Létrehozva: 2022.11.13.
Módosítva: 2022.11.13.

Deák Dániel a világgazdaságot fenyegető kockázatokról posztolt

Herszon is szóba került.

Lapszemlézett a XXI. Század Intézet politológusa vasárnap délelőtt. A Facebook oldalára feltöltött bejegyzésben felhívta a figyelmet az IMF vezérigazgatójának a Washington Postban megjelent interjújára. 

Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója a Washington Postnak adott, szombaton megjelent interjúban beszélt arról, hogy Kína és az Egyesült Államok közötti rivalizálás világgazdaságot fenyegető kockázatokkal jár – írta bejegyzésében Deák Dániel. S egyben utalt a portfolio.hu cikkére is, amely ugyanezt az interjút szemlézi a Reuters alapján.

A Nemzetközi Valutaalap Bulgáriában született vezetője az interjúban arról is beszélt, hogy az első hidegháborút a vasfüggöny túloldalán élte át. „És igen, elég hideg van odakint”– tette hozzá Georgieva. Egyben nagyon felelőtlennek nevezte azokat, akik egy második hidegháborúba akarják most belevezetni a világot. 

A politológus ugyancsak vasárnap délelőtt elemezte a Herszonban kialakult állapotokat is. Jó, ha tudjuk, egy Magyarországnál is nagyobb területről van szó!

 

„Az elmúlt napokban az oroszok kivonultak Herszonból, amelyet az ukránok vissza is foglaltak. A lenti térképen látható, hogy mekkora területet tartanak még ellenőrzésük alatt Ukrajnában az oroszok. Piros vonallal karikáztam be azokat a területeket, amelyeket már 2014-ben megszereztek (Doneckben és Luhanszkban hivatalosan az oroszbarát szeparatisták), a többit az elmúlt 9 hónapban. Becslések szerint ez összesen nagyjából 110 ezer négyzetkilométer. Összehasonlításképp: Magyarország területe 93 ezer négyzetkilométer.”

Az orosz erők kivonulásuk előtt elpusztították a kritikus infrastruktúrát Herszonban – tájékoztatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton.

Az elnök videóüzenetében elmondta, hogy a telekommunikációs, az elektromos, az ivóvíz- és a fűtéshálózat is megsemmisült.

„Az oroszok célja mindenütt ugyanaz: hogy a lehető leginkább megalázzák az embereket” – magyarázta Zelenszkij, hozzátéve: „Mindent helyre fogunk állítani, higgyenek nekem.”

Közölte: a helyi hatóságok elkezdték stabilizálni a helyzetet a városban. A bevonuló ukrán katonákat az ünneplő helyiek fogadták.

Herszon volt az egyetlen megyeszékhely, amelyet az orosz csapatoknak sikerült elfoglalniuk az ukrajnai háború februári kezdete óta.

Zelenszkij szerint az ukrán hadsereg több mint hatvan települést foglalt vissza Herszon megyében.

A kijevi vezető hangsúlyozta, hogy eközben Donyeckben nap mint nap ádáz küzdelem zajlik, de az ukrán csapatok a hatalmas nyomás ellenére is bátran tartják a védvonalakat.

Az ukrán hadsereg különleges műveleti erői Herszonban, a többi ukrán védő pedig a város szélén tartózkodik – hozta nyilvánosságra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti videóüzenetében.

„Történelmi nap a mai: visszatérünk hazánk déli részére. Védőink jelenleg a város (Herszon) szélén tartózkodnak. Már nincs sok hátra, kezdünk bemenni. A különleges egységek viszont már a városban vannak” – fogalmazott az államfő. Zelenszkij méltatta a herszoniakat, amiért türelmesen vártak, és sohasem mondtak le Ukrajnához tartozásukról. „A remény Ukrajna számára mindig jogos, Ukrajna mindig visszaveszi azt, ami az övé” – hangoztatta az elnök.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán erők pénteken csapást mértek egy-egy orosz parancsnoki állásra a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Enerhodar városnál és a Herszon megyei Cservonij Majak faluban.

A jelentés szerint a Zaporizzsja megyei Dnyiprovka település térségében megsemmisítettek egy orosz Mi–8-as helikoptert. Az ukrán erők Enerhodar város közelében egy ellenséges parancsnoki állást találtak el, több mint ötven orosz katonát öltek meg, és több mint negyvenet megsebesítettek. Egy orosz Ka–52-es helikopter is megsemmisült a támadásban. A herszoni régióbeli Cservonij Majak faluban lévő orosz parancsokságra mért ukrán csapás következtében pedig több mint harminc orosz katona halt meg, két harckocsi és négy teherautó semmisült meg – írta a vezérkar.

Ezenkívül a nap folyamán az ukrán légierő öt csapást mért olyan területekre, ahol orosz katonák, fegyverek és katonai felszerelések koncentrálódnak. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek pedig egy parancsnoki állást, két élőerő-, fegyver- és haditechnikai koncentrációs területet, két lőszerraktárt és három egyéb jelentős katonai célpontot találtak el a jelentés szerint.

A vezérkar közölte még, hogy az orosz erők pénteken három rakéta- és kilenc légi csapást hajtottak végre, valamint több mint tíz támadást rakéta-sorozatvetőkkel. Harkiv, Donyeck, Vinnicja, Herszon és Mikolajiv megyék településeit érték ellenséges csapások – tette hozzá az ukrán katonai vezetés.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy falat húznak fel Ukrajna északi, fehéroroszországi határán és az Oroszországgal határos régiókat is megerősítik erődítményekkel.

Szavai szerint Voliny megyében már elkezdtek árkokat, töltéseket, szögesdróttal felszerelt vasbeton kerítéseket építeni, amiből már három kilométer elkészült. Hasonló építkezések zajlanak Rivne és Zsitomir megyékben is. Hozzátette, hogy részleteket erről nem kíván nyilvánosságra hozni.

Elmondása szerint az Oroszországgal határos vidékeken is épülnek erődítmények. Timosenko hozzátette, hogy az ukrán határőrök „minden szükséges felszereléssel rendelkeznek ahhoz, hogy messzire belássanak az ellenséges erők hátába”.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága megerősítette pénteken, hogy az ukrán fegyveres erők egységei már beléptek a márciusban orosz megszállás alá került Herszon városába – számolt be az UNIAN hírügynökség.

„Herszon visszatér Ukrajna ellenőrzése alá, az ukrán fegyveres erők egységei belépnek a városba. Az orosz megszállók visszavonulási útvonalai az ukrán hadsereg tűzellenőrzése alatt állnak. Minden orosz katona, aki ellenáll az ukrán fegyveres erőknek, megsemmisül. Az egyetlen esélye, hogy elkerülje a halált, ha azonnal megadja magát” – idézett az UNIAN a hírszerzés közleményéből.

A hírszerzés értesülése szerint az orosz parancsnokság sorsára hagyta az orosz katonákat Herszonban, és arra utasította őket, hogy öltözzenek civil ruhába.

A védelmi tárca hangsúlyozta, hogy önkéntes feladás esetén Ukrajna garantálja az orosz katonák számára az életben maradást, a genfi egyezmények betartását, az élelmet, az orvosi ellátást és a fogolycsere lehetőségét.

Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője az UNIAN szerint óvatosan kommentálta a helyzetet a dél-ukrajnai megyeszékhelyen.

Egy tévéműsorban a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy mit jelentenek az ukrán zászlók Herszon központjában, kijelentette: „Azt jelentik, hogy Herszon Ukrajna része, hogy Herszon népe elpusztíthatatlan, van bennük kitartás. Hálásak vagyunk nekik, hogy kibírták eddig a pillanatig, és most egyértelműen jelzik, hogy nemcsak egy jó napunk lesz, hanem jó álmunk is.”

Hangsúlyozta, hogy Herszon mindig is ukrán terület volt, amelyet ideiglenesen megszálltak.

Megsemmisítettek egy légi fegyvereket tároló ukrán arzenált a Cserkaszi megyei Dubiivka községben orosz precíziós levegő-föld rakéták – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz csapatok a donyecki régióban elfoglalták Majorszk falut, más frontszakaszokon pedig visszaverték az ukrán támadásokat.

Mint mondta, Kupjanszk irányában az elmúlt nap folyamán az ukrán hadsereg 110 embert, két harckocsit, négy páncélozott harcjárművet és hat járművet, Liman irányában több mint 70 embert, harckocsit, három páncélozott harcjárművet és két járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint 60 embert, egy páncélozott személyszállító járművet, két lőszerszállító járművet és három kisteherautót veszített.

A hadijelentés értelmében az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők 62 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 183 területen élőerő- és hadfelszerelés-összpontosításra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es légvédelmi radarállomást, egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarját, három amerikai gyártmányú M777-es tarackot, mintegy 30 külföldi kiképzővel és „zsoldossal” együtt.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig hat drónt és 13 sorozatvető-, köztük 10 HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 176 helikoptert, 2498 drónt, 388 légvédelmi rakétarendszert, 6569 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 887 sorozatvetőt, 3577 tüzérségi löveget és aknavető eszközt, valamint 7202 speciális katonai járművet veszítettek.

Vlagyimir Leontyev, a Herszon megyei Nova Kahovka város elöljárója TASZSZ-nak azt mondta, hogy a kahovkai vízerőműben „grandiózus károk” keletkeztek az ukrán ágyúzás következtében, amelyek kijavítása egy évbe vagy még többe fog telni.

Az erőmű lerombolása esetén Leontyev szerint víz alá kerül Dnyiprjani, Korszunka, Kazacsji Lageri és több más település, több tízezer embert fenyeget katasztrófa.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy több mint 30 ezer katonát és mintegy ötezer egységnyi fegyverzetet és hadfelszerelés vont ki Herszon megyében a Dnyeper nyugati partjáról.

A donyecki hatóságok szerint az ukrán tüzérség az elmúlt nap folyamán 56 alkalommal lőtte a régi területét többek között HIMARS- és Grad-rakétákat bevetve.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába