Létrehozva: 2023.01.26.

Egyre csak nő a bűnözés Svédországban.

Jól szervezett bandák garázdálkodnak.

Az elmúlt években egyre gyakoribbak és egyre erőszakosabbak voltak azok a bűncselekmények, amelyeket szervezett bűnbandák követtek el a skandináv ország területén, különösen Stockholmban és környékén.

A közép-svédországi régió rendőrkapitánya szerint kiengedték a szellemet a palackból, sosem lesz vége a bandaháborúknak Svédországban. A rendőrtiszt az egyre erőszakosabbá váló galerikkel kapcsolatban a legnagyobb problémának azt tartja, hogy sok fiatalkorú számára vonzó a bűnöző életforma. Szerinte ennek megakadályozására a család, az iskola és a szociális hálózat teheti a legtöbbet.

„Alkalmazkodnunk kell ahhoz, hogy ez egy soha véget nem érő folyamat lesz”

– közölte borúlátó véleményét az egyre erőszakosabbá váló svédországi bandaháborúkról Jale Poljarevius a közép-svédországi régió rendőrkapitánya.

Az elmúlt években egyre gyakoribbak és egyre erőszakosabbak voltak azok a bűncselekmények, amelyeket szervezett bűnbandák követtek el a skandináv ország területén, különösen Stockholmban és környékén. Az egykor békés, jóléti állam fővárosának egyes lakónegyedeiben mindennaposak a lövöldözések, késelések, és újabban már a robbantások is. Zömében migráns hátterű galerik uralják a drogpiacot, felügyelik a prostitúciót, a cigarettacsempészetet és a fegyverkereskedelmet. Az egymással való leszámolásoknak több ártatlan áldozata is volt az elmúlt időszakban: a legmegrázóbb annak a tizenkét éves kislánynak az értelmetlen halála, akit az egymásra lövöldöző gengszterek eltéved golyója ölt meg egy gyorsétteremben 2020-ban.

„Az effajta bűnözői hálózatot nem lehet felszámolni, képtelenség. Ha a hatóságok kiiktatnak egy-két láncszemet, mindig lesznek újak, akik a helyükre lépnek”

– vélekedik a rendőrkapitány.

Jale Poljaverius szerint a bűnüldöző szerveknek egyszerre három területen kellene eredményeket elérniük: egyrészt el kellene fogni a bandatagokat, és bíróság elé kellene állítani őket, megakadályozni, hogy kiskorúak is „belépjenek” a bandákba, végezetül elérni azt, hogy felhagyjanak a bűnöző életmóddal. Éppen ezért roppant fontosnak tartja a prevenciót, hogy megelőzzék a bandákat abban, hogy vonzóvá tegyék a fiatalok számára a bűnöző életmódot a könnyű pénz, a gyors autók és a fegyverek hamis ígéretével.

Természetes módon ebben óriási szerepe van a családnak, az iskolának és az egész szociális hálónak. A rendőrkapitány közölte: az átlagpolgár számára sokszor visszatetszést kelt az is, ahogy az elfogott bűnözőkkel bánnak a svéd börtönökben: kávé, péksütemény és könyvtár is rendelkezésükre áll a kegyetlen elítélteknek.

A lehetséges megtisztulás kapcsán Poljaverius New York példáját hozta fel, ahol a nyolcvanas évekre jellemző rettenetes állapotokat Rudy Giuliani polgármester a Law and Order (jog és rend – a szerk.) politikájával gyakorlatilag megszüntette.

Az elmúlt időszakban – egy összehangolt és titkos akció keretében – 415 embert állítottak bíróság elé, és ítéltek el, ám sajnálatos módon ettől a bandaháborúk nem szűntek meg, sőt az Aftonbladet felmérése szerint tovább nőtt a bandák száma Svédországban, és azok egyre erőszakosabbak.

Ismeretes, a baloldali kormányok Svédországban évtizedek óta roppant felelőtlen befogadópolitikát folytattak, és ezzel egy olyan helyzetet teremtettek, ahol kiszabadult a szellem a palackból.

Bombatámadás történt Stockhomban szerda kora reggel. Svéd lapinformációk szerint a város északi részében elhelyezkedő Kista kerület egyik épületének lépcsőháza elé pokolgépet helyeztek, amely 4:30-kor lépett működésbe.

A kedd hajnali esethez hasonló bombatámadás történt Stockholmban szerda hajnalban. A kiérkező rendőri egységek és a technikusok lezárták a környéket, és megkezdték a helyszínelést. A bombatámadásban senki sem sérült meg, az épületben viszont jelentős kár keletkezett.

Egyelőre nem tudni, hogy a mostani bombatámadásnak köze van-e a keddi, Stockholm belvárosában végrehajtott akcióhoz. Ola Österling rendőrségi szóvivő az Aftonbladetnek elmondta, alaposan kivizsgálják az esetet.

Feltételezhető, hogy a Svédországban egyre jobban eluralkodó – zömében migrációs hátterű – bandák közötti háborúról lehet szó, amely valóságos vadnyugattá kezdi változtatni az egykor nyugalmáról, jólétéről híres skandináv államot.

Újabb erőszakos éjszakán van túl Svédország. Egyetlen este leforgása alatt három lövöldözéssel járó bűncselekmény történt az egykori békés hétköznapjairól, remek szociális ellátórendszeréről ismert Svédországban. A helyi rendőrség illetékesei szerint, amennyiben ilyen ütemben szaporodnak a bűncselekmények, nem fogják tudni kezelni a helyzetet.te leforgása alatt három rIsmeretlen elkövetők több lövést adtak le egy házra Stockholm Botkyrka nevű elővárosában az elmúlt éjszaka.  A sajtó információi szerint több ember tartózkodott az épületben a támadás idején, ám személyi sérülés nem történt, az elkövetők elmenekültek a helyszínről.

A fegyveres támadást megelőzően egy másik külvárosi negyedben, Fruangenben is lövöldözéshez riasztották az egyenruhásokat: egy lakás ajtajába adtak le több lövést ismeretlenek. A rendőrség információi szerint a célpont az egyik stockholmi banda, a Dalen egyik tagja volt.

A véres estét egy gyilkosság zárta, a főváros északi részén egy negyvenes éveiben járó férfit találtak holtan a rendőrök, halálát lőtt sebek okozták. Szemtanúk elmondása szerint egy ezüst színű Volvo hajtott el nagy sebességgel a helyszínről, pontosan ugyanolyan, mint amilyet a fruangeni lövöldözést követően láttak többen.

A stockholmi rendőrség illetékese, Mikael Pettersson az Aftonbladet érdeklődésére válaszolva elmondta:

pillanatnyilag még kezelni tudják a helyzetet, de félő, amennyiben eszkalálódik az erőszakhullám, nem lesz elég rendőr a biztonság garantálására.

Az elmúlt években számos olyan bűncselekmény történt Svédországban, amely – zömében – migráns hátterű bandákhoz volt köthető. Az egyre erőszakosabbá váló, sokszor kamaszfiúkat is soraikban tudó bűnszervezetek főként a drogkereskedelemben és a prostitúcióban érdekeltek. Egymás közötti háborújuk vétlen áldozatokat is követelt, akik közül egy tizenkét éves kislány értelmetlen halála rázta meg leginkább a skandináv országot.

Nemzetközi kampányt indít a svéd kormány annak érdekében, hogy eltántorítsa a bevándorlókat attól, hogy a skandináv országba induljanak – jelentették be kedden Stockholmban.

„A fő cél a svéd migrációs politikáról való tájékoztatás, hogy kevesebb ember jöjjön ide” – mondta Maria Malmer Stenergard migrációért felelős miniszter. „Ez egyebek mellett magában foglalja információs csomag szétosztását a külföldi hatóságoknak” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a célzott tájékoztatásnak el kell jutnia a külföldi szerkesztőségekhez és hírügynökségekhez is.

Stenergrad azt is elmondta, 2019-ben a skandináv országokba érkező menekültek 76 százaléka Svédországba érkezett, és ezt a számot jelentősen csökkenteni kell.

Akkor 22 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Svédországban, 2021-ben ez a szám 11 400, 2020-ban pedig 13 ezer volt.

A miniszter szerint Svédország nem lehet nagyvonalúbb menekültügyben, mint ahogyan azt az uniós szabályok és más szerződések előírják.

A kormány arra is utasította a svéd migrációs ügynökséget, hogy készüljön fel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által Svédországba való áttelepítésre kiválasztott személyek számának 5000-ről 900-ra csökkentésére.

Kilenc, valamint hét évre ítélte a svéd bíróság azt a két, húszas évei elején járó fiatalt, akik a vád szerint gyilkosság szándékával támadtak meg egy férfit Svédországban még 2020-ban. Ennek ellenére a bíróság engedélyezte, hogy a másodfokú tárgyalásig szabadlábon védekezhessenek, mert szerinte nem áll fenn a szökésük veszélye. A két férfi szerepel a svéd rendőrség bűnözői toplistáján.

A három évvel ezelőtti eset előzménye egy rivális bűnszervezetek közötti, gyorséttermi lövöldözés volt, amely során egy 12 éves – vétlen kislány – életét vesztette. A két „eredeti célpont”, akik túlélték a támadást, akkor elhatározták, hogy visszavágnak az éttermi támadásért, ehhez pedig egy kábítószer-kereskedelemben érdekelt csoport, a Filterless Boys két tagját bérelték fel. A csoport nem ismeretlen a svéd bűnüldöző szervek előtt, ugyanis az elmúlt évek véres bandaháborúinak aktív szereplője.

2020 őszén az áldozatot egy találkozót színlelve kelepcébe csalták, és megtámadták, de sikerült elmenekülnie, könnyű sérülésekkel megúszta az esetet. A tetteseket 2022 őszén tartóztatták le, és most tárgyalták az ügyüket, amely a vádlottak számára győzelemmel érte fel. A svéd Expressen beszámolói szerint az ítélet kihirdetésekor egyikük örömében megszaggatta a saját ingét.

Az ügyben eljáró ügyész, Ida Arnell a sajtó képviselőinek elmondta, még nem találkozott azzal, hogy egy ilyen súlyú ügyben a vádlottak szabadlábon védekezhettek volna a másodfokú tárgyalásig. Közölte:

fennáll a szökésük, elrejtőzésük veszélye, ráadásul mindkét vádlott esetében reális a bűnöző életmód folytatása.

Az ügyész véleményét osztja az ügyben eljáró nyomozó is, aki szerint

kiemelt kockázatú bűnelkövetőkről van szó, akik egy erőszakos banda tagjai. A két migrációs hátterű vádlott ráadásul szerepel a svéd rendőrség bűnözési toplistáján, amely hetvennégy bűnöző nevét tartalmazza.

Az eset sajnálatos módon nem meglepő, ugyanis a jóléti Svédországban a migráció támogatása, ösztönzése hosszú évek óta zajlik, annak ellenére, hogy komplett – svéd nyelvű, bárki által elérhető – katalógus készült az országban egymással háborúban álló bandákról, és az általuk elkövetett bűncselekményekről. Az elmúlt években szinte minden hétre jut egy, zömében migráns hátterű csoportok által elkövetett bűncselekmény, késelés, lövöldözés vagy robbantás a skandináv országban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

„34 évesen rákot diagnosztizáltak nálam, mert figyelmen kívül hagytam egy kínos tünetet”

mandiner.hu

Nagyon aggódnak Amerikában: „Orbán Viktor győz, győz és győz – most már a liberálisoknak is foglalkoznia kellene vele”

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben