Létrehozva: 2022.12.24.

Így tenyészik a brüsszeli korrupció

Újabb részletek.

Alig két hete robbant ki az Európai Parlament hatalmas korrupciós botránya, a szálak máris igen szerteágazóak. Akár hatvan uniós politikus, civil szervezetek, Soros György hálózata és a magyarországi dollárbaloldal is érintett lehet az ügyben.

Ragaszkodtak a készpénzhez.

Alig két hete robbant ki az Európai Parlament (EP) hatalmas korrupciós botránya, miután Eva Kaili görög szocialista politikusnál, az EP alelnökénél és más, hozzá közel álló személyeknél házkutatások sorozatát tartották, amelyeken

ÖSSZESEN TÖBB MINT MÁSFÉL MILLIÓ EURÓT, AZAZ 600 MILLIÓ FORINTNYI KÉSZPÉNZT FOGLALTAK LE A RENDŐRÖK.

A belga rendőrség december elején letartóztatta Eva Kailit, akit először még csak azzal gyanúsítottak, hogy Katar megvesztegette. Azóta férje részletes beismerő vallomást tett, amiből kiderült, hogy a marokkói titkosszolgálatnak is dolgoztak.

Eva KailiFORRÁS: GETTY IMAGES/2011 GETTY IMAGES/VLADIMIR RYS

Három szocialista politikustársáról is kiderült, hogy érintettek az ügyben. Letartóztatták Pier-Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt, aki jelenleg a „Fight Impunity" civilszervezet (NGO) elnöke; Francesco Giorgit, az Európai Szocialista Párt (S&D) asszisztensét - ő Kaili férje - és Luca Visentinit, a nemzetközi baloldalhoz szoros szálakkal kapcsolódó Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció főtitkárát, valamint Niccolò Figà-Talamancát, a „No Peace Without Justice" civilszervezet (NGO) igazgatóját. 

A VÁD ELLENÜK: BŰNSZERVEZETBEN VALÓ RÉSZVÉTEL, PÉNZMOSÁS ÉS KORRUPCIÓ.

 

A marokkói szálat megerősítette Francesco Giorgi. Eva Kaili olasz élettársa arról is beszélt, hogy a külföldi pénzek tisztára mosására „civil" szervezeteket használtak fel.

FORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2022 ANADOLU AGENCY/BELGIAN FEDERAL POLICE / HANDOUT

Olasz és belga lapok értesülései szerint Eva Kaili kedden részleges beismerő vallomást tett. Eszerint az Európai Parlament volt szocialista alelnöke arra utasította apját, hogy rejtse el az otthonában a későbbi házkutatásokon megtalált készpénz nagy részét. A férfit még akkor állították elő, amikor egy pénzzel teli bőrönddel próbált meg távozni egy brüsszeli szállodából.

EVA KAILIT EGYÉBKÉNT HÓNAPOK ÓTA FIGYELTÉK, MERT AZT GYANÍTOTTÁK, KENŐPÉNZT FOGAD EL ÉS ANNAK AZ ÉRDEKEIT SZOLGÁLJA, AKI MEGFIZETI. 

A hírek szerint a brüsszeli korrupcióban legalább hatvan uniós politikus lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti.

Ez az európai baloldal nagy korrupciós botránya. Ez szemmel látható. Szocialista képviselők érintettek az eddigi hírek szerint. Valamennyi európai polgárnak az az érdeke, hogy a belga rendőrség ezt az utolsó szálig felgöngyölítse, és megnyugtató választ kapjanak az uniós polgárok arra, hogy mi történt

- fogalmazott az üggyel kapcsolatban Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója a Kossuth Rádióban. 

Jól látható tehát, hogyA BRÜSSZELI MOCSÁR ELKÉPESZTŐ MÉRETEKET ÖLTÖTT, AZ EURÓPAI UNIÓT ELNYELI A KORRUPCIÓ. LÉTFONTOSSÁGÚ ENNEK MEGSZÜNTETÉSE, AZ UNIÓS MOCSÁR LECSAPOLÁSA, MERT ELVISELHETETLEN KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁRHAT EURÓPA JÖVŐJÉRE NÉZVE AZ, HOGY AZ EURÓPAI PARLAMENT POLITIKUSAI IDEGEN ÉRDEKEKET SZOLGÁLNAK.

Álcivil szervezetek a háttérben, a magyar dollárbaloldal is érintett lehet

A 2019-ben Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő − akit a brüsszeli hatóságok Eva Kaili európai parlamenti alelnökkel együtt letartóztattak − által alapított Fight Impunity nevű nem kormányzati szervezet (NGO) állhat az Európai Parlamentet megrázó korrupciós botrány középpontjában − számolt be róla a Politico brüsszeli hírügynökség. Az NGO-hoz köthető személyek közül már sokakat vizsgálati fogságba helyeztek, például egyik parlamenti alkalmazottjukat, Francesco Giorgit, Eva Kaili élettársát. A sor azonban nem áll meg itt: a Fight Impunityval közös irodaépületet bérlő No Peace Without Justice NGO főtitkárát, Niccolò Figà-Talamancát elektronikus nyomkövetővel engedték szabadjára a hatóságok.

Pier Antonio PanzeriFORRÁS: AMINE LANDOULSI/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES

Az Il Giornale olasz lap szerint egyébként Pier Antonio Panzeri Soros György amerikai oligarcha bizalmas szövetségese. Niccolò Figà-Talamanca szervezete, a No Peace Without Justice egyik partnerszervezete pedig Soros alapítványa, az Open Society Institute (OSI), de korábban egy másik Soros-pénzelte NGO-nál is megfordult.

Maga Eva Kaili is kapcsolatba hozható Soros Györggyel, a korrupt görög politikus ugyanis tagja az amerikai milliárdos támogatásával létrejött Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) nevű összeurópai lobbiszervezetnek. Termesztésen Soros György, illetve a fia, Alex Soros is ECFR-esek. Az ECFR magyar tagjai között foglal helyet a baloldal DatAdat-botrányának két főszereplője, Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Dessewffy Tibor, Gyurcsány Ferenc egykori bizalmasa. A szervezet tagja Gyurcsányné, illetve Karácsony Gergely volt városdiplomáciai főtanácsadója, Korányi Dávid, aki Amerikában több mint 3 milliárdot gyűjtött össze a hazai dollárbaloldal kampányára, csak éppen azt nem lehet tudni, hogy mégis kik adták a pénzt.

Ezek után felmerül a gyanúja, hogy 

AHOGY MÁRKI-ZAY MOZGALMA AZ AMERIKAI PÉNZÜGYI KÖRÖKKEL VOLT KAPCSOLATBAN, ÚGY A KARÁCSONY GERGELY-FÉLE 99 MOZGALOM KAPCSOLATBAN ÁLLHAT AZOKKAL A PÉNZÜGYI KÖRÖKKEL, AMELYEK BRÜSSZELI KORRUPCIÓS BOTRÁNYBAN VOLTAK ÉRINTETTEK - KÖNNYEN LEHET, HOGY A MOZGALOM ERRE A CÉLRA JÖTT LÉTRE.

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, a baloldali előválasztáson a milliárdos amerikai támogatáshoz jutott Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom mellett ugyanis felbukkant a 99 Mozgalom is, amely Karácsony Gergelyhez köthető. A szervezet több mint 260 millió forint támogatást kapott tavaly, máig nem tudni pontosan, honnan, de a Korányi Dávid vezette Action for Democracy holnapján egy ideig a támogatottak között szerepelt a 99 Mozgalom is.

Vagyis

JÓL LÁTHATÓ A KAPCSOLAT KARÁCSONY GERGELY MOZGALMA ÉS A BRÜSSZELI KORRUPCIÓBAN MÉLYEN ÉRINTETT KÖRÖK KÖZÖTT.

Így az sem lenne meglepő, ha a 99 Mozgalom éppen a brüsszeli korrupciós pénzek megszerzésére alakult volna. 

Nem példa nélküli a brüsszeli korrupció

Az ügyben tehát további hatvan uniós politikus lehet érintett, a korrupciós botrány azonban nem meglepő. Ha visszatekintünk, azt láthatjuk, hogy Brüsszel nem szűkölködik a botrányokban.

Ursula von der Leyen még 2021 márciusában folytatott előzetes tárgyalásokat a Pfizer főnökével, Albert Bourlával. Mint nemrég kiderült, gyakran SMS-ben folytattak megbeszéléseket a vakcinabeszerzésekről. Ezek az SMS-ek viszont rejtélyes módon "eltűntek" az Európai Bizottság elnökének telefonjából - legalábbis nem hajlandó kiadni őket. 

Ursula von der LeyenFORRÁS: AFP/GEERT VANDEN WIJNGAAERT

Von der Leyen telefonos egyeztetéseit követően a Bizottság meg is állapodott a BioNTech/Pfizer által gyártott koronavírus elleni vakcina 1,8 milliárd adagjának szállításáról. Az EB elnöke tehát egy 35 milliárd eurós ügyletet kötött meg úgy, hogy erről a közvélemény gyakorlatilag semmit sem tud, az egyeztetések pedig telefonon küldött üzenetekben, vagy éppen négyszemközt történtek.

TOVÁBBI AGGÁLYOKAT JELENT AZ IS, HOGY URSULA VON DER LEYEN FÉRJE, HEIKO VON DER LEYEN 2020 DECEMBERE ÓTA A SEJT- ÉS GÉNTERÁPIÁKRA SZAKOSODOTT ORGENESIS AMERIKAI BIOFARMAKON CÉG ORVOSI IGAZGATÓJA, AMELY SZOROS KAPCSOLATBAN ÁLL A PFIZER/BIONTECH VÁLLALATOKKAL.

De az is gyanús, hogy az Orgenesis nevű vállalat bevételei akkor kezdtek el megugrani, amikor Heiko von der Leyen 2020 decemberében váratlanul orvos-igazgató lett. Ezt követően nemcsak a megrendelések száma kezdett növekedni, hanem bőségesen érkeztek uniós, illetve uniós tagállami források.

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa leginkább arról ismert, hogy az ő aláírása is szerepel azokon a vakcinabeszerzési szerződéseken, amelyeket Brüsszel kötött meg úgy, hogy azok a gyógyszerészeti cégeknek kedvezőek legyenek. 

Stella Kyriakides aláírása is szerepel azokon a vakcinabeszerzési szerződéseken, amelyeket Brüsszel kötött meg úgy, hogy azok a gyógyszerészeti cégeknek kedvezőek legyenek

FORRÁS: AFP/KENZO TRIBOUILLARD

2021-ben aztán férjével közös számlájára váratlanul 4 millió euró érkezett. Ezt a tranzakciót Kyriakides a kezdetekben azzal magyarázta, hogy csupán hitelről van szó, azonban semmilyen bank nem adott volna neki ilyen méretű hitelt, mert semmilyen fedezete nincs rá.

Kyriakides már korábban is keveredett gyanús ügyeletekbe hazájában, Cipruson. Ő privatizálta ugyanis családjával együtt az onkológiai kezelést Cipruson, majd miután megvásárolták, egekbe emelték az árát.

De korábban is akadtak megdöbbentő ügyek Brüsszelben, az Európai Parlament háza táján. Még 2019 áprilisában robbant ki korrupciós botrány Brüsszelben, amikor kiderült, hogy Elmar Brok, a német CDU akkori rangidős európai parlamenti képviselője pénzt szedett be a parlamenti látogatóitól, hogy fedezze a költségeket, miközben ezeket az összegeket a parlamenttől is visszaigényelte.

Didier Reynders, Ursula von der Leyen jogérvényesülésért felelős biztosának múltja csak úgy hemzseg a korrupciógyanús ügyletektől, amelyek az úgynevezett kazahbotránnyal kezdődtek. A botrányhoz az vezetett, hogy Franciaország belga közvetítéssel harci helikoptereket adott el kazah oligarcháknak, az üzlet lebonyolítása mögött pedig éppen Reynders állt. Ugyan ezt ő maga a bíróságon tagadta, azonban nagyon gyanús, hogy Belgium 2007-ben állampolgárságot adott az egyik oligarchának, Patokh Csodijevnek, akit hazájában 20 év börtönre ítéltek.

Didier ReyndersFORRÁS: AFP/THIERRY ROGE

Két évvel később Reynders újabb korrupciós ügynek volt a kulcsszereplője, akkor éppen Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság (volt belga gyarmat) fővárosában akart nagykövetséget építeni. A projektben viszont tulajdonosi minőségben részt vett egy fegyverkereskedő, valamint egy volt elnökjelölt. A gyanú szerint Reynders kenőpénzt fogadhatott el tőlük azért cserébe, hogy szerepeljenek a kivitelezésben.

Reynders Líbiában is tevékenykedhetett egy titkosszolgálati jelentés szerint. Itt érdemes megjegyezni, hogy Moammer Kadhafi volt líbiai diktátor 17 milliárd eurót tartott belga bankokban. Kadhafi 2011-es bukásakor Reynders éppen váltott, pénzügyminiszterből lett külügyminiszter. Az ENSZ blokkolni akarta, hogy a líbiai rezsim ezekhez a külföldi pénzekhez hozzáférjen, de Reynders az ENSZ törekvései ellenére engedélyt adott a belga bankoknak a kifizetésekre, amelyek legalább 2 millió eurót át is utaltak Fajez Esz-Szarrádzs akkori líbiai miniszterelnök számlájára.

A MAGYARGYŰLÖLŐ GUY VERHOFSTADT IS BŐVEN KIVETTE A RÉSZÉT

kétes ügyekből. A volt belga miniszterelnökről kiderült például, hogy 2010 és 2016 között egy offshore-céget is működtető cégcsoport, az Exmar-csoport igazgatóságában ült, és mindezért évi 60 ezer eurót (nagyjából 20 millió forintot) kapott.

Guy Verhofstadt és Soros György FORRÁS: AFP/BENOIT DOPPAGNE

A Magyarországot rendszeresen támadó balliberális politikus viszont nemcsak gyanús hátterű cégekkel, hanem oligarchákkal is gyakran összefonódik, ráadásul még lobbizik is azért, hogy érvényesíteni tudják érdekeiket. Verhofstadt különösen Nicolas Boëllel áll szoros kapcsolatban, aki a Sofina holding tulajdonosa; ennek a cégnek tartozik az érdekeltségébe a GDF Suez.

Utóbbi akarta még 2014-ben megszerezni a görögországi Thesszaloniki vízművét, ebben az ügyben is a belga politikus lobbizott az Európai Parlamentben. Az ügylet miatt a városban népszavazást is tartottak, amely során kétszázezren mondtak nemet az akvizícióra, Verhofstadt erre válaszul egyszerűen beleírta a Görögországgal kötött hitelmegállapodásba, hogy a vízművet el kell adni.

A magyarellenes politikus saját bevallása szerint három vállalattól is kapott fizetésen túli juttatásokat, de mivel az EP-jövedelemnyilatkozatban nem kell pontos összegeket feltüntetni, ezért csak becslésekbe lehet bocsátkozni. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy 2014 és 2019 között a Sofina alapkezelő cég igazgatóságában betöltött szerepéért 920 ezer és 1,4 millió euró közötti összeget vett fel.

De Verhofstadt saját luxusháza felújítása körül is akadtak érdekes dolgok.

MINT KIDERÜLT, A LIBERÁLIS POLITIKUS ÚGY CSÖKKENTETTE A FELÚJÍTÁS KÖLTSÉGEIT, HOGY TÖBB SZÁZEZER EURÓ KÖZPÉNZT KAPOTT A HÁZA FELÚJÍTÁSÁRA.

A liberális politikus és családja a sajtóhírek szerint még 2011-ben vásárolta meg a műemlék épületet – amiben ma is él – másfél millió euróért két másik családdal együtt. A Knack beszámolója szerint 2012-ben a Verhofstadt-rezidencia felújításának költségeit nagyjából 820 ezer euróra becsülték, ennek azonban közel a felét a belga adófizetőkkel fizettették ki.

A felújításhoz a volt miniszterelnök jelentős támogatást kapott a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától is, összesen 327 784 euró értékben, a Knack hírportál információi szerint.

Emlékezetes Manfred Weber esete is, aki trükkös eszközökkel, ravaszkodva, joghézagokat kihasználva zsebre vágott legalább 400 ezer eurót, írta korábban a V4NA nemzetközi hírügynökség.

AZ ÜGYESKEDŐ NÉPPÁRTI POLITIKUS A SAJÁT CSALÁDI HÁZÁT NEVEZTE KI PÁRTIRODÁNAK, HOGY HAVI 4332 EURÓVAL TÖBBET TEHESSEN ZSEBRE.

Ez úgy volt lehetséges, hogy a képviselőknek már akkoriban sem kellett elszámolniuk az irodabérlésre lehívott összegekkel, Weber ebben a joghézagban pedig meglátta a nagy lehetőséget.

Egy apró alsó-bajorországi falucskában, Wildenbergben áll Manfred Weber háza, amiben életvitelszerűen lakik. Ebben az épületben a földszinti részt keresztelte át irodának, nyilvánvalóan azért, hogy így saját maga vághassa zsebre azt a pénzt is, amit irodabérletre kellene fordítania.

A politikusnak ezzel a módszerrel 387 ezer eurót sikerült zsebre vágnia, amiből kifizethette akár a családi ház teljes rezsijét is. Számlákat Brüsszelben erről sem kértek.

JÓL LÁTHATÓ TEHÁT MILYEN MÉRETŰ A BRÜSSZELI KORRUPCIÓS MOCSÁR; HA NEM KEZDIK EL AZONNAL LECSAPOLNI, ELNYELHETI EGÉSZ EURÓPÁT.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Történelmi siker: a világ tetejéről várhatja az olimpiát a magyar sportolónő

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

borsonline.hu

„34 évesen rákot diagnosztizáltak nálam, mert figyelmen kívül hagytam egy kínos tünetet”

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert