Létrehozva: 2022.10.16.

Jónak lenni jó! – Vakok javára gyűjt idén a közmédia jótékonysági programja

Ezt jelentették be Budapesten szombaton.

Szerző Ripost

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) a közmédia tizenegyedik Jónak lenni jó! jótékonysági programjának kedvezményezettje – jelentették be Budapesten szombaton, a látássérült emberek, a fehér bot nemzetközi napján.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója azt mondta, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben folyamatos fejlődésen ment keresztül a kezdeményezés, egyre bővülő műsorkínálattal próbáltak mindig segíteni a partnereiknek. Rendkívül sokan adományoznak, a határokon túlról is – jegyezte meg.

Szavai szerint a Jónak lenni jó! egy gyújtópont, amely kiváltja az emberekből a karitatív tevékenységet.

A kezdeményezéssel kapcsolatos fő műsor december 18-án lesz, de nem csupán ezen az egy napon foglalkoznak majd a témával. Már most készülnek beharangozók, tudósítások, beszélgetések, hogy a Jónak lenni jó! „ne csak egy őrláng legyen az évben, hanem egy világítótorony" – fogalmazott Papp Dániel.

Nagy örömnek nevezte, hogy idén a vakoknak és a gyengénlátóknak tudnak segíteni. Már most látszik, hogy hatalmas az összefogás – jegyezte meg.

Papp Dániel azt mondta, hogy jól bevált csapat dolgozik a műsorfolyamon.

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Jónak lenni jó! kampányát bejelentő sajtóeseményen azt hangoztatta, hogy a közmédiának mindig kiemelten fontos volt az olyan típusú közéleti szerepvállalás, mint amilyet a kezdeményezés képvisel. Mindig is komoly jelentőséget tulajdonítottak a hasonló programoknak – tette hozzá.

Felidézte, hogy egy éve még Áder János akkori köztársasági elnök mellett dolgozott. Akkor a Jónak lenni jó! a Regőczi Alapítványt támogatta, amelyet a koronavírus-járvány árváinak segítésére hoztak létre Áder János és felesége kezdeményezésére. A szervezetnek soha nem látott mértékű adományt, több mint 345 millió forintot gyűjtött össze a közmédia. Altorjai Anita azt mondta, hogy akkora összefogást, önzetlenséget ritkán tapasztalt.

Közölte, hogy az MVGYOSZ-t több mint száz éve alapították. A szövetség az év minden napján kiemelt figyelmet fordít a vakok, gyengénlátók érdekeinek képviseletére – fűzte hozzá.

Altorjai Anita azt mondta: remélik, hogy idén is sikeres lesz a Jónak lenni jó! akció.

Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke közölte, hogy a 13600-as telefonszám 96-os mellékének hívásával küldhető a szövetségnek adomány, amelyet a látássérült emberek életminőségének javítására fordítanak.

Azt mondta, nagy öröm, hogy a közmédia a látássérült emberek támogatására összpontosít, segíti a beilleszkedésüket. Hozzátette: hisz a sokszínű társadalomban, az együttélésben, ahhoz azonban, hogy ez jól alakuljon, érdemi párbeszédet kell folytatni. Ezt koordinálja az MVGYOSZ, amelynek fő feladata az érdekképviselet és különböző szolgáltatások nyújtása – emelte ki Nagy Sándor.

A szövetség elnöke megjegyezte, hogy figyelnek a látássérült emberek problémáira, és közvetítik azokat a kormány, az önkormányzatok és a különböző szolgáltatók felé.

Azért, hogy az érintettek minél önállóbbak legyenek, az MVGYOSZ különböző szolgáltatásokat működtet. Nagy Sándor ezek között említette a tankönyvellátást, fehér botok és beszélő eszközök forgalmazását, vakvezető kutyák kiképzését Csepelen. Fontos továbbá a Távszem: az okostelefonos alkalmazással egy látó a kamerakép alapján minden információt megad a támogatást kérő látássérült embereknek a környezetükről, Balatonbogláron pedig az MVGYOSZ üdülőt üzemeltet, amely azonban már komoly felújításra szorul – sorolta a szövetség elnöke.

Nagy Sándor megköszönte a közmédiának, hogy „a pártjukat fogja".

Siklósi Beatrix, a Jónak lenni jó! projektvezetője, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója azt mondta, hogy az adományvonalon 500 forintos támogatást lehet adni, további felajánlásokat pedig a [email protected] címen várnak, ahol kérdéseket is fogadnak. Kiemelte, hogy kiváló művészeket, sportolókat sokszor már meg sem kell szólítaniuk, mert az érintettek maguktól jelentkeznek támogatónak. Nagyon várják őket idén is – hangsúlyozta, a cégeket, intézményeket is adományozásra biztatva.

Bár a pénz fontos, nem ez minden – mondta Siklósi Beatrix, lényegesnek nevezve az ismeretterjesztést. A közmédia kötelessége, hogy felhívja a figyelmet társadalmi problémákra – hangoztatta.

A látássérült emberek nem szeretnének mindig másokra támaszkodni. A közmédia a kiszolgáltatottság érzését is csökkenteni akarja – közölte a projektvezető.

Kiemelte, hogy a Jónak lenni jó! idején nagy az összefogás, az emberek félreteszik az ellentéteiket.

Jótékonysági árverést rendezett a koronavírus-járványban árván vagy félárván maradt gyermekek megsegítésére a Regőczi Alapítvány. Az aukció részleteiről a Család-barát magazinban mesélt Herczegh Anita, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Műtárgy-, ékszer- és numizmatikai ritkaságok és luxus lakberendezési tárgyak megvásárlásával nemes ügyet szolgálhatnak a régiség gyűjtők – mondta Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége a Duna Család-barát című magazinműsorában. Olyan tárgyakat bocsátanak aukcióra, amelyeket – a korábbi államfők hagyományait követve – külföldi útjaikon, magyarországi találkozóikon, látogatásaikon kaptak az elmúlt tíz évben.

A Covid-árvák megsegítésére létrehozott alapítványhoz forduló rászorulók száma folyamatosan növekszik, miközben a világgazdasági helyzet átalakult, és egyre nehezebb támogatókat találni. Herczegh Anita felidézte, hogy a közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtő akciója keretében tavaly több mint 345 millió forintot gyűjtött össze az ország, ám mivel hosszú távú segítséget szeretnének nyújtani, ezért folyamatosan dolgoznak az újabb kampányokon.

„Mindaddig, amíg ezek a gyerekek iskolába járnak, szakmát tanulnak vagy egyetemi tanulmányokat folytatnak, célkitűzésünk szerint támogatnunk kell őket. Folyamatosan új ötleteket kell kitalálnunk, ilyen az elnöki ajándékok elárverezése. További terveink vannak, hiszen körülbelül húsz évre kell előre gondolkodjunk” – mondta a Regőczi Alapítvány kuratóriumi elnöke, Herczegh Anita.

Siklósi Beatrix a Kossuth Rádió csatornaigazgatója hozzátette, az emberek szeretnek jók lenni, ha előcsalogatják belőlük ezt az érzést. „A szakmánk szépsége, amikor megtaláljuk az utat, amin keresztül mozgósítani tudjuk a közönségünket. A Jónak lenni jó! kedvezményezettjeinek életét a műsor végeztével is mindig figyelemmel kísérjük, így a Regőczi Alapítvány munkáját is segítjük a lehetőségeink szerint” – hangsúlyozta a Jónak lenni jó! projektvezetője. Az október 5-i árverés további részleteiről a Nagyházi Galéria honlapján találhatnak bővebb információt az érdeklődők.

A jótékonysági programmal kapcsolatos híreket, felajánlásokat a mediaklikk.hu/jonaklennijo oldalon lehet olvasni – közölte Siklósi Beatrix.

A látássérült emberek, a fehér bot nemzetközi napját október 15-én tartják. Az ENSZ 1969-ben döntött a megrendezéséről, a cél a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gonosz vetélytársakról és gazdag partik sötét titkairól beszélt a magyar modell

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

life.hu

Alig ismerik a brit király család üdvöskéjét, aki "többet ér", mint Katalin hercegné gyerekei együttvéve

vg.hu

Videó: kétszer is landolt Magyarországon a világ legnagyobb repülőgépe – rejtélyes katonai szállítmányt hozhatott

metropol.hu

Örömhírrel jelentkezett a Fradi-edző Sztankovics fia

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye