POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Továbbra is súlyos harcok dúlnak Donyeck megyében

Egyre durvább összecsapások.

Az orosz erők áttörhették az ukránok első védvonalát Vuhledar környékén, és amennyiben növelni tudják csapataik lendületét, esély nyílhat a város elfoglalására is. Az ukránok célja az utánpótlási vonalak elvágásának megakadályozása. Videófelvételek tanúsága szerint Vuhledar rendkívül komoly tüzérségi támadásoknak van kitéve.

A délkelet-ukrajnai Vuhledar város körül az elmúlt napokban kiéleződtek a harcok, mivel az orosz erők folytatják offenzívájukat a Donbaszban. Ez a térség jelen pillanatban a harcok fő színhelye. A hagyományos orosz erők valószínűleg folyamatosan váltják fel a kimerült Wagner-csoport erőit, miután annak offenzívája január 12-e körül Szoledar elfoglalásával tetőzött – olvasható az amerikai Institute for the Study of War szombaton közzétett jelentésében. Közben a az ukránok azon fáradoznak, hogy megakadályozzák az utánpótlási vonalak elvágását.

Az offenzíva során nem csupán az ukránok, de az oroszok is jelentős veszteségeket szenvednek el. Az oroszoknak ugyanakkor sikerült áttörniük az első ukrán védvonalat Vuhledarnál, ami azt jelenti, hogy az előttünk álló napokban akár be is keríthetik a várost.

Egy másik felvételen orosz BMP-3-asok láthatók, amelyek orosz tengerészgyalogosokat szállítanak, és fedezőtűzzel támadják az ukrán állásokat.

Maga a város is jelentős károkat szenvedett a tüzérségi támadások következtében, a videókon láthatók a tüzek, az utcai károk, valamint az orosz TOS-1 termobarikus rakéták által okozott csapások.

A támadók minden bizonnyal megpróbálják megakadályozni, hogy Ukrajna visszanyerje a kezdeményezést egy tervezett döntő orosz offenzíva előtt a Donbaszban. Ezért kisebb támadásokat hajtanak végre Zaporizzsja területen és Donyeck város környékén is.

A dél-ukrajnai Herszon városát újabb heves orosz támadást érte, sok a sérült és a halálos áldozat – közölte vasárnap a megyei tanács.

A megyei kormányzói hivatal eddigi adatai szerint a megyeszékhely ágyúzása következtében hárman haltak meg és öten szenvedtek sérüléseket. Minden sérültet kórházba szállítottak, közülük egy ember állapota válságos.

A támadás miatt számos polgári infrastrukturális létesítmény megrongálódott. Károk keletkeztek egy iskola, egy buszpályaudvar, egy posta, egy bank épületében és több lakóházban.

Az ukrán egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy találat érte a megyei klinikai kórházat, ahol egy ápolónő megsérült.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy három erőteljes támadás érte a várost helyi idő szerint 12.48 és 14.05 óra között, később az Ukrajinszka Pravda hírportál azt jelentette, hogy délután két óráig hétszer nyitottak tüzet az orosz erők Herszonra.

Az orosz katonai szóvivő Donyec-medencei előnyomulásról, a Wagner zsoldoscsoport pedig egy Szoledartól délnyugatra lévő település elfoglalásáról tett vasárnap bejelentést.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz offenzíva előnyösebb állások elfoglalását tette lehetővé.

Ezen a frontszakaszon a tábornok szerint elesett mintegy 90 ukrán katona, valamint üzemképtelenné vált egy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű, 14 egyéb jármű, két Akacija önjáró löveg, egy D-20-as és egy D-30-as tarack, egy Vilha és egy Szmercs sorozatvető, az amerikai fegyverek közül pedig két M777-es vontatott és két Paladin önjáró tarack, valamint egy AN/TPQ-50-es ellentűzradar. Emellett, mint mondta, felrobbant az ukrán 81. légimozgékonysági dandár lőszerraktára Kramatorszk közelében.

Az orosz támadás a tábornok szerint a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja irányában is folytatódott. Itt az ukrán erők az orosz összefoglaló szerint egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet, három kisteherautót, két egyéb járművet és két Akacija önjáró tarackot veszítettek, emellett Precsisztovka és Vuhledar területén megsemmisült az ukrán 68. hegyivadász és 72. gépesített dandár egy-egy tüzérségi lőszerraktára. Mintegy száz ukrán halottról és sebesültről is beszámolt.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója vasárnap közölte, hogy a csoport elfoglalta a Szoledartól délnyugatra fekvő Blahodatne községet. A Wagner közleménye szerint a fegyveresek ezt megelőzően, a Bahmutivka folyón átkelve elvágták a települést Sziverszkkel összekötő utánpótlási útvonalat. Blahodatne birtokba vétele megnyitotta az utat Kraszna Hora és Paraszkovijivka felé.

Az Amerika Hangja orosz nyelvű hírportálja szerint az ukrán vezérkar azt állította, hogy a blahodatnei támadást visszaverték.

Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában négy diverzáns- és felderítőcsoport, mintegy ötven katona, egy páncélozott személyszállító és egy Akacija önjáró löveg, Liman irányában mintegy 110 katona, egy gyalogsági harcjármű, négy páncélozott harcjármű, egy Nona SZ önjáró löveg és egy Grad rakétavető, Herszon irányában pedig egy AN/TPQ-36-os, egy AN/TPQ-48-as ellentűzradar és egy tüzérségi lőszerraktár volt.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint rakéta- és tüzérségi erők 143 ukrán élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 103 tüzérségi állásra mértek csapást. Az orosz légvédelem lelőtt négy drónt, 16 HIMARS-, Vilha- és Uragan-rakétát, valamint egy amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi tárca szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 381 repülőgépet, 204 helikoptert, 2980 drónt, 402 légvédelmi rakétarendszert, 7670 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 995 sorozatvetőt, 3956 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8218 speciális katonai járművet veszítettek.

Az orosz Wagner zsoldoscsoport mintegy háromszáz tagját szállították a Luhanszk megyei Juvilejne kórházába, az orvosok azonban nem hajlandók ellátni őket – hozta nyilvánosságra vasárnap az ukrán vezérkar.

A jelentés szerint az orvosok azért nem akarják kezelni őket, mert legtöbbjük olyan betegségek hordozója, mint az AIDS, a szifilisz, a tuberkulózis, valamint a tüdőgyulladás.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója közben egy tévéműsorban elmondta, a régiójában sok az orosz katona, akik képzetlenek, de létszámuknak köszönhetően képesek az előrenyomulásra.

„Bármi lehetséges, mert ez egy hatalmas ellenség elleni háború. Oroszország 140 milliós lakosságával hatalmas tartalékkal rendelkezik. Igen, ezek nem hivatásos katonák, de még mindig sok van belőlük. Még ha nincs is jól átható taktikájuk, a létszámuknak köszönhetően fokozatosan haladnak előre” – fogalmazott a kormányzó. Egyúttal megjegyezte, hogy a térségben nehéz a helyzet, de az ukrán erők jól tartják az ellenőrzésük alatt álló területeket.

A dél-ukrajnai Herszon megyei kormányzói hivatal arról adott hírt, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a megyeszékhelyt, Herszon városát. Eltaláltak egy tömegközlekedési vállalatot, amelynek az épülete megsemmisült és tíz városi járműben keletkeztek károk. További négy lakóház rongálódott meg, de személyi sérülés nem történt.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napban mintegy 650 orosz katona halt meg, akikkel együtt az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége hozzávetőleg 126 160-ra emelkedett. Az ukrán erők egyebek mellett nyolc orosz harckocsit és hét tüzérségi fegyvert semmisítettek meg az elmúlt napon.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön újabb szankciókkal sújtotta az ukrajnai harcokban is jelentős szerepet vállaló, jelentős nemzetközi bűnszervezetnek minősített Wagner orosz katonai magáncéget.

A Wagner alkalmazottai komoly bűnügyi tevékenységet folytatnak, ideértve tömeges kivégzéseket, nemi erőszakot, gyermekek elhurcolását és fizikai bántalmazásokat a Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban” – ismertette állásfoglalásában a pénzügyi tárca.

A büntetőintézkedések keretében zárolják a Wagner Egyesült Államok területén található esetleges vagyonát, illetve megtiltják amerikai állampolgároknak, hogy ügyleteket folytassanak a csoporttal.

Az amerikai pénzügyi tárca ezen felül további szankciókat is kivetett a zsoldoscsapattal szemben, amiért tagjai állítólag részt vettek civilek – különösen nők és gyerekek – elűzésében, valamint kórházak elleni támadásokban a Közép-afrikai Köztársaságban.

Washington mindemellett szankciós listára helyezett olyan jogi személyeket is, amelyeket azzal vádol, hogy támogatják a Wagner tevékenységeit. A lajstromra felkerült az orosz székhelyű Terra Tech részvénytársaság és a kínai Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute, valamint olyan egyéb cégek és magánszemélyek, akik és amelyek az orosz védelmi iparhoz köthetők.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem fogja elhinni, hol a legdrágább a világon 1,5 liter palackozott víz

origo.hu

Éveken át szexuálisan zaklatták az olimpiai bajnok sztársportolót

mandiner.hu

Nyoma veszett az oroszok legkegyetlenebb tábornokának

ripost.hu

"Akiket elrabolnak, soha többé nem kerülnek elő" - Ördög Nóra félelmetes beszámolója az Ázsia Expressz helyszíneiről

vg.hu

Még mindig oltják a hatalmas tüzet Gyálon, brutális képek és videók készültek a helyszínről

vg.hu

Erőszakos tüntetések törtek ki Franciaországban a nyugdíjak miatt! Térképen mutatjuk: Európaszerte most mire számíthatnak a nyugdíjba vonulók!

mindmegette.hu

Ha ilyet vettél, vidd vissza! Sajátmárkás termékeket hívott vissz a Lidl!

sonline.hu

A Provident Pénzügyi Zrt. Kereskedelmi Tanácsadó munkatársat keres

ripost.hu

Ennek a három csillagjegynek szerencsét hoz a Merkúr-Jupiter együttállás

ripost.hu

Csontsoványra lefogyva, alkoholizmusban meghalt a magyar énekesnő édesanyja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Gyurcsány beismerte: A dollárbaloldal Magyarország ellen dolgozik

POLITIK

A baloldalon Gyurcsányék a legerősebbek, Karácsonyék szinte láthatatlanok

POLITIK

Áremelkedések? Brüsszelt teszi felelőssé a legtöbb magyar

POLITIK

Bevallotta a 13 éves tini: ő fojtotta meg 4 éves kistestvérét

POLITIK

Ezeknek az élelmiszereknek csökkent jelentősen az ára...

POLITIK

Beindult az árverseny a hazai boltokban

POLITIK

Most a NAV lép a guruló dollárok ügyében.

POLITIK

Nyomoznak a DK politikus ügyében