Létrehozva: 2023.01.03.
Módosítva: 2023.01.04.

Ukrán vezérkar: Több száz katonát veszített az orosz hadsereg

Ezt közölte kedden az ukrán vezérkar.

Az ukrán védelmi erők csapást mértek egy orosz élőerő- és haditechnikai összpontosulásra az ország déli részén, aminek következtében mintegy ötszáz orosz katona meghalt, illetve megsebesült – közölte kedden az ukrán vezérkar.

A Facebookon közzétett jelentés szerint a támadást az ukrán erők a Herszon megyei Csulakivka településen hajtották végre még december 31-én. A vezérkar arról is beszámolt, hogy január 1-jén az ukrán erők a Herszon megyei Fedorivka település környékén nyitottak tüzet egy orosz egységre. „Az ellenség veszteségeit még pontosítják” – tette hozzá a vezérkar.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy szilveszterkor a Donyeck megyei Makijivkában mértek csapást az ukrán erők egy orosz bázisra, aminek következtében ukrán közlés szerint mintegy négyszáz orosz katona vesztette életét. Az orosz védelmi minisztérium viszont jóval kevesebb, 63 orosz katona halálát ismerte el.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója arról adott hírt, hogy kedd reggel az orosz csapatok tüzérségi fegyverekkel lőtték Kurahove város lakott részét, eltalálva egy többemeletes házat. A támadásban egy helyi lakos életét vesztette, kettő megsérült, és megrongálódott egy vízműtelep.

Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője a hivatalos honlapjukon közzétett beszámolójában úgy vélekedett, hogy Oroszország nem tervezi az Ukrajna elleni háború leállítását, és idén folytatja a támadó hadműveleteket különböző irányokban. Szavai szerint az ukrán hírszerzés lehetségesnek tartja, hogy újabb offenzívát indítanak északról vagy kelet felől. Csernyak meggyőződésének adott hangot, hogy az oroszok megpróbálják megtartani a Krímhez vezető szárazföldi folyosót, és elfoglalni az egész donyecki régiót. Viszont úgy vélte, a megszállók nem tudnak átkelni a Dnyeper (Dnyipro) folyón, hogy ismét elfoglalják Herszon városát.

Az ukrán katonai hírszerzés előrejelzése szerint a következő négy-öt hónapban az orosz hadsereg további 70 ezer embert veszíthet, de Csernyak szerint az orosz vezetés áll elébe az ilyen veszteségeknek.

A kijevi katonai vezetés legfrissebb, keddi összesítése alapján eddig hozzávetőleg 108 190 orosz katona halt meg Ukrajnában, közülük 750-en az elmúlt napban.

A dél-ukrajnai Mikolajiv megye ügyészsége a Facebookon közölte, hogy újabb kínzókamrát fedeztek fel a régióban, Olekszandrivka településen. A nyomozás szerint a helyiségben illegálisan fogva tartottak és brutálisan megkínoztak olyan helyi lakosokat, akik megtagadták az együttműködést az orosz megszállókkal. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat hozzátette, hogy a fogva tartott civilekből megpróbálták „kiverni” a helyi ellenállási mozgalom tagjainak tartózkodási helyét. Az illetőket műanyag zacskóval fojtogatták, nehéz tárgyakkal ütlegelték, és sokkolóval kínozták.

A Jevropejszka Pravda hírportál beszámolt arról, hogy egy francia fogatócsoport hétfő este élő közvetítés közben felvette egy orosz rakéta becsapódását, a képsorok bejárták a világmédiát. A tévéstáb a Donyeck megyei – ukrán ellenőrzés alatt álló – Kramatorszk városból jelentkezett be a stúdióba, amikor kevesebb mint egykilométerre tőlük becsapódott a rakéta, és a robbanást rögzítette a kamerájuk. A stáb tagjai nem sérültek meg.

Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta az ukrán fegyveres erők 2807 drónját semmisítették meg – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A keddi hadijelentést ismertetve arról számolt be, hogy csak az utóbbi 24 órában 13 drónt lőtt le az orosz légvédelem a luhanszki Szvisztunovka és Cservonopopovka, valamint a donyecki Kirillovka és zaporizzsjai Trudovoje és Berdjanszk térségében. Kilenc HIMARS-rakétát Cservonopopovka, valamint a harkivi Novaja Kahovka térségében semmisítettek meg.

Konasenkov kitért arra is, hogy légi- és rakétacsapásokkal megsemmisítették a donyecki Druzskovka vasútállomás közelében az ukrán fegyveres erők két amerikai gyártmányú HIMARS-sorozatvetőjét, valamint négy cseh gyártmányú RM-70 Vampire sorozatvetőjét, az ezekhez tartozó több mint 800 darab rakétával, valamint hat gépkocsit is. A csapások során 120 ukrán katona vesztette életét – mondta. Hozzátette, hogy Kramatorszk közelében további két HIMARS sorozatvetőt lőttek ki.

Az orosz védelmi tárca szerint az utóbbi 24 órában az ukrán fegyveres erők összesen 72 tüzérségi állását számolták fel, többek között három amerikai gyártmányú M777-es tábori tarackot is megsemmisítve.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 355 repülőgépet, 199 helikoptert, 2807 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7382 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 967 sorozatvetőt, 3768 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7900 speciális katonai járművet veszített.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy az ukrán haditechnikai eszközök és ukrán erők egy csoportosulása elleni támadás során a donyecki Druzskovkában két HIMARS rakétavetőt és négy cseh RM-70 rakétavetőt semmisítettek meg.

Emellett az oroszok állítólag ellentűz során két HIMARS rakétavetőt semmisítettek meg a Kramatorszk térségében lévő tűzállásokban is. Ez nem az első alkalom, hogy az oroszok az Ukrajnának átadott HIMARS-készletek megsemmisítéséről számoltak be – eddig azonban sem az ukránok, sem az amerikaiak nem erősítették meg ezeket a jelentéseket.

Ukrajna a tavaly február óta Oroszország által megszállt területeinek a negyven százalékát vette vissza – foglalta össze a 2022-ben elért harctéri eredményeket Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A főparancsnok közölte, hogy 2022 folyamán az ukrán fegyveres erők több mint százezer orosz katonát öltek meg, továbbá megsemmisítettek csaknem 42 ezer orosz robbanóeszközt, több tízezer orosz katonai felszerelést és csaknem 1900 ellenséges légi célpontot.

„A 2022-es év örökre megváltoztatott minket, jelenünket és jövőnket” – írta, kiemelve, hogy az elmúlt évben Ukrajna és az ukrán hadsereg „világtörténelemet” írt. Kitért arra is, hogy

az Oroszország által megszállt összes ukrán területből 28 százalékot szabadított fel eddig a hadsereg.

Zaluzsnij szavai szerint az ukrán fegyveres erők kiképzése jelenleg 17 európai országban zajlik, a partnerállamoknak köszönhetően több mint 20 ezer katonát képeztek ki. 2022-ben több mint 600 ezer embert evakuáltak harcok sújtotta területekről, és több mint 2 millió tonna humanitárius szállítmányt indítottak útnak a felszabadított területekre – fejtette ki.

A főparancsnok kitért arra, hogy Ukrajna fegyvereket, lőszereket és anyagi támogatást kapott a partnerországoktól, és több mint ezer sebesült katona esett át külföldön gyógykezelésen, valamint rehabilitáción.

Az ukrán aknamentesítő szakemberek csaknem 42 ezer veszélyes tárgyat semmisítettek meg országszerte.

Mintegy 29 ezer katona kapott állami kitüntetést, közülük 160 kapta meg az Ukrajna Hőse címet – írta Zaluzsnij.

„Az ukrán fegyveres erők nap mint nap nemcsak Ukrajnáért, hanem a hozzánk lélekben közel álló Európáért is harcolnak, a béke, a biztonság és a szabadság megőrzéséért az egész világon. Biztosan győzni fogunk” – szögezte le a főparancsnok.

Korábbi ukrán közlések négyszáz halott és háromszáz sebesült orosz katonáról szóltak. A moszkvai beszámoló szerint az ukrán erők hat rakétát indítottak az egyik orosz alakulat ideiglenes szálláshelyéül szolgáló épület ellen, ebből kettőt az orosz légvédelem lelőtt, négy viszont eltalálta célpontját.

A tárca közölte, hogy az áldozatok hozzátartozói állami támogatást fognak kapni. A délnyugat-oroszországi Brjanszk megye kormányzója, Alekszandr Bogomaz hétfőn arról számolt be, hogy

ukrán dróncsapások rongáltak meg Klimovszkij körzetben egy helyi elektromos létesítményt, ami miatt több órán keresztül áramkimaradások voltak a régióban.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve közölte, hogy az orosz erők a donyecki és a harkivi régióban az ukrán oldalon harcoló „külföldi légió” több mint 70 „zsoldosával” végeztek ideiglenes körleteik ellen nagy pontosságú fegyverekkel végrehajtott csapásokkal. Mint mondta, a sebesültek száma száz fölött van.

Hozzátette, hogy „Krasznolimanszk irányában” luhanszki és donyecki deszantos egységek több mint 40 ukrán katonával végeztek, illetve

megsemmisítettek három páncélozott szállítójárművet és két kisteherautót.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 355 repülőgépet, 199 helikoptert, 2794 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7366 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 957 sorozatvetőt, 3763 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7876 speciális katonai járművet veszített.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Csak a szokásos: Magyar Péter hazudik

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Senkinek sem kell a Rolex – beszakadt a svájci óraexport

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Menczer Tamás: A valaha volt legerőteljesebb EP-kampányt kezdtük el

POLITIK

Újabb fegyvergyárakat építenek az oroszok

POLITIK

Ukrán drónok felgyújtottak egy orosz üzemanyag bázist

POLITIK

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett