Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2023.01.12.
Módosítva: 2023.01.12.

Luxusbörtönben tartják fogva a brüsszeli korrupciós botrány fő gyanúsítottját

Ha a bűnszervezetben elkövetett pénzmosással vádolt Eva Kaili múzeumba szeretne menni, akkor ezt minden további nélkül megteheti a Brüsszel külvárosában található Haren ”börtönfaluban”…

Szerző Ripost

Tavaly december elején robbant a hír, hogy egy szerteágazó korrupciós botrány kapcsán a belga hatóságok letartóztatták az Európai Parlament szociáldemokrata alelnökét, Eva Kailit és több társát, miután a lakásaikban tartott házkutatás során több 1,5 millió euró készpénzt találtak bőröndökbe rejtve a nyomozók. A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő görög politikusnő következetesen tagadja az érintettségét, és több ízben kérvényezte már a szabadon bocsátását, de erről a belga ügyészség egyelőre hallani sem akar.

Eva Kaili, a brüsszeli korrupciós botrány fő gyanúsítottja (Fotó: AFP)

Kaili titokzatos áthelyezése

December 9-i letartóztatása után Kailit először a Brüsszel belvárosában található Saint-Gilles börtönbe helyezték el, majd felsőbb utasításra innen átszállították (24 órán belül) a Haren büntetés végrehajtási intézetbe - ahol jelenleg is raboskodik. A baloldali EP-képviselő áthelyezésére nem adtak hivatalos magyarázatot a hatóságok, azonban a helyi sajtóban megjelent találgatások szerint erre a politikus kényelmi igényei miatt került sor. A belga börtönökhöz viszonyítva ugyanis a Haren inkább hasonlít egy „zárt panzióra”, ahol külön részleget tartanak fent az olyan fehérgalléros politikusbűnözőknek, mint Kaili.

A korrupcióval vádolt Eva Kaili ebben a brüsszeli luxusbörtönben raboskodik

Saját tévé és zuhanyzó a cellákban

A Brüsszel észak-keleti csücskében található Haren börtön Belgium, de talán egész Európa legújabb és legmodernebb börtöne. Több évig tartó tervezés és kivitelezés után tavaly októberben adták át az intézményt, az első rabok pedig novemberben kerültek itt elhelyezésre – tehát Kaili is az elsők között élvezheti az intézmény vendégszeretetét.

A Haren több tucat épületből áll és 15 hektáron terül el, ezért a helyi sajtóban gyakran csak „börtönfaluként” szokták rá hivatkozni. Az épületkomplexumot úgy alakították ki, hogy „a lehető legbarátságosabb környezetet” biztosítsa a bentlakóknak. Ennek megfelelően például nem szereltek rácsokat az ablakokra, hogy minden helyiséget természetes fény világíthasson meg. Sőt, a cellákat saját hűtővel, televízióval, állítható termosztáttal, bejövő hívásokat fogadó vonalas telefonnal és zuhanykabinnal szerelték fel.

A cellák saját tévével, hűtővel és zuhanykabinnal vannak felszerelve

Teljes szabadság az épületen belül

A közösségi terek szintén a „humanizmus” jegyében lettek kialakítva. A börtönkomplexum mértani középpontjában például egy harangtorony áll, körülötte hatalmas kertekkel, sétálóövezettel és kültéri konditermekkel. Ezzel a térrendezéssel azt szerették volna elérni, hogy a rabok ne börtönben érezzék magunka, hanem egyfajta kistelepülésen, amit éppenséggel nem hagyhatnak el. 

A kiszolgáló épületekben helyet kaptak relaxációs zónák, szociális műhelyek, sportpályák, játszós és terápiás szobák és egy könyvtár. Sőt, egy folyamatosan változó tárlatokat jelentkező múzeum is, melyet bármikor meglátogathatnak a rabok. 

Több sportcsarnokot is igénybe vehetnek a mozogni vágyó rabok

A fogvatartottak ráadásul különböző jogosultságok megszerzése után szabadon mozoghatnak a börtönben, ami lehetővé teszi számukra, hogy kézben tartsák napi rutinjukat, pozitívan befolyásolva ezzel a jólétüket. 

Itt az iskolába vagy dolgozni járó fogvatartottak felkapják a kabátjukat, és kimennek az ajtón. Nemcsak a cellájukból, hanem a lakótömbjükből is

– olvasható a börtönt kivitelező mérnökiroda honlapján, ahol külön kiemelik, hogy a rabok jólétét minden más szempont elé sorolták a tervezés során. 

A közösségi terekben pingpong- és csocsó asztal várja a fogva tarottakat

Kaili nem elégedett a luxusbörtönnel...

Hiába a humánus kialakítás, és a minden jóval felszelt luxuscellák, Eva Kaili a sztárügyvédein keresztül a napokban azt nyilatkozta a görög sajtónak, hogy a fogvatartási körülményei „kínzással” érnek fel. A szocialista politikus különösen kegyetlennek nevezte, hogy a bebörtönzésének kezdetet óta először január 6-án láthatta a két éves kislányát.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

vg.hu

Alba Aréna: megnyílt Magyarország legújabb sportarénája – fotók

life.hu

Kiderült: ez lehet a rákbeteg Katalin hercegné titkos terve

vg.hu

Hadijelentés: megtorolták az ukrán támadásokat az oroszok

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra