Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2023.01.26.
Módosítva: 2023.01.26.

A Kreml kizárta, hogy legyenek tárgyalások...

Putyin és Zelenszkij között.

Zelenszkij egy interjúban kizárta annak lehetőségét, hogy Putyinnal tárgyaljon, úgy fogalmazott, hogy az orosz elnök „egy senki”. A kijevi államfő szavaira Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagált. Emlékszünk, hogy Zelenszkij miket ígért elnöki kampánya alatt. Sosem oldotta meg a Donbasz kérdését, visszatáncolt a minszki egyezménytől, sőt, sosem akarta őket bevezetni, mert ehelyett háborúra készült” – vélekedett Peszkov.

Ezért van az, hogy, fogalmazzunk így, Zelenszkij régóta megszűnt létezni, mint lehetséges tárgyalópartner”

– szögezte le a szóvivő.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról ír, hogy a Florian Philippot francia politikus, a Hazafiak mozgalom vezetője és volt európai parlamenti képviselő „őrültnek” nevezte Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt azt követően, hogy az harci repülőgépeket kér a Nyugattól.

Emlékeztettek: Philippot korábban az Ukrajnának szánt

harckocsiszállításokat „a harmadik világháborúhoz vezető legrövidebb útnak” minősítette.

Philippot Emmanuel Macron francia elnököt is felszólította, hogy mondjon le az Ukrajnába irányuló fegyverküldési tervekről, mondván, az gyengítené a francia hadsereget, és a konfliktus elsimításához sem járulna hozzá.

Több száz rakétatámadást indítottak ukrajnai célpontok ellen az orosz harci repülőgépek, miután számos nyugati ország újabb nehézfegyvereket ígért Ukrajnának. Ezt állítják legalábbis az ukránok. Németország – több európai országgal közösen – Leopard 2-es típusú harckocsikat küld. A német védelmi miniszter szerint akár már márciusra felállíthatják az első egységeket a német tankokból. Az ukrán elnök arról beszélt: nem elég a tank, rakéták és vadászgépek is kellenek – számolt be M1 Híradó.

Tömegek várták a kijevi metróállomásokon csütörtök reggel, hogy véget érjen a légiriadó. Az ukrán fővárosra a hadsereg jelentése szerint az oroszok több tucatnyi rakétát lőttek ki, amelyek többségét sikerült eltéríteni.

Rakéták rongálták meg a Fekete-tenger partján fekvő Odessza energetikai hálózatát is. A kikötővárosban éppen a francia a külügyminiszter látogatása alatt szünetelt az áramszolgáltatás. Catherine Colonna humanitárius és katonai segítségnyújtásról egyeztetett ukrán kollégájával. A Reuters úgy tudja, elsősorban légvédelmi és radarrendszerek, illetve lőszerek szállításáról tárgyaltak a felek.

Egy nappal az átfogó légitámadás előtt pedig számos nyugati ország ígért tankokat Ukrajnának. Németország 14 Leopard 2-es tankot küld és más országoknak is engedélyezte a harckocsik újra exportálását.

Csütörtökön a német védelmi miniszter, Boris Pistorius egy hadgyakorlaton arról beszélt, hogy felgyorsítják a szállítási időt a hadiiparban, így a német tankok akár már márciusra Ukrajnában lehetnek, közben pedig beindul a katonák kiképzése is az eszközök használatára. „Hamarosan, legkésőbb január végéig elkezdődik Münsterben az ukrán erők kiképzése a Marder péncélozott szállítójárműveken. Azok az ukrán katonák pedig, akik a Leopard harckocsikon szolgálnak majd, kicsit később kapnak kiképzést.

A cél az, hogy március végére, április elejére felállítsuk az egységet Ukrajnában”

– fogalmazott a német védelmi miniszter.

Már a norvég kormány is bejelentette: leszállít néhányat Leopard 2-es harckocsijaiból Ukrajnának. Lengyelország, Spanyolország és Finnország pedig megerősítette a korábbi tankszállításokra vonatkozó ígértét.

Nem sokkal a német döntés után Joe Biden amerikai elnök is bejelentette: az Egyesült Államok 31 amerikai gyártmányú Abrams M1-es tankot küld Ukrajnának, de a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint a szállítás akár hónapokat is igénybe vehet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte a nyugati ígéreteket, de arra figyelmeztetett, hogy az idő az egyik legnagyobb tényező. „Kulcsfontosságú most a gyorsaság és a mennyiség. A katonáink kiképzése és a tankok leszállítása időt vesz igénybe” – hangsúlyozta, és hozzátette: a tankok után most nagy hatótávolságú rakétákat és harci repülőket vár nyugati szövetségeseitől.

Az új tankok is úgy égnek majd, mint a többi, csak nagyon drágák

– így reagált a Kreml a tankszállításokról szóló ígéretekre. Az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok és más nyugati országok egyre inkább részeseivé válnak az ukrajnai konfliktusnak a tankok szállításával, amely kirívó provokáció.

Egyes szakértők szerint felelőtlenség Ukrajnába önteni a hatalmas értékű nyugati fegyverzetet, amikor az országot éppen példátlan korrupciós botrány rázza meg.

Az elmúlt napokban a teljes ukrán államigazgatáson lemondási és leváltási hullám söpört végig.

A kormánytól az ügyészségen át a megyei kormányzókig érő ügy nem kímélte Volodimir Zelenszkij régi bizalmasát, hivatalának helyettes vezetőjét sem, akit azzal gyanúsítanak, hogy adományként érkezett nagy értékű gépkocsikat vett saját használatába. A legnagyobb felháborodást pedig az okozta, hogy a harcban résztvevő katonák élelmezésére jelentősen túlárazott szerződést kötöttek az illetékes vezetők.

A botrány kapcsán az Index azt írta: vélhetően az sem véletlen, hogy Berlin és Washington is megvárta a leváltásokat, mielőtt döntött a tankok szállításáról.

Spanyolország és Kanada is ad Ukrajnának Leopard 2 típusú páncélosokat, a spanyol harckocsikat azonban először üzemképessé kell tenni – jelentették be csütörtökön Madridban és Ottawában.

Már értesítettük az ipart, mert Zaragozában egy sor Leopard 2A4-es van, amelyek már jó ideje üzemképtelenek” – húzta alá a spanyol tárcavezető. Mint mondta, meg kell vizsgálni, hogy melyeket lehet ismét üzemképessé tenni, hogy tervezni lehessen a szállítást.

Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök ugyanakkor még nem említett pontos számot, hogy a fegyveres erők állományából hány darab páncélost engedne át katonai segély gyanánt. Robles ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kérdést még meg kell vitatni a szövetségesekkel.

Spanyolország összesen több mint 108 Leopard 2A4-es típusú harckocsival rendelkezik, amelyeket használtan vett Németországtól. A harckocsik közül 55 az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területén szolgálnak, a többi Zaragozában található. Robles tavaly nyáron beszélt arról, hogy a zaragozai állomány „teljesen lepusztult”, bevethetetlen állapotban van.

Anita Anand kanadai védelmi miniszter szerint Ottawa négy darab Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, miután Németországtól megkapta a szükséges exportengedélyt. Mint mondta, ez jelentősen segíteni fog az ukrán fegyveres erőknek.

Az orosz erők beásták magukat Vuhledar külterületein – jelentette ki Igor Kimakovszkij, a Moszkva ellenőrzése alatt álló „Donyecki Népköztársaság” megbízott vezetőjének tanácsadója csütörtökön a Szolovjov Live médiacsatornán.

Kimakovszkij szerint az orosz erők megvetették lábukat Vuhledar külterületén, a tüzérség pedig visszaveri az ukrán ellentámadási próbálkozásokat. A tisztségviselő azt mondta, hogy a fő feladat most nem város frontális letámadása, hanem a harapófogóba vétele. Értékelése szerint ez a taktika „nagyon komolyan igazolta magát”.

Jan Gagin, a donyecki régió megbízott vezetőjének egy másik tanácsadója a Rosszija 1 tévécsatornán azt mondta, hogy az ukrán fél a légierőt is bevetve próbálta meg visszavetni a vuhledari orosz támadást, de nem járt sikerrel. Mint mondta, Vuhledar bevétele elvágja az ukrán kézen lévő Avdijivka és Marjinka lőszerutánpótlását. Donyecket erről a két településről tartja tűz alatt az ukrán tüzérség. Azt állította, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Vuhledart Pokrovszkéval összekötő utat.

Gagin szerint Vuhledarban szétszórt ukrán erők maradtak, amelyek között megszakadt a kommunikáció. Beszámolója értelmében az ostromot megnehezíti a bányaváros kiterjedt földalatti infrastruktúrája. Hozzátette, hogy az orosz erők által elfoglalt Szoledarban és Mariupolban hasonló volt a helyzet.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve elmondta: Donyeck térségében az orosz fegyveres erők offenzívájuk során kedvezőbb állásokat foglaltak el. Mint mondta, megsemmisítettek egy ukrán tüzérségi lőszerraktárt Kosztyantinyivka falu közelében, továbbá több mint negyven katonát, egy gyalogsági harcjárművet, két Grad sorozatvetőt, egy M109-es Paladin és Gjacint-B önjáró löveget, két D-20-as löveget és egy AN/TPQ-50-es ellentűzradart.

A donyecki régió déli részén és Zaporizzsja megyében folytatott orosz támadó hadműveletek során a tábornok szerint mintegy hatvan ukrán katona esett el, továbbá megsemmisült három páncélozott harcjármű, két kisteherautó, valamint két üzemanyag- és három lőszerraktár.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők szerda éjjel ismét sikertelen kísérletet tettek a Dnyeperen való átkelésre Nova Kahovka közelében. Úgy vélekedett, hogy az ukrán fél márciusban vagy áprilisban, az addigra felállítandó új hadtestek bevetésével megpróbál majd ellentámadást indítani Bergyanszk vagy Melitopol irányába, a front alakulásától függően.

Konasenkov tájékoztatása értelmében az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában több mint húsz katona, egy páncélozott harcjármű, egy kisteherautó és egy D-20-as tarack, Liman irányában mintegy hetven halott és sebesült, két páncélozott harcjármű és négy amerikai gyártmányú M-777-es tarack, Herszon irányában pedig három D-20-as tarack, egy Gvozgyika önjáró löveg, egy AN/TPQ-37-es és egy AN/TPQ-50-es ellentűzradar és négy lőszerraktár volt.

Az orosz taktikai repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a nap folyamán 119 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 83 tüzérségi lőállásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy S-300-as légvédelmi rakétarendszer radarállomását a Mikolajiv megyei Ocsakiv város közelében.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet. Egy másik ugyanilyen gépet – Vuhledarnál – a légvédelem semmisített meg, továbbá nyolc ukrán drónt, hét Vilha-, Uragan- és HIMARS-lövedéket és egy HARM radarelhárító rakétát is.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 379 repülőgépet, 204 helikoptert, 2956 drónt, 402 légvédelmi rakétarendszert, 7634 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 990 sorozatvetőt, 3921 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8180 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi támadást. Egyebek között belövés ért egy horlivkai börtöntelepet, ahol azonban személyi sérülés nem történt.

Pavel Filipcsuk, a Herszon megyei Kahovka katonai és polgári közigazgatásának vezetője azt mondta, hogy az idei mezőgazdasági idényt súlyosan veszélyeztetik azok a sérülések, amelyeket a helyi öntözőrendszer az ukrán tüzérségi támadások következtében elszenvedett. A rendszert Filipcsuk a legnagyobbnak mondta Európában, és kijelentette, hogy az ágyúzás miatt a szivattyútelep 90 százaléka víz alá került.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rengetegen hallgatták Orbánt Viktort - fotók

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra