POLITIK

Szerző Ripost

7 hónapja

Vakarózik a baloldal Orbán Viktor amerikai meghívása miatt

Tudatosan magyarázták félre a beszédét.

Szerző Ripost

Tudatosan magyarázták félre a baloldali médiumok és politikusok Orbán Viktor tusványosi beszédét – jelentette ki  Kiszelly Zoltán politológus, aki arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc miért is aktivizálta magát látványosan az elmúlt héten.

A kormány ellenfelei mindig keresik a fogást Orbán Viktoron, ezért forgatták ki a szavait – fogalmazott Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. A miniszterelnök nem először beszél arról, hogy Magyarország maradjon Magyarország, és nem csak nálunk, hanem a térségben élő népek sem fogadják el, hogy a kultúrájukat számukra idegen kultúrák szorítsák háttérbe azzal, hogy tartósan ideköltöznek teljesen eltérő, nem európai kultúrájú emberek. Ezt az első pillanatban is így értette, és a korábbi migrációkritikus kijelentésekhez, gondolkodáshoz is így illeszkedett a bedésznek ez a nagy vihart kavart része.

Az elemző szerint a balliberális sajtó számára a beszéd kiforgatására az adott apropót, hogy a miniszterelnök augusztus elején megy a CPAC-re, a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényére, ahol augusztus 4-én a texasi Dallasban megnyitóbeszédet mond.

„Talán a szavainak a kiforgatásával, botránnyá emelésével akarták megakadályozni az ő fellépését a rendezvényen, és abban bíztak, hogy az amerikai szervezők emiatt visszavonják a meghívást” – folytatta a gondolatmenetet Kiszelly Zoltán, akinek a megállapítását erősíti az a hír, amely szerint a Washington Post az elmúlt napokban azon háborgott, hogy a tusványosi beszéd ellenére Orbán műsoron marad a CPAC-en.

Az elemző úgy látja, hogy a miniszterelnök a bécsi sajtótájékoztatón mondott pontosításával egyértelművé tette, hogy a különböző, nem európai kultúrákra gondolt, ahogy Huntington a jelenleg is zajló küzdelmekről fogalmazott A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása című művében. Az amerikai belpolitikai küzdelem miatt indított támadást azonban Orbán Viktor a bécsi tisztázással leszerelte.

A beszéd gondolatainak a kiforgatása ugyanakkor azt a célt is szolgálta, hogy a folyamatosan lemaradásban lévő, az események után kullogó baloldal a közbeszéd irányítását megpróbálja átvenni. Gyurcsány Ferenc mindennek a „Készülünk!” kifejezéssel adott nyomatékot.

– Erre azért is szüksége van Gyurcsány Ferencnek, mert már nem egy tizenöt százalékos párt vezetője, hanem a legfrisseb felmérések szerint öt-hatszázaléknyi támogatottsága van – szögezte le a Századvég igazgatója. – A választási vereség óta nemcsak a DK, hanem a teljes baloldal támogatottsága nagyot csökkent. Ők azzal számolnak, hogy ősszel, a háborús infláció és a háború miatt elszabadult energiaárak egy elégedettlenségi hullámhoz vezetnek. Ennek, a reményeik szerint bekövetkező eseményeknek az élére szeretnének állni. Azt azonban már a kataváltozások ürügyén szervezett tüntetések során is láthattuk, hogy még az elégedetlenek sem kérnek a baloldali pártokból, kifejezetten elhatárolódtak a tiltakozásokon megjelenő baloldali politikusoktól.

Kiszelly Zoltán hangsúlyozta, hogy Gyurcsányék abban következetesek, hogy mindig magukat és a DK-t igyekeznek a baloldal vezetőjévé tenni, a készülődés hangsúlyozásával aktivitást akarnak mutatni.

– Ezzel egyébként a Jobbik-árvák begyűjtésére is kísérletet tesznek, akik Jakab Péter leváltása miatt csalódottak – folytatta a gondolatmenetet az elemző. – Azt tudjuk, hogy a Jobbik és a DK szavazói állnak legközelebb egymáshoz, így Gyurcsány Ferenc lehetőséget lát a megcsappant táborának a bővítésére, amelyre nagy szüksége van ahhoz, hogy továbbra is a baloldal legnagyobb pártja tudjon maradni. Ennek érdekében pedig országjárást, petíciót és tiltakozásokat akarnak szervezni.

Kiszelly Zoltán úgy látja, hogy a Momentum is ébredezik, ami azt mutatja, hogy a baloldalon egy DK–Momentum-cicaharc zajlik.

– A Mi Hazánk Mozgalom, amely legjobban profitál a jelenlegi helyzetből, mert nem baloldali, de ellenzéki párt – folytatta a politológus. – Egyes mérések szerint a DK-nál is erősebbek, azaz nem csupán a baloldali szervezetek között van verseny, hanem a legerősebb ellenzéki párt titulusáért is. Az viszont egyértelműen látszik, hogy a tüntetgetők nem kérnek az influencerpolitikusokból, így pedig a bukott baloldalnak nehéz lesz megszólítania az elégedetlenkedőket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton jelentette be, hogy változik a benzinárstop alá tartozók köre, és lényegében tegnap óta csak a magántulajdonosok vehetik igénybe.

– A változások okát is részletesen elmagyarázta a miniszter, hiszen ha két hónapra leáll a Mol százhalombattai olajfinomítója, akkor nyílvánvalóan kevesebb üzemanyag áll rendelkezésre, és emiatt kellett szűkíteni a hatósági áras kört – tette hozzá az elemző. – A lakosság ellátásának biztosítása érdekében kellett szűkíteni a kedvezményesen vásárlók körét, a cégek pedig érthetően könnyebben kigazdálkodják a magasabb üzemanyagárakat, mint a lakosság.

A magyar miniszterelnök érti a mai időket, és tudja, hogy mi kell a nyugati civilizáció megmentéséhez. 

Orbán Viktor az egyetlen vezető, aki olyannak látja a világot, amilyen, és akinek van bátorsága nyíltan kimondani – írja Rod Dreher, a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója, a The American Conservative-ban. 

Rod Dreher számára a miniszterelnök tusványosi beszédének legfontosabb része Orbán Viktor kulturális víziója volt. A beszéd elhangzása óta sok kritikát kapott kijelentésről – miszerint Orbán Viktor nem akarja, hogy Magyarország „vegyes fajú társadalom” legyen – hogy a beszéd kontextusát figyelembe véve ez olyasmire vonatkozott, amit a liberális Nyugat nem tud elképzelni: hogy népe megszűnhet létezni a hazájában. Dreher szerint soha sehol egyetlen nép sem üdvözölte ezt – kivéve a liberális nyugatiakat, akik annyira tele vannak öngyűlölettel, hogy a megadásukba és a megsemmisülésükbe beszélik bele magukat.

Egyértelműen nem a genetikáról, hanem a kultúráról beszélt – teszi hozzá. Dreher úgy fogalmaz, hogy a magyar miniszterelnök azt mondja, hogy ha Európa továbbra is engedi a tömeges migrációt az iszlám világból, akkor Európa 1500 éve fennálló vallása kiszorul, és vele együtt a kultúrája is. Nem a nem európai vallásokat vagy kultúrákat akarja lenézni, csak azt mondja, hogy ha meg akarjuk tartani, ami van, akkor nem lehet tömeges migráció.

Orbán Viktor továbbá tudja azt, amivel Nyugat-Európa vezetői szintén nem képesek szembenézni:

A Nyugat jövője jelenleg kétséges a nem nyugati, nem keresztény világból érkező tömeges migráció miatt, amely egy időben történik Nyugat-Európa lelki és erkölcsi összeomlásával. 

Dreher szerint ezért Orbán Viktor „thatcheri példakép” lehet egy feltörekvő „Ronald Reagannek”.

Ez nem jelent mást, mint hogy Orbán Viktor látnoki politikus, aki érti a jelenlegi időket, valamint azt, mi kell ahhoz, hogy nemzete – és civilizációnk – ne csak túléljen, hanem gyarapodjon is.

Rod Dreher amerikai konzervatív publicista

Rod Dreher amerikai konzervatív publicista

Fotó: MH/Purger Tamás

Dreher továbbá arra a következtetésre jut, hogy létfontosságú lenne, hogy az amerikaiak megértsék, mit képvisel országuk a világban, illetve hogy azok, akik normális dolgokban hisznek, mint a család, férfi és nő, a kereszténység vagy a nemzetek jelentősége, miért tekintenek az Egyesült Államokra egyre ellenségesebb jelenségként.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most benézhet Tóth Gabi és Krausz Gábor első saját otthonába - képek

origo.hu

Különös dologra vállalkozott a TV2 következő Nagy Ője

life.hu

"El fogunk válni, mert mindenkinek így lesz a legjobb" - Peller Anna és Lukács Miki házassága véget ért

magyarnemzet.hu

Jön a vihar, több megyére is kiadták a figyelmeztetést + videó

ripost.hu

Gáspár Bea elárulta, mi az az étel, ami nélkül náluk nincs húsvét

hirtv.hu

Erős földrengés rázta meg Pakisztánt és Afganisztánt

origo.hu

Még több pénzhez akar jutni képeivel Molnár Anikó

lakaskultura.hu

Így tudsz élettel megtölteni hatalmas, üres falfelületeket a lakásban

ripost.hu

"Azt mondta, minden rendben lesz, három nappal később meggyilkolták" - megtörten nyilatkozott a vízbe fojtott Csaba testvére

origo.hu

Ingyenes programdömping a Pesti Vigadóban(x)

life.hu

Sztárok, akik depresszióval küzdöttek(x)

ripost.hu

Halálos baleset: frontálisan ütközött a motoros egy autóval

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Áremelkedések? Brüsszelt teszi felelőssé a legtöbb magyar

POLITIK

Bevallotta a 13 éves tini: ő fojtotta meg 4 éves kistestvérét

POLITIK

Egyre erősebb a migránsellenes hangulat Németországban

POLITIK

A hír igaz: Varga Judit elválik a férjétől

POLITIK

A németek kétharmada ellenzi a vadászgépek szállítását Ukrajnának

POLITIK

Brüsszel kísérleti határvédelmi projektet indít. Feltalálják a magyar módszert?

POLITIK

Tovább folytatódnak a zavargások Párizsban

POLITIK

Már a kereskedőket hibáztatják a svédek