Létrehozva: 2023.01.03.

Berlinben elszabadult a pokol szilveszter éjszaka

"Döbbenet és szomorúság" - írták a rendőrök.

„Döbbenet és szomorúság, amit érzünk” – írta Twitter-oldalán a berlini tűzoltóság. A német fővárosban szilveszter éjjel elszabadult a pokol. Rendőrökre, tűzoltókra és mentősökre támadtak petárdákkal és pirotechnikai eszközökkel, egy autóbusz ablakába még egy poroltót is belevágtak. A tűzoltók több mint 1700 segélyhívást kaptak, melyből 38 esetben támadás érte őket.

Egész éjjel megszakítás nélkül dolgoztak a rendőrök és a mentőegységek Berlinben, mivel rengeteg esethez riasztották őket a nagyrészt pirotechnikai eszközökkel történt garázdaság miatt szilveszterkor. A tűzoltóság arról számolt be Twitter-oldalán, hogy egy égő gépjármű oltása közben petárdákkal dobálták őket.

 

 

A koronavírus-járvány elleni megszorító intézkedések miatt tavaly még nem lehetett pirotechnikai eszközöket vásárolni Németországban, de az idén feloldották ezt a tilalmat.

Tempelhof kerületben egy autóbuszra lőttek rakétákat, máshol pedig petárdákkal próbáltak meg felgyújtani egy autót

Tempelhof kerületben egy autóbuszra lőttek rakétákat, majd valaki egy poroltót vágott bele a busz szélvédőjébe, amely ettől betört – számolt be a német Die Welt napilap az éjszaka történt eseményekről.

Lichtenrade kerületben a rendőrséget azért riasztották, mert 60-80 ember megpróbált peterdákkal felgyújtani egy autót.

Egy üzlet kirakatát is berobbantották, amelynek következtében egy ott dolgozó nő megsebesült.

„Kollégáink hamar a helyszínre értek, ám azonnal ránk támadtak. Egy kollégánk a bevetés alatt megsebesült” – osztotta meg az eseményeket közösségi oldalán a berlini rendőrség. Mitte kerületben egy nő a nyakán sérült meg egy peterdától.

A közösségi médiában számos felvétel kering, melyek szilveszter éjszakáján készülhettek Berlinben az azokat feltöltő felhasználók szerint. 

Berlin más kerületeiben is történtek támadások

Moabitban például a rendőrség egy olyan bejelentést kapott, mely szerint célzottan járókelőket lőttek rakétákkal.

A hatóságoknak sokkal több dolga akadt, mint az elmúlt években – mutatott rá a napilap. A rendőrségi szóvivő szerint ugyanis a pirotechnikai eszközök újbóli engedélyezése komoly problémákhoz vezetett.

„Sok lakás- és járműtűzhöz riasztották a járőröket. Az emberek rengeteg pirotechnikai eszközt vásároltak és több kerületben ezekkel célzottan lőttek járókelőket, autókat, vagy lőtték be őket lakásokba”

– fogalmazott a szóvivő.

Szilveszteri riadó a tűzoltóságnál

Este 19 órától „szilveszteri riadó” volt a tűzoltóságnál is, ami azt jelenti, hogy háromszor annyi katasztrófavédő volt szolgálatban, mint egy átlagos napon.

Hivatalos jelentésük szerint 1200 fő dolgozott december 31-én. Már az első órában negyven tűzesethez riasztották őket.

Kreuzberg kerületben egy nagyobb pincetűz oltásán egyszerre 70 tűzoltó dolgozott. A tűzoltóság Twitter-oldala szerint az egyik oltó-járművük komoly károkat szenvedett a rálőtt pirotechnikai eszközök miatt.

A katasztrófavédelem diszpécserközpontjában 70 munkatárs fogadta a segélykéréseket. Éjfélig 674 hívás érkezett be. A tűzoltóság 1700 esethez vonult ki, ez közel 700-zal több, mint tavaly, amikor a koronavírus-járvány miatt gyülekezési tilalom volt bevezetve.

A mentők jelentése szerint 22 személy sérült meg pirotechnikai eszközöktől, 38 alkalommal támadtak mentősökre és tűzoltókra. Közülük 15-en szenvedtek sérülést, egy mentőst kórházba is kellett szállítani.

Karsten Homrighausen országos tűzoltóparancsnok: Ezekre a cselekedetekre nincsen magyarázat és elítéljük őket

Twitter bejegyzése szerint

„megdöbbentett a támadások száma és intenzitása. Jelentések szerint embereket riasztópisztollyal lőttek arcon, vagy fújtak le paprikaspray-vel, sörösrekeszt vágtak a kiérkező tűzoltókhoz, és célzottan lőtték őket rakétákkal, miközben tüzet oltottak. Döbbenet és szomorúság, amit érzünk”

– írta a szóvivő.

A Brandeburgi-kapunál rendezett utcabálnak éjfél után egy órával volt vége, de a rendőrségnek még ekkor is ki kellett vonulni, mert többen gázriasztó pisztolyokkal támadtak egymásra. Továbbá több esetben is verekedés miatt kellett beavatkozni a járőröknek.

Más német városokban is hasonló volt a helyzet, garázdaság és tűzesetek miatt kellett a rendőröknek és tűzoltóknak kivonulniuk.

Több mint száz embert vettek őrizetbe csak Berlinben a szilveszter éjjel kitört zavargások miatt. A német főváros főleg bevándorlók lakta negyedében fiatalok tűzijátékkal és rakétákkal céloztak a szórakozó tömegre, de a rendőrökre, a mentőkre és tűzoltókra is rátámadtak: több tucat ember megsérült. A német kormány elítélte a történteket, a belügyminiszter szigorú büntetéseket sürgetett a randalírozókra. Hasonló incendesek történtek több német nagyvárosban is, köztük Lipcsében és Kölnben.

Fiatal férfiak egy csoportja kövekkel, és palackokkal dobálja a helyszínre érkezett mentősöket az M1 Híradóban bemutatott videón. Az ápolóknak esélyük sem volt a menekülésre, az autójukba szorultak. A felvételek Berlinben készültek szilveszter éjjel. A videót az egyik közösségi oldalra töltötték fel, amihez azt írták, afrikai, és arab migránsok támadnak a mentősökre.

 

Egy felvételen pedig az látszik, hogy a szirénázó mentőautót tűzijátékokkal lövik, és üvegekkel dobálják meg.

Zavargásokba torkollott a szilveszter éjjel a német fővárosban, tomboló, többségében fiatal férfiak pirotechnikai eszközökkel, petárdákkal és tűzijátékokkal vették célba a járókelőket.

Voltak akik a lakásokra lőttek, egy több emeletes ház ki is gyulladt.

De az internetre több olyan videót is feltöltöttek, amin férfiak pisztolyokkal lövöldöznek az utcán. Voltak akik babakocsival menekültek kétségbeesetten az utcáról.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Sörösláda, tűzijáték, pisztoly: brutális támadások szilveszterkor Berlinben – tiltakozik a szájzárra ítélt rendőrség

Sörösládákkal hajigálták, tűzijátékokkal lőtték, arcba tartott pisztollyal és tűzoltó készülékekkel támadtak tömegesen a mentő és tűzoltó alakulatokra, valamint a rendőrökre Berlinben, súlyos sérüléseket okozva, a német hírforrásokban meg nem nevezett identitású személyek szilveszter éjjelén.

Rengeteg munkája volt a tűzoltóknak. Többnyire lángoló járművekhez riasztották őket, de a vandálok felgyújtottak például egy benzinkutat is. A tűzoltók is erőszak áldozatai lettek. Berlin Kreuzberg városrészében például 200 maszkos támadt azokra a tűzoltókra, akik épp oltani készültek. Petárdákkal és söröshordókkal rontottak nekik. Amíg ők a tüzet próbálták oltani, kifosztották a járművüket.

A hatóságok nem tudták megfékezni az indulatokat, a tomboló emberek a karhatalmi erőkre is rátámadtak. Egy  felvételen például jól látszik, hogy tűzijátékkal egyenesen a rendőrökre céloznak. Egyikőjüket el is találták.

Minden korábbinál több támadás érte a mentőszoláglatokat – közölte a berlini rendőrség. Több mint 100 embert vettek őrizetbe.

A német kormány határozottan elítélte a berlini utcákon történteket, a belügyminiszter szigorú büntetéseket sürgetett a randalírozókra.

A honvédelmi miniszter azonban a bírálatok özönét vonta magára az újévköszöntő videójával.

A szociáldemokrata Christine Lambrecht az utcán állva mondta el jókívánságait, de a tűzijátékok és petárdák zaja teljesen elnyomta az ő hangját.

Európa közepén háború dúl, fogalmazott a miniszter, de ő az ukrajnai háborúra gondolt, ám – mint mondta – ennek köszönhetően sok érdekes, és nagyszerű emberrel találkozhatott az elmúlt évben.

Serap Güler, a CDU védelmi politikusa a twitteren követelte a miniszter menesztését. A bejegyzésben azt a kérdést tette fel, hogy ezek után ki vegye komolyan Németországot.

Nem a mostani volt az első eset, hogy Németországban zavargásokká fajult a szilveszter. Máig emlékezetes, ami hét éve történt: 2016 január elsejére virradó éjjel tömegesen zaklattak szexuáliusan nőket Kölnben. Arab és afrikai férfiak rontottak rájuk, fogdosták és kirabolták őket. Akkor több mint 1100 büntetőfeljelentés történt.

Az erőszakos szilveszteri támadások után a rendőrség és a tűzoltóság vezetősége hatásos megoldást vár a német politikusoktól. Azt szeretnék elérni, hogy lehetővé váljon a bevetések videódokumentációja, továbbá a petárdákat is betiltatnák.

A szilveszter éjszakán történt támadásoknak, melyek áldozatai többségében tűzoltók és rendőrök voltak, következménye kell, hogy legyen – hívta fel a figyelmet a Német Tűzoltók Szakszervezete.

A szakszervezet Berlin-Brandenburg tartományi csoportja szerint a hatósági járműveket el kell látni fedélzeti kamerával, úgynevezett „dashcam-el”, amelyek a szélvédő mögött kapnának helyet. Segítségükkel jobban dokumentálhatóak lennének a katasztrófavédők ellen elkövetett bűncselekmények – mutatott rá a Tagesschau híroldal hétfőn közzétett cikkében.

A szakszervezet továbbá a testkamerák fontosságát is hangsúlyozta, amelyek jelenleg tesztelés alatt vannak.

Berlin belügyi szenátusa még korábban ígéretet tett arra, hogy a fővárosi rendőrök és tűzoltók háromszáz testkamerát kaphatnak, amelyek segítséget nyújtanak majd a támadások és más esetek dokumentálásában.

„Elképesztő, hogy mit éltek át kollégáink ezen a szilveszter éjszakán” – nyilatkozta Lars Wieg szakszervezeti vezető.

Zavargásokba torkollott a szilveszter éjszaka Németország több városában

A koronavírus miatti lezárások következtében két petárdák nélküli szilveszter után Németország-szerte rengeteg súlyos baleset és bűncselekmény történt az év utolsó napján, melyek többek között a tűzoltókat és rendőröket érintették, akiket petárdákkal és pirotechnikai eszközökkel támadtak meg.

A berlini rendőrség számos súlyos esetről számolt be, több tűzoltó és rendőr is megsérült,

a jelentések szerint eddig összesen 33 sérültről lehet tudni

– közölte a híroldal.

A tűzoltók megdöbbentek az erőszak ilyen mérvű megnyilvánulásától és a támadások számától, ugyanis a beszámolók szerint sörösrekeszeket és poroltókat dobtak a rendőrökre és tűzoltókra, továbbá oltás közben pirotechnikai eszközökkel és petárdákkal lőtték őket, mentőautókat fosztogattak.

Petárda tilalmat követel a Német Rendőri Szakszervezet

A támadásokra reagálva a berlini rendőrség szakszervezete azt követeli, hogy tiltsák be a petárdázást, mint fogalmaztak: „meg kell akadályozni, hogy ezek az emberek még egyszer ilyen cselekményeket kövessenek el.”

A tűzoltó szakszervezet is hasonlóan vélekedik, szerintük ugyanis „jövő szilveszterig ezt a problémát meg kell oldani”.

A Német Tűzoltók Szövetségének elnöke Karl-Heinz Banse a dpa hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmonda:

„nincs szükségünk keményebb törvényekre, csak azt szeretnénk, hogy ezeket az intézkedéseket alkalmazzák is. Nem elfogadható, hogy kollégáimat kis híján halálra gázolják, megtámadják és a bíróság pedig elbagatelizálja ezeket a bűncselekményeket”.

A konzervatív CDU/CSU és az szabaddemokraták pártja az általános tilalom ellen szólaltak fel

A konzervatív Kereszténydemokrata és Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) és a liberálisok sem értenek egyet a pirotechnikai eszközök teljes betiltásával – mutatott rá a Tagesschau.

„Bűnözők viselkedése nem vezethet ahhoz, hogy békés polgáraink ne használhassanak ilyen eszközöket. Az önkormányzatok már most is kijelölhetnek petárdamentes övezeteket és megszabhatnak tilalmi időket. Ez rendben is van így”

– fogalmazott Thorsten Frei CDU-s politikus. Hasonlóan vélekedett a szabaddemokraták (FDP) parlamenti frakciójának vezetője is, Christine Aschenberg-Dugnus.

A Szociáldemokrata Párt (SPD) belügyi bizottságának szóvivője, Lars Castellucci pedig kiemelte, hogy pártja az erőszak minden formáját elítéli, ezért a jogállamnak keményen fel kell lépnie, míg párttársa, Dirk Wiese szerint csupán csak bizonyos kerületekben szükséges a petárdázás betiltása.

Sörösládákkal hajigálták, tűzijátékokkal lőtték, arcba tartott pisztollyal és tűzoltó készülékekkel támadtak tömegesen a mentő és tűzoltó alakulatokra, valamint a rendőrökre Berlinben, súlyos sérüléseket okozva, a német hírforrásokban meg nem nevezett identitású személyek szilveszter éjjelén. Az ünnepek előtt a berlini rendőrség új kommunikációs irányelveket kapott, melyek megtiltották számos, a migránsokra vonatkozó kifejezés használatát.  

A Focus című német lap idézi a katasztrófa-védelmis, mentő és tűzoltó alakulatok bejegyzéseit, ezek szerint

tömegesen előforduló, igen brutális eszközökkel végrehajtott támadásokkal szembesültek

a randalírozások, gyújtogatások helyszíneire kivonulva. A híradásokból kiderül, hogy a rendőröket is megtámadták, és brutálisan bántalmazták.

 

 

„Valakik” barikádokat emletek

A lap a mentő- és tűzoltó alakulatok szilveszter éjjeléről készült feljegyzéseit idézi: „Mentőautók kifosztása csuklyás személyek által”, „15 sérült mentődolgozó, egyikük kórházba került”, „Paprikaspray és tompa tárgy okozta szemsérülés egy sürgősségi dolgozónak”, „Pirotechnikai eszközök célzott kilövése tűzoltási műveletek során”.

A kivonuló alakulatokat ért támadásokról megtudjuk: a német lapok beszámolóiban kínos igyekezettel közelebbről le nem írt személyek „sörös ládákat és tűzoltó készülékeket dobáltak a járművekre”. A „beavatkozási intézkedések akadályozása barikádokkal” arra utal, hogy a randalírozók még útakadályokat is emeltek. A meg nem nevezettek gépkocsikat gyújtottak fel: „több járművet súlyosan megrongáltak pirotechnikai eszközökkel”.

Előfordult „lövöldözés” is, és „arcba tartott pisztoly”

 

 

A Deutsche Welle (DW), szintén kerülve minden, a randalírozók hovatartozására utaló adat közlését, hozzáteszi: a berlini tűzoltóság vasárnapi közölése szerint a mentőszolgálat munkatársait 38 alkalommal támadták meg az újévre virradó éjjelen.

Több száz incidens Berlinben és Hamburgban

A tűzoltóság – írja a DW – a korábbi támadások fényében felkészült a helyzetre, de meglepte őket „a mentőszolgálatok elleni támadások száma és intenzitása”. A tűzoltókat több száz incidenshez hívták ki, és gyakran „erőszakkal találkoztak”.

🇩🇪 Berlin-Neukölln – Afroarabische Migranten attackieren Krankenwagen

🔹Unfassbare Szenen spielen sich zum Jahreswechsel in Berlin-Neukölln ab. Zu sehen sind dort Migranten, die eine Krankenwagenbesatzung im Einsatz mit Böllern und Steinen attackieren.#Silvester2022 #Silvester pic.twitter.com/RhPkZzjr2J

— NoeWehrtSich (@NoeWehrtSich) January 1, 2023

 

Németország második legnagyobb városában,

Hamburgban a tűzoltósági tisztviselői szerint az éjszaka „félelmetes” volt, a mentőszolgálatokat „agresszíven közelítették meg”

és „szó szerint lőtték” a tűzijátékokkal.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Zavargásokba torkollott a szilveszter éjszaka Németország több városában

A berlinihez hasonló pirotechnikai incidensek történtek Düsseldorfban, Külnben és Lipcsében is – számolt be róla az M1 Híradó.

Tiltakozik a szájzárra ítélt rendőrség

A támadók hovatartozásának meg nem nevezése többek között abból is eredeztethető, hogy – mint arról az előírt nyelvi formákat orwelli újbeszélnek nevező Breitbart is beszámolt – december 19-én a berlini rendőrség új kommunikációs irányelveket kapott, melyek megtiltották számos, a migránsokra vonatkozó kifejezés használatát.

A német GdP rendőrszakszervezet a mentőszemélyzet elleni támadások elkövetőinek szigorúbb büntetését követelte.

„A mentődolgozók és a rendőrök elleni támadások fokozódó brutalitását nem tudjuk elfogadni” – mondta Andreas Rosskopf, a GdP képviselője a Rheinische Post című lapnak.

Tipikusak a randalírozók módszerei

Ismert: Franciaországban

a migráns csoportok rendszeresen támadnak tűzijátékokkal és petárdákkal a rendőrökre.

Németországban nem ez az első eset a szilveszteri, csoportos erőszakra 2015, a migránsok hatalmas tömegeinek korlátkan beengedése óta.

2015 szilveszterének éjjelén például észak-afrikai és közel-keleti származású fiatal férfiak csoportosan zaklattak és bántalmaztak nőket a németországi Kölnben,

a főpályaudvar környékén. Az eset később a kölni fekete szilveszter nevet kapta. A német országos sajtó akkor csak 4-5 nap múlva közölt híreket az eseményekről.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Magyarellenes „szakértők" társaságában panaszkodott a CNN-en Gulyás Márton

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak