Létrehozva: 2022.08.17.

Tordai Bence továbbra is tagadja az engedély nélküli építkezést

Azt mondja, "nem ér a nevem"?

Szabálytalanul építkezett Tordai Bence, a Párbeszéd új társelnöke, az építési előírásokat kijátszva százötvenmilliós villát épített Budapest egyik legdrágább kerületében.

A Magyar Nemzet úgy tudja: a kormányhivatal megállapította, hogy a lakóépület jogszerűtlen és szakszerűtlen. A portál úgy fogalmazott:

a Párbeszéd új társelnökéről nemrég derült ki, hogy az építési előírásokat kijátszva 150 milliós villát épített Budapest egyik legdrágább kerületében.

Bár Tordai Bence azt állította, hogy minden engedélye megvolt a luxusvilla megépítéséhez, a Magyar Nemzet szerint a kormányhivatal megtagadta a hatósági bizonyítvány kiadását a házra és építésrendészeti eljárást indított.

Tordai Bence a kérdéses telekre vonatkozó szigorú előírások miatt nem kaphatott építési engedélyt, ezért dönthetett úgy, hogy megtéveszti a hatóságokat, és azt hazudja, hogy felújítja a birtok területén álló parasztházat – írta korábban a Metropol.

Azonban, amint az a Metropol írásából kiderült, a baloldali politikus a korábbi épületet teljes egészében lebontatta, és helyére egy vadonatúj 150 millió forint értékű luxusvillát épített.

Tordai villabotrányával akkor az Origo is foglalkozott, a hírportál cikke szerint Tordai csak felújíthatta volna a régi parasztházat, újat nem építhetett volna a helyére. Tordai próbál tagadni, de elkövetett egy nagy hibát: az új házat nem a régi helyére építette, így nehéz lesz megmagyaráznia, hogyan került arrébb – írták a cikkben.

A villabotrányt az ügyészség is vizsgálja

Mint arról korábban a hirado.hu is beszámolt, miután egy magánszemély feljelentést tett, az ügyészség is vizsgálja Tordai Bence villabotrányát.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálja a Tordai Bence villabotrányával kapcsolatos feljelentést – tájékoztatta a Mediaworks Hírcentrumát az Origo beszámolója szerint Szabadi Péter. A KNYF helyettes szóvivője hozzátette: a feljelentés elbírálása még folyamatban van.

Tordai-ügyben a feljelentéseiről elhíresült Tényi István fordult a hatósághoz, feljelentésében pedig a Metropol cikkét idézte, miszerint a Párbeszéd társelnöke vett magának egy parasztházat Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában, ám a baloldali politikus lényegében e mögé a parasztház mögé „bújva” játszhatta ki az építési előírásokat, mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt.

Tényi a hatóságoknak azt is leírta, a Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót, ami egyértelműen lebuktatta a politikust. Ebből kétséget kizáró módon kiderült, hogy a régi házat a hatóságokat becsapva teljesen elbontották, és egy új háznak ástak géppel vadonatúj alapokat.

A lap információi szerint a szakértői vizsgálat megállapította, hogy a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámia lett kivitelezve. Az építés fázisait nyomon követő úgynevezett e-napló azt is tartalmazza, hogy teljes bontás és gépi alapásás történt.

Vagyis a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, s mint ilyet, egyértelműen le kell bontani

– áll Tényi ügyészségnek írt beadványában.

150 milliós kérdés – Miből épített budai villát Tordai Bence?

Vagyonnyilatkozata alapján a Párbeszéd társelnöke nem engedhetne meg magának egy 150 milliós ingatlant – írta a hirado.hu egy korábbi cikkében.

A baloldali politikus 2018 óta országgyűlési képviselő, így azóta minden évben vagyonnyilatkozatot kell tennie, amelyekben már szerepel a II. kerületi ingatlan, de a pénzmozgásokat és a megtakarításokat nézve korántsem látunk ilyen mértékű összegeket. Vagyonnyilatkozatából mindössze annyi látható, hogy a képviselő megtakarításai eltűntek, és egy körülbelül 20 millió forintos lakáshitelnél adóstársként van feltüntetve.

ordai Bence korábban azt állította, nem is bontotta le a parasztházat

Sikerült a Metropol munkatársainak mikrofonvégre kapniuk Tordai Bencét, aki zavartan válaszolt az újságírók kérdéseire.

Sötét napszemüveg mögé rejtőzve érkezett Tordai Bence, nyilvánvalóan azért, hogy minél kevesebben ismerjék fel – írta a Metropol. A cikk szerint a párbeszédes politikus még a nyilvánvalót is megpróbálta letagadni és azt állította: ő nem építkezik engedély nélkül, szerinte minden rendben van a 150 milliós luxusvillája körül.

Vagyonnyilatkozata alapján a Párbeszéd társelnöke nem engedhetne meg magának egy 150 milliós ingatlant.

A Metropol hívta fel a figyelmet a baloldali politikus gyanús ingatlanügyeire. A lap információi szerint Tordai a hatóságok megtévesztésével, engedély nélkül építhetett egy mintegy 150 millió forint értékű villát.

Tordai 2016-ban vett telket Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában.

A telken állt egy régi parasztház, a baloldali politikus a gyanú szerint lényegében e mögé „bújva” kezdte el kijátszani az építési előírásokat. Mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt, ezért megtéveszthette a hatóságokat: az építkezést felújításnak álcázhatta, miközben az eredeti házat lebontatta, és a helyére egy vadonatúj ingatlant épített.

Az eredeti parasztház, amely a Tordai Bence által vásárolt II. kerületi telken állt (Fotó: Metropol)

A politikus cáfolta, hogy ne lett volna engedélye. A képviselő kiemelte: az épületre nem vettek fel sem csokot, sem hitelt, újlipótvárosi lakásuk eladásának árából tudták azt megvásárolni és „felújítani”. Ugyanakkor arról a képviselő nem beszélt, hogy mennyiért adták el a szóban forgó újlipótvárosi ingatlant, és az új ház pontosan mennyibe került.

Tordai állítása szerint a sajtóban megjelent 150 milliós ár túlzó, körülbelül ennek a feléből jött ki az építkezés a főváros egyik legdrágább kerületében.

Fotó: Metropol

A baloldali politikus 2018 óta országgyűlési képviselő, így azóta minden évben vagyonnyilatkozatot kell tennie, amelyekben már szerepel a II. kerületi ingatlan, de a pénzmozgásokat és a megtakarításokat nézve korántsem látunk ilyen mértékű összegeket. Vagyonnyilatkozatából mindössze annyi látható, hogy a képviselő megtakarításai eltűntek, és egy körülbelül 20 millió forintos lakáshitelnél adóstársként van feltüntetve.

A hirado.hu kérdéssel fordult Tordai Bencéhez. Lapunk szeretné megtudni:

  • Az ingatlan építését pontosan milyen fedezetből oldotta meg a képviselő?
  • Mekkora összeggel zárult a kivitelezés?
  • Mikor készült el a ház, és milyen engedélyeztetési folyamaton ment át?
  • Mivel a gyanú szerint illegálisan, engedély nélkül építette a szóban forgó házat, tervezi-e lebontani az engedély nélküli épületet?
  • A hatóságok megtévesztéséhez, az engedély nélküli építkezéshez kapott-e valamiféle politikai támogatást szövetségesétől a II. kerületi polgármestertől?

Elhatárolódott Tordai Bencétől a II. kerületi polgármester – ezt írta a Metropol.

A lap azután kérdezte Őrsi Gergelyt, hogy korábbi beszámolójuk szerint a Párbeszéd társelnöke engedély nélkül építhetett egy 150 milliós villát a kerületben, Budapest egyik legdrágább részén.

A portálnak Őrsi Gergely MSZP-s polgármester azt írta:

„Az építési szabályok mindenkire vonatkoznak, azok megkerülését szankcionálni szükséges, és aki a szabályokat nem tartja be, joggal számíthat büntetésre”.

Tordai Bence házépítési botrányára is reagált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón.

 

Gulyás Gergely kiemelte, hogy 

„a törvényeket mindenkinek, még az ellenzéki képviselőknek is be kell tartani.”

A miniszter azt is elmondta, hogy a Tordai Bence villabotrányával kapcsolatos hatósági vizsgálatot a kormányhivatal folytatja le.

A miniszter szerint ha a határozat bármilyen okból Tordai Bencére nézve sérelmes lesz, akkor a baloldali képviselő bírósághoz fordulhat vele, és a bíróság dönti majd el, hogy a kormányhivatal a jogszabályoknak megfelelően járt-e el.

Mint ismert: a hírek szerint Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke engedély nélkül építhetett egy mintegy 150 millió forint értékű villát Budapest egyik legdrágább kerületében. Azonban olybá tűnik, hogy le kell majd bontatnia azt, hiszen – a Metropol információi szerint – a telken lévő parasztházat a baloldali politikus felújításnak álcázva lebontatta, és helyére egy vadonatúj ingatlant építettek. Ezt azonban nem tehették volna meg, így a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, és mint ilyet, egyértelműen le kell bontani.

A hatóságok megtévesztésével, engedély nélkül építhetett villát Tordai Bence baloldali politikus Budapest legdrágább kerületeinek egyikében – számolt be róla korábban a hirado.hu, a Metropol információira hivatkozva.

A lap szerint Tordai 2016-ban vásárolt telket magának Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában.

A Metropol akkor azt írta: Tordai Bence a kérdéses telekre vonatkozó szigorú előírások miatt nem kaphatott építési engedélyt, ezért dönthetett úgy, hogy megtéveszti a hatóságokat és azt hazudja, hogy felújítja a birtok területén álló parasztházat. Azonban, amint az a Metropol írásából kiderült, a baloldali politikus a korábbi épületet teljes egészében lebontatta, és helyére egy vadonatúj 150 millió forint értékű luxusvillát épített.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zalatnay Sarolta Magyar Péternek üzent: Tisztelje jobban az édesanyákat!

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

vg.hu

Magyar autópályák: csak most terjed el az a szokás, amit a KRESZ is előír, de Nyugat-Európában már több évtizede működik

ripost.hu

Most kaptuk: rendőr áll a főúton, tömegkarambol történt

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Irán egyértelművé akarta tenni, hogy vele ezt nem lehet megcsinálni + videó

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

mindmegette.hu

Csak egy kiflit akart a NAV, a koszovói pékek a hátsó ajtón át menekültek

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mutatjuk, hol jár a legnagyobb otthonfelújítási támogatás

POLITIK

A csokoládékirály elindul Zelenszkij ellen az ukrán elnökválasztáson

POLITIK

Szexrabszolgaként tartottak, kínoztak meg lányokat a Németországban letartóztatott migránsok

POLITIK

Több tízezer forint plusz pénzt ér ez a hír a nyugdíjasoknak

POLITIK

Magyar Péter tüntetését a gurulódollár-botrány egyik cége szervezte

POLITIK

A Fidesz a valaha volt legerősebb EU-kampányra készül

POLITIK

A britek szerint az oroszok külföldi zsoldosokat toboroznak

POLITIK

A Lánchíd-botrány az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügye