POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Orbán Viktor: Újra kell gondolni a szankciós politikát

A szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Orbán Viktor miniszterelnök Prágában megbeszélést folytatott Václav Klaus korábbi cseh államfővel – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.

A Václav Klaus Intézet épületében megtartott tárgyaláson az orosz-ukrán háborúról és a nyomában kialakult migrációs és gazdasági válságról, az áremelkedésekről és az energiahiányról is szó volt.

Orbán Viktor elmondta:

az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni, mert a szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A háború nem ért véget, az árak Európában elszálltak, Oroszország ugyanakkor jól keres a kialakult helyzeten

– fejtette ki. Orbán Viktor és Václav Klaus kötetlen beszélgetést folytattak a rendszerváltás utáni közép-európai politikai és gazdasági folyamatokról, felidézve az ezzel kapcsolatos személyes emlékeiket is.

A magyar miniszterelnök a prágai EU-csúcstalálkozót megelőzően Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO mozgalom elnökével is tárgyalt – ismertette Havasi Bertalan.

Ha nem érjük el, hogy Brüsszel változtasson a szankciós politikán,  akkor az a szankciós felár, amit az emberek fizetnek az energiáért, be fog épülni a gazdaságba, és öt–tíz évig az életünk részévé válik – jelentette ki Orbán Viktor néhány napja egy a Kossuth Rádiónak adott interjúban.

Orbán Viktor az európai uniós szankciók kapcsán arról beszélt, hogy az európai emberek fizetik meg a szankciós politika árát, hiszen amikor gázt, villanyt vagy benzint vásárolnak, kénytelenek kifizetni a szankciós felárat.

Mint mondta, az energia ára nem gazdasági összefüggések miatt ment fel. Politikai döntések következménye volt, amelyeket Brüsszelben hoztak. Hiába állapodtak meg korábban arról, hogy a szankciók nem fognak kiterjedni az energiára, júniusban Németország megváltoztatta az álláspontját, Brüsszelben módosították a döntést, és bevezettek a szankciót az olajra, valamint napirendre vették a gázszankciót, az energiaárak pedig kilőttek az égbe.

Azóta fizetjük a szankciós felárat, ami miatt a rezsicsökkentési rendszert is át kellett alakítani Magyarországot, és be kellett vezetni az árstopokat, és ami miatt most mindenki oszt-szoroz, számol, hiszen bizonytalannak látja a következő időszakot. A kormány meg próbál segíteni, ez az új helyzet – fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette, most az a kérdés, tovább rontunk-e a helyzeten, hiszen Brüsszelben újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni.

Orbán Viktor elmondta, egyszer már becsaptak bennünket, az igazság az, hogy hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, mert azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára, aztán mégis bevezették. Azt is mondták, hogy a szankciókkal véget lehet vetni a háborúnak, a háború azonban elhúzódik.

A politikában van olyan, hogy hibáznak a döntéshozók, de olyan is van, ami most Brüsszelben történt, hogy hazudtak az európai embereknek – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a hibák és a rossz politikai döntések többsége azonban kijavítható, ez igazi a szankciós döntésekre is.

Ezért fontos, hogy legyen hangunk: nemcsak azért, mert dühösek vagyunk, amiért becsaptak bennünket.

Ha nem érjük el, hogy Brüsszel változtasson a szankciós politikán, akkor az a szankciós felár, amit az emberek fizetnek az energiáért, be fog épülni a gazdaságba, és öt–tíz évig az életünk részévé válik

– mondta.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ezért az október lesz a vízválasztó, ekkor kell ugyanis világossá tenni, nem akarjuk, hogy ez történjen, és fenntartsák a hibás szankciós politikát.

Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára, és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd – tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a nehéz időkben be kell vonni az embereket a döntésbe, mert minél nehezebb a helyzet, annál nagyobb szükség van az egységre.

Voltak nehéz, sőt válságos pillanatok az elmúlt 12 év kormányzása idején, és azt tanultam meg, hogy a legjobb, ha ilyenkor valamilyen formában be tudjuk vonni az embereket a döntésbe – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint egyetértési pontokat kell megpróbálni találni a társadalomban, mert minél nehezebb a helyzet, annál nagyobb szükség van az egységre.

„Most nehéz időket élünk, ezért szükségünk van a nemzeti konzultációra”

– tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, hogy erre azért is van szükség, mert az emberek fizetik meg a szankciós politika árát, hiszen az energia ára nem gazdasági, hanem brüsszeli politikai döntések következményeként emelkedett meg.

Mindez annak ellenére történt, hogy a választások után uniós szinten megállapodtunk Brüsszellel, hogy az energiahordozókat kihagyjuk a szankciókból, de az EU nem tartotta be ezt a megállapodást, ezért volt szükség a rezsicsökkentés átalakítására vagy az árstopok bevezetésére.

Ez az új helyzet, most az a kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten, mert az unióban újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni.

„Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek,

mert azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára, aztán mégis kiterjesztették, azt mondták, hogy a szankcióval véget lehet vetni a háborúnak, de a háború elhúzódik, emiatt az árak az égben vannak, ami gyötri az embereket, a spekulánsok pedig dörzsölik a tenyerüket” – mondta a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor elmondta, hogy ilyen helyzetben mindenki megmozdul, nagyon nagy pénzek mozognak, az energiacégek pedig a világ legnagyobb profittal dolgozó vállalkozásai. Véleménye szerint  ezeknek a cégeknek a tulajdonosai súlyos extraprofit milliárdokra tesznek szert.

A kormányfő azért nem látta szükségét a hatástanulmányoknak, mert az olajembargó alóli mentességet kiharcolták. Elmondása szerint ha ez nem sikerült volna, akkor az lenne a helyzet, hogy nem lenne energia. Orbán Viktor kifejtette, hogy az ár világpiaci, nem tudunk külön magyar árat kitalálni. Kifejtette, hogy amikor a németek a brüsszeli álláspont oldalára álltak, akkor látható volt hogy az élelmiszerárak is nőni fognak. A műtrágyához és a szállításhoz is egyaránt energia kell, ebből pedig egy gyorsuló infláció lesz.

Ez a helyzet mindannyiunkát gyötri, ezért volt szükség az élelmiszerárstopra – jelentette ki Orbán Viktor.

Kifejtette, hogy a politikában vannak hibás döntések, Brüsszelben pedig láttuk, hogy hazudtak. Véleménye szerint ez hiba, de ez egy olyan hiba, amit ki lehet javítani. Nemcsak azért fontos hangot adnunk a véleményünknek, mert dühösek vagyunk, hanem mert ha ezen a szankciós politikán nem változtatnak, akkor a felár beépül a gazdaságba és a következő években is fizetni fogjuk. Véleménye szerint október lesz vízválasztó ebből a szempontból, mert ekkor a szankciókat meg kell újítani, és lesz lehetősége Brüsszelnek a korrekcióra.

Az energia biztosítása mellett a legfontosabb a családok és a vállalkozások védelme

Orbán Viktor elmondta, hogy a kormánynak két dolga van: az egyik, hogy hazánkban legyen energia, ezért harcoltunk ki mentességet, és ezért próbálunk minél több energiát betárazni. Elmondása szerint ha holnaptól kezdve nem jönne, akkor is öt hónapra biztosítva van az ellátás.

A másik fontos feladat pedig a családok és a vállalkozások védelme. A miniszterelnök kifejtette, hogy a családok esetében a rezsivédelem révén havonta 180 ezer forintot spórolnak meg.

Európában az első helyen vagyunk a családok védelmének tekintetében,

és jó reményeink vannak, hogy ezt fenn tudjuk tartani a következő évben is – fogalmazott Orbán Viktor. Elmondta, hogy ezen túl elindították a tűzifaprogramot, barnaszénprogramot, bevezették az üzemanyagárstopot, az élelmiszerárstopot és a kamatstopot. Ezzel a rendszerrel védjük a családokat.

A miniszterelnök elmondta, hogy a vállalkozások védelme érdekében is tettek lépéseket, elindítottak egy, a kkv-kat segítő 200 milliárdos programot és gyármentő programot is indítani fognak. A munkanélküliség emelkedése esetén azonnal munkahelyvédelmi akciótervet is indítanak.

Az MVM veszi a Magyarországra érkező energiát és próbálnak olyan fizetési megállapodásokat kötni a szállítókkal, amelyek alkalmazkodnak a gyorsan változó árakhoz. A költségvetésben lehetetlen jelenleg tervezni, de a béreket kifizetjük, a többi pénzt bent tartjuk – fogalmazott Orbán Viktor.

Elmondta, hogy a költségvetési törvény esetében majd decemberben hajtják végre azokat a változtatásokat, amelyek az energiaárak miatt szükségesek lehetnek.

Marad a 13. havi nyugdíj

Orbán Viktor kijelentette, hogy ebben a bizonytalan helyzetben vannak biztos pontok, ilyen a nyugdíjasok helyzete. 2010-ben a nyugdíjasok szenvedtek, és nem kompenzálták őket. Elmondta, hogy a kormány nemcsak a nyugdíjak értékét védi, hanem a 13. havi nyugdíjat is fenntartja, ez erkölcsi kötelesség. Az infláció mértékének megfelelő korrekciókra mindig lehet számítani és nemcsak a nyugdíjasok, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részülők is kapnak, bár utóbbi nem törvényi kötelezettség – tette hozzá a kormányfő. Kifejtette, hogy lesz egy inflációkövető emelés, és ha a gazdasági teljesítmény lehetővé teszi, akkor még nyugdíjprémium is.

Mások kottájából játszik a baloldal

A kormányfő a baloldallal való együttműködésről azt mondta, hogy nehéz ügy. Nehéz úgy együttműködni valakivel, hogy valaki más finanszírozza őket, ugyanis nem velük kellene tárgyalni, hanem azokkal, akik pénzelik őket. Orbán Viktor szerint Amerikából pénzelik őket, így „aki fizet, az rendeli a nótát” – fogalmazott a kormányfő.

A szívhangtörvény kapcsán a miniszterelnök elmondta: az abortuszt törvény szabályozza, az új szabályozás nyugvópontra juttatta az ezt övező vitákat. De véleménye szerint az abortusztörvény módosítása most nem az az ügy, amivel ebben a helyzetben foglalkozni kell, hiszen háború van, szankció van, „itt van ez a dollárbaloldal a hátunkban”, tehát ilyen körülmények között nem ezzel kell foglalkozni. Ugyanakkor leszögezte, hogy a kormány nem készül az abortusztörvény módosítására.

A miniszterelnök arra kér mindenkit, a nemzeti konzultáción mondja el véleményét a szankciókról, amelyekről „brüsszeli bürokraták és az európai elitek döntöttek.”

Európában elsőként Magyarországon kérdezzük meg az emberek véleményét a szankciókról – hangsúlyozta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

„Mondjuk ki őszintén, hogy a szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt. A szankciókról a brüsszeli bürokraták és az európai elitek döntöttek. Az európai embereket nem kérdezte meg senki. A szankciók árát azonban az európai emberek fizetik meg”

– hangsúlyozta a kormányfő az Országgyűlésben.

Kijelentette: „személyes meggyőződésem, hogy mielőtt a szankciók visszavonhatatlanul és hosszú távon részeivé válnak a gazdasági életnek, meg kell ismernünk az emberek véleményét is. Ezért Európában elsőként Magyarországon megkérdezzük az emberek véleményét a szankciókról. Ezt tettük a migráció, a covid-járvány, és a genderideológia esetében is. Sikerült létrehoznunk a nemzeti egységet, és ezzel megteremtettük a válságkezelés közös alapját.”

„Most is nemzeti konzultációt indítunk, ahol a magyar emberek elmondhatják a véleményüket: egyetértenek-e a szankciókkal, támogatják-e újabb szankciók bevezetését, vagy sem. Arra kérem a magyarokat, mindenki mondja el a véleményét! Mondja el, mert a szankciók minden magyar család életét érintik és érinteni is fogják” – szögezte le a miniszterelnök.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!