Létrehozva: 2022.08.11.
Módosítva: 2022.08.12.

Mi lesz veled, MSZP? Ez már a haláltusa?

Újabb rendszerváltó párt a végelgyengülés szélén?

Szerző Ripost

Súlyos helyzet alakult ki a szocialista pártban, mivel közeleg az őszi tisztújítás, ám továbbra sincs elnökjelölt. Senki nem vállalja. A Magyar Hírlap szerint Molnár Zsolt pártigazgató valóságos castingot tart. A helyzet hasonlatos ahhoz, amikor Gyurcsány bukása után kerestek új miniszterelnököt, s Bokros Lajostól a mosóporügynökökig terjedt a skála. Újra felvetődött az egykori elnök, Mesterházy Attila neve is, ami a jelenlegi vezetéssel egyáltalán nem konform elképzelés.

Tóth Bertalan, az MSZP férfi társelnöke már az országgyűlési választás előtt bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra az elnöki posztra, s a női társelnök, Kunhalmi Ágnes pedig egyelőre nem nyilatkozott erről. Az önjelöltek közül Ujhelyi István európai parlamenti képviselő lépett elő az „elhervadt szegfű” jelszavával, sőt új névvel is, a párt teljes megújításának programjával, ám pillanatok alatt elbukott. (Lásd keretes írásunkat.)

A párttagság egyértelműen Szombathely polgármesterét, Nemény Andrást favorizálta, aki gondolkodási időt kért, ám forrásaink most egyértelműen azt jelezték, hogy nem kívánja feladni városvezetői tisztségét. Így bizonnyal ő sem vállalja a párt vezetését. Felajánlotta szolgálatait Harangozó Tamás országgyűlési képviselő is, akiről forrásaink azt állították, hogy őt még Ujhelyinél is rosszabb jelöltnek tartják. Azt fejtegették, hogy a testvérén, a szocialisták demokráciaintézetében dolgozó Harangozó Gáboron és Heringes Anita volt képviselőn kívül senki nem támogatja.

Felkérték Hiller Istvánt is, a választmány jelenlegi elnökét, aki ugyancsak megköszönte a lehetőséget, de nem kívánt ezzel élni. Ellenben – tudtuk meg – annyit kért, hogy kapjon a párttól sofőrt és szolgálati autót. A jelenleg egyszázalékos támogatottságra mért MSZP egykori elnöknek a kérését a pártvezetés akceptálta.

Tóth Bertalan és Molnár Zsolt. Megtévesztő SMS-ekkel próbálkoztak

Tóth Bertalan és Molnár Zsolt. Összevesztek

Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kialakult helyzetben Tóth Bertalan jelenlegi elnök és frakcióvezető „feláldozná magát”, értesültünk a lehetséges forgatókönyvek ultima ratio-járól, addig is a Molnár Zsolt pártigazgató által celebrált casting tovább folytatódik.

Új fejlemény viszont, hogy a parlamentbe most egyéni körzetből be nem jutó, a pártlistán pedig nem favorizált Mesterházy Attila egykori elnököt megyei vezetők és választmányi tagok bombázzák, hogy szálljon ringbe, s adja be elnöki pályázatát az őszi tisztújító kongresszusra. Ez pedig azért okoz súlyos problémát a szocialistáknál, mert a jelenlegi pártvezetés viszonya Mesterházyval enyhén fogalmazva sem felhőtlen, a pártvezetés egy bejelentés alapján évekkel ezelőtt még fegyelmi eljárást is indított a volt elnökkel szemben.

Súlyosan terheli a párt helyzetét, hogy Tóth Bertalan elnök és Molnár Zsolt pártigazgató összeveszett - értesültünk. Ennek oka forrásaink szerint az volt, hogy Tóth Bertalan Hiller Istvánnal abban állapodott meg, hogy őt jelölik az Országgyűlés alelnöki posztjára. Ebbe a DK is belement. Ugyanakkor amikor az ellenzéki pártok egyeztettek erről, a tárgyaláson a szocialistákat képviselő Molnár Zsolt pártigazgató nem ezt az ajánlatot képviselte, hanem azt, hogy pártja kapjon inkább két bizottsági elnöki helyet.

 

Ujhelyi, a percemberke

Mint ismert, Ujhelyi István a parlamenti választásokat követően azzal rukkolt elő, hogy a szegfű elhervadt, az MSZP brandje megkopott és avíttá vált, és ő nem is toldozná-foltozná tovább, helyette a párt teljes átalakítását és újjászületését ígéri. A szocialista EP-képviselő még április végén azt javasolta, az MSZP alakuljon át olyan szociáldemokrata közösséggé, amely konkrét ügyek és kézzelfogható vállalások szerint képviseli a választóit. Ujhelyi ennek jegyében meghirdette az Esély-köröket, olyan helyi mozgalmakat indítana országszerte, amelyben nem várják el a párttagságot, csupán azt, hogy a hasonlóan gondolkodók megtalálhassák egymást az ország bármely pontján. Az MSZP szimpatizánsok Facebook-csoportjában egy tag Ujhelyi kapcsán azt írta: „Eljött a pillanat, amikor Ujhelyi már felvállalhatatlan, amikor vegetáló pártjának is csak árt. Előre menekülne, lenne pártelnök is, de a vezetőség erről lebeszélte. Országjárásba kezdett, volt új logó, új program Horn Gyula cölöpei kapcsán. Úgy tudjuk, hogy csak Tóth Bertalan támogatta. Lári fári vezetőség, mondaná Gyurcsány.” Ujhelyinek az EU-tagság megőrzéséről szóló népszavazási kezdeményezése kapcsán a csoport ismert tagja azt írta: „Tóbiás elnöksége alatt több mint egy tucat népszavazást kezdeményezett az MSZP, amelyek elbuktak. Jogos a kérdés, hogy ez a percember kit képvisel, mert az MSZP-t biztosan nem.”

A Magyar Szocialista Párt lejtmenetben van most már jó régóta, Horn Gyula pártja önállóan nem jutna be a parlamentbe, ezért radikális változásokra van szükség a párton belül – nyilatkozta Mesterházy Attila néhány hete.

A korábbi elnök szerint a haláltusáját vívja a párt, viszont – mint fogalmazott – „még nem halt meg”. A volt elnök úgy látja, hogy az elmúlt négy év politikája hozta el a szocialisták számára azt a mélyrepülést, amely odáig vezetett, hogy egyes közvélemény-kutatók a szocialisták támogatottságát ma már csupán egy százalékra teszik.

Mint ismert, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a közelmúltban bejelentkezett az elnöki posztra, és ennek kapcsán arról beszélt, hogy „immár nem apró javításokra, hanem teljes átalakításra van szükség”, sőt szerinte új nevet is kellene adni az egykori kormánypártnak, mert a régi már megfakult, avíttá vált. Erre a felvetésre Mesterházy úgy reagált, hogy radikális változásokra van szükség a Magyar Szocialista Párton belül, azzal viszont nem ért egyet, hogy a párt nevét vagy logóját le kellene cserélni.

„Ha egy párt akar valamit, akkor azt csak karakteres, észrevehető, bátor politikával lehet elérni, amelynek az MSZP még mindig letéteményese lehet” – hangsúlyozta az interjúban a pártban jelenleg semmilyen tisztséget nem viselő, a parlamentből is kiszorult politikus.

A radikális változások a volt pártelnök szerint felboríthatják a status quót, ami magával hozhatja azt, hogy a párton belüli elitek elveszíthetik kedvező pozíciójukat: „Vissza kell adni a Skodának a slusszkulcsát” – magyarázta Ujhelyi István visszalépését a pártelnöki pozíciótól Mesterházy. Az is kiderült, hogy nincsen elnökjelöltje az MSZP-nek, viszont az egykori pártelnök szerint amennyiben a tisztújítás folyamatát a belharcok fogják jellemezni, az a párt végét fogja jelenteni. Beszélt arról is, hogy DK-ban van olyan törekvés, hogy az MSZP-ből szipkázzanak el politikusokat, de az ő fejében ilyen meg sem fordult.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt