Létrehozva: 2022.08.01.
Módosítva: 2022.08.01.

Vakarózik a baloldal Orbán Viktor amerikai meghívása miatt

Tudatosan magyarázták félre a beszédét.

Szerző Ripost

Tudatosan magyarázták félre a baloldali médiumok és politikusok Orbán Viktor tusványosi beszédét – jelentette ki  Kiszelly Zoltán politológus, aki arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc miért is aktivizálta magát látványosan az elmúlt héten.

A kormány ellenfelei mindig keresik a fogást Orbán Viktoron, ezért forgatták ki a szavait – fogalmazott Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. A miniszterelnök nem először beszél arról, hogy Magyarország maradjon Magyarország, és nem csak nálunk, hanem a térségben élő népek sem fogadják el, hogy a kultúrájukat számukra idegen kultúrák szorítsák háttérbe azzal, hogy tartósan ideköltöznek teljesen eltérő, nem európai kultúrájú emberek. Ezt az első pillanatban is így értette, és a korábbi migrációkritikus kijelentésekhez, gondolkodáshoz is így illeszkedett a bedésznek ez a nagy vihart kavart része.

Az elemző szerint a balliberális sajtó számára a beszéd kiforgatására az adott apropót, hogy a miniszterelnök augusztus elején megy a CPAC-re, a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényére, ahol augusztus 4-én a texasi Dallasban megnyitóbeszédet mond.

„Talán a szavainak a kiforgatásával, botránnyá emelésével akarták megakadályozni az ő fellépését a rendezvényen, és abban bíztak, hogy az amerikai szervezők emiatt visszavonják a meghívást” – folytatta a gondolatmenetet Kiszelly Zoltán, akinek a megállapítását erősíti az a hír, amely szerint a Washington Post az elmúlt napokban azon háborgott, hogy a tusványosi beszéd ellenére Orbán műsoron marad a CPAC-en.

Az elemző úgy látja, hogy a miniszterelnök a bécsi sajtótájékoztatón mondott pontosításával egyértelművé tette, hogy a különböző, nem európai kultúrákra gondolt, ahogy Huntington a jelenleg is zajló küzdelmekről fogalmazott A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása című művében. Az amerikai belpolitikai küzdelem miatt indított támadást azonban Orbán Viktor a bécsi tisztázással leszerelte.

A beszéd gondolatainak a kiforgatása ugyanakkor azt a célt is szolgálta, hogy a folyamatosan lemaradásban lévő, az események után kullogó baloldal a közbeszéd irányítását megpróbálja átvenni. Gyurcsány Ferenc mindennek a „Készülünk!” kifejezéssel adott nyomatékot.

– Erre azért is szüksége van Gyurcsány Ferencnek, mert már nem egy tizenöt százalékos párt vezetője, hanem a legfrisseb felmérések szerint öt-hatszázaléknyi támogatottsága van – szögezte le a Századvég igazgatója. – A választási vereség óta nemcsak a DK, hanem a teljes baloldal támogatottsága nagyot csökkent. Ők azzal számolnak, hogy ősszel, a háborús infláció és a háború miatt elszabadult energiaárak egy elégedettlenségi hullámhoz vezetnek. Ennek, a reményeik szerint bekövetkező eseményeknek az élére szeretnének állni. Azt azonban már a kataváltozások ürügyén szervezett tüntetések során is láthattuk, hogy még az elégedetlenek sem kérnek a baloldali pártokból, kifejezetten elhatárolódtak a tiltakozásokon megjelenő baloldali politikusoktól.

Kiszelly Zoltán hangsúlyozta, hogy Gyurcsányék abban következetesek, hogy mindig magukat és a DK-t igyekeznek a baloldal vezetőjévé tenni, a készülődés hangsúlyozásával aktivitást akarnak mutatni.

– Ezzel egyébként a Jobbik-árvák begyűjtésére is kísérletet tesznek, akik Jakab Péter leváltása miatt csalódottak – folytatta a gondolatmenetet az elemző. – Azt tudjuk, hogy a Jobbik és a DK szavazói állnak legközelebb egymáshoz, így Gyurcsány Ferenc lehetőséget lát a megcsappant táborának a bővítésére, amelyre nagy szüksége van ahhoz, hogy továbbra is a baloldal legnagyobb pártja tudjon maradni. Ennek érdekében pedig országjárást, petíciót és tiltakozásokat akarnak szervezni.

Kiszelly Zoltán úgy látja, hogy a Momentum is ébredezik, ami azt mutatja, hogy a baloldalon egy DK–Momentum-cicaharc zajlik.

– A Mi Hazánk Mozgalom, amely legjobban profitál a jelenlegi helyzetből, mert nem baloldali, de ellenzéki párt – folytatta a politológus. – Egyes mérések szerint a DK-nál is erősebbek, azaz nem csupán a baloldali szervezetek között van verseny, hanem a legerősebb ellenzéki párt titulusáért is. Az viszont egyértelműen látszik, hogy a tüntetgetők nem kérnek az influencerpolitikusokból, így pedig a bukott baloldalnak nehéz lesz megszólítania az elégedetlenkedőket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton jelentette be, hogy változik a benzinárstop alá tartozók köre, és lényegében tegnap óta csak a magántulajdonosok vehetik igénybe.

– A változások okát is részletesen elmagyarázta a miniszter, hiszen ha két hónapra leáll a Mol százhalombattai olajfinomítója, akkor nyílvánvalóan kevesebb üzemanyag áll rendelkezésre, és emiatt kellett szűkíteni a hatósági áras kört – tette hozzá az elemző. – A lakosság ellátásának biztosítása érdekében kellett szűkíteni a kedvezményesen vásárlók körét, a cégek pedig érthetően könnyebben kigazdálkodják a magasabb üzemanyagárakat, mint a lakosság.

A magyar miniszterelnök érti a mai időket, és tudja, hogy mi kell a nyugati civilizáció megmentéséhez. 

Orbán Viktor az egyetlen vezető, aki olyannak látja a világot, amilyen, és akinek van bátorsága nyíltan kimondani – írja Rod Dreher, a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója, a The American Conservative-ban. 

Rod Dreher számára a miniszterelnök tusványosi beszédének legfontosabb része Orbán Viktor kulturális víziója volt. A beszéd elhangzása óta sok kritikát kapott kijelentésről – miszerint Orbán Viktor nem akarja, hogy Magyarország „vegyes fajú társadalom” legyen – hogy a beszéd kontextusát figyelembe véve ez olyasmire vonatkozott, amit a liberális Nyugat nem tud elképzelni: hogy népe megszűnhet létezni a hazájában. Dreher szerint soha sehol egyetlen nép sem üdvözölte ezt – kivéve a liberális nyugatiakat, akik annyira tele vannak öngyűlölettel, hogy a megadásukba és a megsemmisülésükbe beszélik bele magukat.

Egyértelműen nem a genetikáról, hanem a kultúráról beszélt – teszi hozzá. Dreher úgy fogalmaz, hogy a magyar miniszterelnök azt mondja, hogy ha Európa továbbra is engedi a tömeges migrációt az iszlám világból, akkor Európa 1500 éve fennálló vallása kiszorul, és vele együtt a kultúrája is. Nem a nem európai vallásokat vagy kultúrákat akarja lenézni, csak azt mondja, hogy ha meg akarjuk tartani, ami van, akkor nem lehet tömeges migráció.

Orbán Viktor továbbá tudja azt, amivel Nyugat-Európa vezetői szintén nem képesek szembenézni:

A Nyugat jövője jelenleg kétséges a nem nyugati, nem keresztény világból érkező tömeges migráció miatt, amely egy időben történik Nyugat-Európa lelki és erkölcsi összeomlásával. 

Dreher szerint ezért Orbán Viktor „thatcheri példakép” lehet egy feltörekvő „Ronald Reagannek”.

Ez nem jelent mást, mint hogy Orbán Viktor látnoki politikus, aki érti a jelenlegi időket, valamint azt, mi kell ahhoz, hogy nemzete – és civilizációnk – ne csak túléljen, hanem gyarapodjon is.

Rod Dreher amerikai konzervatív publicista

Rod Dreher amerikai konzervatív publicista

Fotó: MH/Purger Tamás

Dreher továbbá arra a következtetésre jut, hogy létfontosságú lenne, hogy az amerikaiak megértsék, mit képvisel országuk a világban, illetve hogy azok, akik normális dolgokban hisznek, mint a család, férfi és nő, a kereszténység vagy a nemzetek jelentősége, miért tekintenek az Egyesült Államokra egyre ellenségesebb jelenségként.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchester United szerződést adott Jürgen Kloppnak

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

Házasság első látásra: egyetlen páros döntött az együtt maradás mellett

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

vg.hu

A cégek kényszerértékesítéséről kérdezte Svájc elnöke Orbán Viktort Budapesten

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen