Létrehozva: 2022.08.12.
Módosítva: 2022.08.12.

Trump megtagadta a válaszadást az ügyészségi meghallgatáson

Elképesztő politikai manőverek az USA-ban.

Szerző Ripost

Donald Trump volt amerikai elnök alkotmányos jogaira hivatkozva megtagadta a válaszadást szerdai ügyészségi meghallgatásán a család vállalkozásának üzleti gyakorlatára vonatkozó vizsgálat keretében – tudatta közleményében maga Trump.

A volt elnököt New York állam főügyésze idézte be. Letitia James közlése szerint vizsgálata azt állapította meg, hogy a Trump családi vállalkozás a hozzá tartozó ingatlanok értékének valóstól eltérő megállapításával jutott anyagi előnyhöz. Donald Trump a vizsgálatot politikailag motiváltnak nevezte, azzal támasztva alá, hogy a New York-i főügyész a Demokrata Párthoz tartozik.

Sajtójelentések szerint Donald Trump és jogi képviselői szerdán délelőtt érkeztek a New York-i főügyész hivatalához a manhattani Trump toronyházból. A volt elnök közleményben tudatta, hogy az alkotmányra hivatkozva megtagadta a válaszadást. Ahogy fogalmazott, „amikor az ember családja, vállalkozása, és minden ember a környezetében alaptalan, politikailag motivált boszorkányüldözés célpontjává válik, nincs más választása”.

Az Egyesült Államok alkotmányának ötödik módosítása kimondja, hogy senkit sem lehet kötelezni arra, hogy önmagára nézve terhelő vallomást tegyen.

Letitia James főügyész közlése szerint a polgári jog keretében tartott vizsgálata szerint a Trump Organization, amely hoteleket, golfpályákat és egyéb ingatlanokat kezel, felülértékelte azok eszközértékét a minél kedvezőbb bérleti díjak érdekében, miközben az adózáskor, (adókedvezmény érdekében) ugyanazon ingatlanokat alulértékelte. Donald Trump tagadja, hogy rosszhiszeműen járt volna el.

A meghallgatás után sem a főügyész szóvivője, sem Trump ügyvédje nem kommentálta a történteket.

A New York-i meghallgatás két nappal követte a Donald Trump floridai otthonában tartott FBI-házkutatást, ami a hírek szerint az elnöki hivatali idejéből származó minősített iratokra irányult, kedden pedig a washingtoni kerületi fellebbezési bíróság mondta ki, hogy a képviselőház demokrata vezetésű költségvetési bizottsága megkaphatja Trump 2015-2020 közötti adóbevallásait.

Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást – közölte Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.

A miniszter elmondta: dolgoznak azon, hogy nyilvánosságra hozzák a házkutatásra vonatkozó dokumentumokat, a házkutatási végzést és az arról szóló jegyzőkönyvet.

Az igazságügyi minisztérium nevében „a bírósági iratok fognak szólni” – fogalmazott.

Hozzátette: minisztériuma észlelte az igényt az iratok közzétételére, annak fényében is, hogy a volt elnök nyilvánosságra hozta a hatósági intézkedés tényét, valamint figyelembe vették a közérdeket is. Elmondta, hogy a titkosítás feloldására vonatkozó kérvény megérkezett az illetékes floridai körzeti bírósághoz.

Donald Trump floridai rezidenciáján, a Mar-a-Lago ingatlannál hétfőn délután bejelentés nélkül jelentek meg az FBI nyomozói, akik átkutatták az ingatlant, ahonnan – meg nem erősített – értesülések szerint tizenöt doboz irattal távoztak.

Meg nem nevezett hivatalos források arról számoltak be az amerikai sajtónak, hogy Donald Trump elnöki időszakából származó minősített dokumentumok felkutatására irányult az intézkedés.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói megszállták hétfő délután Donald Trump floridai rezidenciáját. A korábbi amerikai elnök a közösségi médiában elítélte a nyomozóiroda és az ügyészség túlkapását. Michael Caputo nyugat-virginiai képviselő a szovjet KGB-éhez hasonlította az FBI módszereit, mások pedig a jelenlegi elnök, Joe Biden fia, Hunter Biden elleni fellépés hiányára mutattak rá. A bejelentés nélküli razzia felháborodást váltott ki a republikánusok között, és folyamatosan ostorozzák a Biden-kormányt – számolt be a Fox News.

A hatóság emberei minősített iratokat kerestek, amelyeket a volt elnök hivatali idejének megszűnése után vihetett magával. Más értesülések a 2021 január 6-i eseményekkel kapcsolják össze a házkutatást. Az egybehangzó hírek szerint a házból 15 doboznyi irattal távoztak.

Ron DeSantis republikánus floridia kormányzó úgy fogalmazott:

„Trump floridai rezidenciája elleni razzia újabb eszkalációja a  szövetségi ügynökségek fegyverré tételének, a Biden rezsim ellenfeivel szemben, miközben olyan emberekkel, mint Hunter Biden – Joe Biden fia – kesztyűs kézzel bánnak”.

Michael Caputo a korábbi Trump adminisztráció tisztviselője a szovjet korszak oroszországi KGB-hez hasonlította az FBI-t, és kijelentette, az Egyesült Államok teljes körű „alkotmányos válságban” van. A Fox News Digital-nak adott interjúja során elmondta, Joe Biden a 2024-es választási veresége után vádemeléssel nézhet szembe – számolt be róla a Fox News.

„Amerika teljes körű alkotmányos válságban van. Az amerikai nép lassú, kúszó támadást szenvedett el”  – mondta Caputo. „Ezzel a Trump elnök otthona elleni militáns rajtaütéssel mi lettünk Oroszország. Az FBI a KGB. Ha valaki, én tudom. Láttam mindkettőt akcióban, és egyáltalán nem látok különbséget ”– tette hozzá.

Kevin McCarthy, a Képviselőház Republikánus Pártjának vezetője figyelmeztett Merrick Garlan igazságügyi minisztert, hogy a kongresszus republikánusai kiterjedt figyelmet kísérik munkáját.

 

Kristi Noem dél-dakotai kormányzó a közösségi média oldalán hétfő este közzé tett nyilatkozatában „Amerika-ellenesnek” nevezte Biden FBI akcióját.

„Az FBI rajtaütése Trump elnök otthonában az igazságügyi minisztérium példátlan politikai fegyverkezése. Már jelöltként, elnökként és most már volt elnökként is üldözték Trump elnököt. A büntető igazságszolgáltatási rendszer ilyen módon történő felhasználása Amerika-ellenes” – írta Noem.

 

A demokraták dícsérik az igazságügyi minisztériumot Trump „felelősségrevonásáért”.

Pramila Jayapal képviselőnő szerint az FBI az elszámoltathatóság érdekében dolgozik, és úgy fogalmazott, „Trumpnak börtönben lenne a helye”.

„Ez történik, ha megszegi a törvényt, megpróbál elcsalni egy választást, és halálos lázadást szít. Donald Trumpnak börtönben a helye. Örülök, hogy az FBI lépéseket tesz az elszámoltathatóság felé”

 

Donald Trump az akciót követően úgy fogalmazott, ilyesmi még soha nem történt az Egyesült Államok egyik elnökével sem. Ez a be nem jelentett razzia az otthonában nem volt helyénvaló, miután együttműködött és együtt is működik az illetékes kormányzati szervekkel.

„Ez ügyészi visszaélés, az igazságszolgáltatási rendszer fegyverré tétele és a radikális baloldali demokraták támadása, akik kétségbeesetten nem akarják, hogy 2024-ben induljak az elnökválasztáson, különösen a közelmúltbeli közvélemény-kutatások alapján, és akik hasonlóképpen mindent megtesznek, hogy megállítsák a republikánusokat és a konzervatívokat a közelgő félidős választásokon” – mondta a korábbi amerikai elnök.

Ro Khanna dél-kaliforniai képviselő az MSNBC adásában védekezőnek nevezte Trump nyilatkozatát, úgy fogalmazott, az FBI csak akkor megy be valahova, ha egy bíró aláírja a házkutatási parancsot. A képviselő szerint valószínűsíthető, hogy bizonyítékaik voltak egy esetleges bűncselekményről.

„Azt hiszem, ez bizalmat ad nekem, hogy az Igazságügyi Minisztérium valóban alaposan, objektíven és politikamentesen jár el ebben a kérdésben” – folytatta Khanna.

A kongresszusi republikánusok is bírálták a közösségi médiában az FBI példátlan rajtaütését

Jody Hice képviselő közösségi média oldalán tette fel a kulcskérdést:

„Mit tud az FBI Hunter Bidenről?”

– utalt a képviselő az amerikai elnök fiát körülvevő számos kétes ügyről.

Donald Trump közleményében példátlannak nevezte a bejelentés nélküli házkutatást, ami egyetlen korábbi elnökkel sem történt még meg. A hatóság fellépése nem volt „sem szükséges, sem helyénvaló”, ügyészségi túlkapás, és az igazságügyi rendszer fegyverként való felhasználása – írta a volt elnök.

Ez a radikális baloldali demokraták támadása, akik kétségbeesetten próbálják megakadályozni, hogy 2024-ben induljak az elnökválasztáson, különösen a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján, és akik hasonlóképpen mindent megtesznek, hogy megállítsák a republikánusokat és a konzervatívokat a közelgő félidős választásokon” – fogalmazott Trump.

Hozzátette, egy ilyen támadásra csak a megtört, harmadik világbeli országokban kerülhetne sor.

„Sajnos Amerika mostanra egy ilyen országgá vált, olyan szinten korrupt, amilyenre még nem volt példa”

A hatósági intézkedés idején Donald Trump nem tartózkodott a floridai épületegyüttesben, Mar-o-Lago-ban. A hírtelevíziók tudósításai szerint a házkutatásról szóló hírek kiszivárgása után a floridai ház közelében Trump-párti tüntetők jelentek meg.

Kristi Noem dél-dakotai kormányzó vezette a razziát bírálók végeláthatatlan sorát, „az Igazságügyi Minisztérium példátlan politikai fegyverré tételének” nevezte a razziát.

„Jelöltként, elnökként, és most már volt elnökként is Trumpot üldözik”

– fogalmazott Twitter-bejegyzésében.

A Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) kettős mérceként jellemezte a rajtaütést.

Az abszolút hatalom teljesen megront. Számtalanszor példa van arra, hogy a demokraták semmibe veszik a törvényt, és visszaélnek a hatalommal, anélkül, hogy jogorvoslattal élnének” – jelentette ki közleményében Ronna McDaniel, az RNC elnöke.

A demokraták folyamatosan fegyverként használják a bürokráciát a republikánusok ellen. Ez a rajtaütés felháborító. A hatalommal való visszaélésnek véget kell vetni, és ennek egyetlen módja, ha novemberben republikánusokat választunk” – tette hozzá.

– jelentette ki, azt állítva, hogy az FBI ügynökei feltörték a széfjét.

Névtelen forrásra hivatkozva a Fox News alátámasztotta a korábbi elnök állítását. Az informátor szerint az FBI-ügynökök egy „széftörőt” hoztak magukkal, melynek segítségével kinyitottak egy „viszonylag új” páncélszekrényt a helyszínen. A forrás az amerikai csatornának elmondta, hogy „semmi sem volt benne”.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Max Verstappen egy másik világsztárra cserélte a barátnőjét

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye