Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.01.01.

Orosz rakétákkal indult az új esztendő Ukrajnában

Nem úgy tűnik, hogy közel a béke.


Orosz rakétázással indult az új esztendő Ukrajnában

Légicsapások rázták meg Kijevet és a nagyobb ukrán városokat az újév első órájában, csak a fővárost legkevesebb 32 rakétával célozta meg az orosz hadsereg. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök erre válaszul kijelentette, ezt sosem fogják megbocsátani Oroszországnak, továbbá az orosz népnek is üzent, szerinte ugyanis a valódi ellenségük Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök is említést tett a háborúról újévi köszöntőjében, mint fogalmazott: a Nyugat hazudott, amikor a konfliktus békés megoldásával hitegette Oroszországot, ezért volt szükség a katonai akcióra.

Éljen a nemzet! Halál az ellenségre! – skandálták az újév első perceiben kijevi toronyházak erkélyeiről. Nem sokkal később már bombarobbanások morajlása töltötte be az ukrán főváros egét.

Felharsantak a légvédelmi szirénák, amikor orosz légicsapások rázták meg Kijevet az újév első órájában, mintegy jelezve: 2023-ban sem számíthatnak másra az ukránok, mint tavaly. Négy órán át volt légiriadó vasárnap hajnalban, az ukrán légvédelem 32 orosz rakétát semlegesített.

Már szilveszter napján is szinte folyamatos volt a légiriadó Kijevben

Legkevesebb húsz rakétát lőtt ki az orosz haderő az ukrán fővárosra, amely közül nyolc célba ért. Legkevesebb egy civil életét vesztette. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy soha nem fognak megbocsátani Oroszországnak.

Nem fogunk megbocsátani a terrorista államnak. Azoknak, akik ilyen támadásokat elrendelnek és azoknak, akik végrehajtják azokat, nem lesz kegyelem” – fogalmazott az ukrán elnök, majd hirtelen oroszra váltott és az orosz elnök újévi köszöntőjére reagálva azt üzente az orosz népnek, hogy

„Ez a háború, amit ti, Oroszország szítotok, nem a NATO ellen folyik, ahogy azt a propagandistáitok hazudják nektek. Ez nem valami történelmi hivatás, hanem egyetlen ember küldetése azért, hogy hatalomban maradjon élete végéig. Őt nem érdekli, hogy mi marad belőletek. Megpróbálja elhitetni, hogy a hadsereg mögötte áll, és ő is a fronton van, holott bujkál. A katonák, a rakéták és paloták falai mögött bujkál.”

Az orosz Távol-Keleten ugyanis ekkor már beköszöntött az újév, és a televízióképernyőkön sugározták Vlagyimir Putyin szilveszteri köszöntőjét, amelyen katonákkal a háta mögött értékelte az óévet. Az orosz elnök beszédében elmondta, hogy a katonai akció egy nehéz, de szükséges döntés volt, a konfliktust kirobbantó okokért pedig a Nyugatot kárhoztatta.

„A nyugati elit éveken át képmutatóan hitegetett minket a békés rendezés lehetőségével. Valójában ezalatt teljes mellszélességgel támogatták a neonácikat, akik folytatták katonai és terrorista akcióikat Donbasz békés lakossága ellen. A Nyugat a békéről hazudott és az agresszióra készült. Cinikusan használják fel Ukrajnát és népét, hogy meggyengítsék és megosszák Oroszországot. Eddig sem engedtük és ezután sem fogjuk engedni, hogy ez megtörténjen” – mondta Putyin.

Az óévet azonban egy apró, ha nem is jelentéktelen egyezséggel zárták a harcoló felek

Több mint kétszáz hadifogoly térhetett haza az év utolsó napján. Sokan reménykednek abban, hogy a 82 orosz és 140 ukrán katonát 2023-ban újabbak követik, a front mindkét oldalán ugyanis még mindig ezrek vannak hadifogságban.

A Nyugat hazudott a békéről, és cinikusan Ukrajnát és népét használja Oroszország megtörésére – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton újévi beszédében, amelyet elsőként Oroszország távol-keleti felében sugároztak a televíziók.

„Soha és senkinek nem fogjuk ezt megengedni” – hangsúlyozta az orosz elnök, továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugati elitek képmutatóan éveken át békés szándékaikról hitegettek mindenkit, ideérve a Donyec-medencében kialakult súlyos konfliktus rendezését illetően is.

Mint mondta, Oroszország ellenfelei 2022-ben igazi szankciós háborút hirdettek ellene az ország teljes összeomlását várva, ez azonban nem következett be. Felidézte, hogy Oroszország a 2014-es krími történések nyomán szankciós környezetben él.

„Az idén azonban valódi szankciós háborút hirdettek ellenünk. Ennek kitervelői a termelésünk, pénzügyi rendszerünk és a szállítmányozásunk összeomlását várták. Ez nem következett be, mert megbízható, szilárd tartalékot képeztünk”

– emelte ki az orosz elnök hozzátéve, hogy mindent, amit Oroszország tett és tesz a kiemelt jelentőségű gazdaság terén, az szuverenitása megerősítését szolgálja.

Meggyőződését fejezte ki továbbá, hogy együttes erővel Oroszország képes lesz úrrá lenni a nehézségeken és megőrizheti nagyságát és függetlenségét. „Csak előre fogunk haladni és győzni, családjainkért és Oroszországért” – mondta az orosz elnök.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tájékoztatása szerint Putyin újévi köszöntőjét a déli katonai körzetben tett látogatása alkalmával tartotta, ahol kitüntette az ukrajnai orosz hadműveletben érdemeket szerzett katonákat és átadta az újonnan alakult katonai egységek zászlajait.

Dmitrij Medvegyev első elnökhelyettes Telegram-csatornáján közzétett újévi beszédében arról szólt, hogy az elkövetkező év sem lesz könnyű. „Oroszország ellenségei továbbra is azon lesznek, hogy megtörjék, valamint ráerőltessék saját akaratukat, de kudarcot fognak vallani” – hangoztatta. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig arról szólt, hogy Oroszország győzelme elkerülhetetlen Ukrajnában.

Péntek hajnalban ismét tucatnyi orosz drón megsemmisítéséről számoltak be az ukrán hatóságok, miután csütörtökön átfogó légitámadás érte az országot. Kijevi jelentések szerint az orosz rakéták többségét még a levegőben megsemmisítették. Közben Oroszország és Kína arról állapodott meg, hogy erősíti katonai együttműködését – közölte az M1 Híradója.

A repeszek becsapódásának a helyét mutatta egy kijevi férfi. Az ukrán fővárosban hajnali kettőkor szólaltak meg a szirénák. Ukrán közlés szerint a kijevi légvédelem hét orosz katonai drónt semmisített meg és a lezuhanó roncsok komoly károkat okoztak.

Hallottuk a hangos robbanásokat, ahogy a katonáink leszedik a drónokat. A feleségemmel a szobában voltunk, kiugrottunk a folyosóra, így nem talált el minket semmi. Szerencsénk volt, mert a gyerek nem volt itthon, mert az ablakok kitörtek” – emlékezett vissza egy férfi.

Az ukrán hadsereg jelentése szerint egy nap alatt csaknem kétszáz támadást indítottak az oroszok: a nyugati Lvivtől, a keleti határnál felvő Harkivig szinte minden nagyobb várost támadtak. Az ukrán elnök csütörtök éjjeli videóüzenetében arról számolt be, hogy

az oroszok továbbra is az energetikai hálózatot igyekeznek megsemmisíteni.

Napközben szakembereink mindent megtesznek azért, hogy az ukránok a lehető legkevésbé érezzék a terroristák támadásinak következményeit. Köszönöm mindenkinek, aki az energiaellátás helyreállításán dolgozik. Estére azonban Ukrajna legtöbb régiójában még mindig áramkimaradások vannak. Különösen nehéz a kijevi, a lvivi, az odesszai és a herszoni régióban, Vinnyicjában és Kárpátalján” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Közben Fehéroroszország azt állítja, hogy egy ukrán Sz-300-as légvédelmi rakétát lőtt le a határmenti Breszt régióban. Az eset kapcsán behivatták a minszki külügyminisztériumba az ukrán nagykövetet. Az orosz elnök szóvivője rendkívül aggasztónak nevezte az esetet. A minszki védelmi tárca pedig nem zárja ki, hogy szándékos provokáció történt.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Egy fehérorosz illetékes szerint nem véletlenül lépett a légtérbe a lelőtt ukrán rakéta

A fehérorosz légvédelmi erők parancsnoka, Kirill Kazancev nem zárta ki az esetleges ukrán provokáció lehetőségét.

Az ukrán légvédelem visszaverte az orosz erők éjszakai dróntámadását

Az ukrán légvédelem péntekre virradó éjszaka visszaverte az orosz dróntámadásokat a fővárosban.

Felbőgtek szirénák Kijevben az újabb orosz dróntámadások miatt

Újabb dróntáémadások érték Kijevet és több közép-ukrajnai várost péntek reggel.

prev

next

Az ukrán oldalról indított eszközt az Ivanovszij körzetben semmisítették meg a légvédelmi erők. Továbbra is kérdéses, hogy mi okozta pontosan az incidenst. Elképzelhető, hogy véletleül lőtték ki a rakétát a katonák rossz kiképzése vagy a hibás felszerelés miatt. A másik lehetőség az, hogy az ukrán katonai erők szándékos provokációjáról van szó” – magyarázta Kirill Kazantsev a fehérorosz légvédelem parancsnoka.

Oroszország közben – az emruópai szankciók ellenére – tovább építi kapcsolatát az ázsiai térségben. Pénteken a katonai együttműködéséről is egyeztetett Vlagymir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök. A videókonferencián az orosz államfő azt hangsúlyozta, hogy

a Nyugat példátlan nyomása közepette Moszkva és Peking a saját érdekeit is védelmezi.

Kapcsolatainkban különleges helyet foglal el a katonai és haditechnikai együttműködés, amely hozzájárul országaink biztonságához és a stabilitás fenntartásához a kulcsfontosságú régiókban. Célunk, hogy erősítsük az orosz és a kínai fegyveres erők közötti együttműködést” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Emellett jövő tavaszra állami látogatásra hívta meg a kínai elnököt Moszkvába, amellyel megerősítenék az orosz-kínai kapcsolatok maradandóságát a világnak. Hszi Csin-ping kijelentette: tovább építik a stratégiai együttműködést Oroszországgal.


Von der Leyen szerint Svédország soron következő EU-elnöksége „döntő” lesz az Ukrajnának nyújtott támogatás megőrzésében

 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint Svédország vezetése „döntő fontosságú” lesz, amikor átveszi az EU soros elnökségét. „”

Az EU vezetője a Twitteren tett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az ország vezetése létfontosságú szerepet fog játszani az EU egységének megőrzésében az Ukrajna támogatásában.

Svédország mától veszi át az EU soros elnökségét Brüsszelben, a cseh kormányt váltva.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a múlt hónapban azt mondta, hogy Svédország olyan időszakban veszi át az elnökséget, „amikor az Európai Unió példátlan kihívásokkal néz szembe”.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

mindmegette.hu

Betétdíjas palackokra váltott a Szentkirályi, az ásványvíz és a Pepsi is érintett

mandiner.hu

Simán győzött, és még picit reménykedhet a Liverpool

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

mandiner.hu

Változnak az idők: egy hónapja még támadta Magyar Pétert, ma pedig már a Tisza Párt jelöltje

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér