Létrehozva: 2022.11.07.
Módosítva: 2022.11.07.

A holland kormány kevesebb migránst szeretne

Változnak az idők?

A holland kormánykoalíció vezető ereje, a liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD) nem fogja kötelezni az önkormányzatokat, hogy menedékkérőket fogadjanak be, ehelyett arra akar összpontosítani, hogy kevesebb migráns érkezzen az országba – írta az NlTimes hírportál hétfőn névtelen forrásokra hivatkozva.

A koalíciós pártoknak még mindig nem sikerült megállapodniuk arról az új törvényről, amelynek célja, hogy minden holland település fogadjon be menedékkérőket. 

A Mark Rutte miniszterelnök vezette liberális-konzervatív VVD éppen az a párt, amely a források szerint nem hajlandó az egyezségre.

A kormánypártok már több hónapja tárgyalnak a törvényről, az önkormányzatok hétfőig adtak határidőt a hágai vezetésnek, hogy szakpolitikát és konkrét terveket dolgozzon ki a menedékkérők elhelyezésre.

Eric Van der Burg menekültügyi államtitkár, VVD-s politikus ötlete volt, hogy az önkormányzatokat kötelezzék a menedékkérők befogadására, de saját pártja blokkolja a megállapodást. 

Az NlTimes azt írja, hogy a kormánypárt azért nem hajlandó a megállapodásra, mert attól tart, hogy ezt szavazói nem támogatnák.

– A VVD szavazói elégedetlenek azzal, hogy a kormány nem hozott intézkedéseket a menedékkérők Hollandián kívül tartására. A pártra azért nehezedik most nyomás, mert két hét múlva kongresszust tart, és a tagok már két előterjesztést is elindítottak holland kormány migrációs politikájával szemben – írta a hírportál.

A holland kormány több hónapja tartó válsághelyzettel néz szembe, ugyanis nem sikerül elengedő férőhelyet biztosítania az országba érkező menekülteknek.

 A férőhelyhiány miatt élhetetlen körülmények alakultak ki a menekültközpontokban, emiatt korábban egy menekültjogi szervezet be is perelte a holland államot.

Októberben a menekültügyi államtitkár arra kérte az önkormányzatokat, hogy sürgősen biztosítsanak helyet 1700 kísérő nélküli gyermekkorú menedékkérőnek, miután a bíróság kimondta, hogy a holland állam nem tarthat gyerekeket és más kiszolgáltatott csoportokat szükségszállásokon. Ezidáig az önkormányzatoknak mindössze 100 férőhelyet sikerült biztosítaniuk.

A szomszédos Belgiumban ugyancsak már több mint egy éve tart a menekültügyi válság, a férőhelyhiány miatt a menedékkérők a brüsszeli utcákon alszanak.

 A belga menekültügyi hivatal, a Fedasil munkaerőhiánnyal küzd, ami annak a következménye, hogy a szövetségi kormány korábban a befogadókapacitás csökkentéséről, a befogadóközpontok leépítéséről döntött – írta a The BrusselsTimes hírportál hétfőn.

Október közepén a szövetségi miniszterek megállapodtak abban, hogy ideiglenesen 150 alkalmazottat más tárcáktól a Fedasilhoz rendelnek, de ez eddig nem jelentett megoldást a menekültügyi hivatal megfelelő működtetéséhez.

Az olasz belügyminisztérium, az infrastrukturális minisztérium és a honvédelmi tárca közös döntését követően a Humanity1 német felségjelzésű civil hajó fedélzetét vasárnap 144 bevándorló hagyhatta el. Az orvosi ellátásra szorulók, a nők és a kiskorúak biztonságba helyezését humanitárius kötelezettségeiknek eleget téve biztosították az olaszok. Az olasz rendelet értelmében azonban ezután

a Humaity1 civil hajónak el kellett volna hagynia Catania kikötőjét a fedélzetén maradt férfiakkal és Németország felé kellett volna vennie az irányt. A hajó kapitánya azonban úgy döntött, nem hagyja el Catania kikötőjét, megtagadja a rendeletet, és Lazio regionális közigazgatási bíróságához fordul jogorvoslatért.

Az Sos Humanity szervezet szóvivője, Petra Krischok azzal magyarázta döntésüket, hogy a mentési műveletek akkor zárulnak le, amikor minden bevándorló biztonságban partra szállt. Véleményük szerint az olasz kormány által engedélyezett részleges partraszállás megsérti a nemzetközi jogszabályokat, illegális és igazságtalan, hiszen tizenhat-tizenhét éves fiúk is maradtak a hajón. Ők ugyanúgy átélték a Földközi tengeren való átkelés viszontagságait, mint a többiek, ugyanúgy joguk van menedékre – hangoztatta a német civil szervezet szóvivője.

A Humaity1 hajó kapitánya, a brémai származású 59 éves Joachim Ebeling úgy nyilatkozott: a fedélzeten a líbiai táborokban embertelen szörnyűségeket elszenvedő személyek vannak. Matteo Salvini kormányfő-helyettes elutasítóan kommentálta a kapitány szavait.

Szervezett, háromezer dolláros utaztatásokról van szó, a pénzből fegyvereket és kábítószert vásárolnak

– nyilatkozta az Rtl 102.5 rádiónak.

Vasárnap a Geo Barents migránsmentő hajó is engedélyt kapott, hogy Cataniában lehorgonyozzon és a fedélzetén tartózkodó 572 személyből 357-en partra szálljanak. További két civil hajó, a norvég felségjelzésű Ocean Viking és a német felségjelzésű Rise Above még mindig az olasz partok közelében várakozik a kikötési engedélyre.

Az ellenzéki baloldal keményen támadja a kormányt a bevándorlókkal szemben alkalmazott, véleményük szerint embertelen bánásmód miatt. Az elefántcsontparti származású Aboubakar Soumahoro a Humanity1 fedélzetére szállt, ahol közölte: bírósági úton szerez érvényt a nemzetközi jogszabályok betartatására. Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt elnöke a humanitárius elvek és a nemzetközi jogszabályok megsértésével vádolja a jobboldali kormányt.

 

A humanitárius elsősegély biztosítását nem tagadjuk meg, azt azonban nem engedjük, hogy Olaszország Európa menekülttábora legyen

 

 – reagált Isabella Rauti honvédelmi államtitkár.

A migrációs hullám megfékezése miatt kialakult nemzetközi feszültség napról napra éleződik, kérdés, mennyi ideig lehet a hajókat a tengeren tartani, milyen megállapodások születhetnek a civil szervezeteknek otthont adó országok kormányaival, illetve az indulási és tranzitországok között. Matteo Piantedosi belügyminiszter számára némi megkönnyebbülést jelentett Gérald Darmanin francia belügyminiszter bejelentése, miszerint az olasz vizeken várakozó francia felségjelzésű civil hajók fedélzetére vett menekültek egy részét, a nőket és a kiskorúakat átvállalja.

Antonio Tajani külügyminiszter a napokban német kollégájával tárgyalt többek között a civil hajók miatt felmerült nézeteltérésekről is. A találkozót követően Tajani elmondta, számos együttműködés köti Olaszországot német barátaikhoz, a bevándorlás kérdésében határozott álláspontot képviselnek, a szabályok betartását kérik.

 

Matteo Salvini kormányfő-helyettes és Giorgia Meloni miniszterelnök köszönetet mondott Ferenc pápának, amiért emlékeztette az uniós tagországokat, hogy ne hagyják egyedül Olaszországot a migrációs teherrel.

 

Orbán Viktor magyar kormányfő Twitter-üzenetben megköszönte Giorgia Meloninak, hogy megvédi Európa határait az illegális bevándorlóktól. A feszült helyzetet a La Stampa olasz baloldali lap úgy kommentálta: Meloni az Orbán-kormány szigorú migrációs politikáját követi, még akkor is, ha ez a Berlinnel és a Párizzsal való konfliktushoz vezet.

Az illegális migráció megállítása érdekében első körben Matteo Piantedosi belügyminiszter október 25-én rendeletet írt alá, mely nemzetbiztonsági okokra, illetve az olasz és az európai jogszabályokra hivatkozva megtagadta a civil szervezetek hajóinak kikötését az olasz partokon. Szombat este már négy migránsmentő hajó sorakozott Szicília partjainál abban a reményben, hogy az olasz belügy végül mégis enged a szigorból. Az olasz partok lezárása feszültséget keltett a nem kormányzati szervezetek országai és Olaszország között. Pénteken Oslo és Párizs is megszólalt a vitában.

HIRDETÉS

 

A norvég kormány az olaszhoz hasonlóan megtagadta a Geo Barents civil szervezet hajóján utazó 572 személy partraszállását. Szerintük azon tagország felelőssége a bevándorlók fogadása, amilyen felségvizeken történnek a mentési műveletek. Az ugyancsak Szicília partjainál várakozó Ocean Viking ügyében a francia belügyminiszter, Gerald Darmanin szólalt meg. Úgy fogalmazott, biztosra veszi, hogy olasz kollégája tiszteletben tartja a nemzetközi jogszabályokat, és enged. Párizs arról is biztosította az olasz belügyet, hogy amennyiben engedélyezi a partra szállást, átvállalja a bevándorlók egy részét, a nők és a gyermekek befogadását és ellátását, hogy ne Itáliának kelljen viselnie a teljes terhet. 

Illegális bevándorlókkal a fedélzetén kiköt a szicíliai Cataniában a Humanity 1 nevű hajó 2022. november 5-én. Fotó: MTI/AP/Salvatore Cavalli

A Mission Lifeline német civil szervezet Rise Above nevű hajójának kikötési engedélyét pénteken utasította vissza az olasz belügy. A hajó 94 migránssal jelenleg Siracuza partjainál várakozik a kapitány jelezte, hogy lázadás tört ki a fedélzeten a partraszállás megtagadásának hírére. A Zagara elnevezésű olajszállító hajó összesen 59 bevándorlóval a fedélzetén megérkezett Augusta kikötőjébe, azt követte a Frontex Jean Deniau nevű hajó, amely 88 személyt szállított.

 

Összesen 493 határsértőt tartóztattak fel, és 449 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Az olasz belügy végül vasárnap reggel engedélyezte, hogy a Humanity1 német felségjelzésű mentőhajó kiköthessen Cataniában, és megkezdődhessen a kiskorúak és az orvosi ellátást igénylők partra szállása. Összesen 155 személy biztonságba helyezését engedélyezték, 24 férfi továbbra is a hajón várakozik.  

A többi hajó kérését továbbra is visszautasította Matteo Piantedosi belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy azon országok kötelessége a bevándorlók fogadása, amilyen felségjelzésű országokhoz tartoznak a mentőhajók. Emlékeztetett, hogy az olasz kormány nem tagadja meg humanitárius kötelezettségét az orvosi ellátást igénylőktől, a többieknek azonban vissza kell térniük nemzetközi vizekre.

A rossz időjárási viszonyok miatt a belügy engedélyezte, hogy olasz felségvizeken várakozzanak a hajók, az Ocean Viking francia civil hajó azonban továbbra is a nemzetközi vizeken való várakozást választotta. A vasárnapi nap folyamán várhatóan a Geo Barents is megközelítheti Catania kikötőjét, hogy a fedélzeten tartózkodó 572 személy egészségi állapotát ellenőrizhessék a hatóságok. Ebben az esetben is részleges partra szállás engedélyezése mellett várható a kiskorúak, a nők, illetve a rossz egészségügyi állapotban lévők biztonságba helyezése.

Catania kikötőjében szombat este bevándorláspárti aktivisták tüntettek. A kikötők megnyitását követelték, azt állítva, hogy az erődítménnyé alakult Európa felelős a kioltott emberéletekért.

Aboubakar Soumahoro elefántcsontparti származású baloldali Demokrata Párt képviselője Cataniába ment, hogy tiltakozását fejezte ki a jobboldal bevándorláspolitikája ellen. Kérelmezte, hogy a Humanity 1 fedélzetére léphessen, hogy személyesen győződhessen meg a hajón maradtak állapotáról. Véleménye szerint a kormány illegális eljárási szabályokat alkalmaz. Az afrikai származású politikus Giorgia Meloni kormányfőt vonja felelősségre a hajókon kialakult embertelen körülmények miatt. Meloni kormányra kerülése óta kilencezer illegális bevándorló érkezett Itáliába, 985 személy civil szervezetek hajóinak fedélzetén.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

life.hu

Ezek a legveszélyesebb csillagjegyek

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat