Létrehozva: 2022.08.12.

Jakab Péter lelépett a parlamenti mandátummal együtt

Nem adja vissza a Jobbiknak, hiába követelik.

Szerző Ripost

Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán te balra, mi jobbra - írta elődjének a pártelnök, a zsidók összeírását követelő Gyöngyösi Márton.

Megelégelte a Jobbik elnöke a párton belüli csatározást, és posztjában felszólította elődjét, döntse el, mit akar. Jakab szintén a Facebookon válaszolt, közölte: „kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján”.

Nyílt levélben szólította fel Jakab Pétert a Jobbik elnöke arra, hogy döntse el végre, mit akar. Ahogy arról lapunk is beszámolt, egyre több jel mutatott arra, hogy a volt pártelnök-frakcióvezető és a Jobbik útjai hamarosan szétválnak. A hvg.hu úgy tudta, ez már akár augusztus 20-án megtörténhet.

Gyöngyösi Márton a közösségi oldalán hosszasan kifejti Jakab Péternek címezve, hogy az elmúlt időszakban sokat változott, de nem előnyére, miközben a Jobbik népszerűsége csökkent, a tavaszi választáson pedig – a teljes ellenzékkel együtt – vereséget szenvedett. Az elnök szerint Jakab Péterből már „egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett, akiből a közélet mémeket gyárt”.

Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy. Ne kelljen az anyagilag így sem túl stabil közösségünknek azokat az embereket fizetniük, akik már nem akarnak velünk lenni. Ne csatlakozz azoknak az egykori magyar pártelnököknek a nem túl diadalmas, de annál népesebb klubjához, akik évekig abból élnek, hogy egykori közösségüket szidalmazzák” – fogalmazott Gyöngyösi.

A Jobbik elnöke azzal zárta nyílt levelét: „Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra. Légy tisztességes. Ennyivel mindenképpen tartozol nekünk is, magadnak is.”

Jakab Péter szintén a Facebookon válaszolt. Felidézte: Gyöngyösi korábban arra kérte, mondjon le a frakcióvezetésről, és maradjon csendben, „stratégiai csendben”. Most pedig, „a Jobbik új elnökeként ma választás elé állítottál: ha maradok a nép pártján, ha továbbra is nyersen, őszintén, karcosan akarok kiállni a válság vesztesei, az Orbán-rezsim károsultjai mellett, akkor nincs helyem a Jobbikban. /.../ Az utolsó kívánságodat ennek megfelelően teljesítem. Választok. Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján.”

A Jobbik Magyarországért Mozgalom „meglepődöttség nélkül, de sajnálattal” vette tudomásul Jakab Péter és tanácsadója távozását - áll a párt csütörtök esti közleményében.

Hangsúlyozzák: az utolsó pillanatig nyitva állt a lehetőség az együttműködésre, ám ehelyett ők a szakítást választották.

Úgy fogalmaznak, Jakab Péter számára „képviselői mandátumának visszaadása lesz az igazi próbája annak, hogy ő valójában a nép pártján, vagy csak a ”lé pártján„ kíván politizálni  a továbbiakban”.

A Jobbikon belüli konfliktusok odáig fajultak, hogy  Jakab Péter volt kabinetfőnöke, Molnár Enikő a nyílt utcán esett neki Potocskáné Kőrösi Anitának, a Jobbik elnökhelyettesének. A Jobbik egy hétfői utcafórumán jelent meg váratlanul Molnár Enikő, több olyan emberrel az oldalán, akik Jakab Péter arcképét viselő pólót hordtak, majd nekiestek a párt jelenlegi elnökhelyettesének. Potocskánén azt kérték számon, hogy a gyanújuk szerint ő szivárogtatja ki a párt belső ügyeit a médiának, és hogy nagy szerepet játszott Jakab Péter megbuktatásában. A jelenetről több videófelvétel is készült. Eddig úgy tűnt, hogy a Jobbik nem szeretett volna ürügyet szolgáltatni arra, hogy a politikus elhagyja a pártot. A Jakab Péter elleni etikai eljárás befejeződött: a bizottság elmarasztalta a volt pártelnököt, de szankciókat nem szabott ki vele szemben. Munkatársát, Molnár Enikőt az etikai eljárás során kedden hallgatták meg. Ő  is biztosra veszi, hogy ki fogják zárni a pártból.

és az elnökség között a helyzet az eltitkolt, a szőnyeg alá söpört szatmári szexuális botránnyal összefüggésben kezdett elmérgesedni, amely a májusi kongresszus előtt pattant ki. Jakab élettársa és kabinetfőnöke, Molnár Enikő "főtitkárasszony" előterjesztésére ugyanis a feltételezett elkövetőt, Földi Istvánt a Jobbiknak járó listás helyek egyikéről akarták bejuttatni a parlamentbe – szivárogtatta ki egy jobbikos forrásunk. Ez ellen azonban az elnökség több tagja is tiltakozott. Ebből az is kitűnik, hogy a pártvezetésben többeknek tudomása lehetett az ököritófülpösi vadászházban történt szexuális terrorról. Ugyan mi másért tiltakoztak volna Földi ellen, aki Szabolcs-Szatmár megyében választókerületi elnök volt, és az ellenzéki összefogás közös jelöltje a parlamenti választáson.

A pártot elhagyó elnökjelölt, Stummer János már a kongresszuson is beszélt arról, hogy a Jobbikot jó ideje már nem az elnökség, hanem Jakab Péter tanácsadói köre irányította. Ide tartozott Szabó Gábor választmányi elnök, Jakab élettársa, a főtitkárasszony és Németh Zsolt informatikai vezető. Ide sorolhattuk Béres Ferenc Attilát, a Jobbik kommunikációs igazgatóját, a Zsúrpubi főszerkesztőjét, akit Molnár Enikő leváltott, állítólag azért, hogy egyedül intézhesse a párt kommunikációját. Ez azonban olaj volt a tűzre. Az elnökségben lázadás tört ki, amelynek élére Potocskáné Kőrösi Anita ügyvezető elnök, Jakab helyettese állt, de mellé sorolt három alelnök, Ander Balázs, Dudás Róbert és Magyar Zoltán is.

Az elnökség megváltoztatta működésének belső szabályait, lényegében kitiltották az ülésről Molnár Enikőt és az informatikai vezetőt, akik sértődötten kiviharzottak a teremből. Jakab Péter egy ideig mereven maga elé bámulva a helyén maradt, majd „Ez egy puccs ellenem!” felkiáltással ő is kirohant. Jakab később azzal fenyegetőzött, hogy lemond, és a „kiül a függetlenek közé”. Mindez nagy riadalmat nem keltett, olyannyira nem, hogy kezdeményezték a választmány összehívását, hogy döntsenek a szükséges lépésekről, erre június elején sor is került. 

Jakab azonban általános elképedésre nem ment el a választmány ülésére, amely egy szerdai napon este hét órára esett, hanem negyed órával később közösségi oldalán bejelentette, hogy lemond az elnöki posztjáról. Ezt az elnökség tagjainak bizalomvesztésével indokolta. Ott volt a pestszentlőrinci bérelt irodában ugyanakkor élettársa, a főtitkárasszony. (Megjegyezzük: a Jobbik és pártalapítványa története során parlamenti pártként legalább húszmilliárd forint költségvetési támogatást kapott, de ebből egy saját kis székházra sem futotta - BK). Nyilván azért, hogy a fejleményekről és a bejelentés fogadtatásáról első kézből értesüljön. Szabó Gábor választmányi elnök, vagyis Szaszi, a korábbi pártigazgató, Jakab egyik támogatója a pártvezetésben azt javasolta, hogy legyen teljes tisztújítás, vagyis nemcsak elnököt, hanem új elnökséget is válasszanak, ám ezt a választmány tagjainak többsége elutasította.

Jakab frakcióvezetői státuszával hivatalosan nem foglalkoztak, bár a hírek szerint Brenner Koloman, aki Jakabnak köszönhette, hogy az előző ciklusban az Országgyűlés alelnöke lehetett, előállt azzal, hogy akkor Jakab frakcióvezető se legyen. A lényegében megbukott pártelnök azonban új mestertervet forralt ki.  Azt remélte, hogy a Földi-féle kamu-alapszervezetek segítségével, illetve egy másik bizalmasa, a zsidókat tetűcsúzdásoknak nevező Bíró László borsodi csapatával kisöpörhetik Potocskáné Kőrösi Anitát és a hozzá csatlakozott lázadókat az elnökségből. Azt eszelték ki, hogy „bajtársát", Földi Istvánt elindítják az elnöki posztért folytatott küzdelemben, és ha nyer, Jakab megtarthatja a vezető szerepét a pártban frakcióvezetőként, és ő diszponálhat a több mint félmilliárd forint költségvetési támogatás felett. 

A puccsot igyekeztek álcázni: Jakab és a pártban viselt tisztségeiről lemondott élettársa, egyben volt kabinetfőnöke azt a látszatot próbálta kelteni, hogy ők már egyáltalán nem foglalkoznak a politikával. Molnár Enikő „főtitkárasszony” még egy iskolás lányokra emlékeztető posztot is közzétett, mintha máris nyári szabadságát töltené, Jakab pedig még a jobbikos logót is eltávolította közösségi oldaláról. Eközben azonban országjárásra indultak, hogy megfelelően előkészítsék a terepet a július 2-i elnökválasztó kongresszusra.

Lapunknak a korábbi elnökség egyik tagja azt mondta, nem voltak véletlenek a pártban az „alvó mandátumok” sem, vagyis két jobbikos irodistának az ellenzéki közös listán a Jobbiknak járó helyekre történő állítása. Jakab mindenképp szerette volna meghálálni Földi bajtárs fáradozását elnöki mandátumának megerősítésében, ám az ököritófülpösi szexuális botrány miatt azt már nem vállalta, hogy Földi Istvánt még a választás előtt a közös listára tegyék.

Földi győzelme érdekében a kongresszus előtt még a nyilvános hazugságtól sem riadtak vissza. Földi ugyanis ezt írta a közösségi oldalára, és ezt a küldöttek is megkapták:

„Az igazság tegnap mindenki számára kiderült. Napvilágot látott egy hangfelvétel, amelyen Gyüre Csaba volt országgyűlési képviselő maga mondja el, hogy azon a bizonyos ököritófülpösi disznótoron nem történt semmilyen erőszak, az egész csak fel lett fújva. Mindezt az a Gyüre Csaba mondja, akire Szilágyi György élettársa, V. Anita mindvégig úgy hivatkozott a sajtóban, mint az eset koronatanújára, aki megmentette őt az állítólagos erőszaktól. Mára kiderült, nem volt mitől megmenteni, hisz még Gyüre Csaba szerint sem történt semmi” – írta közösségi oldalán Földi István.

Gyüre azonban fél óra múlva közleményben cáfolta ezt. Íme: „Az illegálisan felvett teljes beszélgetés tartalmi lényegétől jelentősen eltér az abból kiragadott és összevágott, most nyilvánosságra hozott hanganyag. A tanúvallomásomat az ügyben a rendőrkapitányságon tényszerűen és tárgyszerűen megtettem, a döntés a hatóságok kezében van. Az illegális hangfelvétel miatt a szükséges jogi lépéseket megteszem” – írta Gyüre Csaba.

Ezek után Jakabék jelöltje kiütéses vereséget szenvedett az elnökválasztáson, és csak idő kérdése volt, hogy a frakcióvezetői posztról mikor váltják le. Sokáig nem kellett erre várni.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megmagyarázhatatlan UFO-t látott a Hold előtt az elismert csillagász

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

travelo.hu

Áprilistól ismét közvetlenül repülhetünk Budapestről ebbe az egzotikus fővárosba

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút