Létrehozva: 2022.08.16.

Szigorítják a menedékjog megadását Ausztriában.

Több ezer embert kiutasítanak.

Szerző Ripost

„Világosan jelezni kell, hogy a kedvelt turisztikai célként számon tartott országokból érkezők számára nincsenek pozitív kilátások a menekültstátusz elnyerésére” -jelentette ki a belügyminiszter.

Bécs csak azoknak hajlandó menekültstátuszt adni, akiknek valóban segítségre van szüksége. 

Ausztriában nincs esélyük menekültstátuszra azoknak a bevándorlóknak, akik turisztikai célországokból érkeznek – jelentette ki Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kedden, Mari Juritsch-csal, az Európai Bizottság migrációs és belügyi főigazgatóságának főtanácsadójával tartott megbeszélését követően.

Hozzátette, nemzeti és uniós szinten is világosan jelezni kell, hogy a kedvelt turisztikai célként számon tartott országokból érkezők számára nincsenek pozitív kilátások a menekültstátusz elnyerésére.

Az osztrák néppárti politikus Indiát, Tunéziát és Marokkót említette példaként.

A menekültstátusz csak azok számára áll nyitva, akik valóban segítségre szorulnak. Cél az is, hogy azok, akiknek elutasították a menedékkérelmét, valóban vissza is térjenek a hazájukba – mondta Karner.

A május óta hivatalában lévő Juritsch feladatkörébe tartozik, hogy összehangolja az uniós tagországok együttműködését, valamint támogassa az államok úgynevezett visszaszállítási rendszereinek kiépítését. A célkitűzések között szerepel a jobb együttműködés kiépítése a származási országokkal, valamint az elutasított menedékkérők Európából történő hazaszállításának fokozása, amihez egy külön hálózatot is kiépítenek.

Karner beszélt arról is, hogy Ausztria ez év első felében mintegy 6200 embert utasított ki, nagyjából fele-fele arányban önkéntes alapon, illetve távozásra kényszerítve őket. Az osztrák belügyi tárca említett időszakra vonatkozó adatai szerint 31 050 bevándorló nyújtott be menedékkérelmet, a legtöbben Afganisztánból (7325), Szíriából (6680), Tunéziából (3810), Pakisztánból (3110) és Indiából (2025) érkeztek.

Többen meghaltak, amikor szombat reggel egy embercsempész el akart menekülni az osztrák rendőrök elő Köpcsénynél. A bűnözőt a hatóságok letartóztatták.

Súlyos közlekedési baleset történt az északkeleti A6-os autópályán Köpcsény (Kittsee) közelében (Neusiedl am See járás) szombat reggel, amikor az osztrák rendőrök megpróbáltak megállítani egy illegális migránsokat szállító furgont.

Mint a hatóságok közölték, csaknem húszan voltak a raktérben, köztük gyerekek is. Az elsődleges információk alapján orosz állampolgárságú sofőr hirtelen gázt adott, amikor meglátta az autópályán a rendőröket, de nem tudta bevenni a kanyart a következő lehajtónál. A baleset után a bűnözőt őrizetbe vették. A tragédiában egy nő és két férfi halt meg, többen pedig súlyosan megsérültek.

A helyi Vöröskereszt közölte, a betegeket a bécsi, alsó-ausztriai és burgenlandi kórházakba szállították. A helyszínre negyven egészségügyi szakember és öt mentőhelikopter érkezett.

Az eset nyomán megszólalt Gerhard Karner belügyminiszter, aki közölte, a három ember tragikus halála ismét megmutatta a csempészmaffia brutalitását és gátlástalanságát. Hozzátette, az embereket teljesen hamis ígéretekkel csábítják el, és közben az életüket kockáztatják, ezért a szervezett bűnözés ezen formája elleni határozott fellépés relevánsabb és fontosabb, mint valaha.

Ausztria és Magyarország tovább erősíti együttműködését az illegális migrációval szemben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július végén Bécsben.

A tárcavezető elmondása szerint világosan látszik, hogy az Európai Unió egyszerre szembesül több biztonsági jellegű kihívással is, és ezeknek „a kezelése még egyesével is nagyon bonyolult lenne, nemhogy így, egyben”.

Úgy vélte, a háború mellett van egy másik nagyon súlyos biztonsági kihívás, amellyel Európa szembesül, és amely egyre súlyosabbá fog válni: az illegális migráció. Magyarország idén eddig a déli határán 130 ezer illegális migránst állított meg, ami több mint kétszerese a tavalyi számnak ugyanezen időszak alatt, és még súlyosabb jelenség, hogy „a migránsok felfegyverkeztek, és a fegyvereiket részben egymás ellen, részben pedig a magyar határt védő rendőrökkel szemben is be akarják vetni” – magyarázta.

Mint kiderült, ráadásul az embercsempészek száma is egyre nő, idén már 900 csempészt kellett őrizetbe vennie a magyar rendőrségnek. „Brüsszel migrációt támogató politikája” kellő alapot ad egyrészt a migrációs hullámok erősödésének, másrészt pedig az embercsempészek üzleti modelljének a megerősítéséhez – tette hozzá. Kifejtette továbbá azt is, hogy mindez ez rendkívül veszélyes, hiszen „ma még embercsempészetről van szó, holnap már fegyvercsempészet lesz”, és ez rontja a közép-európai biztonsági kilátásokat.

Hangsúlyozta: mindezek miatt Ausztriának és Magyarországnak, két olyan országnak, amelyet érint az illegális migráció, az az érdeke, hogy a migrációs hullámokat a lehető legdélebben meg lehessen állítani, ezért a jövőben lesz egy még tovább erősödő magyar–osztrák együttműködés a migrációval szemben.

Szijjártó Péter közölte: Ausztria felajánlotta a támogatását a létrejövő magyar határvadász egységek képzésében és abban is, hogy a jelenleg a magyar–szerb határon szolgáló osztrák határőrök számát megemelje az elkövetkezendő időszakra. Ausztriának is az az érdeke, hogy az országtól minél távolabb állítsák meg a migrációs hullámokat. „Nekünk, magyaroknak pedig az az érdekünk, hogy a mi fizikai erőfeszítéseinkkel párhuzamosan Brüsszel végre” teljesen más meglátást képviseljen ebben az ügyben – magyarázta.

Úgy látja, amíg Brüsszel jogilag támogatja, politikailag inspirálja a migrációt, addig a magyaroknak és az osztrákoknak elképesztő erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az illegális migránsokat a határon meg tudják állítani.

 

Pásztor István: Meg kell állítani az illegális bevándorlókat!

Újabb embercsempészeket fogtak el a magyar határhoz közeli Szabadkán csütörtökön - közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva a szabadkai Pannon RTV.

A három szír és egy iraki állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy illegális bevándorlóknak segítettek Szerbiából az Európai Unió területére jutni. A Pannon RTV beszámolója szerint a szabadkai befogadóközpontban több száz migráns tartózkodik, a legtöbbjük nappal pihen, este pedig megpróbál átjutni Magyarország területére.

Júliusban két nagy, migránsok elleni akció is volt Vajdaságban. A hónap elején a kelebiai erdőben csapott össze két migránscsoport, és az összetűzésnek halálos áldozatai is voltak. Akkor 85 illegális bevándorlót fogtak el, míg két napja a határ melletti Horgoson 120 migránsra csaptak le a rendőrök. Az elfogottakat a déli határhoz, illetve a horvát határhoz közeli Sidre szállították.

Aleksandar Vulin belügyminiszter korábban többször is kijelentette, hogy Szerbia nem lesz a migránsok „parkolóhelye”, és nem engedhető meg, hogy bárki is törvényellenesen fegyvert hordjon magánál.

Migránsok Melillánál

A migránsok egyre szervezettebbek, eltökéltebbek és agresszívebbek

Fotó: AFP/Fadel Senna

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke csütörtökön a Szabadkai Magyar Rádióban örvendetesnek nevezte, hogy a belügyi szervek az utóbbi időben egyre erőteljesebben lépnek fel a migránsokkal szemben a magyar határhoz közeli településeken, és üdvözölte azt is, hogy Magyarország növeli a határkerítés magasságát.

Mint mondta, a migránsok egyre szervezettebbek, eltökéltebbek és agresszívebbek. Hozzátette: a VMSZ már 2015 óta igyekszik felhívni a szerbiai politikai vezetés figyelmét arra, mekkora problémát jelentenek az ide érkezők.

A politikus szerint ahhoz, hogy javuljon a migránshelyzet, már Szerbia déli, Észak-Macedóniával közös határánál meg kellene állítani az illegális bevándorlókat. „Ameddig ez nem következik be, addig itt fenn, északon gyakorlatilag a következményekkel találkozunk, és sokkal nehezebb lesz ezt kezelni” - húzta alá.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

life.hu

Csillagjegyek, akik nem tudnak leállni: állandóan rágódnak

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Rejtett üzenetek a Katalin hercegné betegségét bejelentő videóban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat