Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.01.22.

Svédország az elmúlt években a szervezett bűnözés melegágyává vált

Hova tűntek a régi, békés svéd hétköznapok?

Bevándorló hátterű bűnbandák tartják rettegésben Stockholm lakóit. Az egykor szebb napokat megélt városban mindennaposak a lövöldözések, robbantások, leszámolások. A helyiek félnek, de – mint mondják – nem költöznek el, mert máshol is borzalmas a közbiztonság.

A svéd főváros – és majdnem egész Svédország – az elmúlt években a szervezett bűnözés melegágyává vált. A zömében migránsokból álló bűnbandák irányítják, szervezik a drogkereskedelemet, a prostitúciót, illetve a fegyverkereskedelmet.

Szinte nem telik el úgy hét Stockholmban, hogy ne történjen egy vagy több lövöldözés, gyilkosság, vagy épp robbantás. A bandák közti háború eszkalálódott, már közel sem csak a csoportok „belügye”, ami történik: a nyílt utcákon is megjelent a a skandináv állam 80-as, 90-es éveire egyáltalán nem jellemző erőszak. Ennek vétlen áldozata volt egy tizenkét éves kislány, akit egy gyorsétteremben ért a bandák egyik eltévedt, halálos lövedéke…

Az Aftonbladet svéd napilap hosszú riportot közölt a svéd fővárosból, megszólaltatva helyieket, akik elmesélik tapasztalataikat az egyre romló közbiztonságról.

Egy hatvanegy éves hölgy, aki a külvárosi Huvudsta egyik lakótelepén él, elmondta:

„A múlt héten egy negyvenéves férfit lőttek agyon, tavaly pedig pont a mi lépcsőházunknál robbantottak. Szörnyű érzés, hogy ilyen kiszolgáltatott az ember. Lassacskán mindegy, hol élsz Stockholmban, a bűnözés utolér. A rendőrség pedig nem tesz meg mindent, sőt. Véget kell vetni a semmire sem jó látszatintézkedéseknek!”

– vélekedett.

A környék a drogkereskedelem egyik központja lett. Erről beszélt egy nevét és arcát nem vállaló helyi férfi, aki szerint gyanús fiatalok ácsorognak naphosszat mindenfelé a környéken, látszólag csak lődörögnek. Valójában drogdílerek.

Egy huszonegyéves fiatal nő az Aftonbladet riporterének elmondta, nem érzi magát biztonságban, a kislányával már sétálni sem mer kimenni a lakásából.

Egy idős, kilencvenéves úr is megszólalt a riportban. Keserűen teszi fel a költői kérdést:

„Hogyan válhatott az egykor biztonságos, nyugodt, jómódú ország ilyenné?”

A főváros déli részén, az Arsta kerületet egy nagy erejű robbanás rázta meg a napokban. A bandaháborúhoz köthető eseménnyel kapcsolatban egy középkorú nő az újságnak elmondta: egyelőre nem gondolkodik a költözésen, és nagyon reméli, hogy véget ér az egyre terebélyesedő erőszakhullám. Hozzátette,

„Stockholmban jelenleg nincs olyan hely, ahol teljesen biztonságban élhetne az ember”.

Újabb erőszakos éjszakán van túl Svédország. Egyetlen este leforgása alatt három lövöldözéssel járó bűncselekmény történt az egykori békés hétköznapjairól, remek szociális ellátórendszeréről ismert Svédországban. A helyi rendőrség illetékesei szerint, amennyiben ilyen ütemben szaporodnak a bűncselekmények, nem fogják tudni kezelni a helyzetet.

Ismeretlen elkövetők több lövést adtak le egy házra Stockholm Botkyrka nevű elővárosában az elmúlt éjszaka.  A sajtó információi szerint több ember tartózkodott az épületben a támadás idején, ám személyi sérülés nem történt, az elkövetők elmenekültek a helyszínről.

A fegyveres támadást megelőzően egy másik külvárosi negyedben, Fruangenben is lövöldözéshez riasztották az egyenruhásokat: egy lakás ajtajába adtak le több lövést ismeretlenek. A rendőrség információi szerint a célpont az egyik stockholmi banda, a Dalen egyik tagja volt.

A véres estét egy gyilkosság zárta, a főváros északi részén egy negyvenes éveiben járó férfit találtak holtan a rendőrök, halálát lőtt sebek okozták. Szemtanúk elmondása szerint egy ezüst színű Volvo hajtott el nagy sebességgel a helyszínről, pontosan ugyanolyan, mint amilyet a fruangeni lövöldözést követően láttak többen.

A stockholmi rendőrség illetékese, Mikael Pettersson az Aftonbladet érdeklődésére válaszolva elmondta:

pillanatnyilag még kezelni tudják a helyzetet, de félő, amennyiben eszkalálódik az erőszakhullám, nem lesz elég rendőr a biztonság garantálására.

Az elmúlt években számos olyan bűncselekmény történt Svédországban, amely – zömében – migráns hátterű bandákhoz volt köthető. Az egyre erőszakosabbá váló, sokszor kamaszfiúkat is soraikban tudó bűnszervezetek főként a drogkereskedelemben és a prostitúcióban érdekeltek. Egymás közötti háborújuk vétlen áldozatokat is követelt, akik közül egy tizenkét éves kislány értelmetlen halála rázta meg leginkább a skandináv országot.

Bombatámadás történt Stockhomban szerda kora reggel. Svéd lapinformációk szerint a város északi részében elhelyezkedő Kista kerület egyik épületének lépcsőháza elé pokolgépet helyeztek, amely 4:30-kor lépett működésbe.

A kedd hajnali esethez hasonló bombatámadás történt Stockholmban szerda hajnalban. A kiérkező rendőri egységek és a technikusok lezárták a környéket, és megkezdték a helyszínelést. A bombatámadásban senki sem sérült meg, az épületben viszont jelentős kár keletkezett.

Egyelőre nem tudni, hogy a mostani bombatámadásnak köze van-e a keddi, Stockholm belvárosában végrehajtott akcióhoz. Ola Österling rendőrségi szóvivő az Aftonbladetnek elmondta, alaposan kivizsgálják az esetet.

Feltételezhető, hogy a Svédországban egyre jobban eluralkodó – zömében migrációs hátterű – bandák közötti háborúról lehet szó, amely valóságos vadnyugattá kezdi változtatni az egykor nyugalmáról, jólétéről híres skandináv államot.

Rekordszintre emelkedett az idén Svédországban a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok száma – közölte hétfőn a stockholmi kormány.

A halálos kimenetelű lövöldözések száma megnövekedett, és újabb véres csúcsot ért el az idén” – hangsúlyozta Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter. A tárcavezető szerint 2022-ben eddig hatvanan vesztették életüket lőfegyvertől.

A térség más országai közül Norvégiában négy, Dániában négy, Finnországban két gyilkosságot követtek el lőfegyverrel.

Strömmer úgy fogalmazott, hogy ezek a gyilkosságok csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert a társadalom egyes részeit erőszak szövi át, és jelentős a szervezett bűnözés is. Tavaly 45 embert lőttek le Svédországban, 2012-ben ez a szám még 17 volt a Svéd Országos Bűnmegelőzési Tanács szerint.

Az igazságügy-miniszter kiemelte, hogy a kormány különleges testületet hoz létre a tárcán belül a szervezett bűnözés elleni harc összehangolása végett. „Egyetlen tisztességes társadalom sem fogadhatja el, hogy hetente valakit agyonlőnek a nyílt utcákon” – húzta alá Strömmer.

A korábbi, szociáldemokrata vezetésű svéd kormány jelentősen megerősítette a rendvédelmi szerveket, és szigorúbb büntetésekkel sújtotta a lőfegyverrel elkövetett bűncselekményeket, mégsem tudta megfékezni a bűnszervezetek terjeszkedését. A szeptember 11-i parlamenti választások nyomán többséget szerzett jobboldali pártok tömörülése a korábbinál is szigorúbb fellépést ígért a bűnözéssel szemben. Elképzelései között szerepel olyan övezetek kialakítása, ahol előállíthatják és megmotozhatják a gyanúsítottakat, ezenfelül kétszeresére emelnék a bűnszervezetekhez köthető bűncselekmények büntetési tételét, valamint kiterjesztenék a hatóságok jogkörét a bűnözők lehallgatására.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

borsonline.hu

Hideg zuhany: másfél év után válik a tévés műsorvezető, felesége zokogva tálalt ki

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. május 6-12.: Páratlan lehetőségek

ripost.hu

Óriási balhé a stúdióban! Egymásnak feszültek a TV2 sztárjai

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér