Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2023.01.21.

A balti államok felszólították Berlint

Minél hamarabb küldjön Leopard harckocsikat Kijevnek.

A három balti állam - Észtország, Lettország és Litvánia - külügyminisztere szombaton felszólította Németországot, hogy "már mostantól" szállítson Leopard nehézharckocsikat Ukrajnának, hogy segítsen megállítani az orosz agressziót.

Erről Edgars Rinkevics, a lett diplomácia irányítója számolt be a Twitter közösségi oldalon. Azt írta, hogy "mi, a lett, az észt és a litván külügyminiszter arra kérjük Németországot, hogy azonnali hatállyal biztosítson Leopard harckocsikat Ukrajnának". Hozzátette, hogy "erre azért van szükség, hogy megállítsuk az orosz agressziót, segítsük Ukrajnát és gyorsan helyreállítsuk a békét Európában".

Hangsúlyozta egyben, "Németországnak, mint vezető európai hatalomnak különleges felelőssége van ebben a tekintetben".

A németországi Ramsteinben tartott találkozón Ukrajna szövetségesei pénteken jelentős új fegyverszállításokat jelentettek be az országnak. A nehézharckocsik szállításáról azonban nem sikerült megállapodniuk. A hírt csalódottan vette tudomásul Kijev, amely sürgette a harckocsik küldését.

Nem sikerült döntést hozni az Ukrajna önvédelmét támogató országok pénteki németországi miniszteri tanácskozásán arról, hogy kaphat-e az ukrán hadsereg a német kormánytól Leopard 2 típusú harckocsikat.

A tárgyalások szünetében a német miniszter, utána pedig az amerikai miniszter is hangsúlyozta: soha nem volt szó arról, hogy Berlin akkor támogatja Ukrajnát Leopard 2-vel, ha Washington ugyanilyen kategóriájú amerikai harckocsikkal, M1 Abrams-ekkel segíti a védelmét. Ilyen összefüggés nincs – jelentette ki mindkét politikus.

Lloyd Austin hangsúlyozta, hogy nem egyetlen „platformtól”, fegyverrendszer-típustól függ a védekezés sikere, az Ukrajnát támogató országok pedig tovább folytatják az ukrán önvédelmi képességek erősítését. Így az Egyesült Államok további 2,5 milliárd dollár értékben nyújt katonai támogatást Ukrajnának. Ez már a harmincadik, és a legnagyobb támogatási csomag – mutatott rá a miniszter.

Washington a többi között 59 Bradley harckocsit, 90 Stryker páncélozott harcjárművet és 350 páncélozott terepjárót küld az ukrán hadseregnek.

Egy sor további ország is újabb komoly támogatást nyújt, egyebek között a légvédelem és a tüzérség megerősítésére – mondta a miniszter.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Mark Milley tábornok kifejtette, hogy az ukrán erőknek a fegyverek és járművek mellett sok egyéb elemből, köztük kiképzési programokból összeálló új nemzetközi támogatási csomaggal együtt is „nagyon-nagyon nehezen” sikerülne az idén kiszorítani az orosz csapatokat az elfoglalt területekről.

A 2023-ra kitűzhető cél inkább a Harkivtól Herszonig húzódó, több száz kilométeres front stabilizálása és minél nagyobb terület visszafoglalása lehet – mondta Mark Milley. Ugyanakkor a háborút akár azonnal meg lehetne állítani, ez kizárólag Vlagyimir Putyin orosz elnökön múlik – tette hozzá.

A Ramstein amerikai légi támaszponton 54 ország képviselőinek részvételével tartott tanácskozás levezető elnöke, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az ülés utáni tájékoztatóján kiemelte, hogy igen átfogó és ütőképes támogatási csomagról egyeztek meg, amelynek révén Ukrajna első alkalommal kap nyugati gyártmányú modern harckocsit. Ez a brit Challenger 2, amellyel Nagy-Britannia támogatja Ukrajnát.

A világ legerősebb harckocsijának számító német Leopard 2 ügyéről azonban még nem egyeztek meg – jelezte Lloyd Austin, kiemelve, hogy Németország ettől függetlenül „megbízható szövetséges”.

Boris Pistorius német védelmi miniszter a tanácskozás szünetében tett sajtónyilatkozatában ismertette, hogy megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2 állományt, és az Ukrajnát támogató partnerekkel együttműködve a lehető leghamarabb döntenek.

Az USA sürgeti Ukrajnát

Magas rangú amerikai tisztviselők arra biztatják Ukrajnát, hogy egyelőre ne indítson nagyobb offenzívát az orosz erők ellen.

ÚGY VÉLIK, HOGY EGY ÚJ OFFENZÍVA SIKERESEBB LESZ, HA AZ AMERIKAI FEGYVEREKET MÁR LESZÁLLÍTOTTÁK ÉS A KIKÉPZÉS IS BEFEJEZŐDÖTT EZEKRE- írja a Sky News.

A hét elején az USA bejelentette, hogy a legújabb katonai segélycsomag részeként több száz páncélozott járművet küld Ukrajnának.

Csehország cáfol

Csehország cáfolja azokat a médiaértesüléseket, amelyek szerint kész Leopard 2 harckocsikat szállítani Ukrajnának.

A legutóbbi ramsteini találkozón az Ukrajnát támogató országok nem jutottak megállapodásra a német gyártmányú Leopard 2 harckocsik Ukrajnának történő szállításáról, mivel Németország vonakodott a harckocsi-szállítások jóváhagyásától - írja a Kyiv Independent.

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán hadvezetés jelentése szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta az orosz veszteségek már meghaladták a 120 ezer főt.

Állításuk szerint az ukrán hadsereg többek között megsemmisített 3140 orosz tankot, 287 repülőt és 277 helikoptert.

Törökország lemondta a svéd védelmi miniszter látogatását

Törökország lemondta a svéd védelmi miniszter ankarai látogatását - közölte szombaton Hulusi Akar török védelmi miniszter, miután a svéd hatóságok engedélyt adtak egy stockholmi tüntetésre.

Akar kijelentette, hogy "ezen a ponton értelmetlenné vált Pal Jonson svéd védelmi miniszter január 27-re tervezett törökországi útja, ezért lemondtuk a látogatást".

Jonson svéd védelmi miniszter a tervek szerint jövő héten utazott volna Ankarába török kollégája meghívására, mivel az északi ország azt reméli, hogy rá tudja venni Törökországot a svéd NATO-csatlakozási kérelem ratifikálására.

Akar elmondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel megvitatta a Törökország elleni svédországi tiltakozások miatt elmaradt intézkedéseket, és erről beszámolt az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport ülésének margóján.

„Elfogadhatatlan, hogy ezekre (tiltakozásokra) ne reagáljanak. Meg kellett volna tenni a szükséges intézkedéseket” – mondta Hulusi Akar a török ​​védelmi a tárca által kiadott közlemény szerint. A miniszter hangsúlyozta, hogy Svédországnak egyértelműbb állást kell foglalnia a török vezetés által terroristának nevezett kurd fegyveresekkel és azon csoporttal kapcsolatban, amelyet a 2016-os puccskísérlet kirobbantásának felelőseként tartanak számon.

Mint kiderült, a tárcavezető Tayyip Erdogan elnökkel is megvitatta a Törökország elleni stockholmi tiltakozások korlátozására irányuló intézkedések hiányát. Ezt a pénteki, ukrán védelmi kapcsolattartó csoport ülésén tolmácsolta is svéd kollégája felé a CNN értesülése szerint.

„Ezen a ponton értelmetlenné vált Pal Jonson svéd védelmi miniszter január 27-i törökországi látogatása. Ezért lemondtuk a találkozót” – mondta Akar.

A NATO-tagság ellen és a kurdok mellett tüntetnek

Az ötszáz-hatszáz fős stockholmi tüntetés célja, hogy tiltakozzanak Svédország NATO-csatlakozási szándéka ellen, valamint kiálljanak a kurdok mellett. Az akciót a stockholmi rendőrség engedélyezte. Emellett egy szélsőjobboldali bevándorlásellenes politikus, Rasmus Paludan azzal a tervvel állt elő, hogy elégeti a muszlimok szent könyvét, a Koránt a török ​​nagykövetség közelében. Ezzel egyidejűleg egy törökbarát tüntetés is engedélyt kapott ugyanazon a helyen.

Pal Jonson svéd védelmi miniszter az esetről elmondta, hogy pénteken a ramnsteini egyeztetésen találkozott a török kollégájával, ahol úgy döntöttek, lemondják a tervezett találkozót. Mint mondta:

kapcsolataik Törökországgal nagyon fontosak Svédország számára, és várják, hogy egy későbbi időpontban folytathassák a párbeszédet a közös biztonsági és védelmi kérdésekről.

Bekérették a svéd nagykövetet

A török ​​külügyminisztérium pénteken behívta Svédország nagykövetét a tervezett tüntetések miatt. A minisztérium tájékoztatása szerint a küldöttnek pénteken azt mondták:

az országaik közötti megállapodások megsértésének tekintik a betiltott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szimpatizáló csoport tiltakozásának támogatását.

Elbukhatják a NATO-csatlakozást

Finnország és Svédország 2022-ben háromoldalú megállapodást írt alá Törökországgal, hogy megoldást találjanak Ankara ellenállására a két északi ország NATO-tagságával kapcsolatban.

Miközben Svédország azt állítja, hogy teljesítette a memorandum rá eső részét, addig Törökország többet követel, beleértve az általa terroristának tartott 130 személy kiadatását.

Britek: holtpont

A brit védelmi minisztérium az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos hírszerzési jelentése szerint az ukrajnai Donbasz régióban az erősen vitatott Bakhmut városa körül lehetséges az orosz előrenyomulás, de egyébként alig van mozgás a frontvonalakon.

AZ OROSZ ÉS A WAGNER ZSOLDOSHADSEREG ERŐI SZOLEDAR VÁROSÁBAN KONSZOLIDÁLTÁK A POZÍCIÓIKAT, MIUTÁN A HÉT ELEJÉN ELFOGLALTÁK AZT.

Eközben délebbre, Zaporizzsja régióban mindkét fél "jelentős erőket" vonultatott fel, tüzérségi támadások és összecsapások zajlanak, de egyelőre nincsenek nagyszabású katonai műveletek.

Az északkelet-ukrajnai Kremina közelében az ukrán erők kisebb sikereket értek el, illetve védekeztek az orosz ellentámadások ellen - írja a The Guardian.

A Fehér Ház pénteken közzétett egy november 18-ával dátumozott filmfelvételt, amelyen állítása szerint Oroszország és Észak-Korea között közlekedő orosz tehervagonokat lehetett látni.

John Kirby szerint egy Moszkva által átvett észak-koreai fegyverszállítmányról van szó, amelyet a Wagner csoport ukrajnai harci tevékenységének támogatására szántak.

„Nyilvánvalóan elítéljük Észak-Korea cselekedeteit, és sürgetjük Phenjant, hogy haladéktalanul hagyjon fel a Wagnernak küldött szállítmányaival” – mondta a kommunikációs koordinátor.

„Mint azt már korábban leszögeztük, ezek az észak-koreai fegyverszállítások az ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak közvetlen megsértését jelentik” – hangsúlyozta John Kirby, hozzátéve, hogy a vonatkozó információkat megosztották a világszervezet vezető testületének észak-koreai szankciókat felügyelő szakértői bizottságával.

„Ezek a cselekmények is mutatják, hogy a Wagner kontinenseket átívelő fenyegetést jelent, ideértve komoly bűnügyi üzelmeit, de ezzel még nincs vége” – hangoztatta John Kirby.

A szóvivő már tavaly év végén azt állította, hogy Phenjan titokban jelentős mennyiségben szállít tüzérségi lövedékeket Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz. Észak-Korea ugyanakkor következetesen tagadja, hogy fegyvereket vagy lőszert adna el Oroszországnak.

John Kirby beszámolt arról is, hogy az amerikai kormányzat információi szerint a Wagner csoportnak mintegy 50 ezer zsoldosa harcol Ukrajnában, ebből 10 ezer szerződéses, 40 ezer pedig börtönökből toborzott fegyveres.

Washington tudomása szerint Jevgenyij Prigozsin, a csoport tulajdonosa havonta 100 millió dollárt költ a zsoldoscsapat fenntartására.

„Látunk a többi között hírszerzési jelzéseket arról is, hogy növekszik a feszültség a Wagner és az orosz védelmi minisztérium között. A Wagner rivális hatalmi központtá kezd válni az orosz hadsereghez és más minisztériumokhoz képest. Prigozsin és harcosai nyilvánosan bíráltak orosz tábornokokat és védelmi tisztségviselőket ukrajnai tevékenységük kapcsán” – fűzte hozzá az amerikai illetékes.

A Wagner csoport már 2017 óta amerikai szankciók hatálya alatt áll.

Leopard 2-es tankokra képzik ki az ukrán katonákat Lengyelországban

Az ukrán hadsereg katonáit Leopard 2-es harckocsikra képzik ki Lengyelországban - jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter annak ellenére, hogy a szövetségesek még nem tudtak megállapodni a német gyártmányú tankok Kijevbe történő szállításáról.

Reznyikov az ukrán nyelvű Amerika Hangjának beszélt, miután részt vett a németországi Ramstein amerikai légibázison tartott megbeszélésen, ahol egyelőre nem született döntés a harckocsik átadásáról. Németországnak, amely a Leopard harckocsikat gyártja, jóvá kell hagynia a tankok átadását Ukrajnának - írja a The Guardian.

Reznyikov, ukrán tisztviselők korábbi megjegyzéseit megismételve azt mondta, reméli, hogy Németország hamarosan döntést hoz a kérdésben.

Újabb áldozatok Kelet-Ukrajnában

Orosz támadások következtében az elmúlt napon három civil halt meg, négy pedig megsebesült Ukrajna donyecki területén - közölte Pavlo Kijrilenko, ukrán tisztviselő január 21-én.

Az áldozatok közül ketten Bakhmutban, egy ember pedig Zhelanne-ban halt meg - írja a Kyiv Independent.

Ekkor várható a következő szankciós csomag

A következő szankciócsomag valahol az ukrajnai orosz invázió február 24-i évfordulója körül lesz - mondta egy magas rangú diplomata a Reutersnek. Az uniós tisztviselők emellett a miniszterek jóváhagyását kérik az Ukrajnának nyújtandó katonai segély hetedik, 500 millió eurós részletéhez.

Meghalt egy volt amerikai tengerészgyalogos Ukrajnában

A tengerészgyalogos, Daniel W. Swift Dnyiproban sérült meg, és szerdán belehalt sérüléseibe – közölték pénteken amerikai tisztviselők. A katona 2019-ben szökött meg a San Diegoi támaszpontról, és ment Ukrajnába harcolni. Az amerikaik szerint Swift nem hivatalosan tartózkodott Ukrajnában

Németország hezitál, Zelenszkij könyörög

Nem döntött Németország a Ramsteini csúcstalálkozón arról, hogy ad-e Leopard 2 harckocsikat Ukrajnának - írta a The Guardian. Európában és az Egyesült Államokban azt remélték, hogy Németország legalább engedélyezi a lengyel és finn Leopárdok reexportját, de a napokig tartó kampány ellenére az új német védelmi miniszter azt mondta, hogy nem született végleges döntés.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a találkozó megnyitóján könyörgött Németországnak és a nyugati szövetségeseknek, hogy küldjék harckocsijaikat Kijevbe. Az ukrán vezető szerint sürgős cselekvésre van szükség, mert Oroszország összpontosítja erőit.

Több mint 12 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5858 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6842 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 152 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől  szintén tegnap 9 ember, köztük 5 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Amerikai aggodalmak

Az amerikai tisztviselők szerint az ukránoknak Bakhmut helyett a déli offenzíva előkészítésére kellene koncentrálniuk - írta a The Guardian. Joe Biden kormánya állítólag úgy véli, hogy az oroszok számára nagy esély van arra, hogy kiszorítsák az ukránokat Bakhmutból, ahol a háború eddigi legintenzívebb harcai zajlanak.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt mondta, nem tartja reálisnak, hogy Ukrajna 2023-ban visszaveri az orosz csapatokat  Ukrajnából - mondta a németországi Ramstein amerikai légitámaszponton tartott sajtótájékoztatón.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

vg.hu

Történelmi eső mosta le a térképről Dubajt

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

vg.hu

Hadijelentés: megtorolták az ukrán támadásokat az oroszok

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot