Létrehozva: 2023.01.26.

Újabb részletek az Eötvös Gimnázium vesztegetési botrányáról: több mint 10 éve lehet kenőpénzért bejutni az elitiskolába

Magas beosztású szülők gyerekeit is „befizették”: itt a névsor! Sok-sok éve fogadnak el kenőpénzt a fővárosi Eötvös József Gimnáziumban azért, hogy olyan diákok is felvételt nyerjenek, akiknek nem sikerült a felvételin az írásbelijük. A leggazdagabb szülők gyerekei külön előnyt élveztek!

A korrupt rendszert az iskolához tartozó alapítvány vezetője találta ki, a mostani igazgató, Moss László pedig 2009 óta folyamatosan működteti - derült ki a Metropol szerdai cikkéből.

Egy, a Metropolhoz eljuttatott hangfelvételből derült ki, hogy az ország egyik legjobb iskolájának tartott budapesti Eötvös József Gimnázium igazgatója, Moss László és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője, Kálmán Gábor a nyolcszoros túljelentkezés ellenére is fenntart iskolai helyeket arra, hogy az írásbelit elbukó pénzes szülők gyerekei is felvételt nyerjenek, minimum félmillió forintos vesztegetési pénz befizetése után. Akiből ennél is több pénzt „néztek ki”, arra finoman nyomást gyakoroltak.

A budapesti elit gimnáziumban pénzért árulták a bejutó helyeket a diákok szüleinek

26(!) éve zajlanak a vesztegetések a budapesti elit gimnáziumban

A botrányos hangfelvételből az is kiderül, hogy nem egyszeri esetről van szó, már évtizedek(!) óta fogadnak el kenőpénzt azoktól a módosabb szülőktől, akik a rosszul sikerült felvételi ellenére is az Eötvösbe szeretnék csemetéjüket járatni. 

Íme a Metropol videója a botrányos hangfelvételről:

 

„Azt mondtad, hogy nem mi vagyunk az első kísérleti nyulak ebben a helyzetben, és itt zárójelben jelezném, hogy igaz, amit mondtál, mert a mi ismeretségi körünkben is van olyan, ma is az Eötvösbe járó gyermek, aki általánosban bukdácsolt, majd a hatosztályosba felvették. Van ilyen három a körünkben, hol saját gyermek, hol unoka” – mondja az édesapa a hangfelvételen, amire az iskolaigazgató jobbkeze, Kálmán Gábor végig helyesel. Az alapítvány vezetője végig azzal nyugtatgatja az apukát, hogy ez már nem az első olyan alkalom, hogy Moss László igazgató a saját hatáskörében vesz fel szóbeli nélkül több olyan gyermeket, aki korábban elbukta a felvételijét. 

Moss László igazgatót egy hangfelvétel buktatta le

Nem az első vesztegetési eset a budapesti gimnáziumokban

Egy másik intézmény, a budapesti kéttannyelvű Szabó Lőrinc általános iskola és gimnázium igazgatója is saját zsebbe kért pénzt, hogy felvegyen gyerekeket az intézménybe: alkalmanként 3-4 ezer eurót szedett be a külföldi állampolgárságú szülőktől, akik azt hitték, ez a képzési díj, pedig valójában ingyenes állami képzésről volt szó. Ő 20 éven át vezette az intézményt, ahol az üzelmeit intézte. Hétrendbeli „kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette” miatt állították bíróság elé, ahol első fokon felfüggesztett börtönre, pénzbírságra és vagyonelkobzásra ítélték a volt igazgatót, akit örökre eltiltottak az oktatástól.

A budapesti Eötvös József Gimnázium Magyarország egyik legelitebb középiskolája, amire mindig is a többszörös túljelentkezés volt a jellemző. Az Eötvösbe bekerülni mindig is kiváltságot jelentett. A Metropolhoz eljuttatott hangfelvétel alapjaiban rengeti meg ezt a látszatot: kiderült, hogy az elit középiskola igazgatója, Moss László és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője, Kálmán Gábor a nyolcszoros túljelentkezés ellenére is fenntart iskolai helyeket arra, hogy az írásbelit elbukó pénzes szülők gyerekei is felvételt nyerjenek, persze a megfelelő összeg befizetése után. Ez az összeg a hangfelvétel szerint minimum félmillió forint.

 

 

Meghatározott összeget kérnek

A Metropol birtokába jutott hangfelvételen egy édesapa beszélget az Eötvös József Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnökével, Kálmán Gáborral, de a párbeszédben többször felbukkan az iskola igazgatójának, Moss Lászlónak is a neve. Az édesapa fia az Eötvös hatosztályos gimnáziumába felvételizett, ám az írásbelin nem érte el a megfelelő pontszámot. Ekkor fordultak a szülők Kálmán Gáborhoz, a beszélgetésből azonban úgy tűnik, hogy bár félmillió forintot már letettek az asztalra, mégsem érzik biztosítottnak azt, hogy gyermekük az Eötvösben folytathatja a tanulmányait szeptembertől.

Az iskola igazgatója, Moss László

A hangfelvétel legnagyobb kérdése, hogy a félmilliós vesztegetési pénzt meg kell-e toldani. Aztán különös módon egy lakásfelújítás ügye kerül szóba. „A Moss Laci lányának a lakásfelújítása történt, kettő nap alatt a kért összeget teljesítettük!” - mondja az édesapa a felvételen. „Én azt kérdezem, hogy a félmillió forint volt kevés?” - kérdezi Kálmán Gábortól, jelezve, hogy szívesen megtoldják az összeget. A beszélgetés során utalnak arra is, hogy a vesztegetési pénzeket be kell csomagolni, álcázni kell. „Én elmondtam neked a legelején, hogy akármi történik, a gyereket fel fogják venni. Ezt megbeszéltem a Mossal, mielőtt neked ezt mondtam. Azt is elmondtam, hogy ezt ő úgy kell, hogy csinálja, hogy az ő nyakát ne törjék ki, mert azért neki ott van ellenzéke. Ennek a módja az, és ez nem az első ilyen, hogy ő a saját hatáskörében szóbeli nélkül felveszi” – derül ki a beszélgetésből, hogy hogyan intézik a kenőpénzes gyerekek felvételijét.


 

Az igazgató saját hatáskörben dönt a kenőpénzes gyerekekről

„Összegzem: holnap találkozunk negyed 11-kor, az igazgató úr akkor kvázi kezet fog velem, hogy a gyereket felveszik?” - kérdezi az apuka Kálmán Gábortól, aki erre sokadjára megnyugtatja, hogy a gyerek felvételijét már elintézték. Arról, hogy a felvételiző gyerekek hogyan élik meg, ha a sokszoros túljelentkezés miatt esetleg nem sikerül bekerülni az intézménybe, maga Moss László beszélt egy interjúban. „Az nagyon kemény helyzet, ha mondjuk 12 gyerek van ugyanazon a pontszámon, vagy ha fél ponton múlik, hogy valaki bekerül-e az Eötvösbe. Olyankor igazi dráma van, a szülők sírnak, a gyerekek sírnak, mindenki úgy érzi, hogy a gyerek jövőjének itt a vége” – fogalmazott az igazgató, aki ezek szerint ezeket a drámai helyzeteket kihasználva hizlalja a saját bankszámláját.

Már a hatóság is nyomoz az ügyben

 Lapunk információi szerint a hatóságok is vizsgálódnak már a korrupciógyanús ügyben, amelynek Moss László igazgató mellett a másik érintettje Kálmán Gábor, az Eötvös Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány vezetője.

Az elit budapesti gimnázium az élen jár a tanártüntetésekben

 „Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában a gyermekekért dolgozó minden felnőtt számára a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést. Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot” – nyilatkozta tavaly februárban Moss László, az ismerten liberális kötődésű Eötvös József Gimnázium igazgatója arról, miért vesznek részt az általa vezetett intézmény tanárai az általuk csak polgári engedetlenségnek titulált törvénytelen sztrájkban. Úgy tűnik, az igazgató úrnak a maga számára sikerült megoldást találnia az „egzisztenciális kilátástalanságra”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett