POLITIK

Szerző Ripost

6 hónapja

Minden molekula gáznak óriási jelentősége van, nemhogy 5,8 millió köbméternek

Ezt mondja az energiajogász.

Magyarország gázellátása sok más európai országéval ellentétben teljesen stabil, a korábban megkötött hosszú távú szerződéssel pedig kiszámíthatóan az a jövőre nézve is – fogalmazott Facebook-bejegyzésében Tóth Máté energiajogász.

Tóth Máté energiajogász Facebook-oldalán írt Magyarország gázellátásáról, mely szerinte sok más európai országéval ellentétben teljesen stabil, a korábban megkötött hosszú távú szerződéssel pedig kiszámíthatóan az a jövőre nézve is. A szakember továbbá megemlítette, hazánk még egy új gázmegállapodást is kötött, így szeptember 1-jétől napi 5,8 millió köbméterig érkezik földgáz az eredeti szerződéses mennyiségen felül.

 

Óriási jelentősége van ennek a bravúrnak számos okból, és csak az első ezek közül az a nyilvánvaló szempont, hogy ezekben az ínséges időkben minden molekula gáznak óriási jelentősége van, nemhogy 5,8 millió köbméternek.

 

Ami szintén nagyon fontos, hogy a gáztárolóink feltöltésén túl is szükségünk van a folyamatos gázáramlásra a megfelelő nyomás fenntartása a szállítórendszerben. Ezen túl a tárolói kitárolási kapacitás adottsága miatt is jó, ha folyamatosan jön a földgáz: egy adott időpillanatban csak egy bizonyos mennyiség tárolható ki egyszerre, ami ráadásul a betárolt mennyiséggel arányosan csökken is. Ezért ez a most leszerződött folyamatos szállítású gázmennyiség nem csupán mint betárolható földgáz bír jelentőséggel az ellátásunk szempontjából – fogalmazott a szakértő.

Ami magát a tárolást illeti, hazánk gáztárolói már a teljes hazai földgázigény (lakosság és ipar) több mint egyharmadáig fel vannak töltve, ez messze az európai átlag felett van. A mi tárolói kapacitásunk ráadásul a teljes hazai felhasználás kétharmadát be tudják fogadni, ami egészen unikális, rendkívül szerencsés adottság

– mutatott rá az energiajogász.

A hazai szabályozási környezet eleve úgy került kialakításra és finomhangolásra, hogy ne a piac meg a profitorientált multicégek mondják meg, mennyi földgáz van az országban vagy a tárolókban. Még az is szigorúan szabályozott, hogy a hazai földgázkitermelést kifejezetten az egyetemes szolgáltatási (lakossági) gázigények fedezésére kell betárolni, a kötelező biztonsági földgázkészlet pedig kifejezetten az ellátásbiztonságot szolgálja, melynek a felét október 1-ig, a másik felét november 1-ig kell betárolni a Szőreg 1 tárolóba, valamint az egyesített földgáztárolóba.

A biztonsági mobil földgázkészletnek a mennyiségét a jogalkotó egyszer már megemelte idén, 9 495 000 MWh mennyiségről 12 723 644 MWh-ra (~1,2 milliárd m3). Ehhez jön hozzá a 260/2022. (VII. 21.) korm. rendelet és a 10/2022. (VIII. 4.) TIM rendelet eredményeképpen az ún. különleges földgázkészlet, mely újabb 7 millió 811 ezer MWh földgázmennyiség, mely mind a kereskedelmi tárolói, mind a biztonsági földgázkészleten felüli, azoktól elkülönülő mennyiség.

Tóth Máté kiemelte, ezért nem érdemes az olyan álhíreknek hinni (pl. G7), amelyek azt sugallják, hogy „nem tudni”, hogy a hazai tárolókba kerülő mennyiség az valójában kinek a tulajdona, milyen célokat (pl. kereskedelmi) szolgál.

Persze fontosak a kereskedelmi tartalékok is: a földgáztüzelésű erőművek is kötelesek például a rájuk vonatkozó (kógens) jogszabályok szerint földgáztartalékot biztosítani, ez viszont nem az állami-stratégiai illetve különleges földgázkészletre vonatkozó szabályegyüttesből következik, hanem azoktól független, vagyis még azokon túl is a hazai energiaellátás stabilitásához járul tehát hozzá.

Ebbe a jogilag minden elemében körültekintően szabályozott struktúrába érkezik most ez az újabb folyamatos szállítású gázmennyiség. Felmerülhet persze a kérdés, hogy miért Oroszországból? Nos a válasz egyszerű: onnan kell venni, ahol van. Vettünk is. Kell is

– hangsúlyozta bejegyzésében a szakértő.

Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

 

Szijjártó Péter Prágából, az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozójának szünetében bejelentkezve közölte:

augusztusban a hosszú távú szerződésen felüli plusz gázszállítás maximális mértéke 2,6 millió köbméter volt, ezt emelik szeptember elsejétől napi maximum 5,8 millió köbméterre.

Egyúttal jelezte, hogy Magyarország az erről szóló szerződést aláírta az orosz gázipari vállalattal.

A magyar diplomácia vezetője közölte azt is, hogy a plusz földgázmennyiségek szállítása technikai, technológiai kérdésektől függ.

A megemelt mennyiség is hozzájárul Magyarország energiaellátásának biztonságához, és ahhoz, hogy az országban ne kelljen korlátozásokat bevezetni földgázhiány miatt – hangsúlyozta, kiemelve, hogy lesz elegendő földgáz Magyarországon.

Szijjártó Péter elmondta:

Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét illetően, azok több mint fogyasztásarányosan 36,5 százalékon állnak, szemben az uniós országok 21,5 százalékos átlagával.

A tárcavezető a magyar kormány céljának nevezte a maximális energiabiztonság elérését, továbbá azt, hogy a földgáz hiánya ne okozzon gazdasági nehézségeket.

Ezért döntött a kabinet a leszerződött mértékeken felüli földgázmennyiség beszerzéséről – idézte fel Szijjártó Péter, jelezve, hogy Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből, a csővezetékek helyzetéből fakadóan az ország energiaellátásának biztosítása lehetetlen, fizikailag kizárt az orosz gázforrások használata és számításba vétele nélkül.

A külügyminiszteri informális találkozó – megfogalmazása szerint – „zűrzavaros, káoszos” részeire kitérve beszámolt arról, hogy általános érvényű vízumtilalom nem lép életbe orosz állampolgárokkal szemben. Több tagország is felszólalt ez ellen, „így tettem én magam is” – mondta.

Hozzáfűzte: ugyanakkor az EU fel fogja mondani a vízumkönnyítési megállapodást Oroszországgal, a döntéshez elegendő a tagországok minősített többsége.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy döntést hozott Csobot Adél és Istenes Bence

origo.hu

A teljes megsemmisülés fenyegeti az ukrán hadsereget

borsonline.hu

Mi történik? Sorban tűnnek el a gyerekek Budapesten

vg.hu

Tovább csökkenti a trappista árát az egyik legnagyobb bolt – érdemes várni hétfőig a vásárlással

ripost.hu

Nagyot nőtt Berki Krisztián gyönyörű kislánya – Fotó

mandiner.hu

Putyin aláírta az új rendeletet – hihetetlen méretűre duzzad az orosz hadsereg

origo.hu

Horrorisztikus lények okoztak hatalmas pánikot egy tengerparton

mindmegette.hu

A pénztárnál összeesett és meghalt egy férfi Gazdagréten

ripost.hu

Ezek lesznek olcsóbbak áprilistól: íme a lista!

ripost.hu

Mi történt? Csonka Pici házasságról beszélt egy gyönyörű színésznő társaságában - Fotó!

mindmegette.hu

Amikor a mókus spájznak nézi az autódat: 160 kilónyi dióval pakolta meg a járgányt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Balatoni körkép: milyen árak lesznek idén a büfékben?

POLITIK

Minden második választó a kormánypártokat támogatja

POLITIK

Gyurcsány beismerte: A dollárbaloldal Magyarország ellen dolgozik

POLITIK

A baloldalon Gyurcsányék a legerősebbek, Karácsonyék szinte láthatatlanok

POLITIK

Cuki cicás videók miatt nem kap elég lőszert Ukrajna? Ez nem vicc

POLITIK

Ki az aki felmosná a padlót Joe Bidennel?

POLITIK

Megfélemlítés az oroszok célja?

POLITIK

Zelenszkij fél attól, hogy Joe Biden és a demokraták elvesztik az elnökválasztást