Létrehozva: 2023.01.27.
Módosítva: 2023.01.27.

Már a megalakulása előtt százmilliókat utalt át a baloldalnak az Action for Democracy

Egyre döbbenetesebb az ügy.

Már a hivatalos cégbejegyzése előtt százmilliókat utalt a baloldalnak a guruló dollárok ügyében elhíresült Action for Democracy nevű szervezet. Egyebek mellett ez is kiderült abból a jelentésből, amit tegnap hozott nyilvánosságra az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága. Az iratból fény derült arra is, hogy a korábban tudottnál több pénz, összesen négymilliárd forintnyi külföldi támogatást kapott a baloldal a végül sikertelen kormányváltási kampányára.

Még júniusban is érkezett az Action for Democracy-től több mint 400 millió forint” – mondta Márki-Zay Péter.

A kampányfinanszírozási botrányt Márki-Zay Péter robbantotta ki tavaly nyáron, amikor elszólta magát, hogy még a választások után is dollármilliókat kaptak az Egyesült Államokból egy NGO-tól, aminek Karácsony Gergely főpolgármester volt főtanácsadója, Korányi Dávid a vezetője.

A bukott miniszterelnök-jelölt egy alkalommal a baloldali atlatszo.hu podcast műsorában azt is bevallotta, elfogadta Korányi felajánlását, amit szavai szerint kormánybuktatásra szántak, bár a tiltott pártfinanszírozás vádját többször is visszautasította: „Elkezdtük stratégiai szövetségek kiépítést” – mondta.

A guruló dollárok néven elhíresült botrányról sokáig hallgató balliberális sajtó szeptember végén arról írt, hogy ők nem találták meg az amerikai állami adatbázisban bejegyzett Action for Democracy-t. A 24.hu akkor azzal magyarázta a furcsa helyzetet, hogy egy ilyen folyamat túl lassú az Egyesült Államokban, de a lap már akkor megjegyezte: az AD nélkül Márki-Zayék nem tudták volna finanszírozni a tavaly áprilisi választási kampányukat.

A Nemzetbiztonsági Bizottság honlapján szerdán nyilvánosságra hozott újabb vizsgálati jelentésből kiderült, hogy

az AD már a 2022. március 9-i, New York állambeli bejegyzése előtt több százmillió forinttal segítette a magyar ellenzéket.

A regisztrációt egyébként az Elias Law Group nevű ügyvédi iroda intézte, amely több szállal kötődik az amerikai Demokrata Párthoz. A jelentés kitért arra is, hogy Korányi a szervezetet eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten alapította a választás befolyásolására.

A baloldalt irányító Gyurcsány Ferenc a többi koalíciós párt vezetőjéhez hasonlóan azonban következetesen állítja: nem volt tudomása a törvényileg tiltott külföldi kampánypénzekről.

A titkosszolgálati jelentés szerint viszont az eddig ismert 3 milliárd forinton túl, még Svájcból is landolt utalás az ellenzék számláin: mégpedig csaknem 1 milliárd forint az ,,Ez a lényeg” nevű lejáratóportál kiadójánál, az Oraculum 2020 Kft-nél. Így, az úgynevezett guruló dollárok összege már meghaladja a 4 milliárd forintot.

„Ez gyakorlatilag a balliberális oldalnak a teljes mértékű megvásárlása”

– mondta Deák Dániel.

Az eddigi vizsgálatok azt igazolják, hogy a külföldi pénzeket jól szervezetten, sok esetben fedőszervezeteken keresztül utalták át a hazai baloldal kampányára – mondta a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1-en. Deák Dániel úgy fogalmazott: a megvásárolt politikai erők népszerűsége ennek ellenére nem tudott növekedni, mert a választók nem nézik jó szemmel, ha a politikusok külföldi pénzek mentén végzik a feladataikat.

Ez az egész történet egyébként kísértetiesen hasonlít arra, amit az Európai Parlamentben is láthatunk, hogy ugye ott is miről van szó, vannak külföldi megrendelők – Katar, Marokkó és lehetne még sorolni ezeket a külföldi megrendelőket –, vannak ezek a lobbiszervezetek, amelyek szépen becsatornázódnak az EP intézményrendszerébe és ott szépen megvásárolják a politikusokat, akik ezt követően ezeknek az országoknak az érdekeit képviselik az Európai Parlamentben, szembe menve egyébként az európai érdekekkel” – mondta.

Deák Dániel szerint a dollárbaloldal megpróbálja tagadni a tiltott kampánytámogatások tényét, ám a folyamatos menekülésük a kérdések elől már önmagában is azt erősíti, hogy van mit titkolniuk. Az elemző hozzátette:

amennyiben Amerikában történne hasonló eset, az érintetteket egyértelműen külföldi ügynöknek minősítenék.

Meglepő kijelentést tett a dollárbaloldal botrányáról a mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd országgyűlési képviselője pénteken az egyik kereskedelmi televízió műsorában. Tordai Bence bár megismételte az elmúlt hónapok baloldali mantráját, hogy ő semmilyen milliárdokkal nem találkozott a kampányban, de mindehhez hozzátette, hogy bízik benne, hogy Márki-Zay Péter civil szervezete ezeket az összeget nem direkt kampányolásra költötte, mert az már valóban törvénysértő lenne. Mint ismert, a héten derült ki, hogy a baloldal a 2022-es választási kampányra közel 4 milliárd forintot kapott a tengerentúlról. 

Semmi illegális nem történt, mert ha Amerikából vagy Svájcból akarnak civil szervezeteket támogatni, az teljesen rendben van. Tiszta a lelkiismeretünk, mert ha bármi törvénytelen történt volna kampányfinanszírozás címen, akkor már rég kattannának a bilincsek - mondta Tordai Bence pénteken az ATV reggeli műsorában. A nullaszázalékos párbeszédes országgyűlési képviselő azt mondta, hogy az amerikai pénzekről és a svájci szálakról sem tudott.Mi a kampányban egy masszív összeggel számoltunk, ami az állami forrásokból érkezett.Nem a kampányba érkezett az amerikai pénz, hanem egy civil szervezethez, ezt tőlük elkülönítve intézte Márki-Zay. Tordai szerint bár Márki-Zay vezette az érintett civil szervezetet, és reméli, hogy nem direkt kampányra költötte a pénzt, hanem az állampolgárok tudatosságának emelésére használták. 

Tordai Bence bár nem tudott a guruló dollárokról, de bízik benne, hogy azokat nem direkt kampányolásra költötték

FORRÁS: FACEBOOK

Az utóbbi mondat a legérdekesebb része Tordai megnyilvánulásának, mivel egyértelműen érzi ő is, hogy a külföldi pénzek esetében felmerülhet, hogy azt Márki-Zay civil szervezete kampányolásra költötte. A párbeszédes politikus is tudja, hogy ez már ütközik a most hatályos törvényekkel. 

 

Orbán Viktor: Nemcsak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van

A dollárbaloldal botrányáról egyébként Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel azt mondta, a tanulság az, hogy nemcsak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van. A miniszterelnök elmondta, hogy a baloldal rendszeresen azt az álláspontot képviseli, ami rossz Magyarország számára. Eddig nem tudták, hogy ez miért lehet, de most kiderült: ezért fizetik őket. Pénzért a megbízóik érdekeit képviselik. Orbán szerint ideje, hogy ezzel szembesüljünk, mind a jobboldaliak, mind a baloldaliak számára fontos ez.

REMÉLEM, HOGY A VIZSGÁLATOK VÉGÉN AZ IS KIDERÜL MAJD, HOGY KIK ADTÁK A PÉNZT, A TECHNIKA A SOROS-HÁLÓZATRA UTAL
– vetítette előre Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az ilyen beavatkozások ellen akár jogszabályi változtatásokkal is védekezni kell.

A Nemzeti Információs Központ legfrissebb tájékoztatója szerint a Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy már a New York állambeli bejegyzése előtt százmilliókat utalt a magyarországi baloldalnak. A jelentés kitért arra is, hogy Korányi a szervezetet már eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozta létre a választás befolyásolására.

Korányi Dávid már akkor százmilliókat utalt, amikor még be se jegyezték az alapítványátFORRÁS: AFP /MTI

 

Eddig ezt tudtuk a botrányról

A rendszerváltás óta példátlan baloldali kampányfinanszírozási botrány még tavaly nyáron robbant ki, amikor Márki-Zay Péter, a baloldal bukott kormányfőjelöltje egy interjúban elárulta, hogy az Egyesült Államokból kapott pénzt kampányra a baloldal. Összefoglalva, eddig arról volt szó, hogy az Amerikai Egyesült Államokban közvetlenül a választások előtt alapított Action for Democracy (AfD) nevű szervezet, amelyet Karácsony Gergely várospolitikai főtanácsadója, egyben Bajnai Gordon korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezet, 1,8 milliárd forintot utalt át a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM), amely a pénz nagy részét, mintegy 1,4 milliárd forintot továbbadott a Bajnai-közeli érdekeltségbe tartozó DatAdatnak.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé terjesztett szakszolgálati jelentés arra jutott, hogy ez a cégcsoport emellett közvetlenül is kapott közel 148 milliót az amerikai székhelyű NGO-tól, sőt arra is fény derült, hogy az AfD szintén közvetlen finanszírozással támogatta, mégpedig egymilliárd forinttal, az Oraculum 2020 nevű céget, amely a szocialistaközeli Ezalényeg.hu működtetőjeként ismert, ám ez utóbbi az összeg felét szintén továbbadta a DatAdatnak. Mindez azt jelenti, hogy a Márki-Zay részéről véletlenül (?) bevallott 1,8 milliárdon felül még 1,2 milliárdot juttattak a tengerentúlról a magyarországi baloldalnak, egészen pontosan annak Demokratikus Koalíció- és Bajnai-közeli digitális technológusainak és kampányszerveinek.

Igazán érdekes a Nemzeti Információs Központ (NIK) imént idézett, első időszakos beszámolójához csatolt átirat, vagyis kísérő összefoglaló is, amelyben az áll, hogyegyértelmű kapcsolatok mutathatók ki az Action for Democracy, valamint az Amerikai Egyesült Államok kormányzata és nemzetbiztonsági közössége különböző szereplői között.A polgári titkosszolgálat az USA Kongresszusa által alapított és finanszírozott National Endowment for Democracy (NED) szervezetet nevesítette, amely valóban a CIA „polgári tagozataként" ismert fedőszervezet. Számos tény pedig arra utal, hogy a szolgálati nyelvezeten „legendának" nevezett kerettörténet, egyszerűbben szólva fedősztori, mely szerint amerikás magyarok rakták össze mikroadományaikból a 3 milliárdot, megmosolyogtató. De kérdéses az is, hogy miként lehetséges, hogy a NIK-jelentés szerint „az Action for Democracy 2022. február 24-én megkezdte működését és [...] az első utalást már március 1-jén teljesítették".

Márki-Zay Péter és a baloldal közel 4 milliárd forintot kapott külföldről a 2022-es kampányra

FOTÓ: POLYÁK ATTILA - ORIGO

Feltűnt egy titokzatos svájci alapítvány is

2023. január 25-én mindezek mellett a titkosítás alól feloldott iratokból az is kiderült, hogy a korábbi információkkal szemben ennél is nagyobb összeg érkezett a máig ismeretlen végső támogatói körtől.

KIDERÜLT, HOGY A KORÁNYI-FÉLE ACTION FOR DEMOCRACY ÁLTAL FOLYÓSÍTOTT ÖSSZEG NAGYJÁBÓL 160 MILLIÓ FORINTTAL MAGASABB AZ EDDIG NYILVÁNOS UTALÁSOK SZALDÓJÁNÁL.

Az ezen amerikai szervezettől kapott végösszeg tehát 3,174 milliárd forint, amelynek 58 százalékát Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma kapta meg, amely saját bevallása szerint a pénz egy részét 2023 elején is költötte.

Az is kiolvasható a parlamenti bizottság számára készült második részjelentésből, hogy egy másik fontos baloldali kampányszervezet, az Oraculum 2020 Kft., az EzaLényeg nevű lejáratóportál működtetője, az Action for Democracy által utalt 1,082 milliárd forint mellett egy másik forrásból hasonló nagyságrendű bevételre tett szert az előválasztási és a választási kampány idején.

EZ AZ ÖT UTALÁS 2021 SZEPTEMBERE ÉS 2022. FEBRUÁR VÉGE KÖZÖTT ÖSSZESEN 887 MILLIÓ FORINTOT JELENTETT, AMELY EGY SVÁJCI ALAPÍTVÁNY KASSZÁJÁBÓL ÉRKEZETT A SZINTÉN BAJNAI KÖREIBE TARTOZÓ VÁLLALKOZÁSHOZ.

Az EzaLényeg a kampányban masszív hirdetésekkel dolgozott az ország számos pontján azon, hogy lejárassa a kormánypártok jelöltjeit. Márki-Zay Péterrel ellentétben ők nem nyilatkoztak eddig arról, hogy tart-e még a külföldi pénz, ma is ebből működik-e a dollármédiumuk. Arról egyelőre nincs információ, hogy honnan, kiktől szedhetett össze egy svájci alapítvány közel egymilliárd forintot a magyarországi kampányra.

ÖSSZEFOGLALVA TEHÁT MEGÁLLAPÍTHATÓ, HOGY IMMÁR NEM EGY, HANEM KÉT ÁTLÁTHATATLAN KÜLFÖLDI PÉNZKÜLDŐ SZERVEZET AZONOSÍTHATÓ A DOLLÁRBALOLDAL BOTRÁNYÁBAN: EGY MAGYAR KÖTŐDÉSŰ AMERIKAI ÉS EGY SVÁJCI.Az is kiderült, hogy az eddigi hárommilliárd helyett immár négymilliárd forintos külföldi pénzcsatornázásról van szó. Végül, de nem utolsósorban: a végső adományozók kiléte továbbra is ismeretlen, ami azért is aggasztó, mert a magyar hatóságok szerint az általuk a dollárbaloldalnak juttatott pénzek egyértelműen a magyar politika befolyásolását szolgálják.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döntött a romániai magyar botránybíróról az UEFA

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: hagyd, hogy a hatodik érzéked vezessen!

vg.hu

Az Equilortól igazolt új vezetőt az MBH Bank

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein