Létrehozva: 2023.01.06.

Megtiltották a dán plébánosnak a harangozást

Mert az zavarhatja a muszlim közösség tagjait.

Megtiltották egy dán plébánosnak a harangozást, mert az zavarhatja a muszlim közösség tagjait. A helyi presbitérium vezetőjének elképesztő döntése mögött a muszlimok érzékenységének tiszteletben tartása áll. Az Odense külvárosában álló templom környékén főképp szomáliai migránsok laknak és 95 százalékos a munkanélküliség. Az eset miatt a Dán Néppárt tiltakozóüzenetet tett közzé.

A kereszténység második legnagyobb ünnepére készült az a Odense külvárosában szolgáló lelkész, aki harangozni szeretett volna karácsony szent ünnepén. A helyi lakótelep modern templomának lelkésze azonban ellenállásba ütközött, mégpedig nem is akárhonnan: az egyházközségi presbitérium elnöke tiltakozott a harangszó ellen, amely – szerinte – sérti a környéken élő muszlimok érzékenységét – számolt be a megdöbbentő esetről a dán közszolgálati televízió csatornája, a DR1.

Jens Lind Andersen lelkész megdöbbenésére a presbitérium elnöke elutasította a harangok megkongatását, amely a templom 1975-ös felépülése óta először fordult elő. A presbitérium elnöke, Kaja Vigtoft szerint

Dánia egy multikulturális társadalom, Vollsmoséban pedig számos vallás él egymás mellett. Szerinte törekedni kell a jó viszonyra, meg kell érteniük a különböző etnikumú csoportoknak egymást. 

A beszámolóból kiderült, hogy a helyi, dán döntéshozó nem kérdezte meg a közeli – többségében bevándorlók által lakott lakótelep – lakóközösségét, hogy mi a véleményük a „régi, keresztény szokásról”, hanem a multikulti, a „willkommenskultur” elvárásoknak megfelelően hozta meg a felháborító lépését.

A dán statisztikai hivatal adatai szerint az említett külvárosban több mint kétezer tagja van az evangélikus egyháznak, ám a lakosság nagyobb része – mintegy hétezer fő – nem az.

A dán menekültügyi és integrációs minisztérium adatai szerint Odense ezen városrészében elsősorban szomáliai migránsok élnek, a munkanélküliségi ráta pedig 95 százalékos.

A végtelenül szomorú esetre a jobboldali Dán Néppárt is felhívta a figyelmet. Twitter-bejegyzésükben azt írták, hogy végtelenül szomorú az, hogy Dánia oda jutott, hogy egy lelkésznek megtiltja a karácsonyi harangszót, nehogy megsértse ezzel a környéken élő muszlimokat.

Annak ellenére, hogy közel 700 autót gyűjtottak fel Franciaország-szerte zömében migrációs hátterű fiatalok szilveszter estéjén, a francia belügyminiszter, Géráld Darmanin javuló tendenciákról beszélt. A politikus közösségi médiás bejegyzésében azt állította, a gyújtogatások száma is csökkent az egy évvel korábbihoz képest, valamint az utcára vezényelt 90 ezer rendőr és csendőr kézben tartott az ország közbiztonságát a szilveszteri zavargások idején.

Több francia városban is zavargások voltak szilveszter éjszakáján, melyek során csaknem 700 autót gyújtottak fel a randalírozók, az események után pedig közel 500 embert tartóztattak le a hatóságok – írta a Remix News hírportál. A lap szerint ugyanakkor Gérald Darmanin francia belügyminiszter nyilatkozatában kijelentette, hogy

a szilveszteri ünnepségek „nagyobb incidensek nélkül” zajlottak le.

Darmanin közleménye szerint a francia hatóságok fokozott készültségben voltak az év végén, országszerte 90 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak szilveszterre.

A francia politikus arra is rámutatott, hogy 2022 szilvesztere történelmi javulást mutatott a felgyújtott járművek számában, országszerte „csak” 690 autó égett le. A közlemény adatai szerint tavaly ez a szám 874 volt, ami 21 százalékos javulást jelent.

Az eset számait magyarázó politikus azt is kiemelte, hogy összesen 490 embert vettek őrizetbe a francia hatóságok, ami 11 százalékkal több, mint az előző évben.

Darmanin ebből arra következtetett, hogy az utcán tartózkodó rendőrök és csendőrök teljes mértékben fenntartották a közrendet.

A lap azonban rámutatott, hogy a belügyminiszter Twitter-bejegyzése nem váltott ki túlzott szimpátiát a felhasználókból. A kommentelők azzal gúnyolódtak a belügyminiszteren, hogy az ünnep alkalmából utcára vezényelt 90 ezer rendőr egy kifejezetten költséges rendőrállamot hozott létre, és ennek ellenére is több száz autót felgyújtottak a rendbontók és a rendőrökre is rátámadtak.

A lap azt is kiemelte, hogy bár a francia belügyminiszter szerint „nem történt említésre méltó incidens” az országban, a nantes-iak más véleményen lehetnek. A városban a rendbontók szilveszterkor felgyújtottak több autót, majd tűzijátékkal támadtak a rendőrökre és a tűzoltókra. A gyújtogatások egy részét filmre vették.

Egy francia helyi lap, a Le Dauphiné Libéré arról számolt be, hogy

a Drôme megye délkeleti részén fekvő Pierrelatte településen megtámadtak egy csendőrhivatalt is. Tűzijátékot lőttek az épületre, amely kigyulladt, személyi sérülés és komoly anyagi kár azonban nem történt.

A megye több más településén is kukákat és autókat gyújtottak fel. Elzászban is hasonlóan durva jeleneteket rögzítettek a szemtanúk, ahol városszerte számos autót és buszt is felgyújtottak a rendbontók.

Az ország déli részén fekvő Haute-Garonne megyében is hasonló borzalmakról számoltak be 2022 utolsó éjszakáján. A hatóságok 41 tűzesetről tájékoztatták a nyilvánosságot,

a La Dépêche újság szerint pedig egy gyermekotthont is felgyújtottak. Az épületben lévő hat embert egy közeli faluban kellett elhelyezni.

Bordeaux városa is nyüzsgő volt szilveszterkor, több tucat vandál lőtt tűzijátékot az ünneplők közé. A helyszínről készült felvételek azt mutatták, hogy szándékosan az emberekre céloztak.

A lap arra is kitért, hogy Németország fővárosa sem mentesült a zavargásoktól. Mint írták, főként fiatal migránsok tehetők felelőssé az újévi berlini káoszért. A migránsok rendőrségi és mentőautókat vettek célba, és tüzet gyújtottak városszerte. Tekintettel a városszerte rögzített erőszakos jelenetekre, a rendőrség minden tűzijáték betiltására szólított fel.

Sörösládákkal hajigálták, tűzijátékokkal lőtték, arcba tartott pisztollyal és tűzoltó készülékekkel támadtak tömegesen a mentő és tűzoltó alakulatokra, valamint a rendőrökre Berlinben, súlyos sérüléseket okozva, a német hírforrásokban meg nem nevezett identitású személyek szilveszter éjjelén. Az ünnepek előtt a berlini rendőrség új kommunikációs irányelveket kapott, melyek megtiltották számos, a migránsokra vonatkozó kifejezés használatát.  

„Döbbenten és szomorúan” vették tudomásul a berlini mentő és tűzoltó alakulatok, hogy egységeiket tömeges és brutális támadások sorozata érte szilveszter éjjelén. A Focus című német lap idézi a katasztrófa-védelmis, mentő és tűzoltó alakulatok bejegyzéseit, ezek szerint

tömegesen előforduló, igen brutális eszközökkel végrehajtott támadásokkal szembesültek

a randalírozások, gyújtogatások helyszíneire kivonulva. A híradásokból kiderül, hogy a rendőröket is megtámadták, és brutálisan bántalmazták.

„Valakik” barikádokat emletek

A lap a mentő- és tűzoltó alakulatok szilveszter éjjeléről készült feljegyzéseit idézi: „Mentőautók kifosztása csuklyás személyek által”, „15 sérült mentődolgozó, egyikük kórházba került”, „Paprikaspray és tompa tárgy okozta szemsérülés egy sürgősségi dolgozónak”, „Pirotechnikai eszközök célzott kilövése tűzoltási műveletek során”.

A kivonuló alakulatokat ért támadásokról megtudjuk: a német lapok beszámolóiban kínos igyekezettel közelebbről le nem írt személyek „sörös ládákat és tűzoltó készülékeket dobáltak a járművekre”. A „beavatkozási intézkedések akadályozása barikádokkal” arra utal, hogy a randalírozók még útakadályokat is emeltek. A meg nem nevezettek gépkocsikat gyújtottak fel: „több járművet súlyosan megrongáltak pirotechnikai eszközökkel”.

Előfordult „lövöldözés” is, és „arcba tartott pisztoly”

A Deutsche Welle (DW), szintén kerülve minden, a randalírozók hovatartozására utaló adat közlését, hozzáteszi: a berlini tűzoltóság vasárnapi közölése szerint a mentőszolgálat munkatársait 38 alkalommal támadták meg az újévre virradó éjjelen.

Több száz incidens Berlinben és Hamburgban

A tűzoltóság – írja a DW – a korábbi támadások fényében felkészült a helyzetre, de meglepte őket „a mentőszolgálatok elleni támadások száma és intenzitása”. A tűzoltókat több száz incidenshez hívták ki, és gyakran „erőszakkal találkoztak”.

Németország második legnagyobb városában,

Hamburgban a tűzoltósági tisztviselői szerint az éjszaka „félelmetes” volt, a mentőszolgálatokat „agresszíven közelítették meg”

és „szó szerint lőtték” a tűzijátékokkal.

Tiltakozik a szájzárra ítélt rendőrség

A támadók hovatartozásának meg nem nevezése többek között abból is eredeztethető, hogy – mint arról az előírt nyelvi formákat orwelli újbeszélnek nevező Breitbart is beszámolt – december 19-én a berlini rendőrség új kommunikációs irányelveket kapott, melyek megtiltották számos, a migránsokra vonatkozó kifejezés használatát.

A német GdP rendőrszakszervezet a mentőszemélyzet elleni támadások elkövetőinek szigorúbb büntetését követelte.

„A mentődolgozók és a rendőrök elleni támadások fokozódó brutalitását nem tudjuk elfogadni” – mondta Andreas Rosskopf, a GdP képviselője a Rheinische Post című lapnak.

Tipikusak a randalírozók módszerei

Ismert: Franciaországban a migráns csoportok rendszeresen támadnak tűzijátékokkal és petárdákkal a rendőrökre.

Németországban nem ez az első eset a szilveszteri, csoportos erőszakra 2015, a migránsok hatalmas tömegeinek korlátkan beengedése óta.

2015 szilveszterének éjjelén például észak-afrikai és közel-keleti származású fiatal férfiak csoportosan zaklattak és bántalmaztak nőket a németországi Kölnben,

a főpályaudvar környékén. Az eset később a kölni fekete szilveszter nevet kapta. A német országos sajtó akkor csak 4-5 nap múlva közölt híreket az eseményekről.

Németország több városában is vadul ünneplő fiatalok tették pokollá a normálisan szórakozni vágyók ünneplését: petárdákat és tűzijáték-rakétákat lőttek szánt szándékkal ártatlan járókelőkre, sőt a mentőkre, a tűzoltókra és a rendőrökre is. Többen súlyosan megsérültek. Berlinben, az egyik, főként migránsok lakta városrészben riasztófegyverekkel is lőttek a rendőrökre, de autókat is felgyújtottak, és az épületeket sem kímélték. A fővárosihoz hasonló incidensek történtek Düsseldorfban, Kölnben és Lipcsében is – számolt be az M1 Híradója.

Villanó fény és hatalmas durranás, a tömegben robban fel egy tűzijáték a híradóban bemutatott felvételen Berlinben. Zavargásokba torkollott a szilveszter éjszaka a német fővárosban. Tomboló fiatalok pirotechnikai eszközökkel, petárdákkal és tűzijátékokkal vették célba a járókelőket, de lőttek tűzoltókra, mentőkre és rendőrökre is, sőt épületeket és az autókat sem kíméltek.

Csaknem 40 támadás érte a tűzoltókat – közölte a Der Spiegel. A német lap úgy tudja, hogy 15-en sérültek meg, egyikük olyan súlyosan, hogy kórházba kellett szállítani. Az őket ért támadás teljességgel meglepte a tűzoltókat.

Semmi nem indokolta ezt a viselkedést, amelyet csak elítélni tudok, a legkeményebb szavakkal

– fogalmazott a parancsnok.

Petárdákkal, söröshordókkal rontottak a tűzoltóknak

Szállt a füst és lángoltak az utakra dobott lövedékek a kreutzbergi városrészben, ahol kétszáz maszkos támadt az oltásra érkező tűzoltókra. Petárdákkal, söröshordókkal rontottak nekik, járműveiket pedig kifosztották. Autókat, kukákat gyújtottak fel és kiégett egy turistabusz is, melyekről több videó is felkerült a közösségi oldalakra.

A berlini rendőrség közölte,

minden korábbinál több támadás érte a mentőszoláglatokat is. Több mint 100 embert vettek őrizetbe.

Azonban nemcsak Berlinben, Németország más városaiban is randalíroztak, főként a migránsok lakta negyedekben. Például Düsseldorfban, Lipcsében és Kölnben is.

Nem ez az első eset, hogy zavargásokká fajul a szilveszter Németországban

A legdurvább eset hét éve történt, amikor 2016 január elsejére virradó éjszaka Kölnben tömegesen nőket zaklattak. 15 és 35 év közötti arab és afrikai férfiak rontottak rájuk, fogdosták és kirabolták őket. Akkor több mint 1100 büntetőfeljelentés történt – emlékeztetett az M1 Híradó.

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Veszélyes túra az andalúziai El Caminito del Rey

origo.hu

Borzalmas képeken a háború pusztításai - itt vannak a legújabb fotók

borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

vg.hu

Öveket becsatolni, most szólhat csak igazán nagyot az OTP-rakéta

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

mandiner.hu

Ezentúl bármikor, bárki mentőt hív ennek a szemétládának, kéretik nem kivonulni

origo.hu

Szívszorító posztban üzent Vajna Tímea

travelo.hu

Romantikus autós túrák Európa legszebb útvonalain - Tartsatok velünk!

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap

POLITIK

Semjén Zsolt. Nem adunk ki menekülteket Ukrajnának

POLITIK

Magyar Péter támogatója lett az egyik hírhedt Soros-szervezet

POLITIK

Megérkezett Európába a kínai elnök