Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2022.12.08.
Módosítva: 2022.12.08.

Csak úgy sztrájkolhatnak a pedagógusok, ha "elégséges szolgáltatást" nyújtanak

Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult.

A beadványt Tóth Bertalan (MSZP) és más országgyűlési képviselők nyújtották be, akik azt kérték, hogy a testület semmisítse meg a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvénynek azt a két paragrafusát, amelyek a pedagógussztrájkhoz kapcsolódóan a még elégséges szolgáltatás mértékét írják elő.

Fotó: MTI/MTVA

Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: „nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén”.

A sztrájkról szóló törvény szerint annál a munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja – emlékeztetett a testület. Hozzátették: a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit törvény megállapíthatja, törvényi szabályozás hiányában pedig a sztrájkot megelőző egyeztetés során kell a mértékéről és feltételeiről megállapodni.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló 2022. évi V. törvény 14-15. paragrafusai meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén.

Az indítványozó országgyűlési képviselők álláspontja szerint ezek a rendelkezések a sztrájkjog lényeges tartalmát oly módon korlátozzák, hogy annak nyomásgyakorló funkciója elvész. A szabályozás szükségtelenül és aránytalanul, önkényesen korlátozza a pedagógusok sztrájkhoz való, alaptörvényben is szereplő jogát, és emellett nemzetközi szerződésbe ütközik.

Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint a köznevelési intézmények elsődlegesen a gyermekek művelődéshez és megfelelő testi és lelki fejlődéshez való alapjogának biztosítását szolgálják. Hozzátették: a gyermekek alapvető jogai az állam tevőleges magatartásával valósulhatnak meg.

A támadott törvényben a jogalkotó a még elégséges szolgáltatási minimumok differenciált meghatározásánál tekintettel volt a különféle szükséglettel rendelkező gyermekek jogaira, például az érettségi előtt állókra, az iskolásokra, óvodásokra, sajátos nevelési igényű gyermekekre – mutatott rá a testület.

Az Ab megállapította, hogy a köznevelési intézményekben a sztrájkjog korlátozása legitim célból, a szükséges mértékben, és a vele szemben védelemre szoruló alapvető jogok, alkotmányos értékek kiegyensúlyozott figyelembevételével, azaz arányosan történt.

A köznevelési intézmények működése, és ezáltal a gyermeki jogok érvényesülése a sztrájkjog korlátozásának legitim céljai – mutatott rá a testület. A törvénynek a még elégséges szolgáltatást szabályozó rendelkezései tehát összhangban állnak az alaptörvény rendelkezéseivel, így az indítványt az Ab elutasította – írták.

Maruzsa Zoltán a szülői konzultációról: jelentős szerepe van az értékeléseknek
A Belügyminisztérium elkötelezett az oktatás minőségének javításában, ezért tulajdonít jelentős szerepet a szülői vélemények, javaslatok megismerésének - mondta Maruzsa Zoltán, a tárca köznevelési államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

    A szülői kérdőív egyebek mellett a szülők, a gondviselők véleményét kérdezi arról, hogy saját tapasztalatuk szerint milyen a pedagógusok értékelési gyakorlata. A szülők számára ez az egyik legfontosabb visszajelzés gyermekük óvodai, iskolai teljesítményéről, fejlődéséről - fűzte hozzá az államtitkár.
    Maruzsa Zoltán szavai szerint a pedagógus írásos és szóbeli értékelése, iskola esetén a kapott osztályzatok, az értékelés rendszeressége és megalapozottsága alapján láthatja a szülő, melyik tantárgyakra érdemes nagyobb figyelmet fordítani.
    "Az értékelés egyúttal a gyermek jellemének, hozzáállásának formálására is alkalmas eszköz, ezért célszerű a fejlesztő értékelés alkalmazása, amelyben a gyermek is érzékeli, hogy a kapott értékelés a fejlődését szolgálja, nem egy önmagában álló, pusztán számszerű ítélet a teljesítményéről" - fogalmazott.
    A kérdőívet már több mint 100 ezren töltötték ki, ilyen széles körben még soha nem mondhatták el a szülők, gondviselők véleményüket az iskoláról - ismertette Maruzsa Zoltán..

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

borsonline.hu

Hatalmas UFO bukkant elő a semmiből, sokkot kaptak az emberek

hirtv.hu

A Nemzeti Színház vezető színésze katonai behívót kapott Ukrajnában + videó

ripost.hu

Liu Shaolin Sándor megforgatta a magyarok szívében a kést

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Első perctől kezdve egyértelmű volt, hogy Putyin győz + videó

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

travelo.hu

Belehalt a medvetámadásba a túrázó

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Újabb legenda távozott: elhunyt a népszerű rockbanda frontembere - Videó

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Ez volt a Legyen Ön is milliomos legnehezebb kérdése, alig tudja rá valaki a választ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat

POLITIK

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK

Ezért akar Macron NATO-csapatokat Ukrajnába

POLITIK

Erről szól valójában az ukrán háború?