Létrehozva: 2022.10.31.
Módosítva: 2022.10.31.

Karácsonyék csődbe vinnék Budapestet?

Politikai kampánycélok látszanak a háttérben.

Wintermantel Zsolt szerint egyes baloldali politikai erők abban érdekeltek, hogy a fővárost az összeomlás szélére vezessék.

Három éve, november elején alakult meg a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés Karácsony Gergely főpolgármester vezetésével. Wintermantel Zsolt, a Fidesz budapesti frakcióvezetője a Magyar Hírlapnak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy azóta egyetlen önálló fejlesztést sem tudtak elindítani, kizárólag a Tarlós István idején kidolgozott terveket hajtják végre, ám ennél is nagyobb veszély, hogy vannak olyan baloldali politikai erők, amelyek a főváros csődhelyzetbe juttatásában érdekeltek.

–  Hogyan foglalná össze Karácsony Gergely főpolgármester elmúlt három évét?

– Ha nagyon tömören fogalmazok, akkor elég, ha azt veszem számba, milyen fejlesztéseket, beruházásokat indított el ő, saját maga. Ami jelenleg a fővárosban zajlik, az kizárólag olyan beruházás, amelyet még Tarlós István készített elő, ő teremtette elő hozzá a forrást. Amit nem tudott elkezdeni vagy befejezni, arra volt fedezet a költségvetésben, hiszen több mint kétszázmilliárd forinttal adta át a főváros vezetését.

Ha a fejlesztéseket és a beruházásokat nézzük, akkor egyértelműen kimondhatjuk, hogy a semmittevés évei voltak ezek, elvesztegetett időszak Budapest életében.

–  Mi lehet az oka, hogy a jelenleg is zajló projektek körül folyamatosan problémák merülnek fel?

–  Jóindulatúan azt mondhatom, hogy a hozzá nem értés az oka, de felmerülhet más is, ám nem szeretnék olyan kifejezéseket használni, amelyek később perek tárgyát képezhetik. De az, hogy ötmilliárddal lesz drágább a Lánchíd felújítása kisebb műszaki tartalom mellett, hogy sok száz millióval lesz drágább a Széna téri fejlesztés, ugyancsak szűkített műszaki tartalommal, hogy közel egymilliárd forinttal drágább a Blaha Lujza tér felújítása, és itt is karcsúsított a műszaki tartalom az egyértelműen azt mutatja, hogy valami nagyon nincs rendjén. Ezek önmagukban nem indokolhatóak egyedül az áremelkedéssel, egyéb turpisság is van.

Wintermantel Zsolt

Wintermantel Zsolt a Fővárosi Közgyűlésben is határozottan szóvá teszi az átláthatóság hiányát

Fotó: MH/Purger Tamás

– Karácsony Gergely választási ígéreteinek tükrében meglepőnek tartja az eredményeket?

–  Egy klasszikust, Gyurcsány Ferencet idézhetek, aki azt mondta, hogy „nem fejtette ki az igazság minden részletét”. Ugyanígy járt el főpolgármester is, amikor az átlátható, a fővárosiakat bevonó döntéseket ígért. Ugyanezt tapasztaljuk a nyitottság kérdésében, amikor azt hirdette, hogy a sajtó rendelkezésére áll majd, ám megszüntette a Budapestinfót, vannak orgánumok, amelyekkel nem hajlandó szóba állni. Szinte nincs olyan közgyűlés, amelyen ne lenne ott, helyben kiosztott előterjesztés.

Azt ígérte, hogy olyan főpolgármester lesz, aki a kifogások helyett a megoldásokat keresi; olyan főpolgármester lesz, aki ha cselekedni kell, akkor nem vár Orbán Viktor engedélyére. Ehhez képest folyamatosan azt magyarázza, hogy mit, miért nem tud megcsinálni, miért mindig más a hibás, miért nem tud ő Orbán Viktor miatt dolgozni.

Sajnos lesújtó a kép, különösen annak tükrében, hogy Budapestnek milyen kiváló adottságai vannak, illetve a megelőző kilenc esztendőben milyen stabil működés és dinamikus fejlődés jellemezte a várost. Úgy lehetne fogalmazni, hogy a főváros életében ez három elvesztegetett év volt.

–  Az átláthatóság hiányát említette, ami azért is érdekes, mert többször is azt hangoztatták a főváros vezetői, hogy Budapest a csőd szélén áll, bár kétszázmilliárdot örökölt a korábbi vezetéstől. Lehet tudni, hogy mire ment ez a pénz?

–  Nem hallok őszinte beszédet a főpolgármester részéről, ráadásul a cselekedetei és a nyilatkozatai sokszor ellentmondóak. Már tavaly is többször arról beszélt, hogy bármikor csődbe mehet a főváros, és most is azt hallottuk a nyár közepén, hogy év végére csődbe mehet Budapest. Azt mindenki látja, hogy a szomszédunkban dúló háború, a háborús energiaárak, az elhibázott brüsszeli szankciós döntések mindenkinek, a gazdasági szereplőknek, az önkormányzatoknak, a családoknak is komoly nehézségeket okoznak, de ez nem csak Magyarországra vonatkozik, hiszen látjuk, hogy Európa más országai, városai és polgárai is ettől szenvednek.

Azt, hogy nehézségek vannak, senki nem tagadja el, sőt adott esetben még nehezebb időszakok is várhatók, de amikor évek óta folyamatosan csőddel riogat a főpolgármester, és eközben hirtelen, két nap alatt elő tud teremteni hatmilliárd forintot arra, hogy a kukások megmozdulása kapcsán kifizessen valamennyi fővárosi alkalmazottnak egy egyszeri kétszázezres támogatást, aminek adó- és járulékvonzatai is vannak, akkor egy ilyen döntés után nehéz elhinni, hogy nagy a baj, és nincs pénze a Fővárosi Önkormányzatnak. Úgy tűnik van, csak eddig nem akarták odaadni.

Az egyik pillanatban azt mondja, hogy nem lesz karácsonyi kivilágítás, de nem a pénz miatt, ám mégis leírja, hogy mennyit lehet ezzel megspórolni. Az egyik nap azt mondja, hogy ki van véreztetve a főváros, meg elveszik tőlük az adóbevételt, aztán kiderül, hogy a tavalyi évben a saját terveikhez képest is húszmilliárddal több folyt be az iparűzési adóból. Nem látok őszinte beszédet, ez az átláthatóság legnagyobb problémája. Ha állandóan farkast kiált, elveszíti a hitelét és a komolyságát a főpolgármester, így amikor valóban baj van, akkor sem hisz már neki senki.

–  Ennek tükrében mire számít a jövőben?

– A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén Pokorni Zoltán polgármester is felhívta a figyelmét Karácsony Gergelynek, hogy ilyen helyzetben fontos az őszinte beszéd, fontos az alapos, néha fájdalmas mérlegelés, amikor a jövő évi költségvetést össze kell állítani.

Én is szeretném nyomatékosítani, mert nagyon bízom benne, hogy nem azt a stratégiát választja Karácsony Gergely, amit a folyosói pletykákban már hallani, miszerint időzítetten, jövő szeptemberben viszik csődbe a BKV-t és lényegében ezzel a fővárost, mintegy az önkormányzati kampány nyitányaként.

Ez egy elképesztően felelőtlen dolog lenne, és ha vannak is olyan erők és szándékok, amelyek őt ebbe az irányba kényszerítenék, akkor is remélem, hogy ennek ellent tud állni.

– A Fővárosi Önkormányzatban jelenleg Gyurcsány Ferenc pártjának van a legnagyobb frakciója. Elképzelhetőnek tartja, hogy egy újabb gyurcsányi trükk állna a háttérben?

– Tudjuk jól az erőviszonyokat a Fővárosi Közgyűlésben, én nem mondhatom ki, hogy kiktől halljuk ezt a forgatókönyv-tervezetet, kik azok, akik ezt nagyon szeretnék, de nyilván olyanokra gondolok, akik megfelelő súllyal rendelkeznek a Fővárosi Közgyűlésben.

 

Fotó: MH

– Az utóbbi időben mind Karácsony Gergely korábbi támogatói, a szocialisták, mind pedig Gyurcsányék arról beszéltek, hogy a következő önkormányzati választásra már más főpolgármester-jelöltben gondolkodnak. Ez azt jelenti, hogy Karácsony a baloldalon is megbukott?

– Úgy gondolom, ennek legalább két megfejtése van, és az egyik nem zárja ki a másikat. A legközvetlenebb olvasat szerint Gyurcsány Ferenc és a DK, de az MSZP sem elégedett azzal a teljesítménnyel, amit a főpolgármester ebben a három évben nyújtott, és ennek tükrében lehet végiggondolni az előbb említett elemzést. Engem lehet elfogultsággal vádolni, ám ha azok a pártok, amelyek összefogva támogatták Karácsony Gergely megválasztását, két évvel a ciklus vége előtt már arról beszélnek, hogy egyáltalán nem magától értetődő a további támogatása, az nagyon erős kritika. A másik olvasat szerint a DK a baloldalon egyeduralkodóvá szeretne válni. Ugyan azt hangoztatja a párt, hogy szereti a sokszínűséget, de úgy tűnik, hogy a valóságban ez azt jelenti, csak akkor szereti, ha a sokszínűséget képviselő emberek mind a DK szekerét tolják. Már az önkormányzati választásokat követően két, szocialista színekben megválasztott polgármester, az óbudai Kiss László és a pestszentlőrinci Szaniszló Sándor átült a DK-ba, idén tavasszal a párt által javasolható főpolgármester-helyettesi pozícióba a liberális párt prominensét, Bősz Anettet helyezték, és a legújabb eset Újpest momentumosként megválasztott polgármesterének, Déri Tibornak a fordulata, aki kilépett eddigi pártjából, és belépett a DK frakciójába.

A DK frakciója szépen hízik, mint a kis gömböc. Jól láthatóan mindenkit be akarnak darálni, amit a nemrég napvilágra került zuglói történetek is alátámasztanak, ahol meg akarják fenyíteni Horváth Csabát is, aki vagy beáll a sorba, vagy az ő további szerepét is megkérdőjelezik Gyurcsány Ferencék.

Tehát az egyik olvasata az, hogy ők is alkalmatlannak tartják Karácsony Gergelyt, míg a másik, hogy a DK egyeduralomra tör és mindenkit megzsarol, megfenyeget, magához csábít, minden eszközt bevet a célja elérése érdekében.

– Az önkormányzati választásokig hátralévő bő másfél évben számít-e még a főváros irányításában olyan lépésekre, amelyek a választási ígéretek megvalósításával kedvezőbbé tennék a budapestiek életét?

– Az elmúlt három év sem erről szólt, illetve ez csak látszatintézkedésekre korlátozódott. Emlékezhetünk arra, amikor az alakuló ülésen az első napirendi pontok között Karácsony Gergely és a Fővárosi Közgyűlés kihirdette a klímavészhelyzetet. Hangzatos szavak, de az ehhez kapcsolódó cselekvési tervből semmi nem valósult meg. Nem készültek el a szükséges vizsgálatok, cselekvési tervek. Az érdemi lépések nagyjából minden területen elmaradtak eddig.

Az ígért egyeztetések is rendre elmaradnak, ahogy a nagykörúti kerékpársávok esetében is tapasztalhattuk, amikor sem a szakmai, sem a társadalmi, sem a civil szervezetekkel nem egyeztettek előzetesen, egyik napról a másikra felfestették úgy, hogy azt néhány napon belül korrigálni kellett, mert helyenként életveszélyes nyomvonalat alakítottak ki.

Ezt tapasztaljuk rengeteg területen. Se párbeszéd, se szakmai érv nincs. Nem hagyja a szakembereket dolgozni, hanem a politika és a saját akaratát viszi keresztül, a látszatintézkedésekre helyezi a hangsúlyt, mint a héten elfogadott margitszigeti adó is. A választás előtt hangzatosan megígérte, hogy igazságos adórendszert fognak bevezetni Budapesten, aztán kiderült, hogy a fővárosnak csak és kizárólagosan a Margitszigetre van szabályozási lehetősége, ami összesen két szállodát érint. Jól mutatja az intézkedés, hogy csak bizonyos politikai ígéreteket akar kipipálni érdemi, valós munka helyett.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország a front több pontján előretört, Ukrajna katonai toborzást indított

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Utolsó óráit családjával töltötte, elhunyt a legendás zenész

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

mindmegette.hu

Íme a tavasz legfinomabb étele: egyszerű és olcsó alapanyagokból készül a zöldséges lasagne

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna