Létrehozva: 2022.08.14.

Megkezdődhet a földgáz kitermelése a Békés megyei Nyékpusztán

Növeljük a hazai gázkitermelést.

Már jövő év elején megkezdődhet a földgáz kitermelése a Békés megyei Nyékpusztán, miután a kormány felgyorsította az ehhez szükséges hatósági eljárásokat. Az ipari minisztérium szerint az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait a hazai földgáz kitermelés jelentős növelésével is igyekeznek enyhíteni. A tervek szerint így évi 2 milliárd köbméter fölé nőhet az itthon kitermelt gáz mennyisége. Közben péntek óta már érkezik Oroszországból az a plusz gáz is, amelyet a korábban leszerződött mennyiségek felett vásárolt Magyarország – hangzott el az M1 Híradóban.

„Növeljük a hazai gázkitermelést” – ezt egy hónapja jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A lépéssel a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait igyekszik enyhíteni a kormány. Az előzetes számítások szerint a Békés megyei földgáz kibányászásával jelentősen emelhető a hazai kitermelt gáz mennyisége.

Magyarországon egyébként óriási mennyiségű gáz van, becslések szerint az ország 1600 milliárd köbméteres tartalékon ül,

de ezek kitermelése eddig azért nem indult el, mert nagyon drága lett volna. De mára változott a helyzet.

„Az ország energiaszükséglete 9 milliárd köbméter körül van, 8 és 10 között van, ez a másfélmilliárd legalább 2 milliárd köbméterre a magyar kitermelés emelhető, annak köszönhetően, hogy azok a bonyolult és drága technológiák, amelyekkel például  makói palagáz felhozhaztó, azok, eddig nem érték meg, egész egyszerűen ötszörösébe került volna a gáz. De a mostani gázár mellett már megéri és ezek, feltárhatók és hasznosíthatóak” – magyarázta Gulyás Gergely.

A szakértő szerint mivel a gázárak a fűtési szezon közeledtével egyre jobban drágulnak, – egyes prognózisok szerint akár a másfélszeresére is nőhetnek – ezért a hazai gázkitermelés növelése nagyon sok előnnyel járhat.

„Egyrészt segít nekünk abban, hogy az elszálló világpiaci árak ellen legyen egy védőpajzsunk. Egyben segít a rezsicsökkentés vívmányainak a fenntartásában. És harmadrészt, ami talán még fontosabb lesz majd télen, az energiabiztosság fenntartásában, tehát annak a garantálásában, hogy a magyar családoknak lesz rendelkezésre álló gáz” – mondta Sebestény Géza, az MCC gazdaságpolitikai műhely vezetője.

A biztonságot növeli az a 700 millió köbméternyi gáz is, amit a kormány az eredetileg leszerződött mennyiségen felül kért a Gazpromtól. Az orosz gázóriás már megkezdte a szállítást – jelentette be közösségi oldalán Menczer Tamás államtitkár. Elmondta: az első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések.

Tóth Máté energiajogász Facebook-oldalán az energiaválság kapcsán a nyékpusztai gázkitermelés fokozásáról írt, mely munkálatok már januárban elindulhatnak. A Békési-medencében elhelyezkedő Szabadkígyós, Gyulavári és Nyékpuszta bányatelkein megtalálható tömött homokkövekben tárolt földgáz van. Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat számos térségbeli kút lemélyítését végzi majd, kiépítve a kapcsolódó gázinfrastruktúrát is. Maga a projekt ötéves, a termelés fokozatos, többfázisú lesz, az első kút januárban termelésbe is áll, a további kutak, lemélyítések pedig ezt követően következnek, így a következő fűtési szezonra már jelentős mennyiséggel járulhat hozzá a békési kitermelés a hazai fogyasztás fedezéséhez.

Dr. Tóth Máté energiajogász szerint míg Nyugat-Európa csak azzal van elfoglalva, hogy Oroszországból ne érkezzen gáz, addig azon is érdemes elgondolkodni, hogy más forrásból hogyan lehet ezt pótolni.

A szakember szerint ezért fontos a hazai gázkitermelés fokozása,

ezért januárban már termelhet is az első kút Nyékpusztán, a Békés megyei úgynevezett „nem hagyományos” gázmezőn.

Az energiajogász bejegyzésében arra is rámutatott, hogy korábbi nyilatkozatában már jelezte, a hazai olaj és gáz kitermelése hamarosan fokozódni fog, azonban a nehezebben hozzáférhető olaj- és gázmezőkön költségesebb, sokszor lényegesen innovatívabb technológiával. Tóth Máté szerint a termelés fokozása elkezdődik, melyet két dolog tesz együttesen lehetővé, egyrészt az ellátási szükséghelyzet, amibe Európa sodródott, másrészt pedig a világpiaci ár emelkedése.

A világpiaci ár emelkedése miatt sok ismert és részben feltárt gázmezőn, ahol a korábbi, lényegesen alacsonyabb világpiaci árak mellett egyszerűen nem érte meg a kitermelés, most gazdaságosan a felszínre hozhatók a szénhidrogének, így a hazai kitermelés fokozása üzletileg is időszerű és racionális döntés

– mutatott rá a szakember.

 

Magyar Dallas?

Bejegyzésében Tóth Máté továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a földben lévő magyar olaj- és gázkészletek nem elhanyagolhatók, ugyanis

a teljes hazai földgázigény hozzávetőlegesen 14 százalékát eddig is a hazai termelés fedezte, ezt azonban igen körültekintő készletgazdálkodással termeljük, nem pedig a földgázkészletek felelőtlen kisajtolásával.

Ez a hazai kitermelt mennyiség egy az egyben az egyetemes szolgáltatásra jogosultak, tehát a lakosság és korábban a kisebb nem lakossági felhasználók igényeinek kielégítésére megy az úgynevezett felajánlási rendelet alapján.

A termelt mennyiség mellett hazánk összes ismert gázmezőjén van fokozható feltárási és termelési kapacitás, a nem hagyományos szénhidrogének kutatására és termelésére pedig közel tucatnyi engedélyezett bányatelek szerepel a nyilvántartásban. Hazánk főként az alacsony áteresztőképességű, tömött homokkövek földgáza tekintetében rendelkezik jelentős potenciállal. Megfelelő, eredményes próbafúrások után másodlagos és harmadlagos kitermelés keretében fokozott fizikai, kémiai eljárásokkal (gázbesajtolás, elárasztás, kémiai, mikrobiológiai módszerekkel) megtámogatott úgynevezett EOR/IOR-technológiával lehet a repedezett természetes olaj- és földgáztároló rétegekből további olajat és gázt kinyerni, erre azonban – tapasztalatból tudom, mivel dolgoztam ilyen kitermelési szerződésekkel, sőt vittem is ilyen pert – megvan a hazai tudás. Pontosan itt jönnek képbe a nem hagyományos gázmezők, mint a nyékpusztai – fejtette ki az energiajogász.

Mi történik Nyékpusztán?

A Békési-medencében elhelyezkedő Szabadkígyós, Gyulavári és Nyékpuszta bányatelkein megtalálható tömött homokkövekben tárolt földgáz van. „Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat számos térségbeli kút lemélyítését végzi majd, kiépítve a kapcsolódó gázinfrastruktúrát is. Maga a projekt ötéves, a termelés fokozatos, többfázisú lesz, az első kút januárban termelésbe is áll, a további kutak, lemélyítések pedig ezt követően következnek.”

„A következő fűtési szezonra már jelentős mennyiséggel járulhat hozzá a békési kitermelés a hazai fogyasztás fedezéséhez. Nem mellesleg a kitermelés munkahelyeket teremt, élénkíti a gazdaságot és helyi iparűzési adót is keletkeztet”

– emelte ki Tóth Máté.

A szakember továbbá hozzátette, hogy a minél hamarabbi termelésbe állítás érdekében a szokásos közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásokat fel kell gyorsítani, ennek érdekében nyilvánítja egy frissen megjelent kormányrendelet a békési gázmező-kitermelés megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, magát a projektet pedig kiemelten közérdekű beruházássá.

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgáz-kitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány. A Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet kiemelt beruházássá nyilvánították.

A gyorsított hatósági engedélyezés mellett így az első, már lefúrt kút 2023 januárjáig termelésbe állhat - tájékoztat a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Corvinus projekt célja a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) megkutatása és termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn. A kezdeményezés teljes összhangban van az energetikai veszélyhelyzeti intézkedések részeként megfogalmazott kormányzati szándékkal a hazai földgázkitermelés növelésére - mutat rá a szaktárca.

Az engedélyezés felgyorsításával az elsőként lefúrt kút a jövő év elejére termelésbe állhat. Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat ezután a tervek szerint számos további kút lemélyítését végezheti el, kiépítheti a kapcsolódó gázinfrastruktúrát a térségben. A következő öt évre ütemezett teljes Corvinus projekt révén a békési kitermelés nagymértékben hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez.

A közlemény szerint a bányászati tevékenységbe helyi vállalkozókat vonnak be, a beruházások új munkahelyeket teremtenek, élénkítve a gazdasági fejlődést, bővítve a foglalkoztatást. Az ásványvagyon értékesítése után a települési önkormányzatoknak számottevő helyi iparűzési adó bevétele keletkezik. A projekt kiemelt státusza gyorsabb megvalósítást tesz lehetővé, a békési gázmező kitermelése így már a következő fűtési szezonban megkezdődhet.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az érintettek bevonásával októberig készít javaslatot a többi között a szabályozás egyszerűsítésére, a beruházások bányajáradék-rendszeren keresztüli ösztönzésére a hazai földgázkitermelés növelése, az energiafüggőség csökkentése érdekében - olvasható a közleményben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

magyarnemzet.hu

Itt a vége, ezeknek a pártoknak sikerült összeszedniük az ajánlásokat

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

mandiner.hu

Orosz katonák lepték el az amerikai hadsereg bázisát

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott