Létrehozva: 2023.01.01.

Ennyi ideig tartott Putyin ünnepi beszéde

9 perc volt összesen.

Az államfő katonák mellett állva szólt az ország lakosságához, ezzel eltért a hagyományoktól.

A leköszönő év a „nehéz, szükséges döntések, nagy lépések” éve volt Oroszország teljes függetlensége felé, és most az ország a jövőjéért küzd – mondta Vlagyimir Putyin elnök szombaton orosz állampolgárokhoz intézett újévi beszédében az orosz hírügynökség, a TASZSZ közleménye szerint.

Az államfő katonák mellett állva szólt az ország lakosságához, ezzel eltért a hagyományoktól és a kremli háttértől. (Mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kifejtette, a beszédet a Déli Katonai Körzet főhadiszállásán rögzítették.)

A TASZSZ összegyűjtötte az elnök kilenc percig tartó újévi beszédének legfontosabb kijelentéseit, amely a történelem leghosszabb ilyen beszéde lett.

Az év eredményei

„Nehéz, szükséges döntések éve volt, jelentős lépések történtek Oroszország teljes szuverenitásának megszerzése és társadalmunk erőteljes megszilárdítása felé”.

A 2022-es esztendő  „igazán sorsdöntő, amelynek sorsdöntő eseményei” mérföldkővé váltak, ez alapozza meg az oroszok közös jövőjét és valódi függetlenségét, „ezért harcolunk ma”.

„Egy olyan év volt, amely sok mindent a helyére tett, világosan elválasztotta a bátorságot és a hősiességet az árulástól és a gyávaságtól, megmutatta, hogy nincs nagyobb hatalom, mint a család és a barátok iránti szeretet, a barátok és elvtársak iránti hűség, a szülőföld iránti odaadás.

Nyugati agresszió

A Nyugat évek óta hazudik a békéről, valójában azonban agresszióra készült: „És ma ezt nyíltan beismeri, már nem jön zavarba. Cinikusan arra használják fel Ukrajnát és népét, hogy meggyengítsék és kettészeljék Oroszországot”.

A nyugati elitek képmutatóan biztosítottak békés szándékaikról, beleértve a donbászi konfliktus rendezését is, valójában azonban „minden lehetséges módon bátorították a neonácikat”.

Idén a Nyugat „igazi szankcióháborút" hirdetett Oroszország ellen: „Azok, akik elindították, iparunk, pénzügyeink és közlekedésünk teljes tönkretételét várták. Ez nem történt meg, mert közösen megbízható biztonsági sávot teremtettünk".

A katonai művelet résztvevőiről

„Orosz katonák, milíciák, önkéntesek harcolnak most szülőföldjükért, az igazságért és az igazságosságért. Azért, hogy Oroszország számára a béke és a biztonság garanciái megbízhatóak legyenek. Mindannyian a mi hőseink, most a legnehezebb időszak számukra”.

A hatóságok minden szükséges segítséget megadnak a hadműveletben résztvevők családjainak, akik a harctéren haltak meg: „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsünk elesett bajtársaink családjainak gyermekeik felnevelésében, tisztességes oktatásban és szakma megszerzésében”.

Putyin megköszönte a katonaság vitéz szolgálatát, és gratulált a fegyveres erők teljes állományának az újév alkalmából: „Egész hatalmas országunk büszke az önök kitartására, kitartására és bátorságára, sok millió ember imái és szíve veletek van. És az újévi asztalnál minden bizonnyal koccintanak az önök tiszteletére”.

Harc a jövőért

Most „a legfontosabb Oroszország sorsa”, védelme „szent kötelesség az ősök és leszármazottak iránt”. „Mindig is tudtuk, és ma ismét meggyőződésünk, hogy Oroszország szuverén, független, biztonságos jövője csak rajtunk, a mi erőnkön és akaratunkon múlik!"

Oroszország érdekeiért és jövőjéért folytatott küzdelme „inspiráló példa lesz más államok számára a tisztességes többpólusú világrendre való törekvésükben”.

Az oroszoknak hinniük kell abban, hogy országuk nagy és független marad, és „csak előre megy, és nyer”.

 

Légicsapások rázták meg Kijevet és a nagyobb ukrán városokat az újév első órájában, csak a fővárost legkevesebb 32 rakétával célozta meg az orosz hadsereg. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök erre válaszul kijelentette, ezt sosem fogják megbocsátani Oroszországnak, továbbá az orosz népnek is üzent, szerinte ugyanis a valódi ellenségük Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök is említést tett a háborúról újévi köszöntőjében, mint fogalmazott: a Nyugat hazudott, amikor a konfliktus békés megoldásával hitegette Oroszországot, ezért volt szükség a katonai akcióra – számoltak be róla az M1 Híradóban.

Éljen a nemzet! Halál az ellenségre! – skandálták az újév első perceiben kijevi toronyházak erkélyeiről. Nem sokkal később már bombarobbanások morajlása töltötte be az ukrán főváros egét.

Felharsantak a légvédelmi szirénák, amikor orosz légicsapások rázták meg Kijevet az újév első órájában, mintegy jelezve: 2023-ban sem számíthatnak másra az ukránok, mint tavaly. Négy órán át volt légiriadó vasárnap hajnalban, az ukrán légvédelem 32 orosz rakétát semlegesített.

Már szilveszter napján is szinte folyamatos volt a légiriadó Kijevben

Legkevesebb húsz rakétát lőtt ki az orosz haderő az ukrán fővárosra, amely közül nyolc célba ért. Legkevesebb egy civil életét vesztette. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy soha nem fognak megbocsátani Oroszországnak.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Ukrajnában lefújták az országos légvédelmi riadót, megsérült egy infrastrukturális létesítmény

Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta, hogy hajnalban robbanás történt a főváros egyik kerületében.

Nem fogunk megbocsátani a terrorista államnak. Azoknak, akik ilyen támadásokat elrendelnek és azoknak, akik végrehajtják azokat, nem lesz kegyelem” – fogalmazott az ukrán elnök, majd hirtelen oroszra váltott és az orosz elnök újévi köszöntőjére reagálva azt üzente az orosz népnek, hogy

„Ez a háború, amit ti, Oroszország szítotok, nem a NATO ellen folyik, ahogy azt a propagandistáitok hazudják nektek. Ez nem valami történelmi hivatás, hanem egyetlen ember küldetése azért, hogy hatalomban maradjon élete végéig. Őt nem érdekli, hogy mi marad belőletek. Megpróbálja elhitetni, hogy a hadsereg mögötte áll, és ő is a fronton van, holott bujkál. A katonák, a rakéták és paloták falai mögött bujkál.”

Az orosz Távol-Keleten ugyanis ekkor már beköszöntött az újév, és a televízióképernyőkön sugározták Vlagyimir Putyin szilveszteri köszöntőjét, amelyen katonákkal a háta mögött értékelte az óévet. Az orosz elnök beszédében elmondta, hogy a katonai akció egy nehéz, de szükséges döntés volt, a konfliktust kirobbantó okokért pedig a Nyugatot kárhoztatta.

„A nyugati elit éveken át képmutatóan hitegetett minket a békés rendezés lehetőségével. Valójában ezalatt teljes mellszélességgel támogatták a neonácikat, akik folytatták katonai és terrorista akcióikat Donbasz békés lakossága ellen. A Nyugat a békéről hazudott és az agresszióra készült. Cinikusan használják fel Ukrajnát és népét, hogy meggyengítsék és megosszák Oroszországot. Eddig sem engedtük és ezután sem fogjuk engedni, hogy ez megtörténjen” – mondta Putyin.

Az óévet azonban egy apró, ha nem is jelentéktelen egyezséggel zárták a harcoló felek

Több mint kétszáz hadifogoly térhetett haza az év utolsó napján. Sokan reménykednek abban, hogy a 82 orosz és 140 ukrán katonát 2023-ban újabbak követik, a front mindkét oldalán ugyanis még mindig ezrek vannak hadifogságban.

Ukrajna győzelmét kívánta 2023-ra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena oldalán mondott újévi üzenetében, amelynek szövegét szombat este tették közzé az ukrán kormány hivatalos Telegram-oldalán.

Zelenszkij üzenetében arról beszélt, hogy nem kíván csodákat, mert ezeket manapság az ukránok saját maguk teremtik. Mint mondta, igaz barátokat sem kíván, mert szerinte a háború úgyis megmutatta, hogy kik minősülnek annak.

„Kívánjunk igaz szeretetet? Ebben az évben olyan erősen éreztük, mint azelőtt még soha. Kívánjunk hitet és reményt? Mindkettő már rég az ukrán fegyveres erőkben van. Kívánjunk az otthon melegét? Az ott van, ahol mi vagyunk szeretteinkkel. Kívánjunk fényt? Ez olyasmi, ami mindannyiunkban van, még akkor is, ha nincs áram” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

„Boldog új évet! A győzelmünk évét” – zárta sorait Zelenszkij, egy fényképet is közzétéve egy gazdagon díszített karácsonyfa előtt.

Péntek hajnalban ismét tucatnyi orosz drón megsemmisítéséről számoltak be az ukrán hatóságok, miután csütörtökön átfogó légitámadás érte az országot. Kijevi jelentések szerint az orosz rakéták többségét még a levegőben megsemmisítették. Közben Oroszország és Kína arról állapodott meg, hogy erősíti katonai együttműködését.

A repeszek becsapódásának a helyét mutatta egy kijevi férfi. Az ukrán fővárosban hajnali kettőkor szólaltak meg a szirénák. Ukrán közlés szerint a kijevi légvédelem hét orosz katonai drónt semmisített meg és a lezuhanó roncsok komoly károkat okoztak.

Hallottuk a hangos robbanásokat, ahogy a katonáink leszedik a drónokat. A feleségemmel a szobában voltunk, kiugrottunk a folyosóra, így nem talált el minket semmi. Szerencsénk volt, mert a gyerek nem volt itthon, mert az ablakok kitörtek” – emlékezett vissza egy férfi.

Az ukrán hadsereg jelentése szerint egy nap alatt csaknem kétszáz támadást indítottak az oroszok: a nyugati Lvivtől, a keleti határnál felvő Harkivig szinte minden nagyobb várost támadtak. Az ukrán elnök csütörtök éjjeli videóüzenetében arról számolt be, hogy

az oroszok továbbra is az energetikai hálózatot igyekeznek megsemmisíteni.

Napközben szakembereink mindent megtesznek azért, hogy az ukránok a lehető legkevésbé érezzék a terroristák támadásinak következményeit. Köszönöm mindenkinek, aki az energiaellátás helyreállításán dolgozik. Estére azonban Ukrajna legtöbb régiójában még mindig áramkimaradások vannak. Különösen nehéz a kijevi, a lvivi, az odesszai és a herszoni régióban, Vinnyicjában és Kárpátalján” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Közben Fehéroroszország azt állítja, hogy egy ukrán Sz-300-as légvédelmi rakétát lőtt le a határmenti Breszt régióban. Az eset kapcsán behivatták a minszki külügyminisztériumba az ukrán nagykövetet. Az orosz elnök szóvivője rendkívül aggasztónak nevezte az esetet. A minszki védelmi tárca pedig nem zárja ki, hogy szándékos provokáció történt.

Az ukrán oldalról indított eszközt az Ivanovszij körzetben semmisítették meg a légvédelmi erők. Továbbra is kérdéses, hogy mi okozta pontosan az incidenst. Elképzelhető, hogy véletleül lőtték ki a rakétát a katonák rossz kiképzése vagy a hibás felszerelés miatt. A másik lehetőség az, hogy az ukrán katonai erők szándékos provokációjáról van szó” – magyarázta Kirill Kazantsev a fehérorosz légvédelem parancsnoka.

Oroszország közben – az emruópai szankciók ellenére – tovább építi kapcsolatát az ázsiai térségben. Pénteken a katonai együttműködéséről is egyeztetett Vlagymir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök. A videókonferencián az orosz államfő azt hangsúlyozta, hogy

a Nyugat példátlan nyomása közepette Moszkva és Peking a saját érdekeit is védelmezi.

Kapcsolatainkban különleges helyet foglal el a katonai és haditechnikai együttműködés, amely hozzájárul országaink biztonságához és a stabilitás fenntartásához a kulcsfontosságú régiókban. Célunk, hogy erősítsük az orosz és a kínai fegyveres erők közötti együttműködést” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Emellett jövő tavaszra állami látogatásra hívta meg a kínai elnököt Moszkvába, amellyel megerősítenék az orosz-kínai kapcsolatok maradandóságát a világnak. Hszi Csin-ping kijelentette: tovább építik a stratégiai együttműködést Oroszországgal.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

ripost.hu

Okosabb vagy, mint egy általános iskolás? Ebből a tesztből kiderül!

origo.hu

Hugh Grant elárult pár titkot a közelgő Bridget Jones-filmről

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

ripost.hu

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

ripost.hu

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban

POLITIK

Orbán Viktor: A magyar jövőt tehetséges fiatalok írják

POLITIK

Hídpénzbotrány: Így juthatott vissza a pénz a Városházára

POLITIK

Karácsony elismerte, hogy sok kérdésben kamuzott