POLITIK

Szerző Gaál József

1 hónapja

A látszatra sem adnak: Joe biden fia az apjával szövetséges ügyészektől vár segítséget

Az amerikai elnök családja már a a hatalmi ágak szétválasztásának demokratikus alapelvét is lábbal tiporja...

Joe Biden amerikai elnök és fia egyre mélyebbre süllyed a korrupciós mocsárban. A New York Post legfrissebb információi szerint a drog- és pornóbotrányival ismerté vált Hunter Biden az édesapjához ezer szálon kötődő ügyészeknek, és magas beosztású igazságügyi tisztségviselőknek könyörög, hogy segítsenek neki, és indítsanak eljárásokat politikai ellenfeleivel szemben. A Post egy korábbi cikke szerint Hunter ezzel a lépessel más síkra kívánja terelni a családja korrupciós ügyeit vizsgáló kongresszusi eljárást, amely a legfrissebb hírek szerint jövő hét szerdán fog megkezdődni.

World Food Program USA's 2016 McGovern-Dole Leadership Award Ceremony
Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden, aki apjával barátságban lévő ügyészektől vár segítséget (Fotó: Kris Connor / Getty Images)

Ahogy arról Ripost is beszámtolt, Hunter Biden jogi képviselője szövetségi- és államügyészeket, sőt, az Igazságügyi Minisztériumot (Department of Justice - DOJ) is arra szólította fel, hogy indítsanak büntetőeljárásokat azokkal szemben, akik közreműködtek az elnök fiának híres-hírhedt elhagyott laptopján talált kompromittáló tartalmak kiszivárogtatásában. Abbe Lowell ügyvéd szerdán keltezett levele szerint Donald Trump korábbi elnök legszorosabb szövetségei, köztük Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, valamint Steve Bannon médiaszakember is szövetségi törvényeket sértett ezzel kapcsolatban.

A legfrissebb fejlemények szerint Hunter ügyvédje nem akárkinek, hanem célzottan csak olyan magas beosztású személyeknek küldte el a nyomozást szorgalmazó levelet, akik szoros kapcsolatban állnak a Biden családdal. Többek közt Kathy Jennings delaware-i főügyésznek, akit nem más, mint Hunter néhai testvére, a 2015-ben elhunyt Beau Biden nevezett ki. Ezt Jennings később úgy hálálta meg a regnáló kormányfő családjának, hogy az elsők között biztosította támogatásáról Joe Bident, amikor 2019-ben bejelentette az indulását az elnökválasztáson.

Egész életemben ismertem Joe-t és a Biden családot. Joe az egyik legkedvesebb és legőszintébb ember, akit valaha ismertem. Azért választom Joe-t, mert senki sem érti jobban, mit jelent gyógyítani, és most éppen erre van szüksége Amerikának

- fogalmazott Jennings egy 4 évvel ezelőtti Facebook-bejegyzésében, amiből nehéz arra következtetni, hogy képes egy független vizsgálatot lefolytatni Hunter ügyében. A Post megkeresésére Jennings irodája nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a Biden családhoz fűződő személyes és szakmai kapcsolatai miatt távol tartja-e magát az elnök fia által kért eljárástól.

Kathy Jennings delaware-i főügyész (középen) és Joe Biden amerikai elnök, valamint Jill Biden first lady. Láthatóan szoros barátság fűzi őket egymáshoz (Facebook)

Az ügyvédi felszólítást megkapta továbbá Jennings közvetlen helyettese is, Alexander Mackler, aki korábban Joe Biden sajtótitkáraként, majd jogtanácsosaként is dolgozott. 2010-ben pedig ő irányította Beau Biden sikeres újraválasztási kampányát delaware-i államügyészként. Macklerről azt érdemes tudni, hogy a Hunter laptopjáról kiszivárgott levelezések szerint többször is a "barátjának" és "testvérének" nevezte az elnök fiát. 

Ahogy azt eddig is tudni lehetett, Hunter ügyvédje a Joe Biden közvetett irányítása alatt álló Igazságügyi Minisztériumot is nyomozásra szólította fel. A legfrissebb hírekből azonban már azt is tudni lehet, hogy a a levelet a tárca nemzetbiztonsági főhivatalnokának, Matthew Olsennek címezte, aki az Obama-Biden-kormányzatban több kényes pozíciót is betöltött. Többek között a Nemzetbiztonsági Ügynökség főtanácsadója és a Nemzeti Terrorelhárítási Központ igazgatója volt. A kormányzati megbízásai után Olsen két baloldali irányultságú agytröszt - a Center for a New American Security és a Center for American Progress - vezető munkatársa lett, mely minőségében több Trumpot és kormányát kritizáló véleménycikket írt. Egy, a 2016-os választási kampány idején megjelent cikke, melyet Time közölt, például a "Miért támogatja az Iszlám Állam Donald Trumpot?" címet viselte.

Az Igazságügyi Minisztérium szóvivője csütörtökön nem kívánt arra válaszolni, hogy Olsen részt fog-e venni egy Hunter laptopját érintő esetlegesen vizsgálatban.

Hunter Biden rendszeresen levideózta magát drogfogyasztás közben. Mindezt a "pokoli laptopról" kiszivárgott adatokból tudni

A Biden család korrupciós ügyeivel kapcsolatban új fejleménynek számít továbbá, hogy Hunter ellen rágalmazási pert indított annak a számítógépszerviznek a tulajdonosa, ahol az elnök fia elhagyta a laptopját. Az amerikai sajtóban gyakran "pokoli laptopnak" nevezett gépet Hunter még 2019 áprilisában adta le javításra a Delaware állambeli üzletben, azonban az elvégzett munkáért sosem fizetett. A vállalkozási szerződésben foglaltaknak megfelelően a számítógép tulajdonjoga 90 nap várakozás után átszállt az üzlet vezetőjére, John Paul Mac Isaac-re, aki megtalálta a Biden családra nézve kompromittáló tartalmakat. Miután több halálos fenyegetést is kapott, az erről készült biztonsági mentést 2019 decemberében átadta Donald Trump korábbi elnök ügyvédjének, Rudy Giulianinak.

A Post beszámolója szerint Mac Isaac azért nyújtott be keresetet Hunter ellen, mert az ügyvédje által írt levélben azt a hamis állítást fogalmazta meg, hogy "ellopta" a számítógépén tárolt személyes adatokat. A szerviz tulajdonos szerint ez tényszerűen nem igaz, mivel a Hunterrel kötött megbízói szerződésben feketén fehéren le volt írva, hogy 90 nap után birtokba veheti a gépet - ami végül meg is történt. Isacc 75 ezer dolláros (26,5 millió forint) kártérítést követel az elnök fiától.

Hunter mellett egyébként Isaac rágalmazási pert indított Adam Schiff demokrata párti képviselő, valamint több sajtótermék, köztük a CNN, a Daily Beast és a Politico ellen, mivel mindannyian azt állították, hogy ellopta az elnök fiának laptopját. Az alperesek közül Daily Beast nemrég el is vesztette a jogvitát, és nyilvánosan bocsánatot kért Isaactől a vele szemben megfogalmazott hamis állítások miatt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktor bejelentette, miben állapodtak meg az uniós csúcson

origo.hu

Elárulta Szabó Zsófi, van-e új barátja

borsonline.hu

„Ezt nem lehet másképp bírni” – gyakran az alkohol után nyúl Ambrus Attila

mandiner.hu

Kiderült: ezért nincs sok esélye a nagy ukrán ellentámadásnak

ripost.hu

Végzetes favágás: meghalt egy férfi Dobozon

magyarnemzet.hu

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor sorsa eldőlt, egy város befogadta őket

origo.hu

Kiszakadt az ablak a repülőn 9 ezer méter magasan: kirántotta a pilótát a légörvény

mindmegette.hu

Ezért a tortáért a cukorbetegek és a diétázók is oda lesznek

ripost.hu

Sokkolta a látvány a rendőrséget: két kisfiút megfojtottak, az édesanyjuk felakasztotta magát

ripost.hu

Óriási robbanás volt hajnalban, beszakadt egy épület teteje Soroksáron

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Áremelkedések? Brüsszelt teszi felelőssé a legtöbb magyar

POLITIK

Bevallotta a 13 éves tini: ő fojtotta meg 4 éves kistestvérét

POLITIK

Egyre erősebb a migránsellenes hangulat Németországban

POLITIK

A hír igaz: Varga Judit elválik a férjétől

POLITIK

Az ENSZ vádolja az ukrán és az orosz hadsereget

POLITIK

Elképesztően megnőtt a migránsok száma Európában

POLITIK

Oroszország atombombát dob azokra akik...

POLITIK

Nukleáris armageddon közeledik!