Létrehozva: 2022.12.03.
Módosítva: 2022.12.03.

Súlyos összecsapások a Donyec-medencében

Zajlik az orosz-ukrán háború. A legsúlyosabb összecsapásokról a Donyec-medencéből, Bahmut térségéből érkeztek jelentések, de ukrán források szerint Herszonban is emberéletet követeltek az orosz tüzérségi tármadások

Hárman életüket vesztették, és heten megsebesültek a dél-ukrajnai Herszon megyére mért orosz tüzérségi támadásban az elmúlt 24 órában – közölte a helyi kormányzó pénteken.

Jaroszlav Janusevics kormányzó a Telegramon azt írta, hogy az orosz csapatok negyvenkét csapást mértek Herszon városára és a megye más területeire.

Herszont több hónapos orosz megszállás után november közepén szabadították fel az ukrán csapatok. Az oroszok azóta rendszeresen tűz alá veszik a Dnyeper (Dnyipro) másik oldaláról, ahová visszavonultak. A városban gyakoriak az áramkimaradások. Janusevics csütörtökön arról számolt be, hogy megint nincs áram, pedig nemrég állították helyre.

Mihajlo Podoljak, a kijevi elnöki iroda vezetőjének tanácsadója csütörtökön elmondta, hogy

a vezérkar hivatalos becslései szerint 10-13 ezer ukrán katona vesztette életét a február 24-én kezdődött háborúban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júniusban azt mondta, hogy naponta 60-100 ukrán katona hal meg, a sebesültek száma pedig mintegy ötszáz. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szeptemberben 5900 orosz katonai áldozatról beszélt.

Az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko egy mindent érintő áramszünet bekövetkezésére figyelmeztette Kijev közel hárommillió lakosát. Az elmúlt időszakban Ukrajna-szerte számos települést ért orosz rakétacsapás, melynek következtében az ország teljes energetikai infrastruktúrájának 40 százaléka szenvedett valamilyen fajta károsodást vagy pedig teljesen megsemmisült.

A lakásokban a hőmérséklet nem sokban különbözhet a kinti hőmérséklettől” – jelentette ki Vitalij Klicsko Kijev polgármestere egy helyi biztonsági fórumon, ugyanis a hőmérséklet fagypont alá, azaz -4 Celsius-fok alá süllyedt a városban.

A polgármester továbbá azt kérte a helyi lakosoktól, hogy „raktározzanak el technikai vizet, ivóvizet, tartós élelmiszert, valamint meleg ruházatot” az elkövetkező időszakra.

A hatóságok mindeközben melegedőközpontokat állítottak fel az ország különböző, az orosz támadások által energetikai infrastruktúrát érintő városaiban, továbbá arra is figyelmeztettek, hogy az energiaválság súlyosbodása esetén egyes városrészekben evakuálásra is szükség lehet.

Kijev kivilágítatlan területe 2022. november 11-én. Vitalij Klicsko polgármester arra kérte a kijevi lakosokat, hogy takarékoskodjanak az ellátással, és teljes áramkimaradás esetén fontolják meg az ideiglenes kiköltözést. Tervszerű áramkimaradásokat vezettek be az egész országban, beleértve a fővárost, Kijevet is – közölte az áramszolgáltató Ukrenergo, mivel az orosz támadások az ukrán kritikus és energetikai infrastruktúrát célozták (Fotó: EPA/Sergey Dolzhenko)

Becslések szerint a teljes nemzeti energetikai infrastruktúra 40 százalékát érte valamilyen fajta károsodás vagy pedig teljesen megsemmisült rakétatámadásban.

Klicsko felhívásában arra is kitért, hogy a lakosoknak érdemes fontolóra venni, hogy esetleg olyan családtagokhoz vagy barátokhoz költözzenek, akiket kevésbé érintenek az áramkimaradások Kijev külvárosában.

A Kreml „jogos cselekedetnek” tartja az ukrán energiahálózatot célzó stratégiáját

Ukrán tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy Moszkva újabb rakétacsapások hullámát indíthatja el, amelyek célja továbbra is az ország energiahálózatának megsemmisítése.

Az orosz külügyminiszter csütörtökön védelmébe vette a Moszkva által indított támadásokat, és az infrastruktúrát legitim katonai célpontnak nevezte, annak ellenére, hogy az ENSZ figyelmeztetett, hogy ezek háborús bűncselekményeknek minősülhetnek – ismertette korábbi cikkében a The New York Times.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Oroszország olyan célpontokat támad, amelyek a nyugati országok által biztosított fegyverekkel segítik az ukrán erőket, és amelyekre a hadsereg működése érdekében támaszkodik.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz hadsereg átfogó támadást indított Donbaszban, Liman, Bahmut és Avgyijivka település környékén. Az ukránok azt állítják, hogy ezeket a támadásokat sikerült visszaverniük.

Az orosz védelmi minisztérium közben arról számolt be, hogy az Ukrajna középső részén hajtottak végre sikeres támadást.

„A Dnyipropetrovszki régióban a Moiszivka állomáson sikerült precíziós rakétákkal kilőni nyolc ukrán páncélozott járművet, és más harci járműveket, miközben szállításra készítették fel ezeket az eszközöket” – fogalmazott Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Műholdfelvételek mutatják, hogy Ukrajna szinte teljes sötétségbe borult, miután újabb csapások érték az ország energetikai hálózatát. Ukránok milliói kényszerültek arra, hogy hosszú órákra, napokra villany, víz és fűtés nélkül boldoguljanak, miközben a külső hőmérséklet már fagypont alá süllyedt.

A Deutsche Welle videót tett közzé, amelyen november 1-jétől láthatók Ukrajna műholdképei. Az alább található rövid felvételen megfigyelhető, hogyan is hunytak ki Ukrajna fényei országszerte.

 

A háborúban álló országot a héten jelentős rakétacsapások érték, melynek következtében három atomerőművet automatikusan lekapcsoltak az országos hálózatról. A rakétatámadások a szomszédos Moldovában is áramkimaradásokat idéztek elő, amelynek energiahálózata Ukrajnához kapcsolódik – számolt be a Daily Mail.

Ennek következtében milliók kényszerültek arra, hogy hosszú órákra, napokra villany, víz és fűtés nélkül boldoguljanak, miközben a külső hőmérséklet már fagypont alá süllyedt.

Tábori gázégőt használ egy idős nő kijevi otthonának konyhájában az áramszünet alatt (Fotó: MTI/AP/Andrij Kravcsenko)

Ukrajna, mint a Fekete-tenger

Egy korábbi NASA űrhajós, Scott Kelly által megosztott műhold felvételen is jól látható, hogy Ukrajna a Fekete-tenger felett teljesen sötétségbe borult.

Több millió ukránt fenyeget a tél

Az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója korábban arra figyelmeztetett, hogy több millió ukrán életét fenyegeti a tél az ország energetikai hálózatát ért orosz támadások miatt.

Mindemellett Vitalij Klicsko kijevi polgármester csütörtökön Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az ukrán főváros, Kijev 70 százalékában továbbra sincs áram, a vezetékes vízellátást eddig részlegesen sikerült visszaállítani, továbbá hangsúlyozta, hogy az energetikai szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb visszakapcsolják az áramot, de ez attól függ, hogy sikerül-e helyreállítani az egyensúlyt egész Ukrajna energiarendszerében.

A kijevi propagandagépezet fantáziájának nevezte pénteken Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye Moszkva által megbízott kormányzója azokat az ukrán sajtójelentéseket, amelyek szerint az ukrán hadsereg behatolt Polohi településre, Mihalivkából és Vaszilivkából pedig ki kellett menekíteni a lakosokat és a közigazgatást.

Balickij egy Telegram-bejegyzésében azt állította, hogy az orosz erők „egyetlen méternyi földet sem adtak át az ellenségnek”, és az oroszbarát hatóságok a helyükön vannak. A tisztségviselő elismerte, hogy az ukrán tüzérség péntekre virradóra eltalált egy transzformátor-alállomást a polohi járásbeli Tokmakban.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja város déli részén az éjjel találat ért egy közigazgatási épületet, amelyben az ukrán hadsereg egyik alegysége állomásozott, valamint egy transzformátor-alállomást is.

Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán nehéztüzérségi támadást. Donyeckben öt civil megsebesült, köztük egy tízéves fiú.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve megerősítette, hogy az orosz erők elfoglalták a donyecki régióban lévő Kurdjumovka települést, az offenzíva során több mint hatvan ukrán katonát, három harckocsit és hat páncélozott harcjárművet megsemmisítve.

A tábornok azt mondta, hogy a ukrán fegyveres erők visszavert támadások és ellentámadások során „Kupjanszk irányában” több mint ötven katonát, két harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet és két Kozak páncélozott járművet veszítettek, „Liman irányában” több mint százan meghaltak és megsebesültek, tizenegyen letették a fegyvert, és elvesztettek két harckocsit, két páncélozott harcjárművet és két kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig mintegy ötven katona esett el, és megsemmisítették az ukránok egy harckocsiját, három páncélozott személyszállító járművét és két kisteherautóját.

A harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők hét vezetésipontra, 78 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 184 ukrán élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, továbbá – Csasziv Jarban – külföldi „zsoldosok” egyik állására mértek csapást.

Megsemmisítettek két Grad sorozatvetőt, valamint három rakéta-, tüzérségifegyver- és lőszerraktárt.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán MiG-29-es vadászgépet, a légvédelem pedig egy Szu-25-ös repülőgépet, hét drónt, valamint 13 Uragan- és Vilha-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 336 repülőgépet, 177 helikoptert, 2599 drónt, 391 légvédelmi rakétarendszert, 6953 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 908 sorozatvetőt, 3648 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7437 speciális katonai járművet veszítettek.

Alekszandr Sulgin, Oroszország állandó képviselője a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnél (OPCW) a RIA Novosztyi hírügynökség szerint kijelentette, hogy amerikai szakértők ukrajnai vegyi provokációk előkészítésében segédkeznek a „kijevi hatóságoknak”. Emlékeztetett rá, hogy Moszkva többször figyelmeztetett ezek veszélyére, rámutatva. hogy az ukrán fél katonai célokra vegyi szempontból veszélyes létesítményeket használ.

A spanyol kormány átadta Ukrajnának a megígért Hawk típusú amerikai légvédelmi rakétarendszerek közül az első néhányat – jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a Telegramon.

A közlemény szerint Reznyikov a dél-ukrajnai Odesszában fogadta Margarita Robles spanyol védelmi minisztert, akivel együtt látogatást tett a sebesült ukrán katonákat ápoló egyik kórházban. „Spanyolország támogatja Ukrajnát, a humanitárius és biztonsági segítségnyújtás folytatódik. Több harcosunkat Spanyolországban képezik ki, és Madrid már átadta nekünk az első Hawk rendszereket” – mondta Reznyikov.

A Hawk légvédelmi rendszert az Egyesült Államokban fejlesztették ki, közepes hatótávolságú, repülőgépek megsemmisítésére, későbbi módosításaiban pedig rakéták elfogására is használják.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében közölte:

az orosz erők Zaporizzsja megye általuk megszállt részében lévő Mihajlivka településen felgyújtották a helyi szakképző iskola épületét, hogy az ukrán fegyveres erőket vádolhassák a polgári infrastruktúra rombolásával.

A jelentés szerint pénteken az orosz hadsereg 13 légicsapást mért az ukrán csapatok állásaira a frontvonal mentén, és négy rakétacsapást civil célpontokra Dnyipro, illetve Zaporizzsja városokban, valamint a zaporizzsjai régióban lévő Zaricsne településen és a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városban.

Az orosz csapatok legkevesebb tíz támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel a dél-ukrajnai Herszon és a mellette fekvő Antonyivka polgári infrastruktúrája, valamint az ukrán csapatok frontvonal menti állásai ellen.

Az ukrán légierő pénteken nyolc csapást mért olyan területekre, ahol orosz katonák, fegyverek és katonai felszerelések koncentrálódnak,

továbbá három támadást hajtott végre orosz légvédelmi rakétarendszerek állásai ellen.

Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek öt parancsnoki állást, egy ellenséges légvédelmi állást, két lőszerraktárt, kilenc élőerő- és haditechnikai koncentrációs területet és további négy fontos ellenséges célpontot találtak el a vezérkar közlése szerint. A kijevi katonai vezetés pénteki összesítése alapján az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 90 ezret.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború, és onnan egy lépés az atomháború

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Marics Peti elszólta magát a szerelmi életről: „Van egy csaj, 24 éves”

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott