Létrehozva: 2022.09.05.
Módosítva: 2022.09.05.

Elképesztően megdrágult a parkolás Budapesten

Karácsonyék újabb bosszúja az autósokon?

Hétfőtől drágult a parkolás Budapesten és a zónákat is átalakították. A főváros belső kerületeiben 600 forintot kell fizetni óránként, reggel nyolctól egészen este 10-ig. Karácsony Gergely főpolgármester szerint egyre több kiadása van az önkormányzatnak, amit a parkolási díjakból kívánnak kompenzálni.

Felháborította és megdöbbentette a fővárosi autósokat Karácsony Gergelyék legújabb döntése, amelynek értelmében hétfőtől átalakul a főváros parkolási rendje.

Az új rendszerben négy parkolási zónára osztották fel Budapestet.

A belvárost magában foglaló „A” zónában például egységesen 600 forintba kerül majd egy óra parkolás, és este 10-ig kell fizetni. A „B” zónában 450 forintot kell fizetni, reggel nyolc és este nyolc között; a „C” zónában 300 forint, a „D”-ben pedig 200 forint a parkolási díj óránként.

De nem csak az áremelkedés fájhat majd az autósoknak. Sok helyen ugyanis a fizetős időszak végét este 8-ról este 10 órára tolták ki. Emellett pedig – a D-zóna kivételével – időkorlátozást is bevezettek. Vagyis hétfőtől egyhuzamban csak 3 órát lehet parkolni az „A”, a „B” és a „C” zónában.

„A megélhetési válságot nem tetézzük tovább azzal, hogy a budapestiek számára újabb terheket rakunk” – Karácsony Gergely mondta a fővárosi közgyűlés legutóbbi ülésén.

A parkolási díjak megemelését és a zónák kitolását viszont már azzal indokolta meg, hogy a fővárosnak óriási kiadásai keletkeztek, amit valamiből elő kell teremteni.

„Karácsony Gergely csak a tanácsadóira 400 millió forintot költ egy évben”

– emlékeztetett Deák Dániel.

A XXI. Század intézet vezető elemzője kiemelte, hogy nagyjából 50 tanácsadója van a főpolgármesternek. Deák Dániel azt is mondta: szerinte nem a parkolási díjak megemelése lenne az egyetlen eszköz arra, hogy több bevételhez jusson a főváros.

„Egyik nap arról beszél Karácsony Gergely, hogy nem akarja a megélhetési költségeit növelni a budapestieknek, majd nem sokkal később döntést hoznak arról, hogy jelentős mértékben megnövelik a parkolási díjakat” – mondta az elemző.

Deák Dániel kifejtette: Karácsony Gergely azokat sújtja most többletelvonással, akik az autójukkal munkába járnak, vagy a családtagjaikat fuvarozzák.

Karácsony Gergely a választási kampányban a közlekedés újraszervezését, és felszabaduló zöldterületeket ígért a budapestieknek. De ehelyett káosz uralkodik Budapesten – erről a Fidesz fővárosi frakcióvezetője beszélt korábban az M1-nek.

Winterlmantel Zsolt úgy fogalmazott: a Karácsony Gergely vezette főváros ismét az autósokat bünteti a budapesti parkolás ürügyén.

Újra Budapest működésképtelenségével riogatnak Karácsonyék; Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint bizonytalan, hogy az év végéig lesz-e elegendő anyagi forrása a fővárosnak. Nem ez az első eset, hogy a város vezetése azt állítja, Budapest hamarosan csődbe megy.

Nem biztos, hogy a főváros kihúzza az év végéig – jelentette ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a minap egy háttérbeszélgetésen. Mint fogalmazott: nem tudja, hogy Budapestnek sikerül-e a rendelkezésére álló forrásokból végigcsinálnia az évet.

A főpolgármester-helyettes költségnövekedésről számolt be, amelynek két fő oka a megemelkedett kamatkiadás és a közvilágítás árának növekedése. Szerinte három dologtól függ a csődhelyzettől való megmenekülés: az első a beruházási hitelkérelem, a második az energiaköltséggel összefüggő támogatás, a harmadik pedig az éves közösségi közlekedés támogatásának normatívája. Utóbbi kettő esetében összesen 26 milliárd forint összegű támogatásért folyamodtak a kormányhoz – jegyezte meg.

Kifejtette, ha Budapest túllépi a folyószámlahitel-keretet, három út áll a Városháza előtt: megfelelhetnek a gazdasági stabilitási törvénynek, ami „csoda” lenne, vagy törvényt sértve folyószámlahitellel, de likviden zárnak, esetleg technikai csődben fejezik be az évet. Emellett „közgazdasági szempontból butaságnak” nevezte a Karácsony Gergely által bejelentett rezsitámogatást, amit csak a társadalompolitikai szempont miatt hajtanak végre.

Karácsony Gergely fõpolgármester (MTI/Illyés Tibor)

A Magyar Nemzet szerint nem ez az első eset, hogy Karácsonyék csőddel riogatnak, és erre hivatkozva próbál pénzt szerezni a kabinettől a főváros számára. Múlt év végén a rekordszintű iparűzésiadó-bevételeknek és a kormány járulékcsökkentésének köszönhetően a főváros a BKV-nál 15 százalékos béremelést hajtott végre. Ilyen mértékben utoljára öt évvel ezelőtt, Tarlós István főpolgármesterségének idején növekedtek a bérek.

A főváros vezetése már 2021 elején megkongatta a vészharangot egy lehetséges csődhelyzet miatt. Kiss Ambrus akkor arról nyilatkozott, hogy kíméletlen és hatékony a kormányzati prés, mert a dolgok akkori állása szerint Budapesten 2021 végére nem lesz miből fizetni a béreket, leállnak a közszolgáltatások, intézményeket kell bezárni. Múlt év novemberének utolsó hetében pedig a főpolgármester-helyettes azt állította: a BKV már csak néhány napig „húzhatja ki a fővárostól kapott támogatásból és az eddig befolyt jegyárbevételből, de azután kiürül a közlekedési kassza”. Később pontosított, hogy mégsem áll majd le a BKV, hiszen az év végéig folyószámlahitelből finanszírozható a cég.

Ide tartozik, hogy a Magyar Államkincstár szerint a fővárosi önkormányzat 2020 végén 10,4 milliárd forintot tartott a kincstárnál. Ezenfelül kereskedelmi bankoknál vezetett számlán további 36,7 milliárd forintja volt a helyhatóságnak, állampapírban pedig újabb 74,8 milliárd forint, ami mindösszesen 122 milliárd forintot jelentett. A kincstár adataiból egyébként kiderült, hogy a nagyvárosokat és a budapesti kerületeket is figyelembe véve 2020 végén a fővárosnak volt a legtöbb pénze.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra