Létrehozva: 2022.08.13.

Továbbra is befektetésre ajánlják hazánkat

Így látják a nagy nemzetközi intézetek.

Szerző Ripost

A Standard & Poor’s (S&P) is felülvizsgálta és megerősítette Magyarország BBB besorolását.Az S&P elemzői pozitívan tesznek említést az elmúlt hónapok során hozott magyar költségvetési konszolidációs lépésekről és a kormány ez irányú elkötelezettségéről, mutat rá lapunkhoz eljuttatott közleményében a pénzügyminisztérium.

A Standard & Poor’s arra számít, hogy Magyarország erőfeszítései elegendőek ahhoz, hogy tovább csökkenjen a nettó államadósság 2025-ig. Emellett elismerően szól a 2010 és 2018 közötti stabil magyar adósságcsökkentési folyamatról, a devizakitettség jelentős enyhítéséről, illetve az adósságfinanszírozásban elért magyar eredményekről.

A szakértők szerint a magyar bankrendszer ellenállónak tűnik a romló környezettel szemben is. Magyarország versenyképességét a folyamatban lévő nemzetközi beruházások is igazolják. Az S&P felhívja a figyelmet, hogy ez a kedvező tendencia az európai gazdasági folyamatok rendeződésével tovább erősödhet, mutat rá a tárca.

A hitelminősítő Magyarországon 5,1 százalékos GDP-növekedésre számít 2022-ben. Úgy látja ugyanakkor, hogy az orosz–ukrán háború miatti energiaválság negatívan befolyásolhatja a növekedést. Emellett bizonytalansági tényezőként az S&P elemzői megemlítik az uniós források esetleges visszatartását azzal, hogy várakozásaik szerint a helyzet már az év vége előtt rendeződni fog.

Az S&P a kilátást ismét stabilra változtatja, ha az erőteljes gazdasági növekedés és ennek hatására a fő egyensúlyi mutatók javulása fennmarad, hangsúlyozza a pénzügyminisztérium.

A három nagy hitelminősítő közül legutóbb júliusban a Fitch Ratings vizsgálta Magyarország szuverén adósbesorolását, a háborús válság ellenére megerősítette hazánk stabil kilátás melletti befektetési besorolását. Az orosz–ukrán háború kitörését követően a hitelminősítők Csehország és Szlovákia esetében is stabilról negatívra rontották minősítésük kilátásait, főként a régiós energiapiaci bizonytalanságok miatt.

Változatlan stabil kilátással erősítette  meg még az év elején Magyarország "BBB" szintű, befektetési ajánlású államadós-osztályzatát a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

Londonban bejelentett döntés indoklása szerint a szuverén magyar besorolás stabil kilátása a Fitch azon várakozását tükrözi, hogy a koronavírus-járványból stabil ütemben kilábaló magyar gazdaság növekedése tartós lesz, és a költségvetési konszolidáció eredményeként a következő években stabilizálódik az államadósság-ráta is.

A Fitch Ratings közölte: a 2022-2023-as időszakban 4,4 százalékos - a növekedési potenciált meghaladó ütemű - éves átlagos reálnövekedést vár a magyar gazdaságban.

A magyar államadósság-kötelezettségek „BBB” besorolása az elemzés szerint azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság szerkezeti jelzőszámai erőteljesek a hasonló besorolású többi gazdasággal összehasonlítva. Az osztályzatot alátámasztja a beruházások táplálta stabil növekedés is - áll a Fitch londoni elemzésében.

Varga Mihály: A Fitch Ratings szerint sikeres volt  a magyar gazdaság újraindítása

A Fitch Ratings megerősítette Magyarország adósosztályzatát, a hitelminősítő szerint sikeres a magyar gazdaság újraindítása - írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.

A tárcavezető azt írta, jó hír: a Fitch Ratings stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat. A hitelminősítő jelentésében elismerően ír a magyar gazdaság teljesítményéről, erőteljes növekedést és javuló egyensúlyi mutatókat várnak a következő időszakban - jelezte.

Felidézte: a Moody's tavaly szeptemberben felminősítette Magyarországot, így az elmúlt évtized munkájával Magyarország eljutott oda, hogy még egy válság után is befektetésre ajánlja mindhárom nagy hitelminősítő. 

Ma már nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban” - fogalmazott Varga Mihály.

Fürjes Balázs: Elismerik a magyarokat

A világ tekintélyes és mértékadó, elemzéssel és hitelminősítéssel foglalkozó intézeteinek elismerése nagyon fontos. Ezek az eredmények a befektetők bizalmát erősítik országunk iránt.

Számunkra pedig a lehető legjobb hír: minden magyar ember munkájának az elismerése.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ötmillió forintot ért Vastag Csaba duettje - videó

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Putyinról

borsonline.hu

„Mokkát soha nem nézek, főleg hogyha benne vagy” – Megfagyott a levegő a TV2 stúdiójában, keményen beszóltak Istenes Lászlónak – Videó

magyarnemzet.hu

Pattanásig feszült a német–francia viszony Ukrajna miatt

ripost.hu

Lelepleződött egy titok Tóth Gabi új párjáról, Papp Máté Bencéről

mandiner.hu

Szinte azonnal megsemmisült több orosz T-90M harckocsi (VIDEÓ)

origo.hu

Erre költi a pornózásból szerzett vagyont Molnár Anikó

mindmegette.hu

Ez tényleg csak 20 perc? Rácz-Gyuricza Dóri villámcannoliját imádni fogjátok!

lapcentrum.hu

Fizessen elő most hatalmas kedvezménnyel a Mandinerre és wellness-utalványt is nyerhet!

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Mit gondolnak Trump újraválasztásáról a magyarok?

POLITIK

Újabb hitelminősítő díjazta Magyarországot

POLITIK

Tömeges nemi erőszakot hajtott végre a Hamász Izraelben

POLITIK

Moszkvában bekérették a német követet, egyre nagyobb a rakétabotrány