsány rendíthetetlenül a baloldal főnöke

Nem hagy efelől kétséget.

A hétvégi rendezvények mondandója megerősíteni látszik azt, hogy ma Gyurcsány Ferenc DK-ja számít a baloldal meghatározó erejének, amely gyakorlatilag elszívja más pártok korábban fontos politikusait, és hogy végső soron a Momentum, valamint az egyes törpepártok is hozzá viszonyítják a saját pozíciójukat- erről fejtette ki gondolatait ifj. Lomnici Zoltán a Magyar Hírlapban.

Vasárnap a Demokratikus Koalíció XIII. kongresszusán, a Budapest Kongresszusi Központban Gyurcsány Ferenc mondott évértékelő beszédet. A pártelnök, egykori miniszterelnök a tőle megszokott szenvedélyességgel, de a politikai jóízlés határait is túllépő szónoklatában elemezte a politikai baloldal és Magyarország helyzetét.

Összességében Gyurcsány kongresszusi beszéde jól láthatóan arra irányult, hogy megpróbálja az ellenzék többi, kisebb erejét még gyengébbként, magát az ellenzék tengelyeként, fő gravitációs központjaként és egyetlen esélyeként feltüntetni. A beszédben feltűntek a jól megszokott, Nyugat-Európát éltető, sőt a nyugati (pénz)támogatás és érdekek előtti, feltétlen megalázkodásról árulkodó elemek. A pártelnöki beszédből valamelyest körvonalazódott a DK nemzetpolitikai álláspontja is, amely gyakorlatilag alig létezik. Természetesen néhány felszínes és hangzatos mondata volt erről, azonban ezek gyakran túlmentek a realitás és a jó ízlés határán, és rávilágítottak a bukott baloldali kormányfő nemzeti identitás nélküli, globalista politikai credójára, amelyet már megszokhattunk tőle. A reálpolitikai aktualitásokat figyelmen kívül hagyó és az érdekeknek megfelelően megválasztott hitvallás, értékrend elemei Gyurcsánynak ezt a beszédét is végigkísérték.

Beszédében többször hitet tett a brüsszeli politika feltétel nélkül kiszolgálása és a nyugati érdekeknek való, önkéntes alávetés útja mellett, amelyet ő „nyugatos”, „tisztességes hazafias politikának” nevezett. A beszéd fő motívuma a kormánnyal való teljes szembenállás fontosságának hangsúlyozása volt, és a DK központi szerepének kiemelése, az ellenzék saját pártjába történő olvasztásának céljával. Kissé bizarr módon a kormánnyal való teljes szembenállást a hazával való teljes azonosulásként jelölte meg, mint az ellenzéki győzelem útját. A „nincs harmadik út” hangoztatása is figyelmeztető felhívás a baloldali térfél többi szereplőjének, hogy identitásuk és politikai levegőjük elszívásán tevékenykedik a Demokratikus Koalíció.

Röviden összefoglalva, Gyurcsánynak a DK-kongresszuson elmondott beszédéből talán a két legfontosabb tanulság az, hogy a Demokratikus Koalíció szándékai egyáltalán nem demokratikusak, illetve hogy nekik politikai és morális tekintetben semmi sem szent, minden feláldozható, ha azzal a kormánynak politikailag ártani tudnak. A hétvége folyamán a Demokratikus Koalíció rendezvényével párhuzamosan több évértékelőt, illetve „jövőértékelőt” is tartottak az ellenzéki pártok. A párthálózatát aktívan építő, az elmúlt időszakot az ellenzék bekebelezésének szentelő Gyurcsány Ferenc lépéskényszerbe hozta a liberális és baloldali pártokat.

Az LMP, a Momentum és az MSZP különböző rendezvényeken fedte fel azt, amit már a 2022-es országgyűlési választások során is vélni lehetett: az ellenzéki összefogás csak szóban létezett. Az LMP társelnöke, Ungár Péter úgy fogalmazott, hogy „az összefogás halott”, véleménye szerint az ellenzéki politizálást új pályára kell állítani. Ungár a pártja jövőjét a zöldpolitizálásban és a „csapatépítésben” látja, az egyéb pártok zöldprogramjait pedig nem tartja hitelesnek. Szavaiból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az LMP célja az ellenzéken belüli zöldpárti pozíció megszerzése, a cél érdekében pedig nem félnek a korábbi szövetségeseiket kritizálni: az LMP nem kíván a DK „zöldtagozata” lenni, a Momentumot pedig egyfajta „identitászavarral” vádolják.

Ungár Péter továbbá akkumulátorgyár-stopot hirdetne, amely annak a fényében ellentmondásos kijelentés, hogy az európai zöldek – amely frakciónak tagjai azok a német zöldek is, akiknek a politikusai nemrégiben boldogan adtak át Németországban akkumulátorgyárat – társelnöke, Thomas Waitz is tiszteletét tette a rendezvényen. A Momentum eseménye „jövőértékelő” címszó alatt futott, de a Dobrev Klárát kímélő Donáth Anna főleg a múlttal és a DK-val foglalkozott, utalást tett Gyurcsány őszödi beszédére, de az elmúlt harminc év politizálását is kritizálta. Donáth Anna a jövőépítésen való töprengést azért tartja fontosnak, mert: „Ahogy a Rákosi-korszaknak is vége lett, (...) ennek is vége lesz. Mi pedig itt leszünk.” A jövőt tekintve az „ellenzéki hazugságspirálból” kilépni kívánó liberális párt vezetője a geopolitikai tömbösödésben a nyugati oldalon szeretné látni hazánkat. Ez közhelyszerűnek is tűnhet tekintve azt, hogy hazánk ma teljes jogú tagja az Európai Uniónak, a NATO-nak vagy éppen az OECD-nek, vagyis Magyarország mind katonai-diplomáciai, mind pedig gazdasági és kereskedelmi tekintetben szerves része a nyugati és transztatlanti világnak. A Momentum számára az egyik legnagyobb kihívás Fekete-Győr utódjának megtalálása, mindeddig sikertelenül.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is levonta a következtetéseket a 2022-es országgyűlési választásokról, bár Kunhalmi más konklúzióra jutott, mivel véleménye szerint „a fasiszta úton lépkedő kormányt és kormányfőt jobboldalról nem lehet legyőzni, csak baloldalról”, ehhez pedig igazi baloldali fordulatot várna el ellenzéki kollégáitól. Kunhalmi Ágnes a 2024-es önkormányzati választásokon való ellenzéki koordinációt szorgalmazza, amely a szebb napokat is megélt MSZP támogatottságát figyelembe véve nem meglepő. A rendezvényen továbbá Tüttő Kata főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy kulcsfontosságú a 2024-es EP-választások során a szocialisták frakcióját tovább erősíteni, amely aligha könnyű feladat európai szinten annak a fényében, hogy nagy lesz a verseny az EP-helyekért. Az MSZP esélye a politikai túlélésre inkább az önkormányzati választások kapcsán merülhet fel.

A hétvégi rendezvények mondandója megerősíteni látszik azt, hogy ma Gyurcsány Ferenc DK-ja számít a baloldal meghatározó erejének, amely gyakorlatilag elszívja más pártok korábban fontos politikusait, és hogy végső soron a Momentum, valamint az egyes törpepártok is hozzá viszonyítják a saját pozíciójukat. A volt miniszterelnök beszéde azt mutatta, hogy ennek teljes tudatában is van, előrevetítve ezzel azt is, hogy a hegemón pozíciót a jövő tavasszal esedékes EP- és önkormányzati választások előtti időszakban igyekszik is majd kihasználni.

 

Gyurcsány szerint a Fidesz szavazói szégyelljék magukat

 

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédében a kormánnyal szembeni teljes ellenállásra szólította fel híveit, de ezt ajánlotta a többi baloldali pártnak is.

 - Amikor azt mondom, hogy teljes szembeállás, akkor azt mondom, hogy minden lehetséges törvényes eszközzel fel kell lépnünk annak érdekében, hogy gyengítsük ezt a kormány. Ez a kormány a haza ellenfele, törvénytelen, erkölcstelen, becstelen, ez a kormány bűnözőkormány

 – mondta a DK megerősített elnöke. Sőt, ennél is tovább ment amikor úgy fogalmazott, hogy személy szerint rá kell mutatni azokra az emberekre, akik a rendszernek építő gazdái, mert nem lehet elbújni a felelősség elől.

– Ki kell mondani a nevüket, és hogy szégyent hoztok a hazára. Nekünk azt kell mondnai, hogy ezt a rendszert szolgálni, a Fideszt aktívan támogatni az több mint bűn, az szégyen. Szégyelljétek magatokat! - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. 

Beszélt arról is, hogy míg a DK szerint Magyarország helye Európában van, a kormány szerint annak a szélén.  „Európa mindörökké” – hangoztatta.  – Ha törékeny a gondolat, a lélek, az élet, akkor sok mindenre rá lehet venni az embert. Úgy látom, hogy törékennyé tették a magyart. Sok mindenre rávették az elmúlt években. Sok fájdalmas történet van, a legfájdalmasabb szerintem az, hogy Bucsa után mindig nem értjük, hogy nem lehet támogatást nyújtani ahhoz a szemérmetlen, hazug, gyilkos magatartáshoz, amit a magyar kormány tanúsít. Bucsa óta az orosz elnök háborús bűnös. Ettől a helytől nincs helye mérlegelésnek – fogalmazott a DK elnöke. Szerinte Magyarország nem szuverén, nekünk pedig szembe kell mennünk azzal a vezetővel, aki ilyenné tette az országot – utalt Orbán Viktorra.

A DK elnöke végül arról is beszélt: helyes döntés volt az árnyékkormány felállítása, és az is, hogy azt Dobrev Klára vezeti. – Az árnyékkormány a holnap Magyarországának a reménye, mert mindenkinek jár tisztességes bér, nyugdíj és rá vigyázó orvos, nővér – fogalmazott. 

Gyurcsány bejelentette: a DK felkérte az árnyékkormányt, hogy őszre dolgozza ki és mutassa be a holnap Magyarországának programját. Erre azért van szükség Gyurcsány szerint, hogy elmondják az embereknek, „a DK-val tiéd lesz a haza, érted lesz a haza”.

– Gyurcsány Ferenc beszédének legfontosabb üzenete az volt, hogy a Demokratikus Koalíció kíván lenni az első számú kormányellenes erő – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián a DK elnökének kongresszusi beszédével kapcsolatban. A Nézőpont Intézet elemzője szerint a DK már egy évtizede készül erre a szerepre, ám átütő sikert csak az utóbbi évek politikája hozott nekik.

– A DK vasárnapi pártrendezvénye elsősorban a saját szavazóközönség keménymagjának szólt. Alapérzelmekre hatni egy párteseményen politikailag racionális döntés. Ez persze nem jelenti azt, hogy a döntés helyes is, hiszen a politikai élet nulladik törvénye az, hogy a választókat semmilyen körülmények között nem sértegetjük – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője Gyurcsány Ferenc kongresszusi beszédével kapcsolatban.

Gyurcsány szerint a Fideszt támogatni bűn Fotó: Mirkó István

 

Mint ismert, vasárnap tartotta meg a Demokratikus Koalíció XIII. kongresszusát a Budapest Kongresszusi Központban, ahol Gyurcsány Ferenc mondott évértékelő beszédet. A DK-vezér az eseményen kijelentette, szerinte személy szerint rá kell mutatni azokra az emberekre, akik a rendszernek építő gazdái, mert nem lehet elbújni a felelősség elől. 

 

Gyurcsány legfontosabb üzenete

– Ki kell mondani a nevüket, és hogy szégyent hoztok a hazára. Nekünk azt kell mondani, hogy ezt a rendszert szolgálni, a Fideszt aktívan támogatni az több mint bűn, az szégyen. Szégyelljétek magatokat! – üzent több mint hárommillió szavazópolgárnak a DK elnöke. Talabér Krisztián szerint Gyurcsány Ferenc beszédének legfontosabb üzenete az volt, hogy

a Demokratikus Koalíció kíván lenni az első számú kormányellenes erő.

Ebben viszont semmi újdonság nincs az elemző szerint: a DK már egy évtizede tudatosan készül erre a szerepre, ám átütő sikert csak az utóbbi évek politikája hozott nekik. – Ez a siker viszont relatív: nem a párt emelkedik ki erőteljesen a baloldali politikai mezőnyből, hanem a többi kormányellenes erő teljesít alul. Gyurcsány Ferenc erődemonstrációt is tartott ma, hiszen név szerint köszöntötte azokat a politikusokat, akik az utóbbi időben igazoltak át egy másik pártból a Demokratikus Koalícióba – mondta.

 

A legkiábrándítóbb beszéd

A Demokratikus Koalíció évadnyitója előtti napokban már a Momentum, az MSZP és az LMP vezetői is megtartották beszédüket. Talabér Krisztián szerint ezek közül a legkiábrándítóbb Donáth Annáé volt, „legfőképpen azért, mert a nyilvánosság a Momentum visszatérő arcától várta a legerősebb gondolatokat”. 

Talabér Krisztián szerint Donáth Anna beszéde tartalmilag üres volt Forrás: képernyőfotó

– Ehhez képest a szónoklat rövid időn belül közhelygyűjteménnyé alakult, valódi tartalom nélkül, s Donáth még annak a lehetőségét is kerülte, hogy a Momentum és a DK viszonyáról szót ejtsen, miközben talán ez a legizgalmasabb kérdés a balliberális oldalon. 

Ez vagy egy nagyon súlyos politikai hiba – amelyet Donáth már a visszatérésének első momentumában elkövetett –, vagy azt jelenti, hogy a Momentum a továbbiakban sem tervez fordulatot. 

– Donáth Anna irányába érezhető volt az utóbbi időben egyfajta nyomás egy Gyurcsány-ellenes politika elkezdésére, ám a beszéde alapján ez a gyakorlat még várat magára. Ennek legfőbb oka a Momentum erőtlensége lehet – tette hozzá. Az elemző megjegyezte, Ungár Péter beszéde sok konstruktív gondolatot tartalmazott, s tartalmilag az ő beszédét tudta legtöbbre értékelni. – 2022 áprilisában egyértelműen kiderült, hogy az ellenzék „teljes összefogás” stratégiája megbukott. Az összefogás ezen modellje biztosan nem fog előkerülni a közeljövőben, ám részleges összefogásra – például az önkormányzati választásokon – a továbbiakban is számítok – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére az elemző.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Hold árnyékos oldalán – Rebel Moon II., A Sebejtő

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

metropol.hu

Négy gyermeke zokogva várta haza, elhunyt a nyíregyházi édesanya

magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 26.: pénteken a Bika megkapja a válaszokat, a Halak vonzza az embereket

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert