Létrehozva: 2022.10.08.

Orbán Viktor: Haladéktalan intézkedéseket az energiaárak csökkentésére!

A miniszterelnök közölte: felszólították az Európai Bizottságot, hogy miután a szankciók égbe lökték az energiaárakat egész Európában, haladéktalanul intézkedjen az energiaárak csökkentéséről.

Szerző Ripost

Felszólítottuk az Európai Bizottságot, hogy miután a szankciók égbe lökték az energiaárakat egész Európában, haladéktalanul intézkedjen az energiaárak csökkentéséről 

hangsúlyozta az európai uniós miniszterelnökök prágai csúcstalálkozója után közzétett videóüzenetében Orbán Viktor. 

A miniszterelnök tájékoztatása szerint az EU-csúcson két húsba vágó kérdésről, az orosz–ukrán háborúról és az energiáról tárgyaltak. Mint mondta, a háború ügyében azt a magyar álláspontot képviselte, hogy a legfontosabb a béke és hogy megakadályozzák az eszkalációt. Jelenleg az események ebbe az irányba mutatnak, de tűzszünetre és tárgyalásokra van szükség. Éppen ezért arra kérte a nagyobb tagállamok vezetőit, hogy próbáljanak tárgyalni annak érdekében, hogy a háború továbbterjedése megakadályozható legyen. 

Ami az energiát illeti – folytatta –, ott sikerült elérni az összes fontos magyar nemzeti célt. 

A nyolcadik csomag számunkra sérelmes pontjai alól mentesítést kaptunk. Ez a szankciós csomag nem vonatkozik se Magyarország gázellátására, se a nukleáris erőművekből származó energiára, sőt lehetővé teszi, hogy Magyarország továbbra is zavartalanul építhesse a Paks 2 atomerőművet.

– részletezte a kormányfő. 

Véget ért pénteken Prágában az EU-tagállamok vezetőinek informális csúcstalálkozója. Az eseményen Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyesen vett részt. A kormányfő ismertette, két húsba vágó kérdésről, az orosz–ukrán háborúról és az energiáról tárgyaltak.

Az ukrán–orosz háború ügyében azt a magyar álláspontot képviseltem, hogy a legfontosabb a béke, és hogy megakadályozzuk az eszkalációt. Jelenleg az események ebbe az irányba mutatnak, de tűzszünetre és tárgyalásokra van szükségünk

– fogalmazott tegnap Facebook-oldalán közzétett üzenetében Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Az Európai Unió vezetői a találkozó utáni sajtótájékoztatón megerősítették, hogy az EU-tagállamok továbbra is erőteljes támogatást kívánnak nyújtani az orosz invázió ellen védekező Ukrajnának. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra a kérdésre válaszolva, mennyire kell komolyan venni az orosz államfő kijelentéseit az atomfegyverek esetleges bevetéséről, közölte:

Vlagyimir Putyin nyilatkozatait nagyon komolyan vesszük. Komolyan vesszük, de zsarolni nem hagyjuk magunkat. Támogatni fogjuk Ukrajnát, amíg szükséges lesz, mégpedig minden téren.

Hasonlóan nyilatkozott Olaf Scholz német kancellár is: Putyin célja megosztani Európát, de ez nem fog neki sikerülni – idézte az MTI a német politikus válaszát. „Egyértelműen agresszióról van szó. Nyomást akarunk gyakorolni Oroszországra, mert a Moszkva által indított háború következménye a jelenleg a világot sújtó élelmiszer- és energiaválság” – mutatott rá Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök tárgyalása Prágában. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A tagállamok kormányfőit vagy elnökeit tömörítő Európai Tanács csütörtökön új, további gazdasági korlátozásokat tartalmazó, valamint az egyéni szankciók alá vett orosz állampolgárok listáját bővítő csomagot fogadott el Oroszországgal szemben, válaszul a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megye illegális annektálására.

A prágai csúcstalálkozó másik fontos témája az energiaválság volt, ennek kapcsán Orbán Viktor közölte:

Ami az energiát illeti, ott sikerült elérni, az összes fontos magyar nemzeti célt. A nyolcadik csomag számunkra sérelmes pontjai alól mentesítést kaptunk. Ez a szankciós csomag nem vonatkozik se Magyarország gázellátására, se a nukleáris erőművekből származó energiára, sőt lehetővé teszi, hogy Magyarország továbbra is zavartalanul építhesse a Paks 2 atomerőművet.

Hozzátette: „És végezetül felszólítottuk a bizottságot, hogy miután a szankciók égbe lökték az energiaárakat egész Európában, haladéktalanul intézkedjen az energiaárak csökkentéséről”.

A visegrádi csoportban (V4) teljes egyetértés van az uniós szankciókat illetően, Magyarország nem akadályozza az ukrajnai háborúval kapcsolatos nyolcadik szankciócsomagot

– szögezte le Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, egyúttal megerősítve, találkozott Orbán Viktorral és beszéltek a szankciókról is.

Orbán
Orbán Viktor és Emmanuel Macron francia elnök Prágában. Fotó: Facebook

Hozzátette: ismét csak „hamis állításnak és mítosznak bizonyult az, amit egyes lengyelországi kommentátorok hátráltatásnak, akadályozásnak akarnak beállítani”. Hangsúlyozta: „Teljes egyetértésben vagyunk az egész visegrádi csoport keretében”. Petr Fiala cseh kormányfő azt mondta: az európai vezetők többsége egyetértett azzal a javaslattal, hogy el kell különíteni egymástól az áramárakat és a gázárakat. „Többségi vélemény, hogy közös európai megoldásra van szükség” –  hangsúlyozta a politikus. Szerinte a konkrét javaslatokkal már az Európai Tanácsa legközelebbi ülése foglalkozhat.

A prágai informális EU-csúcstalálkozó résztvevői. Fotó: Facebook

„A két prágai tanácskozás fontos két nap volt Európa és az Európai Unió számára” – összegezte a csúcstalálkozót Charles Michel. Leszögezte: nagyszerű eredmény, hogy csütörtökön megegyezés született az Európai Politikai Közösség (EPC) munkájának folytatásáról. A következő ülésre Moldova fővárosában, Chisinauban kerül sor, majd Spanyolországban és Nagy-Britanniában lesz a folytatás.

Emmanuel Macron francia elnök újságírók előtt megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy az általa kezdeményezett informális platform célja az Európai Uniónál szélesebb körben rugalmasan lehetőséget nyújtani az időszerű, mindenkit érdeklő politikai kérdések kötetlen megvitatására.


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

A pornós bokszoló és a dögös focistafeleség együtt alázzák a Chelsea edzőjét - képek

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert