Létrehozva: 2022.09.09.
Módosítva: 2022.09.09.

Elf Bar: Bevizsgálták az egészségkárosító hatását, durva az eredmény

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar - az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálatai szerint, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ is megerősít.

 

 A tanévkezdéssel a leginkább veszélyeztetett korosztálynál a különféle ízesítésekkel rendelhető Elf Bar népszerűségének növekedése, használatának további terjedése várható. A kellemes ízhatás és az a tény, hogy az e-cigiknek a hagyományos cigarettával szemben nincsen árulkodó szaga, háromszorosára növeli a hajlandóságot a termék kipróbálására. Ezért kiemelten fontos, hogy a szülők és a pedagógusok felismerjék a terméket, és annak kockázatairól beszélgessenek a gyermekekkel.

 

Yellow,Disposable,Electronic,Cigarette,In,A,Woman's,Hand.,Modern,Online
Fotó: Shutterstock

Könnyebben alakul ki nikotinfüggőség az Elf Bar használatával

Ezek az aromaanyagokkal kombinált, nikotin tartalmú készülékek nagyban hozzájárulhatnak a fiatalok nikotinfüggőségének kialakulásához és fenntartásához, illetve egyéb akut és krónikus egészségkárosító hatásokat okozhatnak. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kilenc féle Elf Bar  laboratóriumi vizsgálatát végezte el. Az eredmények azt mutatják, hogy bizonyos termékeknél a nikotinmennyiség magasabb, mint a csomagoláson feltüntetett 50 mg/ml illetve 20 mg/ml, de a legtöbb esetben meghaladja – nemritkán több mint 20 százalékkal – a hazai jogszabályok által lehetővé tett 20 mg/ml-t. Továbbá csekély mennyiségben ugyan, de nikotin még a nikotinmentesnek nevezett készülékekben is kimutatható. A termékekben azonosított további vegyületek többsége aromaanyag, ezek összetevői azonban nincsenek nevesítve a címkén.

 

Tilos forgalmazni!

Many,Different,Disposable,E-cigarettes,In,Hand,With,Delicious,Tastes
Fotó: Shutterstock

Az Elf Bar Magyarországon a legális ellátórendszeren belül nem kapható, aki más helyen, például interneten vásárol ilyen termékeket, az minden esetben illegális formát választ. A magyar nyelvű használati utasítás, fogyasztói tájékoztató hiánya is veszélyt jelent, a doboz tartalmának eredetisége pedig nem garantált. Mindezeken túl a működésükhöz szükséges elemek/akkumulátorok környezetszennyező veszélyes hulladéknak minősülnek.

Az OGYÉI a honlapján összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az e-cigarettákkal kapcsolatban. Az írásból kiderül, hogy miért született meg és hogyan működik az elektronikus cigaretta, mit tartalmaz az e-cigiben keletkező aeroszol, milyen egészségügyi kockázatai vannak – főként a fiatalokra nézve – a használatának illetve, hogy segíthet-e leszokni a hagyományos cigarettáról az e-cigi.

Veszélyes: Egyre több a nikotinmérgezéses eset!

Az OGYÉI NETA Programirodája pedig egy hónapig tartó rádió- illetve Spotify-kampányban tájékoztat az e-cigaretták, köztük az Elf Bar használatának veszélyeiről.

A Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatnak (ETTSZ) már tavaly számos nikotinmérgezéses és e-cigarettával összefüggésbe hozható mérgezéses esetet jelentettek, idén pedig olyan mérgezéses eset is előfordult, mely kifejezetten Elf Bar termékkel volt kapcsolatos és kórházi ellátást igényelt. A nikotinmérgezés leggyakoribb tünetei a hányinger és hányás, de fejfájás, szédülés, zavartság, szívritmuszavarok, vérnyomásemelkedés, étvágytalanság, fáradtságérzet is felléphet.

Mit lehet tenni, ha jön a rosszullét?

Rosszullét esetén forduljon azonnal orvoshoz, vagy ha bizonytalan, hívja a NNK-ban működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatot a +3680/201-199-es telefonszámon. Bővebb tájékoztatásért forduljon a 1812 hívószámon folyamatosan elérhető és díjmentesen hívható Egészségvonalhoz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Koholák Alexandra megtörten mesélt tönkrement házasságáról

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

travelo.hu

Két újabb szörnyű buszbaleset történt

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat