POLITIK

Szerző Ripost

2 hónapja

Orbán Viktor: „egész Európa választ vár Brüsszeltől”

Kemény bejegyzés olvasható a miniszterelnök közösségi oldalán.

Elképesztő számadatok is szerepelnek Orbán Viktor keddi Facebook-bejegyzésében, mely nem csak a hibás brüsszeli szankciókra mutat rá, mellyel, szavaival élve „Európa lábon lőtte önmagát”, de kimondja: „egész Európa választ vár Brüsszeltől arra a kérdésre, hogy meddig fogjuk ezt csinálni”. Mutatjuk a kormányfő teljes bejegyzését.

VON DER LEYEN, Ursula; ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

„A bevezetett szankciók Európának is óriási károkat okoznak. Sőt, a háború óta, tehát fél év alatt Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert a megemelt energiaexportból. Ez fél év alatt több mint Oroszország 2021-es teljes éves exportbevétele. Ráadásul ennek a pénznek a felét, 85 milliárd eurót az Európai Unió országai fizették ki. Nyugodtan kimondhatjuk: a szankciók következtében az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig nem esett térdre. Ez a fegyver visszafelé sült el, a szankciókkal Európa lábon lőtte önmagát.”

Majd így folytatja: 
Brüsszelben, júniusban a bürokraták azt is ígérték, hogy a szankciók elhozzák a háború végét. A háború végét ma sem látjuk, az energiaszámlák pedig az egekbe szöktek. A szankciós energiaárakat az európai vállalkozások nem, vagy csak nagy nehezen tudják kigazdálkodni. Választ várunk, egész Európa választ vár Brüsszeltől arra a kérdésre, hogy meddig fogjuk ezt csinálni. Ha ez így megy tovább, egész Európa belegebed. Ideje erről őszintén beszélni amerikai barátainkkal is. Addig, amíg nem késő.”
 A fentieknek máris látható következményei vannak – derül ki Orbán Viktor bejegyzésének utolsó bekezdéséből.

„Európában egyre több a dühös ember. Mi tagadás, mi is azok vagyunk. A brüsszeli bürokratáknak meg kell érteniük, hogy nem lehet egész nemzetgazdaságok és emberek millióinak sorsával hazardírozni. Ez felelőtlenség! A magas energiaszámlákra pedig azt válaszolni, hogy küldjük őket Moszkvába, bántó és sértő nyegleség. Nem csoda, ha a feldühödött és magukat becsapva érző emberek egymás után váltják le a szankciókat támogató országok kormányait.”

– zárta szavait a miniszterelnök.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!