Orbán Viktor: Nem akarjuk hogy más döntsön a magyar fiatalok katonai szerepéről, sorsáról

POLITIK
Létrehozva: 2022.09.29.
Módosítva: 2022.09.29.

Kiválóak Horvátország és Magyarország katonai kapcsolatai

Ezt nyilatkozta Szalay-Bobrovnicky Kristóf honvédelmi miniszter.

Kiválóak Horvátország és Magyarország katonai kapcsolatai - mondta a honvédelmi miniszter, miután megbeszélést folytatott Horvátország védelmi miniszterével csütörtökön Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: ennek a kapcsolatnak az egyik legfontosabb eleme a székesfehérvári székhelyű Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C), amelyet Horvátország és Magyarország közösen hozott létre 2020-ban, és amelyhez tavaly Szlovákia keretnemzetként csatlakozott. A régió három vezető országa a NATO itteni katonai irányításának záloga, működtetője. Mi ismerjük a legjobban a régiónkat, ezen a három nemzeten keresztül tudja a NATO a katonai érdekeit és védelmi műveleteit irányítani - mondta.  

A miniszter szólt arról is, természetes, hogy a horvát az első külföldi védelmi miniszter, akit kinevezése óta fogad, hiszen 30 évesek a diplomáciai kapcsolatok, de a közös történelem, kultúra ennél hosszabb időre nyúlik vissza, és az aktuális kapcsolatok is indokolják ezt. Magyarország mindig elkötelezett volt Horvátország mellett - jelentette ki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, a horvát védelmi miniszterrel áttekintették az ukrajnai háború körülményeit. Felidézte, a háború kitörését követően - a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében - Magyarországon is felállt egy harccsoportot, amelyben 80 horvát katona szolgál, ebből 60-an jelen vannak Várpalotán a Brave Warrior 2022 hadgyakorlaton, amelynek bemutatóját a két miniszter csütörtökön megtekinti.

Tárgyaltak a nyugat-balkáni biztonsági helyzetről is: a koszovói térségben a KFOR magyar parancsnoksággal működik, és mindkét ország a Nyugat-Balkán biztonságának zálogaként tekint az Európai Unió ALTHEA E műveletére, amely szintén magyar részvétellel működik. A miniszterek egyetértettek abban is, hogy az illegális migráció egyre inkább veszélyezteti Európa biztonságát.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte, Magyarország 2017-ben történetének egyik legnagyobb haderőfejlesztési programjába kezdett, amelyet a globális gazdasági válság ellenére folytat. Megjegyezte, kifejezetten hangsúlyt fektetnek a magyar védelmi ipar fejlesztésére. A horvát védelmi ipar is fejlett és fejlődik, és megvizsgáltuk a lehetőségét, hogy a két ország egymásra támaszkodva hogyan tudja folytatni a fejlesztéseket - mondta. Hangsúlyozta: a haderőfejlesztés a béke záloga, mert a békéhez erő kell. 

Mario Banozic, Horvátország védelmi minisztere kiemelte: Magyarország és Horvátország mint szomszédos országok, EU-tagok és felelős NATO-szövetségesek, nagyon sok közös kihívásban és érdekszférában osztoznak. 

Kétoldalú kapcsolatunk nagyon fontos része a védelmi együttműködés - tette hozzá. Elmondta: a megbeszélésen véleményt cseréltek az aktuális témákról, mindenekelőtt a jelenlegi biztonsági helyzet összetettségéről, az Ukrajnára irányuló orosz agresszióról és az ehhez kapcsolódó következményekről, az európai biztonságra gyakorolt hatásukról és a globális biztonsági helyzetről. Emlékeztetett rá: válaszul az Európában kialakult biztonsági kihívásokra és a megromlott biztonsági helyzetre, a NATO tagállamok elhatározták, hogy megerősítik a válaszlépések álláspontját és a kollektív védekezés lehetőségeit. Kiemelte a négy új többnemzeti harcoló alakulat megalakulását, amelyekből az egyik Magyarország területén állomásozik, és amelyben a Horvát Köztársaság fegyveres erőinek tagjai is feladatokat látnak el. Mario Banozic jelezte: találkozni fog a horvát kontingens 60 tagjával, és találkozik a Horvát Köztársaság fegyveres erőinek azzal a húsz katonájával is, akik részt vesznek a székesfehérvári többnemzeti hadosztály-parancsnokság munkájában. 

Közös fellépésünk ebben a két NATO-kezdeményezésben igazolja közös elkötelezettségünket a kollektív védelem megerősítésében és a szövetségi feladatokban - jelentette ki. A miniszter elmondta, tárgyaltak az együttműködésről és közös erőfeszítéseinkről az EU-s kezdeményezések kapcsán, így a Stratégia iránytűről, a PESCO projektről és az Európai védelmi alapról. Kiemeltük az EU-NATO kapcsolatok további erősítését és szükségességét, valamint az Európai Unió részvételét azokban a folyamatokban, amelyek hozzájárulnak a régió stabilitásának megtartásához - fogalmazott. A horvát védelmi miniszter hangsúlyozta: a kétoldalú védelmi együttműködés számos területen sikeres. Külön hangsúlyt kapott a légierő, a szárazföldi erők és a speciális erők közös kiképzése és együttműködésük a speciális erők regionális parancsnokságának keretein belül - mondta.

 

origo.hu

Fontos hír érkezett Hosszú Katinkáról a párizsi olimpia előtt

ripost.hu

Óráink vannak hátra: a fél országra kiadták a riasztást, brutális, ami közelít

borsonline.hu

Dúl a szerelem? Szoboszlairól és Borkáról már videók is előkerültek

mandiner.hu

Meglepő részlet került elő Magyar Péter múltjából, és nemigen passzol az eddig általa mutatott képbe

metropol.hu

Ez még a tudósokat is zavarba hozta: különleges dolog jelent meg az égen – Videó

hirtv.hu

Miklósa Erika kritikájára gőgös választ adott Rost Andrea + videó

ripost.hu

Ellepték a kerted a csigák? Így inthetsz búcsút nekik nyomban

travelo.hu

Tudod mi a közös Erdélyben és ebben a görög szigetben?

ripost.hu

Hoppá: több százezer forint borravalót adott T. Danny egy felszolgálónak - videó

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

ripost.hu

Hoppá: Világsztár jelent meg egy magyar cipőboltban, ezt a lábbelit vitte haza

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Vajon Manfred Weber elküldené a gyerekeit katonának?

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter a Fideszben egy potyautas volt!

POLITIK

Orbán Viktor: Nem akarjuk hogy más döntsön a magyar fiatalok katonai szerepéről, sorsáról

POLITIK

Minden idők legnagyobb békemenete szerveződik

POLITIK

Le Pen a konzervatív európai erők egységét szorgalmazza