Létrehozva: 2022.11.11.

Az ukrán konzul az orosz darabok kitiltását kéri

... a milánói Scalatól.

Az idénynyitó előadásnak tervezett Borisz Godunov című opera lecserélését, valamint az összes orosz darab és előadó kitiltását kérte a milánói Scala operaházból Andrij Kartis ukrán konzul – hozta nyilvánosságra a színház csütörtökön.

A milánói képviseletet vezető diplomata levélben fordult Dominique Meyerhez, az operaház intendánsához, Giuseppe Salához, a város polgármesteréhez és Attilio Fontanához, Lombardia tartományi elnökéhez. Az utóbbiak a Scalát működtető alapítvány tagjai.

Az ukrán konzul azt kérte, hogy az operaház vizsgálja felül korábbi döntését, és ne a Borisz Godunovot tűzze műsorára december 7-én, amikor a hagyomány szerint a Scalában az idénynyitó premiert tartják. Úgy vélte, hogy Modeszt Petrovics Muszorgszkij operájának bemutatása az orosz propagandát szolgálja.

Ezzel egy időben az összes orosz mű és előadó mellőzését, többek között Anna Netrebko orosz szoprán tervezett fellépésének lemondását szorgalmazta. Az énekes egyébként az ukrajnai háború kitörése másnapján elítélte a konfliktust.

Andrij Kartis levele elején köszönetet mondott az olasz hatóságoknak Ukrajna és az ukránok “kézzel fogható” támogatásáért. Kifejtette, hogy a háború, amelyet “az Oroszországi Föderáció indított, továbbra is veszélyt jelent a békére, és értékes emberi életeket olt ki egyre borzalmasabb eszközökkel”.

A konzul az olaszországi ukrán közösség “ellenérzését és sajnálatát” tolmácsolta a Scala decembertől induló programjában szereplő “művészeti választásokért”. Internetes aláírásgyűjtés is indult a Scala programjának módosítására.

Kartis hangoztatta, hogy az Oroszországi Föderáció a kultúrát saját nagysága és hatalma erősítésére szolgálja, és annak támogatása (..) az orosz fél bűnös ambícióit és számtalan bűncselekményét táplálja.

Azt kérte, hogy az orosz darabok és előadók az ukrajnai határok helyreállítását követően térjenek vissza a milánói színpadra, amikor az “orosz kultúra különválik a politikai valóságtól”.

Márciusban a Scala lemondta Valerij Gergijev orosz karmester szereplését, miután a művész nem határolódott el Vlagyimir Putyintól.

Az ukrán konzulhoz intézett válaszként a Scala csütörtökön elindította a december 7-i előadás reklámkampányát. A Borisz Godunov opera posztereit Kasper Holten dán rendező tervezte: a plakátokon a darabban szereplő Dmitrij gyermek trónörökös meggyilkolása látható.

Eközben az orosz fegyveres erők veszteségek nélkül befejezték az egységek és felszerelések átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára Herszon megyében – közölte pénteken Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Herszonban ma moszkvai idő szerint hajnali öt órakor (közép-európai idő szerint háromkor) befejeződött az orosz csapatok egységeinek átcsoportosítása a Dnyeper bal partjára. A jobb parton egyetlen katonai felszerelés és fegyverzet sem maradt” – mondta a tábornok.

Konasenkov szerint sikerült kivédeni, hogy a személyi állományban, a fegyverzetben, a hadfelszerelésben és a hadianyagban veszteség keletkezzen. Mint közölte, az összes orosz katona átkelt a Dnyeper bal partjára, a Herszon megye jobb parti részét elhagyni kívánó civilek pedig segítséget kaptak a távozáshoz.

A tájékoztatás értelmében az orosz alakulatok a folyam bal partján elfoglalták a műszakilag előkészített védelmi vonalakat és állásokat.

Spanyolország 64 ukrán katona öthetes kiképzését kezdi meg a jövő héten a toledói katonai akadémián az Európai Unió Katonai Segítségnyújtási Missziójának (EUMAM Ukraine) keretében – közölte a spanyol védelmi minisztérium csütörtökön.

A szaktárca közleményében hangsúlyozta: a tolmácsok segítségével zajló oktatás során egyebek mellett precíziós lövészetre, improvizált robbanószerkezetek elleni védelemre és aknamentesítésre oktatják a katonákat.

Ukrajna védelmével a békét védjük” – idézte a közlemény Margarita Robles spanyol védelmi minisztert, aki hangsúlyozta, hogy a dél-európai ország a háború kezdete óta folyamatosan segíti Ukrajnát.

Orosz rakétatámadás ért egy lakótömböt Mikolajivban, a támadásban többen meghaltak és megsebesültek – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Kijevben.

Hozzátette: a mentés folyamatban van. Zelenszkij szerint a támadás az orosz terrorállam cinikus válasza az ukránok harctéri sikereire.

Vitali Kim, Mikolajiv megye kormányzója a Telegramon azt írta: az ötemeletes épületre mért csapásban ketten meghaltak, és ketten megsebesültek. Kim egy fotót is közzétett a pusztításról.

Mikolajiv város polgármestere, Olekszandr Szenkevics már hat halálos áldozatról számolt be a Telegramon.

Az ukrán vezérkar eközben arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok herszoni kivonulása után az ukrán erők tovább nyomultak előre a térségben. Ugyanakkor haladásukat aknaveszély nehezíti.

Zelenszkij hagyományos esti videoüzenetében, csütörtökön óvatosságra intett az oroszok herszoni visszavonulásával kapcsolatban.

Az ellenség nem osztogat ajándékokat, és nem tesz a jóakaratát kifejezendő gesztusokat” – figyelmeztetett. Ezért az ukrán hadsereg nagyon óvatosan, érzelmek és szükségtelen kockázatvállalás nélkül halad előre – tette hozzá.

A kijevi vezető leszögezte: továbbra is az a cél, hogy Ukrajna teljes területét felszabadítsák a megszállás alól, és a lehető legalacsonyabban tartsák a veszteségeket.

Herszon megyében hetek óta átfogó ukrán ellenoffenzíva zajlik. A térség stratégiai jelentőségű Moszkva számára, miután csak innen tudja folytatni offenzíváját Mikolajiv megye és a fekete-tengeri Odessza irányába, valamint itt található a kahovkai vízerőmű is, amely az Oroszország által annektált Krím félszigetet látja el ivóvízzel.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter úgy véli, legalább egy hétbe telik, amíg az orosz hadsereg teljesen kivonul Herszon városából. Oroszország ugyanis még mindig 40 ezer katonát állomásoztat a térségben – mondta.

Az ukrán hírszerzés szerint a városban, annak környékén és a Dnyipro folyó nyugati partján is maradtak orosz erők.

Vadim Szkibickij, a katonai hírszerzés helyettes vezetője úgy becsülte, hogy a folyó jobb (nyugati) partján állomásozó orosz erők több mint fele még mindig ott tartózkodik, ez mintegy 10 ezer katonát jelent.

Az ukrán-magyar határszakaszon 5097-en léptek be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4620-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 161 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 24 ember – köztük 9 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – írták.


 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél