POLITIK

Szerző ripost

2 hónapja

A nemzeti hulladékgazdálkodási társaság kifizette a fővárosi számlákat

Hazugság minden egyéb állítás.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél (NHKV) nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási számlája a fővárosi hulladékszállítást végző cégnek, az NHKV évek óta minden szolgáltatási számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet – közölte a vállalat szerdán.

A nemzeti hulladékgazdálkodási társaság ezzel a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keddi közleményére reagált, amely szerint az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 milliárd forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió finanszírozására.

Az NHKV közleménye szerint a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben több forrást juttatnak a fővárosi céghez, mint a korábbi években.

Az NHKV Zrt. – mint az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására kijelölt gazdasági társaság – a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozására vonatkozó közfeladatát a jogszabályoknak megfelelően látja el. A jogszabályban rögzített fizetési kötelezettségét valamennyi közszolgáltató felé fizetési határidőn belül teljesíti, késedelmes fizetésbe nem esik – hangsúlyozták.

„Társaságunknál nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási díj számlája a fővárosi cégnek. Az NHKV évek óta minden szolgáltatási díj számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet” – írták.

Jelezték azt is, hogy elszámolási vitájuk jelenleg nincs a fővárosi céggel, sikeresen lezárták minden üzleti évüket. Az elszámolással kapcsolatban a fővárosi cég, illetve korábban az FKF menedzsmentje további jogszerű finanszírozási igénnyel nem élt.

„Visszautasítjuk a fővárosi cég állításait, és kérjük, hogy ne vezesse félre munkavállalóit és a közvéleményt” – fogalmazott közleményében az NHKV.

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette.

Karácsony Gergely főpolgármester keddi Facebook-bejegyzésében azt írta: „a főváros a hulladékszállításban a kukaholdingnak nevezett állami cégszörny alvállalkozója, amely egyszerűen nem fizeti meg a budapestiek által befizetett szemétdíjat, az elmúlt 3 évben az állami kukaholding 15 milliárd forintot nem adott vissza Budapestnek.”

Kedd óta nem viszik el a szemetet Budapesten. A helyzet legfőbb felelőse Karácsony Gergely és multimilliárdos cégvezér haverja, Mártha Imre. Mártha korábban azzal került a hírekbe, hogy elképesztő luxusban él. A baloldali városvezetés annak ellenére nem képes kezelni a válsághelyzetet, hogy soha nem látott pluszbevétele van Budapestnek. 

Valóságos lázadás tört ki a Budapesti Közművek (BKM) dél-pesti hulladékszállítási üzemének Ecseri úti telephelyén kedden reggel, ami szerda reggel is folytatódott, hiszen nem született olyan eredmény, amely kielégítő lett volna a tiltakozó dolgozóknak.

FOTÓ: HIRLING BÁLINT - ORIGO

A munkások azon háborodtak fel, hogy Tringer Ágoston, a BKM kommunikációs igazgatója két héttel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a BKM FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójánál jó kukásnak lenni, hiszen „Budapesten egy kukás a teljesítménytől függően akár 500 ezer forintos bruttó fizetést is hazavihet havonta".EZ AZONBAN MÁR CSAK AZ UTOLSÓ CSEPP VOLT A POHÁRBAN, A DOLGOZÓK MOST A KORÁBBI MEG NEM HALLGATOTT KÉRÉSEIKET IS SZÁMONKÉRTÉK A BKM VEZETŐITŐL, AKIK IDŐKÖZBEN MEGJELENTEK A TELEPHELYEN.

 

A kukások havi fizetése nem haladja meg a nettó 220-250 ezer forintot, amihez semmiféle extra juttatás nem társul. A nehéz fizikai munkát végző kukások minden nap fél 5-kor kelnek, ha kell, esőben, hóban, fagyban dolgoznak, nem éppen tiszta körülmények között. Egyelőre nem született megállapodás a felek között. 

Arról pedig még nyár elején írtunk, hogy az FKF-nél annyira rossz volt már akkor a helyzet, hogy kukahiány ütötte fel a fejét. Elfogytak a 120 literes kommunális, és majdnem elfogytak a lakossági 120 literes, kék fedelű papírgyűjtő tartályok, ezért ismét hosszasan kell várakozniuk az új szerződőknek, illetve azoknak, akik típuscserét szerettek volna.

Karácsony Gergely és kedvenc cégvezére, Mártha Imre felelős a káoszért

Ők a felelősök a káoszért

Teljesen világos, hogy a helyzet kialakulásában a legfőbb felelős a Karácsony Gergely vezette főváros. A főpolgármester képtelen irányítani a közszolgáltatásokat. A másik fő felelőse a mostani helyzetnek Mártha Imre, aki sokkal többet foglalkozik luxusjachtjaival és több százmilliót érő autóival, mint a dolgozók helyzetével. 

Mártha Imre elképesztő luxusban él, miközben a fővárosi dolgozók nagyon keveset keresnek

FORRÁS: METROPOL

Mártha Imre egyik legjobb barátját, Gyenes Leventét, Gyömrő polgármesterét nemrégiben letartóztatták. Többször nyaraltak közösen. 

Gyenes Levente és Mártha Imre az ibizai luxusban

FORRÁS: KONTRA

A Budapesten tapasztalható káosszal ellentétben, ahogy arról már többször beszámoltunk, elképesztő mértékben növekszik Mártha Imre vagyona. Csak tavaly ötezer százalékkal nőtt cégének, a Lázár Houses Kft.-nek a nyeresége. 

ÉS EZ CSAK A JÉGHEGY CSÚCSA, HISZEN A GYURCSÁNY-KORSZAKBAN AZ MVM-VEZÉRKÉNT MEGALAPOZOTT VAGYONÁT ÉVRŐL ÉVRE NÖVELNI TUDJA, ÉS MA MÁR ELSŐSORBAN LUXUSNYARALÁSAIVAL, JACHTÚTJAIVAL, NAPI MÁSFÉL MILLIÓS SZÁLLODASZÁMLÁIVAL ÉS A BENTLEY-VEL KERÜL BE A HÍREKBE.

Az évek alatt sokmilliárdos vagyont halmozott fel, egyes szakértők 50-60 milliárd forintra becsülik az ingatlanvagyonát. Az elérhető cégiratok szerint legalább 30 nagy értékű ingatlan van az általa vezetett cég tulajdonában: több budapesti, nagyon értékes helyen fekvő lakás (többek között a 2 milliárdos svábhegyi villája), egy ugyancsak értékes veszprémi ingatlan, több tucat vidéki ingatlan, köztük nagy számban vidéki italboltok is szerepelnek a cég nevén.

Florida, az amerikai milliárdosok üdülőövezete – itt vett luxusingatlant Mártha Imre

FORRÁS: METROPOL

Állítólag egy részvénytársaság révén elsődlegesen tulajdonolja és irányítja az ugyancsak több milliárdot érő balatonalmádi kikötőt is, ahol rendszeresen kiköt egyedi tervezésű hajójával. Ezek után nem meglepő, hogy van egy - egyes számítások szerint - 300 millió forintot érő villája is.

Luxuséletmódjával szeret hencegni Mártha Imre

FORRÁS: METROPOL

Rekordbevétel a fővárosban

Fontos tudni, hogy Budapest van a legjobb költségvetési helyzetben az egész országban. A legújabb adatok szerint az idén mégis több iparűzési adó folyhat be a budapesti kasszába, mint a Covid előtti 2019-es csúcsévben.

Rekordbevétele lehet 2022-ben a fővárosnak

FORRÁS: ORIGO

A munkatársai által Gyurcsány-fiókának nevezett Mártha Imre a fővárosi közműholding vezetőjeként kudarcot kudarcra halmoz, legutóbb a hozzá tartozó Főtáv százezer forint feletti távhőszámlákat postázott ki csepeli lakosoknak. Miközben az általa irányított budapesti gigacég a szétesés határán van, Mártha folyamatosan luxuséletmódjával dicsekszik. A Gyurcsány-fióka jól láthatóan teljesen alkalmatlan a cégvezetésre, Karácsony mégsem meri leváltani Gyurcsány emberét. 

Egészen döbbenetes hibával kellett szembesülniük azoknak a csepeli lakosoknak, akiknek a minap a vártnál jóval magasabb összegű távhőszámla érkezett a postaládájukba. Két panelházban is több mint százezer forintot próbáltak behajtani az érintetteken.

A hibáért a Főtávot, a tulajdonosi jogok gyakorlóját, Karácsony Gergelyt, valamint a fővárosi közműcégvezért, Mártha Imrét terheli a felelősség. Miután Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kérdőre vonta Karácsony Gergelyt a súlyos mulasztásért, a baloldali főpolgármester úgymond előremenekült, és vasárnap este kirúgta - a lakásfenntartó szövetkezet egyik munkatársát. Azaz, keresett egy bűnbakot. 

 

Teljes szétcsúszásban

Mint ismert, a főpolgármester kezdeményezésére tavaly, öt cég összevonásával létrejött a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Technikailag ez úgy valósult meg, hogy a Budapesti Temetkezési Zrt., a közterület-fenntartó FKF, a kéményseprő Főkétüsz és a parkfenntartó Főkert beolvadt a távfűtésért felelős Főtávba, amelyet aztán átkereszteltek BKM Nonprofit Zrt.-vé. Ennél már csak az volt érdekesebb, hogy

KARÁCSONY AZT A MÁRTHA IMRÉT NEVEZTE KI A FŐVÁROSI GIGAVÁLLALAT VEZÉRIGAZGATÓJÁNAK, AKI A 2010 ELŐTTI GYURCSÁNY-KORSZAK EGYIK SZIMBOLIKUS SZEREPLŐJE VOLT.

Az új cégvezető a mai napig kiváló kapcsolatot ápol a volt kormányfővel, aki nemrég egy Facebook-posztban látványosan védelmébe vette szövetségesét. Kapcsolatuk annyira bizalmi, hogy Márthát munkatársai egyszerűen csak Gyurcsány-fiókának nevezik.

 

Azonban kevesebb mint egy évvel a BKM Nonprofit Zrt. indulása után már tisztán látszik, hogy az erős politikai hátszél önmagában még kevés a jó teljesítményhez.

MÁRTHA UGYANIS CÉGVEZETŐKÉNT KUDARCOT KUDARCRA HALMOZ, A HOZZÁ TARTOZÓ TERÜLETEKEN TELJES A SZÉTESÉS.

 

Mártha Imre Karácsony Gergely mellett ült egy budapesti egyeztetésenFORRÁS: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

A cikk elején említett csepeli botrányra is csak azért derült fény, mert feltűnő összeggel próbálták megrövidíteni az érintetteket. Vajon ha nem ennyivel csalnak, hanem csak kicsivel, akkor is kiderül-e a csalás? Vajon mennyi túlárazott számla lehet?

 

Nemcsak a Főtáv működik rendezetlenül, hanem a gigacég többi "egysége" is. Erre jó példa a múlt heti vihar, ami teljesen váratlanul érte a főváros vezetését, valamint Márthát és csapatát. A helyzet kezelése egyébként Mártha feladata lett volna, de a jelek szerint mással volt elfoglalva. Az biztos, hogy az átlagosnál valamivel több eső leküzdhetetlen akadályt jelentett a fővárosnak, a várost elárasztotta a víz. A csapadék nem folyt le a csatornákon, hanem állt az utakon, alaposan megnehezítve az autós közlekedést.

AZ FKF-nél annyira rossz a helyzet, hogy kukahiány ütötte fel a fejét. Elfogytak a 120 literes kommunális, és majdnem elfogytak a lakossági 120 literes, kék fedelű papírgyűjtő tartályok, ezért ismét hosszasan kell várakozniuk az új szerződőknek, illetve azoknak, akik típuscserét szerettek volna.

A munkamorál is rossz a Mártha irányítása alatt álló közműholdingnál, ami érthető, hiszen az ígéretek ellenére az összevonást követően tömegével rúgták ki a munkavállalókat. Sajtóhírek szerint több mint 500 dolgozótól szabadultak meg a BKM Nonprofit Zrt.-ben. Csak a Főkétüsznél több száz embert rúgtak ki, de az FKF-nél is durva leépítésekről és megfélemlítésektől kellett tartani. A legnagyobb felháborodást az az eset okozta, amikor egy kétgyermekes családapát küldtek el karácsony előtt. De szintén nagy port vert fel, hogy egy háromgyermekes anyát megalázóan, nevét nyilvánosságra hozva tettek ki a vállalatból. Úgy tudjuk, azóta is feszült a helyzet, sokan tartanak a kirúgástól. 

Számolja a pénzét

Különösen visszás, hogy ezzel párhuzamosan elképesztő mértékben növekszik Mártha vagyona. Csak tavaly ötezer százalékkal nőtt cégének, a Lázár Houses Kft.-nek a nyeresége. 

ÉS EZ CSAK A JÉGHEGY CSÚCSA, HISZEN A GYURCSÁNY-KORSZAKBAN AZ MVM-VEZÉRKÉNT MEGALAPOZOTT VAGYONÁT ÉVRŐL ÉVRE NÖVELNI TUDJA, ÉS MA MÁR ELSŐSORBAN LUXUSNYARALÁSAIVAL, JACHTÚTJAIVAL, NAPI MÁSFÉL MILLIÓS SZÁLLODASZÁMLÁIVAL ÉS A BENTLEY-VEL KERÜL BE A HÍREKBE.

A Gyurcsány-fióka munka közben?FORRÁS: ORIGO

 

Az évek alatt sokmilliárdos vagyont halmozott fel, egyes szakértők 50-60 milliárd forintra becsülik az ingatlanvagyonát. Az elérhető cégiratok szerint legalább 30 nagy értékű ingatlan van az általa vezetett cég tulajdonában: több budapesti, nagyon értékes helyen fekvő lakás (többek között a 2 milliárdos svábhegyi villája), egy ugyancsak értékes veszprémi ingatlan, több tucat vidéki ingatlan, köztük nagy számban vidéki italboltok is szerepelnek a cég nevén.

Állítólag egy részvénytársaság révén elsődlegesen tulajdonolja és irányítja az ugyancsak több milliárdot érő balatonalmádi kikötőt is, ahol rendszeresen kiköt egyedi tervezésű hajójával. Ezek után nem meglepő, hogy van egy - egyes számítások szerint - 300 millió forintot érő villája is.

Bebiztosított hely

Politikailag kezd erősen kellemetlen lenni Mártha személye, ugyanakkor nincs jele annak, hogy Karácsony bármit csinálna.

Pedig indokolt lenne, hiszen előbb-utóbb könnyen ráéghet az ügy. Mint ismert, a főpolgármester dönt a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő vállalatok vezetőiről. Így felmerül a kérdés:

VAJON MIÉRT NEM VÁLTJA LE A GAZDAGSÁGÁVAL HIVALKODÓ, A MUNKÁJÁT LÁTVÁNYOSAN KERÜLŐ, A VÁROSVEZETÉSRE ROSSZ FÉNYT VETŐ MÁRTHÁT?   

Nyilvánvalóan azért, mert Karácsony semmiben sem dönt egyedül, már csak azért sem, mert komolyabb párttámogatás nélkül nincs súlya a Fővárosi Közgyűlésben. Így folyamatos egyeztetésekre kényszerül a koalíciós partnereivel, és ahogy saját maga is elismerte, rendszeresen kér tanácsot Gyurcsány Ferenctől. Így Márthát sem válthatja le, hiszen Gyurcsány embere.

Jól látszik tehát, hogy a tiltakozó dolgozók helyzetét lehetne rendezni, mert megvan hozzá az elegendő forrás. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!