Létrehozva: 2023.01.27.
Módosítva: 2023.01.27.

Eva Kaili új módszerrel próbálkozik, hogy szabadlábra kerüljön és visszatérhessen a Európai Parlamentbe

A korrupcióval vádolt szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament korábbi alelnöke Eva Kaili és ügyvédjei, a görög lapok szerint már megint új védekezési taktikával próbálkoznak. Ennek lényege, hogy politikusnő semmiről nem tudott, a vesztegetési pénzek, az eurómilliókkal teli bőröndök a „férje bűne”, ő teljesen ártatlan.

Nyilvánvaló, hogy egy végiggondolt, gondosan felépített védekezési taktikáról van szó. Eva Kaili a görög lapok szerint drámai mondatokkal üzente meg a börtönből, hogy válókeresetet ad be a férje ellen. Aki „befeketítette a nevét”, aki az ő tudta nélkül őrizgette közös otthonukban az eurómilliókkal teli bőröndöket...

A kenőpénzek elfogadásával vádolt görög szocialista EP-képviselő védői több részlettel egészítették ki ezt a védekezést. Azt nyilatkozták, hogy Kaili a börtönben rádöbbent: egy „szörnyeteggel” élt együtt, aki eltitkolta előle sötét az üzleti ügyeit, ezért most beadja a válókeresetet szintén korrupcióval vádolt férje ellen. A baloldali politikus most ettől reméli szabadulását.  Eva Kaili környezetének tagjai megdöbbentek ezektől a kijelentésektől, ugyanis ők úgy látták, hogy a politikusnő a lehető legszorosabb, harmonikus kapcsolatban él 22 hónapos kislánya édesapjával - írja a Metropol.

A brüsszeli korrupciós botrány két fő gyanúsítottja: Eva Kaili és férje, Francesco Giorgi. Fotó: Facebook

Az új védekezési taktikát az ügyvédek valószínűleg azért gondolják célravezetőnek, mert Kaili a görög SKAI televízió által megszerzett rendőrségi jegyzőkönyvek  szerint  már a decemberi kihallgatásán azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy illegális tevékenységből származik a pénz. Ő azt hitte, hogy a férje, Francesco Giorgi ennyire jól keres. Arról a politikusnő nem nyilatkozott, hogy vajon a férje miért bőröndökben hordja haza a fizetését.

„Védencem csodálkozik, hogyan engedte meg ennek a „mérgező szörnyetegnek”, hogy a bőrönd a házukban legyen, erről őt nem tájékoztatta. Úgy érzi, elárulta a férfi, akiben mindenkinél jobban megbízott” – tolmácsolta Kaili nyilatkozatát ügyvédje, Mihalisz Dimitrakopoulosz a görög Star magazinnak. Mint ismeretes, az utolsó, még a lakásukban lévő, milliókkal telei bőröndöt a szocialista politikusnő a botrány kirobbanásakor saját édesapjával próbálta elrejtetni.

Szakértők szerint azonban mindezzel azt akarják elérni, hogy Eva Kaili szabadlábon védekezhessen, továbbá, hogy megakasszák a nyomozás menetét. Ezt szolgálja az is, hogy „kínvallatásra, embertelen bánásmódra, emberi jogokra” hivatkozva feljelentik a nyomozókat, az ügyészeket és annak a luxusbörtönnek az igazgatóját, ahol a politikusnőt fogva tartják.
Kizárólag ez az indoka annak, hogy Eva Kaili most, hangzatos kijelentések kíséretében beadja a válókeresetet.

A legfrissebb brüsszeli információk szerint a brüsszeli ügyészség tegnap meghosszabbította a férj, Francesco Giorgi előzetes letartóztatását. Indoklásuk szerint szabadlábra kerülése esetén fennáll a nyomok eltüntetésének, „összebeszélésnek”, a tanúk megfélemlítésének veszélye.


A brüsszeli Barbie és Ken

Eva Kaili és az olasz Francesco Giorgi története afféle belterjes brüsszeli párkapcsolat. A kilenc évvel idősebb Eva Kaili 2020-ban kezdett el találkozni a szocialista frakció asszisztensével, akitől 2021 februárjában született meg első gyermeke, Ariadné. A házaspárt az Európai Parlament szocialistái a „brüsszeli Barbie és Ken” néven becézték.

Már tavaly teljesen lelepleződött a brüsszeli kettős mérce, amikor a magyar országgyűlés - még a nyáron - egy az egyben átvette az európai parlamenti képviselőkre vonatkozó vagyonnyilatkozati szabályokat. Azt követően, hogy az EP-beli szabályok lettek érvényesek a hazai országgyűlési képviselőkre, Brüsszel azt követelte, hogy változtassa meg a parlament, mert nem teremt átlátható viszonyokat. Később az országgyűlés visszaállította a szigorú szabályokat, de az EP-ben nem változott semmi. A példátlan baloldali korrupciós botrány kitörése után Gulyás Gergely és Deutsch Tamás is azt javasolta, hogy a magyar vagyonnyilatkozati szabályokat vegye át az uniós testület. 

Az Európai Bizottság nem fogadta el, amikor a magyar vagyonnyilatkozatot az EP vagyonnyilatkozati rendszeréhez próbálták igazítani, de most itt a lehetőség, hogy az EP a magyarhoz igazítsa a saját szabályozását, javasolni fogjuk a magyar képviselőknek, hogy tegyenek ilyen kezdeményezést; az EP akkor tud komoly intézményi szereplő maradni az európai politikában, ha a korrupciós vádakat egyértelműen feltárja és a szükséges következtetéseket levonja. Az nyilvánvaló, hogy a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer nem maradhat így jelentette ki Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón.

Ordít a kettős mérce

A vagyonnyilatkozati rendszer kapcsán is teljes mértékben érvényesül az Európai Bizottság és az Európai Parlament kettős mércéje, és ezt jól bizonyította a 2022-es év is. A magyar országgyűlés még tavaly döntött úgy, hogy a Brüsszel által sokat bírált hazai vagyonnyilatkozati rendszert az EP szabályaihoz igazítja. A minden tagállam európai parlamenti képviselője által évek óta alkalmazott vagyonnyilatkozati rendszer átemelése mögött elsősorban tehát az európai uniós integráció erősítése húzódott meg.

ÉPPEN EZÉRT VOLT KÜLÖNÖSEN ÉRDEKES, HOGY A TÖRVÉNY ELFOGADÁSA UTÁN AZ KÖVETELTE AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG, HOGY A KABINET MÓDOSÍTSA AZT A SZABÁLYT, AMI EGYÉBKÉNT AZ EP-KÉPVISELŐKRE VONATKOZIK.

Meglepő, hogy Brüsszel nem kifogásolja az európai parlamenti vagyonnyilatkozati szabályokat, de amikor azokat Magyarország átvette, az már nem tetszett nekiFORRÁS: AFP/JOHN THYS

 

A baloldalnak nem tetszett az európai szabályozás

A baloldali sajtónak és NGO-knak a korábbi vagyonnyilatkozati rendszert övező bírálatai fényében meglehetősen különös az a heves felhorgadása, amellyel az EP protokolljának tavaly nyári átvételét fogadták.

A SOROS-HÁLÓZATOT ERŐSÍTŐ TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT SZERINT AZ EP GYAKORLATA KEVESEBB HITELES INFORMÁCIÓVAL SZOLGÁL A KORÁBBI MAGYAR ELJÁRÁSNÁL, A NÉPSZAVA PEDIG ÚGY VÉLTE, HOGY ÍGY „MÉG RÖHEJESEBB LESZ" A VAGYONNYILATKOZATI RENDSZER. A K-MONITOR PEDIG ELISMERTE, HOGY A KORÁBBI SZISZTÉMA „EGYÉRTELMŰVÉ TETTE, HOGY A LEGFONTOSABB POZÍCIÓKAT BETÖLTŐ POLITIKUSOK VAGYONI VISZONYAI, ÜZLETI KAPCSOLATAI KÖZÜGYNEK MINŐSÜLNEK, ARRÓL A NYILVÁNOSSÁGNAK JOGA VAN TUDNI".

Ismét visszaállt a szigorúbb magyar szabály

Később az országgyűlés újra elfogadta a vagyonnyilatkozati rendszer átalakítását. A törvény az Európai Bizottsággal egyeztetett szabályok szerint változtatja meg a vagyonnyilatkozatok szabályait. Az újra hatályba lépett hazai törvény értelmében a képviselő köteles csatolni a vagyonnyilatkozatához a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek a képviselő vagyonnyilatkozatával azonos tartalmú nyilatkozatát is. Ilyen szabály az EP-képviselőkre nem vonatkozik.EMELLETT A MAGYAR POLITIKUSOK ÉVENTE KÖTELESEK NYILATKOZATOT TENNI, SZEMBEN AZ EU-S RENDSZERREL, AHOL CSAK AKKOR KELL NYILATKOZNI, HA A KÉPVISELŐ SZÜKSÉGESNEK TARTJA.A másik érdemi különbség, hogy míg a hazai vagyonnyilatkozati rendszer a vagyonelemek összetett rendszerezésére épül, addig az uniós csak jövedelmi sávokat határoz meg, az EP-képviselőknek nem kell konkrét összegeket feltüntetniük - vagyis a gyakorlatban a vagyonnyilatkozatban nem kell bevallani a vagyont... Emellett az uniós normák értelmében az európai parlamenti képviselőknek a tulajdonukban lévő ingatlanokról, nagy értékű ingóságokról, a pénzügyi megtakarításokról, a hitelekről és a tartozásokról sem kell nyilatkozniuk.

A magyar parlament végül visszaállt a korábbi szabályozásra

FORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

 

Az Európai Parlament vezesse be a magyar vagyonnyilatkozati rendszert!

A brüsszeli korrupció felszámolása és a megrendült közbizalom helyreállítása érdekében a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a magyar vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését javasolta az Európai Parlamentnek. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának a vezetője levéllel fordult az EP elnökéhez, Roberta Metsolához – akinek érdekes juttatásaira szintén a napokban derült fény – és az EP-frakciók vezetőihez, amelyben a nagyobb átláthatóság megteremtése érdekében javasolta a magyar vagyonnyilatkozati rendszer átvételét. Az EP-képviselő levelében emlékeztetett:

tényektől és a valóságtól elrugaszkodott, ideológiailag motivált, jogállamiságinak nevezett kifogások orvoslására Magyarország a vagyonnyilatkozati rendszerét módosította az Európai Parlament által alkalmazott vagyonnyilatkozati rendszer szó szerinti átvételével. Az Európai Bizottság később az európai parlamenti szabályozással mindenben megegyező új magyar vagyonnyilatkozati rendszert elfogadhatatlannak minősítette, és előírta a korábbi rendszer szerinti szabályozás elfogadását.

A hazai országgyűlés ezért visszatért az eredeti, sokkal szigorúbb magyar képviselői vagyonnyilatkozati rendszerhez, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa is a jogállamiság egyik legalapvetőbb pilléreként határozott meg.

A MEGÁLLAPÍTÁSOKBÓL KIINDULVA, ÉS TEKINTETTEL ARRA, HOGY AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KORÁBBAN MEGFOGALMAZOTT EGYÉRTELMŰ ÁLLÁSPONTJA SZERINT AZ EURÓPAI PARLAMENT VAGYONNYILATKOZATI RENDSZERE EGY TAGÁLLAM ESETÉN ELÉGTELENNEK BIZONYULT, JAVASOLJUK, HOGY AZ EURÓPAI PARLAMENT VEZESSE BE A MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS HATÁLYOS VAGYONNYILATKOZATI RENDSZERÉT.

 

Mivel újbóli bevezetésekor a vagyonnyilatkozati rendszer már mindenben megfelelt az Európai Bizottság jogállamisági előírásainak, bizonnyal hozzájárulhat a korrupció felszámolásához az Európai Parlamentben – írta Deutsch Tamás.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kísérteties alak jelent meg a Hold mögött

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

hirtv.hu

Fejlemények az orosz-ukrán háborúban + videó

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

travelo.hu

Ez lehet Görögország legfotogénebb szigete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye