Létrehozva: 2023.01.24.

Mikulásos borítékban vándorolt a brüsszeli kenőpénz

Így kapta a "zsét" egy baloldali politikus.

A brüsszeli korrupciós botrány fő gyanúsítottja, Antonio Panzeri már 2022. nyarán a belga titkosszolgálatok célkeresztjébe került – derül ki a Financial Times egy korábbi cikkéből. A lap úgy tudja, a hatóságok júliusban teljesen bekamerázták az egykori európai parlamenti képviselő brüsszeli otthonát, miután abban hétszázezer euró készpénzt találtak.

A felvételeken aztán többek között az is látszik, hogy a baloldali politikus egy mikulásos borítékban ad át ötvenezer eurót (húszmillió forintot) az olasz Luca Visentininek, aki a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség vezetői újraválasztására pályázott.

„Úgy nézünk most ki, mint az Ocean’s Elevenben!” – tréfálkozott sajtóértesülések szerint Panzeri az amerikai filmre célozva, amelyben egy csapat kirabolja egy kaszinóhotel széfjét.

Luca Visentinit a belga rendőrség szintén őrizetbe vette, de később szabadon engedték. Nem is tagadta, hogy átvette az összeget, de állítja, az csak „adomány” volt, senki nem kért tőle semmit, nem kötötték semmilyen feltételhez az összeget. Szerinte szabályzatuknak megfelelően a pénzt át is adta a szakszervezetnek – hogy ez valóban így történt-e, még nem bizonyított. Azzal védekezett, hogy ha valóban megvesztegették volna, akkor Katar érdekében szólalt volna fel, de ő ehelyett még bírálta is az ország reformjait. Arra viszont nem adott magyarázatot, hogy akkor egy emberi jogokkal foglalkozó civil szervezet képviselője vajon mégis miért támogatta az ő újraválasztását?

Az olasz férfi mindenesetre szabadlábon védekezhet, de a hatóságok arra kérték, jelentse be, ha elhagyná az Európai Unió területét, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségben pedig felfüggesztették tagságát.

Eva Kaili, az Európai Parlament korábbi baloldali alelnöke a korrupciós botrány ellenére sem adja vissza a képviselői mandátumát, amiből arra lehet következtetni, hogy még nem mondott le róla, hogy folytatja politikai pályafutását – írta meg a Metropol. A lap emlékeztetett rá, hogy ezzel egy időben védői jogi offenzívát készítenek elő, annak reményében, hogy védencüket szabadon engedik. Jogi csapatának vezetője, Mihalisz Dimitrakopulosz folyamatos támadásban van.

Most azzal vádolja a belga hatóságokat, hogy megpróbálják „kimeríteni, megtörni” ügyfelét, hogy olyan bűncselekményeket valljon be, amelyeket nem követett el.

KAILI, Eva
André Riszopulosz (balra) és Mihalisz Dimitrakopulosz (jobbra), a korrupcióval gyanúsított Eva Kaili volt görög szocialista párti európai parlamenti alelnök ügyvédei nyilatkoznak Brüsszelben védencük bírósági meghallgatása után, 2023. január 19-én. Fotó: Olivier Hoslet

Az ügyvéd visszatérő állítása, hogy a nőt bizonyos értelmezésben „középkori” kínzásnak vetik alá, és egyáltalán nem tartják tiszteletben jogait, hogy így csikarják ki vallomását. Például:

  • Elvették tőle a kabátját, és nem adták neki vissza. Mikor kért egy extra takarót, nem adtak neki, pedig 20 Celsius-fok alatti volt a hőmérséklet.
  • A cellájában folyamatosan, este is ég a lámpa, ami miatt nem tud rendesen aludni. Márpedig ez alvásmegvonásnak számít.
  • Egyébként is már 16 órát kellett magánzárkában töltenie.
  • Kétéves kislánya eddig csak kétszer látogathatta meg.
  • Élőben és telefonon is minden beszélgetést lehallgatnak.

„Vannak ENSZ-egyezmények, melyek szerint az alvásmegvonás kínzásnak minősül. A hideg szintén egy kínzási módszernek számít, amely a középkorban bevett gyakorlat volt, de úgy tűnik, hogy egyes országokban még a napjainkban is alkalmazzák” – idézte a Metropol a görög sztárügyvédet.

Leszögezték, hogy a nyomozóktól kezdve a börtönőrökön át egészen az ügyészekig, mindenki ellen pert fognak indítani a fogvatartási körülmények miatt. 

Panzerire kennének mindent

Úgy tűnik, a védelem másik taktikája, hogy próbálnak minden felelősséget az ügy másik gyanúsítottjára, Antonio Panzeri korábbi baloldali olasz EP-képviselőre kenni. A jogi csapat szerint Eva Kaili kizárólag azért van még mindig börtönben, mert a férfi hamisan tanúskodott. A belga ügyészség tájékoztatása szerint az egykori olasz politikus beismerő vallomást tett, együttműködik a hatóságokkal, információkat szolgáltat, cserébe az enyhébb – valószínűleg legfeljebb öt évig terjedő – börtönbüntetésért. Elismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelyet Marokkó és Katar is arra használt, hogy beavatkozzon az Európai Parlament döntéseibe.

Antonio Panzeri egykori olasz EP-képviselő. Fotó: Marc Dossmann

 

Eva Kaili ügyvédei szerint viszont a 68 esztendős Panzeri szeretne minél előbb túl lenni az ügyön, illetve mindent megtesz, hogy megvédje szintén gyanúba keveredett feleségét és lányát. Ezért attól sem riad vissza, hogy másokat – akár ártatlanokat is megvádoljon.

„Panzeri a legmegbízhatatlanabb ember ebben az ügyben” – érveltek a védők, akik szerint ezt a belga hatóságok is pontosan tudják, csak a beismerő vallomás reményében húzzák az időt.

Eva Kaili szabadon engedése viszont kockázatos lépés lenne. A jegyzőkönyvek szerint a korrupciós ügyben éppen azért használták az EP-képviselő brüsszeli otthonát, mert mentelmi joga miatt a belga hatóságok hathatós indok nélkül nem tarthattak nála házkutatást. A pénz megőrzése azért volt éppen az ő feladata, mert az uniós testület alelnökeként érinthetetlennek tűnt. Fennáll a veszélye annak is, hogy megpróbál bizonyítékokat eltüntetni. Letartóztatása után nem sokkal apját is őrizetbe vették, miután egy készpénzzel teli bőrönddel próbált elmenekülni egy brüsszeli hotelből.

Önellentmondásoktól és logikai bukfencektől hemzseg a tavaly decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplőjének, Eva Kailinek a vallomása, a belga hatóságok kihallgatási jegyzőkönyveiből – amelyeket a görög sajtónak sikerült megszereznie – pedig az is kiderült, hogy miért az Európai Parlament (EP) korábbi szocialista elnökének lakását használták a katari és marokkói kormányoktól kapott kenőpénzek tárolására. 

A görög SKAI televízió portálja által közzétett jegyzőkönyvek szerint 

a korrupciós botrányban érintett személyek azért használták Kaili brüsszeli otthonát, mert – Kailinek az EP-ben betöltött pozíciójának köszönhetően – az ingatlant mentelmi jog védte, így a belga hatóságok nem tarthattak ott házkutatást nyomós ok nélkül. 

Azt egyébként maga Kaili is többször elismerte, hogy tudott a lakásában tárolt pénzzel teli bőröndökről, de állítása szerint egy percig sem gyanakodott arra, hogy ennek illegális cselekményhez lehet köze. A nyomozás jelenlegi állása szerint 2019-et megelőzően Kaili egyik tettestársának, Pier Antonio Panzeri korábbi olasz baloldali EP-képviselőnek az otthonát használták ugyanerre a célra, de a politikus ebben az évben kikerült az Európai Parlamentből, így a mentelmi joggal járó „védettsége” is megszűnt. 

A pénz megőrzésének feladata azért szállt tehát át Kailire, aki az EP szocialista alelnökeként érinthetetlennek tűnt.

Noha Kaili a vallomástétele során végig tagadta a korrupciós botrányban való érintettségét, azt elismerte, hogy közvetlenül letartóztatása előtt maga adott utasítást a Brüsszelben tartózkodó édesapjának, hogy tüntessen el egy kenőpénzzel teli bőröndöt, valamint élettársa, Francesco Giorgi személyes holmiját a lakásból. Kaili elmondása szerint sosem kíváncsiskodott arról, hogy élettársa – aki egyébként korábban a korrupciós botrány másik kulcsfigurájának, Pier Antonio Panzeri volt olasz EP-képviselőnek dolgozott – miért hordott közös lakásukra eurószázezrekkel teli bőröndöket éveken keresztül. Mint fogalmazott: nem különösebben érdekelt a pénz eredete.  Azt hittem, a párom ilyen jól keres. Hogy miért bőröndökben érkezett a készpénz, arra nem tudott magyarázatot adni. A jegyzőkönyvek szerint Kaili azt állította, hogy nem tudott férje letartóztatásáról, azt hitte, azért nem jött haza, mert „autóbalesetet szenvedett”. Elmondása szerint csak ekkor nézett bele az egyik pénzzel teli bőröndbe: 

nagyon megijedt, amikor kinyitotta, és csak egyfajta pánikreakcióként igyekezett megszabadulni a hatalmas összegtől, s kérte apja segítségét. 

Kaili egyébként tagja volt az Európai Unió Pegasus-vizsgálóbizottságának is, amelyben egyebek mellett a lengyel kormány elleni vizsgálatokban volt jelentős szerepe: azzal vádolta a varsói konzervatív kormányt, hogy megsérti a demokráciát és az emberi jogokat. A történtek után már az sem titok, hogy miért tette ezt − írta a lengyel Grzegorz Wierzcholowski, a Gazeta Polska újságírója. A Tűzfalcsoport által szemlézett cikk szerint Kaili valószínűleg saját ügyleteiről akarta elterelni a figyelmet a heves támadásokkal. „Feltehetjük a kérdést hogy Kaili akkoriban csak politikai okokból támadta-e meg Lengyelországot, vagy esetleg azért, hogy elterelje a figyelmet saját megvesztegetési tevékenységéről, mivel tartott az EU-országok bűnüldöző szervei által használt különféle kémprogramok alkalmazásától” – tette fel a kérdést a lengyel lap publicistája.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Észak Rómája - mesébe illő város a szomszédban

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

life.hu

Alig ismerik a brit király család üdvöskéjét, aki "többet ér", mint Katalin hercegné gyerekei együttvéve

magyarnemzet.hu

Mike Tyson félmeztelenül bunyózott a nyílt utcán + videó

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

travelo.hu

Totál részegek voltak a madarak, az állatmentők azt hitték haldokolnak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye