Létrehozva: 2022.08.22.

MVM: Érkeznek az új szabályok szerinti rezsiszámlák

Itt vannak a részletek.

Az MVM csoport lakossági ügyfelei augusztus 23-a után kapják meg az augusztus 1-jétől érvényben lévő szabályok szerint készült számlákat – közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Hangsúlyozták, a magyar kormány Európában egyedülálló döntést hozott azzal, hogy a magyar lakosság védelmére a mostani energiaválságban is biztosítja a tizedik éve fenntartott rezsicsökkentést. A kormány döntése szerint a magyarországi felhasználók továbbra is rezsicsökkentett áron vásárolhatnak villamos energiát és földgázt a kormány rendeletében meghatározott mennyiségig. Az ügyfeleknek a kedvezményes sávhatár felett sem a valós piaci árat kell fizetniük, hanem az annál jóval kedvezőbb, lakossági piaci árat.

Részletezték, hogy a 2022. augusztus 1-jei változásokat követően augusztus 23-a után érkeznek az első számlák a lakossági ügyfeleknek és a nem társasházban élő nagycsaládosoknak a július-augusztusi fogyasztásról. Szeptembertől várhatják számláikat a társasházak és a társasházakban élő nagycsaládosok, nekik ekkor két számlázási időszakot érintve (július-augusztus és augusztus-szeptember) küld számlát a szolgáltató.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az első számla tartalmazhat augusztus 1-je előtti fogyasztást is, amelyet az augusztus 1-je előtt érvényes rezsicsökkentett áron számoltak el.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. közleményében kiemelte, most először küldenek olyan számlát, amelyben az átlagosnál magasabb fogyasztás esetén már a lakossági piaci ár is szerepelhet a számlában.

Amennyiben a fogyasztás a rezsicsökkentett, kedvezményes sávhatár alatt marad, jellemzően csak a kedvezményes, rezsicsökkentett ár fog szerepelni a számlában.

Ha a fogyasztás meghaladja a kedvezményes sávhatárt, a diktált vagy átalánnyal fizetett mennyiségtől függetlenül minden havi számlában szerepelni fog a rezsicsökkentett és a valós piaci árhoz képest kedvezőbb lakossági piaci ár is.

A számlán megváltozott az első oldalon kiemelt információkat tartalmazó, úgynevezett rezsibox tartalma is.

Látható lesz, hogy az ügyfél a rezsicsökkentés nélkül, világpiaci áron számolva mennyit fizetne,

illetve az aktuálisan elszámolt időszakra vonatkozó megtakarítást is tartalmazza a számla, azaz a világpiaci áron számolt és a rezsicsökkentett áron ténylegesen fizetendő összeg különbözetét – írják a közleményben.

Fontos információ, hogy az ügyfél az éves leolvasást követően a ténylegesen felhasznált energiát fogja kifizetni, függetlenül attól, hogy az éves elszámolásig havonta diktált vagy havi átalányt fizetett. Az időarányos számítás miatt

az elszámolási időszakban esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a szolgáltató a következő elszámolás során veszi figyelembe

– közölte a MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

Az ügyfél bármikor dönthet úgy, hogy számlázási módot vált. Ha szeretné, hogy télen-nyáron kiegyenlítettek legyenek havi költségei, és ezáltal tervezhetőbbé váljanak a kiadásai, akkor választhatja az átalánydíjas, egyenletes számlázást.

A számlázással és egyéb tudnivalókkal kapcsolatban a szolgáltató részletes tájékoztatót állított össze, amely elérhető a honlapon. Érdemes az elektronikus ügyintézési lehetőségeket választani, ahol az ügyfelek kényelmesen, gyorsan, sorban állás nélkül intézhetik energiaügyeiket – tájékoztatott az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

„Igazságtalan”, „hülyeség”, „átverés”, „rossz modell” – folyamatosan gyalázza a baloldal a rezsicsökkentést

Rossz modellnek nevezte a rezsicsökkentést Róna Péter, a baloldal volt köztársaságielnök-jelöltje. A közgazdász egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az embereknek a kedvezmények helyett a piaci árakat kellene érezniük, hogy így szokjanak hozzá a spóroláshoz. Nem Róna Péter az egyetlen politikus az ellenzéki oldalon, aki kritizálta a rezsicsökkentést: az elmúlt években és hónapokban több más baloldali szereplő is rendre felszólalt ellene.

„Nézze, ez a rezsicsökkentési formula modell, amit a kormány magáévá tett, az ez a rossz modell” – ezekkel a szavakkal jellemezte a rezsicsökkentést Róna Péter a Heti tv műsorában. A baloldal korábbi köztársasági elnök-jelöltje arról értekezett, hogy a lakossági kedvezmények helyett a piaci árakkal a spóroláshoz kellett volna szoktatni a lakosságot.

„Ugyanis itt most arról van szó, hogy az energia nagyon drága lett, és előreláthatólag nem lesz olcsóbb. Ami azt jelenti, hogy egy nemzetgazdaságnak az első számú feladata az, hogy a felhasználását a lehető legnagyobb mértékben korlátozza, tehát spóroljon a lakosság” – fogalmazott Róna.

Így –

Róna Péter okfejtése szerint – fenntarthatóbb lenne a rendszer, mert az emberek most pulóvert vennének fűtés helyett.

„Most a feladat az, hogy rászoktatni a lakosságot, hogy kevesebbet fogyasszon, és akkor, hogyha fizeti a piaci árat, de kap pénzt, ami segíti őt, akkor ő eldöntheti, hogy akkor most felveszi azt a szvettert, és nem fűt 25 fokon, ugye, vagy inkább alsó ingben lézeng a lakásában” – magyarázta elképzelését az egykori jelölt.

„Akkor lehet, hogy ha már mindenki sokkal kevesebb energiát fogyaszt, akkor lassanként

rá lehet engedni a piaci árakat a lakosságra”

– Róna Péteréhez hasonló nyilatkozatot tett a párbeszédes Tordai Bence még januárban.

Az általa vezetett Párbeszéd politikusai 2013-ban nemmel szavaztak a rezsicsökkentésre a parlamentben. Ahogy Gyurcsány Ferenc pártjának képviselői is. A baloldali politikusok az intézkedés elleni kampányt az elmúlt években egyetlen pillanatra sem hagyták abba.

Gyurcsány Ferenc például 2014-ben hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést, amit Karácsony Gergely egy évvel később átverésnek titulált.

A momentumos Donáth Anna még két éve is arról írt, hogy a szabályozás igazságtalan, részvétlen és veszélyes.

„Ársapka nem kell, rezsicsökkentés nem kell, a piachoz alkalmazkodni kell”

– a baloldal bukott köztársasági elnökjelöltje, Róna Péter sem először kampányol a rezsicsökkentés ellen. Július elején szintén a Heti TV adásában fogalmazott úgy, hogy sem az ársapkákra sem pedig a rezsicsökkentésre nincs szükség, legfeljebb a rászorulóknak kellene segítséget nyújtani. Korábban az atv stúdiójában adóemelési terveivel is előállt.

A csatorna adásában arról beszélt, hogy a jegybanki alapkamatot drasztikusan, 7,5 százalékról 11 százalékra kell emelni. Amerikai javaslatra, de Brüsszel teljes támogatása mellett pedig a jelenlegi 9 helyett 15 százalékra kell növelni valamennyi hazai cég adóját.

Hasonlóval egyébként próbálkoztak már kormányok Magyarországon. Azokat Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezette 2008 és 2010 között. A vége recesszió, elszegényedés és 12 százalékos munkanélküliség – ezt írta Róna Péter gondolatairól akkor az Origo.

Növelnünk kell Magyarország energiaszuverenitását, kordában kell tartani az egyre emelkedő energiaárak hatását és meg kell védeni a rezsicsökkentést – sorolta Palkovics László miniszter az ország energiabiztonságával kapcsolatos teendőket tárcájának az államalapítás tiszteletére rendezett ünnepségén hétfőn a Pesti Vigadóban.

A technológiai és ipari miniszter úgy folytatta: gondoskodni kell a növekvő energiaigények kielégítéséről, energetikai rendszerünk korszerűsítésével hozzá kell járulnunk a gazdaság, az ipar fejlődéséhez. Hozzátette: továbbra is szem előtt kell tartani a zöldítési és klímasemlegességi célokat.

Ehhez számos eszköz áll rendelkezésre – mondta a miniszter, ide sorolva a hazai energiatermelés növelését. Az energiaveszélyhelyzet azonban rendkívüli kormányzati intézkedéseket követelt a biztonságos ellátás érdekében – emlékeztetett, kiemelve, hogy a kormány az átlagfogyasztás mértékéig továbbra is biztosítja a magyar családok számára a rezsicsökkentést.

A gázzal összefüggésben rámutatott: nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül, hanem az, hogy lesz-e belőle elegendő. Hangsúlyozta: Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét tekintve, a már betárolt készletek az éves fogyasztás harmadát fedeznék, amivel megelőzzük a 20 százalékos európai átlagot. Magyar közbenjárás kellett ahhoz is, hogy néhány nap szünet után újrainduljon a szállítás a Barátság kőolajvezetéken – jegyezte meg.

Államalapítónkat méltatva Móricz Zsigmondot idézte, aki Szent Istvánról azt írta: bölcsen tette, hogy egész életében egy uralkodó gondolat híve volt. Ez az uralkodó gondolat mindmáig érvényes: mi is egy egységes, szabad, önmagát megvédeni tudó országot szeretnénk, helytállva az európai nemzetek között – tettet hozzá.

Palkovics László azt mondta: I. István küzdelmes uralkodásának köszönhető, hogy az idő próbáját kiálló államszervezet jött létre. Megjegyezte: sok nomád nép próbált otthont találni Európa közepén, de kevesen tudtak életképes államot alapítani. Ez számos fejedelemségnek sem sikerült az össztartozás tudata nélkül, és a területi egység híján – tette hozzá. Úgy folytatta: augusztus 20. annak a kimagasló teljesítménynek az ünnepe, amely évezredes hazánkat, Magyarországot megteremtette.

Az új állam építéséhez első királyunknak teljesen új intézményeket kellett létrehoznia, neki köszönhetjük a vármegyéket és az egyházmegyéket, első törvényeinket – sorolta a miniszter. Hozzátette: I. István kiváló diplomata és a korát értő vezető volt, aki utat nyitott a formálódó magyar nemzet számára a világ felé.

Amikor Szent Istvánt és a magyar állam létrejöttét ünnepeljük, fel kell idéznünk, hogy ez a lépés garantálja mindmáig a magyarság szabadságát, és alapozza meg több mint 1000 év után is a jövőjét – mondta.

A miniszter Thomas Mannt idézve azt mondta: a múltat ünnepelni szép dolog, ha az embernek a jelent és a jövőt illetően rendben van a szénája…. Hozzátette: érdemes számba venni, ilyen tervekkel állunk a sokasodó kihívások elé.
Palkovics László sajnálatos ténynek nevezte, hogy az elmúlt évek Magyarországon is a járvány elleni védekezésről és az azt követő válságról szóltak, most pedig az elhúzódó háború miatti még súlyosabb helyzettel kell szembenézni. Felidézte: a járvány első hulláma után kiderült, hogy a meghozott intézkedéseik célt értek. A 2020-as mélypont után 2021-ben már 7,1 százalékos volt a gazdasági növekedés, a munkahelyeket pedig nemcsak megtartották, de ma már többen dolgoznak, mint bármikor korábban – mondta.

Az önellátás érdekében sok fontos ágazatot indítottak újra és erősítettek meg, ezek közé sorolta az egészséggazdaságot és a védelemipart. A beruházásokat ösztönző politikának köszönhetően okkal vélhettük, hogy egy rendkívül biztató fejlődési pálya előtt állunk – mondta a miniszter. Ezt még most is így hiszik, de ebbe a helyzetbe tört ki az ukrajnai háború. Hozzátette: az első naptól kezdve tudni lehetett, hogy nagyon súlyos következményei lesznek a háborúnak, ma már egész Európa szenved a háborús infláció hatásaitól, a nagyfokú bizonytalanságtól és a fokozódó energiaválságtól.
A kormány célja az, hogy a globális recesszió hatásai alól a lehető legnagyobb mértékben megóvja Magyarországot, a magyar családokat és a vállalkozásokat – fogalmazott. Hozzátette: ennek eléréséhez erős alapokat teremtettek az elmúlt években, jelentős előrelépéseket tettek egyebek közt az iparfejlesztés, a kutatások, az innováció, az egyetemi modellváltás, a közúthálózat, a vasút területén.

Semmilyen veszély, kihívás vagy bizonytalanság nem tántoríthat el bennünket attól, hogy Szent István ügyét folytatva cselekedjünk Magyarországért, a magyar nemzetért – mondta a miniszter. Hozzátette: kettőzött erővel folytatják a munkát az energetika, az ipar és a közlekedés-fejlesztés területén. Úgy fogalmazott: bizakodásra ad okot, hogy a borús kilátások ellenére a hazai ipar és a foglalkoztatás is rekordot döntött ebben az évben, és minden nehézség dacára 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az első fél évben.

Az államalapítás alkalmából lovagkeresztben részesült Virág István, a Magyar Államvasutak Zrt. pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese, valamint Szautner Péter, a FrieslandCampania Hungária Zrt. vezérigazgatója. Arany érdemkeresztet vehetett át Eck József, a Paks II. Atomerőmű Zrt. programigazgatója. Ezüst érdemkeresztet kapott Sipos László József, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyugalmazott minőségbiztosítási vezető mérnöke, valamint Vincze Pál, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris mérnöki osztályának nyugalmazott osztályvezetője. Palkovics László további 14 miniszteri elismerést nyújtott át Koncz Zsófia államtitkárral együtt, többségében energetikai cégek szakembereinek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

borsonline.hu

Rettenetes videó: kirándulóknak esett neki a kegyelmet nem ismerő medve az erdőben

hirtv.hu

Most Magyar Péternek a DK-val van nagyon komoly összetűzése + videó

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

travelo.hu

Micsoda ötlet: Úszómedencévé alakítanák át az elhagyott metróállomást Párizsban

ripost.hu

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való