Létrehozva: 2022.11.19.
Módosítva: 2022.11.19.

Moszkva: Orosz hadifoglyokat lőttek főbe ukrán katonák

Ukrán katonák több mint tíz, foglyul ejtett és földre fektetett, fegyvertelen orosz katonát lőttek főbe szándékosan – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Nyilvánosságra került erről több videofelvétel, és a minisztérium szerint a történteket az ukrán fél nem fogja tudni tragikus kivételként beállítani, miközben újra és újra azt állítja, hogy egyetemesen tiszteletben tartja a hadifoglyok jogait. A kommüniké szerint a hadifoglyok vadállati legyilkolása elterjedt gyakorlat az ukrán fegyveres erőknél.

Az orosz védelmi tárca leszögezte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és csatlósainak a történelem ítélőszéke, valamint Oroszország és Ukrajna népei előtt kell majd felelniük minden egyes megkínzott és megölt fogolyért. A közlemény szerint az orosz fél tartja magát a hadifoglyokkal szembeni bánásmódot szabályozó genfi megállapodáshoz.

Valerij Fagyejev, az orosz elnöki emberi jogi tanács vezetője bejelentette, hogy a videofelvételt, amelyen orosz hadifoglyok kivégzése látható a donyecki Makijivkában, elküldi több nemzetközi szervezetnek, és vizsgálatot követel tőlük. A címzettek között szerepel az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európa Tanács, az Amnesty International és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága.

Orosz hírügynökségek szerint az interneten megosztott videón az látható, hogy ukrán katonák földre fektetnek fegyvertelen orosz katonákat, akiket előtte távozásra kényszerítettek egy körülzárt házból, majd kivégzik őket.

Fagyejev elmondta, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának korábban olyan anyagokat küldött, amelyek a bírósági eljárás nélküli, kupjanszki kivégzésekről, illetve arról az esetről szólnak, amikor ukrán katonák egy dnyeperi átkelőhelyen herszoni civilekre lőttek.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség csütörtökön egy meg nem nevezett mentőszolgálati forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ismét ukrán ellenőrzés alá került Herszonban 39 Moszkva-barát aktivistát agyonlőttek az ukrán hatóságok, további 74-et pedig ismertelen helyre hurcoltak el. Az informátor szerint a kivégzettek holttestét nem adták ki a hozzátartozóknak, mert az orosz erők állítólagos háborús bűntetteiről készülő, megrendezett felvételekhez szándékoznak felhasználni őket.

Tízmillióan maradtak áram nélkül Ukrajnában, miután az orosz légicsapások súlyosan megrongálták az infrastruktúrát, közölték kijevi források. A moszkvai védelmi minisztérium szerint a támadások katonai célpontok ellen irányultak. Az ukrán elnök közben fegyvereket  és légvédelmi eszközöket kért a világtól újra – számolt be az M1 Híradó.

Ukrajna energiarendszerének csaknem fele leállt az orosz rakétacsapások következtében – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy Oroszország folytatja a rakétacsapásokat Ukrajna létfontosságú polgári infrastruktúrája ellen, így harcolva a civil lakosság ellen, és megfosztva az embereket a téli időszakban az áramtól, a vezetékes víztől, a fűtéstől és a kommunikációtól.

Emlékeztetett arra, hogy csak november 15-én Oroszország mintegy száz rakétát lőtt ki Ukrajna városaira. Kiemelte, hogy ilyen körülmények között Ukrajnának további támogatásra van szüksége európai partnereitől az energiaszektorban. Kiegészítő berendezések szállítására számít, valamint gáz beszerzése céljából pénzügyi forrásokra.

Elfoglalták az orosz erők Opitne települést a Donyecki Népköztársaságban – jelentette be pénteken Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Elmondta, hogy csütörtökön az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú, precíziós légi, tengeri és szárazföldi indítású fegyverekkel koncentrált csapást mértek az ukrán katonai vezetés létesítményeire, védelmi és ipari komplexumaira, valamint a hozzájuk kapcsolódó üzemanyag- és energetikai infrastruktúrára. Állítása szerint a támadás elérte céljait, és minden rakéta pontosan a kijelölt célpontot találta el.

 

Mint mondta, a csapások ukrán rakétagyártó üzemeket találtak el, megsemmisítettek egy nyugati tüzérségi fegyvereket tároló arzenált, valamint megállították az ukrán tartalékosok átcsoportosítását és a külföldi fegyverek harctérre szállítását.

A Konsenkov által ismertetett hadijelentés szerint az ukrán erők a sikertelen támadási és ellentámadási kísérleteik során a donyecki régióban több mint száz halottat és sebesültet, egy harckocsit, három gyalogsági harcjárművet, két páncélozott személyszállítót és hét járművet, Kupjanszk irányában több mint ötven embert, két harckocsi és öt páncélozott járművet, Liman irányában mintegy negyven embert, két gyalogsági harcjárművet és két páncélozott járművet veszítettek.

Andrej Marocsko, a luhanszki népi milícia sajtótisztje a Pervij Kanal állami tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a luhanszki régióban az ukrán erők kezdenek kifulladni és néhány frontszakaszon védekezésbe mentek át.

Szergej Akszjonov, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetője Telegram-csatornáján azt írta, hogy a félsziget területén erődítési munkálatok folynak a lakosság biztonsága érdekében.

A moszkvai hadijelentés szerint az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők csapást mértek három ukrán vezetési pontra, 83 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 172 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, megsemmisítve egyebek között egy Uragan sorozatvetőt. Az orosz légvédelem lelőtt két drónt, valamint tíz Uragan- és HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 177 helikoptert, 2522 drónt, 388 légvédelmi rakétarendszert, 6889 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 895 sorozatvetőt, 3595 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7266 különleges katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az Ukrajnától elcsatolt területek több településéről jelentettek ukrán nehéztüzérségi támadást pénteken a helyi hatóságok.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég friss törvényt fogadott el, amelynek értelmében a kettős állampolgárokat is besorozhatják majd az orosz hadseregbe - számolt be róla a The Moscow Times.

A mobilizáció az új rendelet értelmében már azokra is kiterjed, akik állandó letelepedési engedéllyel rendelkeznek Oroszországban, valamint már besorozhatják azokat is, akik nem rendelkeznek semmilyen állampolgársággal, vagy éppen kettős állampolgárok.

AZ EDDIGI SZABÁLYOK ÉRTELMÉBEN A KETTŐS ÁLLAMPOLGÁROKAT NEM LEHETETT BESOROZNI, EZ VISZONT MOST EGY TOLLVONÁSSAL MEGVÁLTOZIK.

Oroszország annak ellenére módosított a besorozás szabályain, hogy a korábban bejelentett részleges mozgósítást lezárták. Mindez előrevetíti, hogy amennyiben nem sikerül áttörést elérni Ukrajnában, vagy nem valósul meg a békeszerződés, akkor egy újabb mozgósítási hullám jöhet.

A 2020 januári adatok szerint azon emberek száma, akik orosz, illetve emellett egy másik állampolgársággal is rendelkeznek, eléri az 543 ezer főt.

Videókapcsolaton keresztül beszélt a kanadai Halifaxban tartott biztonsági fórum résztvevőihez Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök ismét bemutatta az "ukrán békeképletet", és felkérte az Ukrajnát támogató országokat, hogy válasszák ki maguknak a békeképlet egy-egy olyan összetevőjét, amelyben a lehető legjobban meg tudják mutatni vezető szerepüket.

"Elemekre bontottuk, hogy miből áll az orosz agresszió. És mindent megteszünk, hogy semlegesítsük ezeket az elemeket, és semlegesítsük az agresszort. Nap mint nap nagyon pozitív visszajelzéseket kapok a világtól ezzel a hozzáállásunkkal kapcsolatban – a főbb vezetők támogatják az ukrán konstruktivitást. És hiszem, hogy képesek leszünk megvalósítani békeképletünket" - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

Ukrajna már dolgozik a lengyel rakétarobbanás helyszínén

Ukrán szakemberek már dolgoznak a kelet-lengyelországi rakétacsapás helyszínén - közölte ma délután az ukrán külügyminiszter.

Dmytro Kuleba hozzátette, hogy Ukrajna folytatja a "nyílt és konstruktív" együttműködést Lengyelországgal a keddi incidens miatt, amelyben két ember vesztette életét.

Lengyelország és nyugati szövetségesei szerint a helyszínről származó bizonyítékok arra utalnak, hogy a robbanást egy ukrán légvédelmi rakéta okozta, amely egy orosz rakéta üldözése közben tévedt el.

KIJEV EZT TAGADJA, ÉS AZT ÁLLÍTJA, HOGY BIZONYÍTÉKAI VANNAK ARRA, HOGY A ROBBANÁS OROSZ NYOMRA VEZETHETŐ VISSZA.

"Hálás vagyok a lengyel félnek, amiért hozzáférést biztosít a szakértőknek. Folytatni fogjuk az együttműködést nyílt és konstruktív módon, ahogyan azt a legközelebbi barátok teszik" - mondta Kuleba.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő, amit ez az étel tehet az egészségünkkel

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

vg.hu

A vártnál előbb érkezett a felezés a bitcoin piacán: ennek senki sem örülhet

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

mandiner.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

origo.hu

Idegesen reagált az új szerelméről szóló pletykákra T. Danny

travelo.hu

Félmilliós madár pihent meg a Hortobágyon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Újabb orosz támadások Ukrajnában

POLITIK

Be akarják tiltani a dohányzást a britek

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól