Létrehozva: 2022.11.09.
Módosítva: 2022.11.09.

A magyar háztartások energiaköltségei továbbra is az egyik legalacsonyabbak

Közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Szerző Ripost

Amíg októberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások Európában az egyik legalacsonyabb áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel szerdán.

Az Energie-Control Austria és a MEKH megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat több európai fővárosban is jelentős energiaár-növekedést regisztrált.
A kutatás szerint a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Dublinban 44, Rómában 30, Bécsben 24, Berlinben pedig 15 százalékkal emelkedett szeptemberhez képest, míg a földgázért Rómában 97, Luxembourgban 64, Lisszabonban 58 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy hónappal korábban.

FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Kiemelték: a magyar fogyasztók villamosenergia-költségei októberben sem emelkedtek. A nemzetközi ár-összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás évi 2523 kilowattóra (kWh) esetén a második legolcsóbb árat (9,17 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,56 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz a múlt hónapban Magyarországon volt a legolcsóbb - írták.
Átlagfogyasztás (63 645 megajoule) esetén a földgázért továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,52 eurocent/kWh).
Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,12 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

A nagyobbik kormánypárt sajtóközleményt adott ki a gyurcsányista bukott tévés, Kálmán Olga képviselő nyilatkozatára reagálva. 

Menteni a rezsit Gyurcsányéktól kell. A BALOLDAL UGYANIS EL AKARJA TÖRÖLNI A REZSICSÖKKENTÉST ÉS A TITOKZATOS DOLLÁROKÉRT CSERÉBE ÉSZ NÉLKÜL TÁMOGATJA A SZANKCIÓKAT, AMELLYEL ELZÁRNÁK A GÁZT, AZ OLAJAT ÉS AZ ÁRAMOT IS A MAGYAR LAKOSSÁG ELŐL– áll a Fidesz közleményében.

A párt hozzátette: Igazán megható, hogy Gyurcsányék a saját bankszámlájukra kérnek rezsitámogatást, hogy karácsonykor néhány családdal sajtófotózkodhassanak, deHA RAJTUK MÚLNA, MINDEN EGYES MAGYAR CSALÁD ÉS MINDEN NYUGDÍJAS HAVI 181 EZER FORINTTAL TÖBBET FIZETNE A REZSIÉRT.

Gyurcsány Ferenc

FORRÁS: MTI/ILLYÉS TIBOR

EGÉSZ EURÓPÁBAN MAGYARORSZÁGON A LEGALACSONYABB A GÁZ ÁRA, AZ EUROSTAT LEGFRISSEBB JELENTÉSE IS IGAZOLJA, HOGY MINDENHOL EMELKEDETT A GÁZ ÁRA, MAGYARORSZÁG AZ EGYEDÜLI KIVÉTEL – zárta sajtóközleményét a Fidesz.

Az Eurostat szerint Magyarországon a legolcsóbb a háztartások számára a földgáz az Európai Unión belül, sőt 2022 első félévében az előző év ugyanezen időszakhoz viszonyítva minimális mértékben még csökkent is az ár. A lakosságnak szánt villamosenergia pedig a második legolcsóbb uniós szinten, Magyarország egyike öt azon tagállamnak ahol nem nőtt, hanem épp ellenkezőleg, kissé csökkent az áram ára.

Az Európai Bizottság statisztikai hivatala, az Eurostat megnézte, hogy 2021 első félévéhez viszonyítva 2022 első félévében hogyan változott a lakossági gázár és a villamosenergia-ára az Európai Unió tagállamaiban.

A GÁZ ÁRA MAGYARORSZÁG KIVÉTELÉVEL MIND A 24 VIZSGÁLT UNIÓS TAGÁLLAMBAN EMELKEDETT, HAZÁNKBAN VISZONT 0,5 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT.A statisztikai hivatal kiemeli, ennek az az oka, hogy MAGYARORSZÁGON AZ ENERGIAÁRAK SZABÁLYOZOTTAK.Finnország, Ciprus és Málta nem közölt adatokat a földgáz háztartási árára vonatkozóan.

A gázárak Észtországban (+154 százalék), Litvániában (+110 százalék) és Bulgáriában (+108 százalék) emelkedtek a legnagyobb mértékben.

EURÓBAN KIFEJEZVE AZ ÁTLAGOS HÁZTARTÁSI GÁZÁR 2022 ELSŐ FELÉBEN IS MAGYARORSZÁGON VOLT A LEGOLCSÓBB, (2,9 EURÓ/100 KWH),majd Horvátország (4,1 euró/100 kWh) és Lettország (4,6 euró/100 kWh) következik. A gáz ára a legmagasabb Svédország volt, (22,2 euró/100 kWh), a második helyen Dánia áll (16,0 euró/100 kWh), a harmadik helyezett pedig Hollandia (12,9 euró/100 kWh).

2022 első félévében 2021 első félévéhez viszonyítva a villamosenergia-ár tekintetében A LEGNAGYOBB EMELKEDÉST CSEHORSZÁGBAN REGISZTRÁLTÁK (+62 SZÁZALÉK), MAJD KÖVETKEZIK LETTORSZÁG (+59 SZÁZALÉK) ÉS DÁNIA (+57 SZÁZALÉK).

Az adatok szerint öt tagállamban csökkent a háztartási villamosenergia-ára: Hollandiában (-54 százalék), Szlovéniában (-16 százalék), Lengyelországban (-3 százalék), Portugáliában és Magyarországon (egyaránt -1 százalék).

AZ ÁTLAGOS LAKOSSÁGI VILLAMOSENERGIA-ÁRA 2022 ELSŐ FELÉBEN HOLLANDIÁBAN VOLT A LEGALACSONYABB, (5,9 EURÓ/100 KWH), MAJD PEDIG MAGYARORSZÁG (9,5 EURÓ/100 KWH) KÖVETKEZIK.A legdrágább az áram Dániában (45,6 euró/100 kWh), Belgiumban (33,8 euró/100 kWh), Németországban (32,8 euró/100 kWh) és Olaszországban (31,2 euró/100 kWh) volt.

Javultak a gazdasági kilátások, miután enyhült az energiaárak okozta sokk az elmúlt hetekben a VIlággazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint. A növekedés minden szakértő szerint fékeződik, de összességében 2023-ban is pozitív tartományban maradhat.

Azzal, hogy szakad az áram és gáz ára, talán nem kell a legrosszabb forgatókönyvre felkészülni, ma már nem annyira borúsak a kilátások, mint két héttel ezelőtt – mondta a VG-nek Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője, miután biztató hírek érkeztek az európai energiapiacról, hiszen hosszú hónapok után ismét 100 euró (41 ezer 213 forint) alatt jegyezték a gáz árát a holland tőzsdén. Emlékezetes, augusztusban 350 eurónál (144 ezer 245 forint) is állt a jegyzés, ami súlyos terhet rótt az európai, benne a magyar gazdaságra. 

A kardoskúti földgáztároló

FOTÓ: POLYÁK ATTILA - ORIGO

A szakember hozzátette, hogy még ki kell várni a következő havi adatokat, de az is lehetséges, hogyJANUÁRTÓL MÉRSÉKLŐDNEK A LAKOSSÁG ÁLTAL FIZETENDŐ GÁZÁRAK, A CSÖKKENŐ KÖLTSÉGEKKEL PEDIG IDŐVEL A VÁLLALATOK ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATOK IS TALÁLKOZHATNAK, AMI ENYHÍTHETI A GAZDASÁGRA NEHEZEDŐ FESZÜLTSÉGEKET. Ugyanakkor hangsúlyozta, annyira hektikusak a piacok, hogy nagyon nehéz bármit előre jelezni, de most szerinte is tényleg a jó irányba mennek a folyamatok.

 

origo.hu

Megrázó dolgok derültek ki Várkonyi András lányának haláláról

origo.hu

Drámai bejelentés: Lengyelország evakuálására készül a lengyel védelmi miniszter

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

magyarnemzet.hu

Ez az év poénja: így csinált bohócot Szentkirályi Alexandra Karácsony Gergelyből

ripost.hu

Egy korszak lezárul: válogatott csapatkapitánya elhagyja a Fradit

vg.hu

Üzemanyag: mindent beleadnak a kereskedők – péntektől eddig nem látott mértékben csökken a benzin és a dízel ára

mandiner.hu

Magyar Péter eddigi „munkássága” – ezt érte el a baloldal új reménysége

mindmegette.hu

A 10 legtutibb ebédötlet hétvégére: ezekből garantáltan duplán szed majd a család

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Mohásodik a füved a kertben? Ezzel a trükkel tüntetheted el

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Zelenszkij leváltotta saját testőrparancsnokát

POLITIK

Már 380 kínai vállalat működik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok orosz lakótelepeket lőnek

POLITIK

20 éve nagyítóval lehetett kínai beruházást találni nálunk