Létrehozva: 2022.08.30.
Módosítva: 2022.08.30.

Rendkívüli energiaválság-csúcs Bécsben

A bomba vasárnap este robbant: az önkormányzati áram- és gázszolgáltató, a Wien Energie súlyos pénzügyi helyzetben van.

A bomba vasárnap este robbant: az önkormányzati áram- és gázszolgáltató, a Wien Energie súlyos pénzügyi helyzetben van. Ahhoz, hogy továbbra is tudjon energiát vásárolni a tőzsdéken, a cégnek olyan pénzre van szüksége, amivel nem rendelkezik. 

Kétmillió bécsi energiaszolgáltatója került nehéz helyzetbe

A bizonytalan helyzet miatt az ellenzék élesen támadja a bécsi városvezetést. Az FPÖ "totális kudarcról" beszél. Mint azt korábban a Ripost is megírta, az osztrák fővárosban a lakosok 60%-a bérlakásban él. És a Wien Energie léte vagy nem léte 2 millió bécsit érinthet. A pénzügyi válság miatt vasárnap estére  összehívták az energiaválság-csúcsot, amelyen a kormány szakértőkkel egyeztetett a helyzet rendezéséről. Konkrétan körülbelül 1,77 milliárd euróról van szó, ami a Wien Energie-nek hiányzik, írja a krone.at. A szövetségi kormánynak most garanciákat kell vállalnia, hogy forrást juttat a cégnek. 

A Wien Energie vezetői mellett Peter Hanke (SPÖ) városi pénzügyi tanácsnok is kapott meghívást, aki azonban rövid időn belül lemondott. Lépését Manfred Juraczka, az ÖVP Vienna pénzügyi szóvivője élesen bírálta. 

"Képzelje el, hogy az energiaszolgáltató lejtmenetben van, de sem a polgármester, sem a városi tanács nem vesz részt a válságcsúcson" - írta a Twitteren.

A bécsi FPÖ-főnök, Dominik Nepp is élesen bírálta az SPÖ-NEOS városvezetést, különösen amiatt, hogy  Bécs városa állítólag milliárd dolláros garanciával segítette az energiacéget az elmúlt hetekben

„Ha valóban igaz, hogy Bécs városa már korábban is adott pénzt a városi tulajdonú cégnek az önkormányzati tanács tájékoztatása nélkül, akkor ennek messzemenő következményei lesznek” – írta a politikus. 

Egy ilyen "totális kudarc" esetén Michael Ludwig (SPÖ) polgármesternek le kellene mondania, és új választásokat kellene tartani.

Az FPÖ főnöke azt állította, hogy a Wien Energie rosszul elsült spekulatív tranzakciókat hajtott végre. A csoport szóvivője, Tobias Rieder ezt tagadta: "A Wien Energie nem spekulált rosszul" - írta a Twitteren. A lényeg az, hogy a cég hosszú távon a tőzsdén vásárol áramot és gázt, hogy fedezze a jövőbeni áringadozásokat. Az ilyen előzetes – úgynevezett határidős – vásárlásokhoz fedezetet kell letétbe helyezni. Hogy ezek milyen magasak, az az áraktól függ. Mivel az energia ára az utóbbi időben jelentősen megemelkedett, ez likviditási problémákhoz vezethet. 
"Ahhoz, hogy gyorsan tudjunk segíteni, a nyitott kérdéseket még tisztázni kell Bécs városával, amely a Wien Energie 100 százalékát birtokolja " - írta Leonora Gewessler energiaügyi miniszter a Twitteren. A szövetségi kormány nem tudja közvetlenül támogatni a vállalatot. 

A bécsi ÖVP teljes átláthatóságot kér a városvezetéstől, és több lehetőséget a város kiszervezett vállalatainak – például a Wien Energie – ellenőrzésére. Ha kiderül, hogy rossz gazdálkodás hozta a Wien Energie-t a jelenlegi helyzetbe, „akkor ez ok arra, hogy megvonjuk a bizalmat a városvezetéstől” – hangsúlyozták.

Csütörtöktől többet fizetnek az ügyfelek - Néhány héttel ezelőtt a Wien Energie bejelentette, hogy szeptember 1-től jelentős mértékben emelik az áram- és gázárakat az ügyfelek számára. Ez a fogyasztóknak havi 36 euró körüli többletköltséget jelent - írja a Heute. A gáz esetében a járulékos költségek körülbelül kétszer magasabbak. A Wien Energie levélben javasolta ügyfeleinek, hogy váltsanak át az "Optima Relaxed" tarifára, amely az inflációs sokkot hivatott jelentősen tompítani. Mindenkinek, aki felszáll a fedélzetre, "csak" 24 százalékkal nő a villanyszámla (ez egy átlagos háztartásnál havi 10,37 euróval több, mint korábban), a gázszolgáltatás költségei pedig 50 százalékkal, 30,81 euróval nőnek.
A tarifa 60 napig ingyenes földgázt és 100 napig ingyenes áramot tartalmaz. Egy év árgarancia is jár hozzá. A csapda: ha ezt valaki elfogadja, akkor egy évre elkötelezi magát a Wien Energie mellett, és lemond arról, hogy potenciálisan olcsóbb szolgáltatóra váltson.
Bennfentesek szerint a Wien Energie állítólag 8 milliárd eurót bukott, mert a mostaninál alacsonyabb áron adott el áramot.  Az oe24 információi szerint a Wien Energie származékos pénzügyi instrumentumokat kötött mind a villamos energiára, mind a gázra (legmagasabb kockázati osztály). Míg a gázért több terawattórát vettek, mint amennyit eladtak, az áram esetében ennek az ellenkezője igaz. Itt több terawattórát adtak el fix áron a határidős piacon, mint amennyit vásároltak. Ez azt jelenti, hogy a Wien Energie alulmaradt. „Ez önmagában is spekuláció” – magyarázza Gerald Zmuegg pénzügyi ombudsman. Ebből adódik a most pletykák szerint 1,7 milliárd eurós finanszírozási igény. Körülbelül 9 millió terawattóra áramot állítólag túl alacsony áron adtak el. Lehet, hogy a Wien Energie rosszul számolt, mert az árak tovább emelkedtek, ami most hatalmas további finanszírozási kötelezettségekhez vezet. Különösen drámai: a szerződéses kötelezettségek akár a korábban ismertek többszörösét is meghaladhatják. Bennfentesek szerint akár 8 milliárd eurót is elveszített a Wien-Energie ezen pénzügyi tranzakciók következtében!
 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai kezdett, de a Liverpool nem tudott csodát tenni az Európa-ligában

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

vg.hu

Szakértők mondják el az igazságot, hogy mekkora fizetés kell 2024-ben Magyarországon a tisztes megélhetéshez

ripost.hu

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

travelo.hu

Félmilliós madár pihent meg a Hortobágyon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt