POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Varga Judit: Az Európai Unió a migráció következtében kettészakadt

Több százezer ember kelhet útra Magyarország és Európa irányába.

Szerző Ripost

Az afrikai élelmiszerválság miatt pedig azzal kell számolnunk, hogy több százezer ember kelhet útra Magyarország és Európa irányába a következő hetekben és hónapokban, tovább növelve ezzel a migrációs nyomást – írta Varga Judit közösségi oldalán.

Az igazságügyi miniszter bejegyzésében kiemelte, hogy az Európa előtt álló gazdasági kihívások miatt kevés szó esik a bevándorlásról, ugyanakkor a 2015-ös migrációs hullámhoz hasonló válság van kialakulóban a déli határon. Az afrikai élelmiszerválság miatt pedig azzal kell számolnunk, hogy több százezer ember kelhet útra Magyarország és Európa irányába a következő hetekben és hónapokban, tovább növelve ezzel a migrációs nyomást.

Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy továbbra is szorgosan végzik munkájukat azok a politikai érdekcsoportok, akik a mai napig azért dolgoznak, hogy bevándorló kontinenssé tegyék Európát.

Elmondása szerint az Európai Unió a migráció következtében kettészakadt. Azokban az országokban, ahol európai és Európán kívüli népek élnek együtt, végleg eltűnőben vannak azok az ismertetőjegyek, amelyek megkülönböztettek egy nemzetet egy államtól.

"Csak megerősített határvédelemmel tudjuk garantálni ezeréves kultúránk, hagyományaink és értékeink fennmaradását” – hangsúlyozta Varga Judit.

Az illegális migránsok egyre erőszakosabb fellépése és a baloldali NGO-k szüntelen ténykedése miatt a kormány a déli határ megerősítése mellett döntött, hogy továbbra is meg kell védeni a magyar emberek biztonságát. Ennek érdekében első lépésként határvadász egységeket állítanak fel, akiknek kifejezetten a határvédelem és az illegális migráció elleni védekezés a lesz a feladata.

„Egyszer már kioktattak minket Nyugatról a kerítéssel kapcsolatban és lám-lám, végül nekünk lett igazunk. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy számos európai ország elismerően beszéljen a magyar határzárról, sőt követendő példának tartsa azt. A mi célunk egyszerű és világos: megőrizni Magyarország biztonságát és hosszú történelmi múltra visszatekintő kulturális önazonosságát” – zárta bejegyzését az igazságügyi miniszter.

A rendőrök 425 határsértőt tartóztattak fel vasárnap reggel hat és délután hat óra között, és 44 embert megakadályoztak abban, hogy illegálisan belépjen Magyarországra – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon.

Bács-Kiskun megyében tizenöt esetben összesen 112 határsértőt tartóztattak fel Kelebián, Bácsbokodon, Csikérián, Kisszálláson és Kecskeméten. Csongrád-Csanád megyében a járőrök tíz esetben összesen 260 határsértőt állítottak meg Ásotthalom, Mórahalom, Szeged és Szatymaz közigazgatási területén. 

Baranya megyében Mohácsnál három, Vas megyében Szombathelyen kilenc, Pest megyében Újhartyán külterületén 36, míg Budapesten a XXIII. kerületben öt határsértőt tartóztattak fel.

Az illegális migránsok ellenőrzésük során palesztin, algériai, szír, iraki, szomáliai, marokkói, tunéziai, afgán, indiai, pakisztáni, illetve török állampolgárnak vallották magukat, de sem a személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért a rendőrök visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.


Az elmúlt 12 órában Bács-Kiskun megyében négy esetben a rendőrök összesen 44 embert akadályoztak meg abban, hogy Magyarországra illegálisan belépjen. Három esetben, három ember ellen embercsempészés miatt büntetőeljárás is indult.

Reggel az M5-ös autópályán Újhartyánnál ellenőriztek egy magyar kisteherautót, amelyben 36, magát szírnek valló migráns ült. A sofőr a járművel megállt, kiszállt, és elszaladt a helyszínről, őt a rendőrség keresi.

A Bács-Kiskun megyei Kisszállás külterületén délután állítottak meg egy ukrán férfi által vezetett, magyar rendszámú személygépkocsit, amelyben négy, magát szírnek, afgánnak, illetve szomáliainak valló férfi is utazott. 

Nem sokkal később Kecskemétnél az M5-ös autópályán a rendőrök egy lengyel kisteherautót ellenőriztek, amelyet egy ukrán férfi vezetett, a raktérben 33, magát pakisztáni, afgán, illetve szomáliai állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Megkezdődtek a határvadásznak jelentkezők alkalmassági vizsgálatai

Ütemezetten és soron kívül történnek a határvadásznak jelentkezők egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági szűrései – közölte honlapján a rendőrség. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt: naponta látnak a déli határhoz közeledő, fegyveres migránscsoportokat.

Zajlik a határvadászok toborzása, rövidesen megkezdődhet az első 2200 ember felvétele és kiképzése, így a határon jelenleg szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök visszatérhetnek majd alakulataikhoz – mondta el a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György hangsúlyozta, nagyon összetett és egyre veszélyesebb a magyar határőrizet helyzete, naponta látnak a déli határhoz közeledő, fegyveres migránscsoportokat.

A határ túloldalán előfordul fegyverhasználat is, harcolnak egy-egy határszakasz ellenőrzéséért, és ezeknek az összetűzéseknek nem egyszer sebesültjei, halottai vannak. Ezen a határszakaszon több mint 132 ezer határsértőt fogtak el idén, háromszor annyit, mint a múlt év azonos időszakában, és mintegy ezer embercsempészt, ez pedig a tavalyi kétszerese – fejtette ki a szakember.

Eközben az ukrán határon is nagy a nyomás, már összesen több mint 865 ezren, naponta átlagosan több mint tízezren menekültek a háború elől Magyarországra. Ez nehéz, tartós és költséges feladat a magyar katonai, rendvédelmi, önkormányzati és karitatív szervezetek számára – folytatta Bakondi. Kitért arra is, hogy a közeljövőben osztrák–magyar–szerb, migrációs célú, háromoldalú tanácskozás lesz a határvédelem erősítése és fegyveres bűnözői csoportok hatékonyabb felszámolása érdekében. Ausztria 2015 óta segíti Magyarországot az illegális migráció feltartóztatásában.

Az EU tagállamainak szemléletmódja változott a migrációval kapcsolatban 2015 óta, azonban az EU vezetése, a brüsszeli apparátus a migráció legalizálásáról beszél; nemcsak a gazdasági élet irányításában, a háborús szankciós politikában hoz hibás döntéseket, de hét éve nem vonja le azokat a megfelelő következtetéseket a tömeges, illegális migrációból, amelyek az európai emberek biztonsága szempontjából kulcsfontosságúak lennének – magyarázta a főtanácsadó.

A Police.hu arról tájékoztatott: s​zerte az országban érkeznek a jelentkezések a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezredébe, és valamennyi megyében elkezdődtek a pályázók egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatai. Emlékeztettek: országos toborzási koordinációs központot állítottak fel, valamint a Készenléti Rendőrségen belül működő Központi Határvadász Toborzó Iroda mellett a határvadász századok objektumaiban öt helyszínen – Kiskunhalason, Szegeden, Orosházán, Debrecenben és Nyírbátorban – toborzóirodákat hoztak létre.

Az első jelentkezők alkalmassági vizsgálatai már el is kezdődtek. Akiket a Készenléti Rendőrség regisztrált, és akik valamennyi szükséges dokumentumot csatolták a jelentkezésükhez, azoknak már megindultak a megyékben az egészségügyi, a pszichológiai és a fizikai alkalmassági szűrései. Ahogy érkeznek be a további pályázatok, ütemezetten és soron kívül történnek a vizsgálatok. A felvétel minél gördülékenyebb és hatékonyabb lebonyolítása érdekében a szerződéses határvadásznak jelentkezőkkel a toborzók folyamatosan tartják a kapcsolatot, és várják a további pályázókat.

Húsz migráns megsérült, amikor az őket szállító teherautót vezető embercsempész árokba hajtott a 4-es főúton Üllő térségében vasárnap - közölte a Pest megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

A magukat indiai, afgán, illetve pakisztáni állampolgárnak valló külföldieket kórházba vitték. Öten könnyebben sérültek meg, a többiek sérülései súlyosak - írták a police.hu-n.

A teherautó 49 éves budapesti sofőrjét elfogták, ellene embercsempészés gyanúja miatt indítottak eljárást - tették hozzá.

A balesetről azt írták: gyorshajtás miatt Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva akarta elkerülni az intézkedést. Nekiment egy rendőrautónak is, végül árokba csapódott.

A teherautó sofőrje Pilis térségében elvesztette uralmát a jármű felett és az útpadkára sodródva megállt. Amikor azonban a rendőrök közelebb értek, gázt adott és az egyik szolgálati autónak nekiütközve ismét menekülőre fogta.

Ezt követően a 4-es főúton nagy sebességgel haladt a főváros felé, amikor a 29-es kilométernél, egy körforgalomból kihajtva újra elvesztette uralmát a jármű felett és az árokba csapódott.

A teherautó vezetője könnyebben sérült meg - ismertette a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.
 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!